» »

Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Wojciech Wiewiorowski, evropski nadzornik za varstvo podatkov, je članice EU pozval k razvoju enotne mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa. Enotna aplikacija naj bi nadomestila trenutno stihijsko uvajanje digitalnega nadzora nad državljani, ki se ga loteva vsaka članica zase, pri čemer bolj ali manj uspešno upoštevajo pravila zasebnosti.

Uvajanje mobilnih aplikacij je sicer sprožilo številna ugibanja ali ne gre za postopno uvajanje nadzora nad državljani, ki bo med nami ostalo tudi po koncu epidemije, spet drugi pa dvomijo v učinkovitost takih aplikacij, ki bo seveda okrnjena, če jih ne bo uporabljala večina prebivalcev.

Evropski nadzornik želi k projektu pritegniti tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, po vsem sodeč pa je najbolj navdušen nad aplikacijo, ki naj bi jo te dni zagnali v okviru pobude PEPP-PT (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing). Ta deluje na podlagi Bluetooth vmesnika in na način, ki je skladen z GDPR. Aplikacija beleži stike z vsemi posamezniki, ki jo imajo nameščeno, podatki pa se ne hranijo centralno, pač pa šifrirano in zgolj začasno na uporabnikovi napravi. S približno tako aplikacijo, imenovano TraceTogether, so širjenje virusa uspešno zajezili v Singapuru, spret drugo, pod imenom Stop Corona, pa so nedavno splovili pri avstrijskem Rdečem križu.

22 komentarjev

Spiky28 ::

Over my dead body

stalker ::

Namen je dober, ampak... Gre se za osebne podatke, in to na ravni EU. Če/ko se najde luknja v aplikaciji, si nočem predstavljati, kakšen halo lahko nastane.

ZdravkoRiba ::

Povsem pričakovano dogajanje.

Tako aplikacijo, ki bi temeljila na prostovoljnem skeniranju QR kode na javnih mestih (recimo ob vstopu v trgovino), sem predlagal v zadnjih dneh februarja na slo-tech forumu. Ideja je bila, da bi bili vsi podatki o gibanju (torej QR kode, lahko pa tudi GPS) shranjeni na napravi uporabnika. Ko bi nekdo bil na testu pozitiven, bi lahko v centralno bazo poslal svojo zgodovino gibanja v zadnjih recimo 14 dneh. Vsaka naprava bi se recimo 2x na dan povezala na centralno bazo in iz nje pridobila osvežene lokacijske podatke pozitivnih uporabnikov ter preverila, ali se kje stikajo z lokacijsko zgodovino naprave.

Predlog (ki zaradi izvrstnega dela cenzorjev slo-tech ni več dostopen) je bil pospremljen s skepso glede varnosti, možnosti zlorab, nepraktičnosti skeniranja QR kod. Z zadnjim se povsem strinjam, glede ostalih pomislekov pa je bil moj protiargument, da bo prej ali slej nekdo razvil tako aplikacijo (oz. že obstaja - Alphabet beleži marsikaj), vsi pa bomo nato prisilijeni v njeno uporabo - zato bi bilo bolj pametno že prej narediti tak app, pri katerem bi lahko zagotovili "popolno" transparentnost.

Sistem družbenega točkovanja - prvi atribut je že napovedan, točke bodo kmalu podeljene: rezultat na testiranju za SARS-CoV-2. Ranljiv / kužen / prebolel. Dobro bi bilo, da bi prej konkretno preverili teste za novi koronavirus.

vilicarist ::

namen je mogoče dober, ampak posledice uporabe te aplikacije bodo hujše kot nekaj okuženih manj
bmw = brings me women

marS ::

Haha, brez aplikacije ne boš mogel it nikamor več iz države...
...no more heroes...
https://ilbis.com/

49106 ::

Pozdravljen, Brave New World.

Mato989 ::

Jap... Bo treba it off grid in zacet z gverilo ni druge samo drzave pozabljajo da you can only be free when you have nothing left to lose... Z odpovedjo se to pribliza temu
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

nekikr ::

"Hehe, Kitajci butasti. Ker se samo z rižem bašejo so pustili, da imajo kamere na vsakem vogalu, social score, GPS sledenje. Joj, katere budale." Nekako tako je šlo še pol leta nazaj. Jutri pa tudi mi dobimo sledenje, kamere se tako ali tako že postavljajo...samo še riž moramo začeti jesti.

Počasi bo resnično treba pogledati kje se da kupiti kakšen košček zemlje, kjer ne bo vsak vedel kaj, kdaj in s kom si jedel.

jlpktnst ::

Če res imajo način ki ne posega v zasebnost pričakujem dostopno izvorno kodo.

Sicer sem precej skeptičen do tega... včasih je težko ljudem razložit posledice rabe takšnih reči.

Tudi % ki ga dobi piratska stranka na volitvah pove svoje o zavedanju ljudi.

c3p0 ::

Samo dovolj dobro krizo rabiš in skozi spraviš vsak ukrep, seveda strogo sorazmerno. 101.

Gotovina se bo tudi precej hitro poslovila, navsezadnje je idealna za prenos patogenov. Narod pa bo ploskal, že zdaj marsikdo, tudi na tem forumu.

poweroff ::

Ko je vlada hotela uvesti sledenje posameznikovim telefonom brez odredbe, so lepo razložili.

To bo prostovoljno. Lahko se odločiš za karanteno doma in ti sledijo, lahko pa se odločiš za karanteno na državno sponzorirani lokaciji (niso pa povedali, da verjetno dobiš par kosov suhega kruha na dan).

Skratka - prostovoljno.

Tudi tukaj je podobno. Aplikacija ne bo obvezna, pač pa prostovoljna. In to v naše dobro, saj nas bo opozorila pred morebitno verjetnostjo okužbe.

Ampak kmalu se pa zna zgoditi, da bo taka aplikacija obvezna, če boš hotel v trgovino, na pošto, na ulico... aja, in kot je rekel c3p0: še plačevanje vežejo na to aplikacijo (namesto z gotovino), pa bodo ljudje to začeli množično nameščati. Bo pa vse skladno z GDPR, to pa ja.

Pa pravniki bodo zraven tudi ploskali, saj bodo za vsakim gumbom v aplikaciji silni pravilniki.

Kakorkoli že - vsaj nekateri se bomo v tem krasnem novem svetu znašli. Aplikacijo se bo dalo hekat, na rootanih telefonih se bo dalo nastavljati lažno lokacijo in preprečiti pošiljanje podatkov,... ostali se boste pa prilagodili, pa bo. ;)
sudo poweroff

nekikr ::

Brez skrbi, ko boš prvič zakašljal te bodo deportirali v primerno ustanovo, če boš hotel izpasti silno pameten z rootanjem telefona. Treba je misliti na zdravje. Pa otroke. Pa starejše. In če te damo v gulag smo na varnem pred virusom.

MTm2H37rqt7B ::

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

- Benjamin Franklin, december 1783

Zgodovina sprememb…

otago ::

Kdor ostaja in dela na teritoriju ene drzave bo ok, vprvi rundi. Medmejni delavci bodo dobili to. Se huje bo pa z zdomci. Ce bodo nadaljevali s karanteno po 2 tedna, vsakic po obisku domovine, bo vsak premislil.

Hrvati, ki so se tedensko furali München-Zagreb bodo prvi dali odpoved.

Korona, uvedba nadzora bo vplivala na delovne migracije. Kot rezultat, bo manj migracije. Drzave Nemcija, Avstrija bodo se bolj zacele javkati o Fachkräftmangel.

Sicer pa so ze govorili, da bi zbirali podatke preko obstojecih app-ov. Je količinsko kaj vec updejtov zadnje čase?

poweroff ::

Se pravi bo manj migracij? Nič več poceni bolgarskih delavcev za obiranje hmelja?

A ni desnica točno to želela?

Ne prosi Boga za nekaj, ker se ti bo tisto mogoče uresničilo... :))
sudo poweroff

hamez66 ::

Vsekakor je bolj smiselno, da se sledi okuženim, kot da smo zaradi nekaj ljudi vsi v karanteni. Če bi imeli pa open source varjanto sledenja, kjer se na centralni strežnik shranjuje minimalna količina podatkov, bi se pa izognili še paranoikom, kot je Matthai, katerim je izgleda pravica do zasebnosti okuženih večja od pravic ljudi, da se ne okužijo za smrtonosno in zelo nalezljivo boleznijo.

Ko je vlada hotela uvesti sledenje, ga je hotela uvesti tistim okuženim, ki se prostovoljno strinjajo s sledenjem. Ni ga uvajala vsem. Po zakonu ima država možnost odrediti ali ukazati posameznikom določene stvari, zato tu ne gre za prekoračitev zakonov. Bi bilo pa verjetno najbolj smiselno, če bi se sledilo vsem, dokler se virusa ne premaga. Matthai se boji, da bi se uresničile njegove teorije, da brez te aplikacije ne bomo mogli v trgovino ali plačevati, ampak ga lahko pomirim, da živimo v demokratični državi in da lahko z referendumom ali na demokratičnih volitvah odločamo, koliko podatkov pustimo svoji državi.

Glede na to, da ima država pravico kaznovati nekoga, ki narobe parkira avtomobil, nekoga, ki pijan hodi po cesti ali nekoga, ki napačno prečka cesto, ne razumem, zakaj je tak problem, da bi sledili človeku, ki je dokazano okužen. In glede na to, da nas večina naše podatke mirno deli z Googlom ali Applom, ne vidim neke potrebe po histeriji. Je pa res, da so te aplikacije pod določenimi pogoji lahko nevarne določenim ljudem. Npr. se je dogajalo, da se je zaradi aplikacije izvedelo, da partner vara svojo partnerico ali obratno, pa kakšen sosed je kaj več vedel - a tu je šlo zaradi nepremišljene implementacije. Če je aplikacija napisana na primeren način, podatki pa kvalitetno šifrirani, se je možno izogniti takim zagatam. Ne mislim se pa z vami kregat zdaj zaradi teh neumnosti. Če imamo lahko zapovedano nošenje čelade in pripenjanje z varnostnim pasom, bi lahko imeli tudi sledenje okuženim. Sicer bo pa aplikacija prej ko slej na voljo in verjetno bomo imeli možnost izbire, kaj vse delimo z državo oz. z eu. Več bomo delili, bolj natančna bodo lahko opozorila in navodila.

Invictus ::

Sledenje okuženim je brez zveze...

Tako ali tako mora cela populacija dobiti virus in ga preboleti. Tako kot smo prehlad, gripo, ipd...

Nekaj, zdravstveno šibkih, bo šlo pa pač vedno ležat med ciprese...

Zdaj je smt postala nekaj čudnega in nesprejemljivega, čeprav folk umira vsak dan...

Čeprav bo v Italiji rešila zadeve, kot so:

- pokojninska blagajna
- zdravstvena blagajna
- stanovianjski problem mladih

80+ letniki so počasi za tja, kamor se jih hodi 1x letno obiskovat.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lexios ::

Ne širi neumnosti... ;)

Smrti teh 70+ ali 80+ letnikov bistveno ne rešujejo stanovanjskih problemov mladih - še posebno tisti 70+ letniki v domovih upokojencev ne, še manj pa taki, ki živijo pri svojcih.

Efekt teh 70+ ali 80+ letnikov na zdravstveno in pokojninsko blagajno bo prav tako izzvenel v par letih, smrtnost je enostavno prenizka. Vbistvu bi bilo za mlade precej bolje, če bi razsajal popolnoma nov sev kuge ali nov sev ebole, ampak v tem primeru se ve, da v karanteni ne bi budalili s sprehajanjem po Bledu...
The death rate among those who were sickened by the disease was roughly 0.03% for people in their 20s; 0.08% for people in their 30s; 0.16% for people in their 40s; 0.6% for people in their 50s; 1.9% for people in their 60s; 4.3% for people in their 70s; and 7.8% for people 80 years old and older, the researchers found.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

vilicarist ::

hamez66 je izjavil:

Vsekakor je bolj smiselno, da se sledi okuženim, kot da smo zaradi nekaj ljudi vsi v karanteni. Če bi imeli pa open source varjanto sledenja, kjer se na centralni strežnik shranjuje minimalna količina podatkov, bi se pa izognili še paranoikom, kot je Matthai, katerim je izgleda pravica do zasebnosti okuženih večja od pravic ljudi, da se ne okužijo za smrtonosno in zelo nalezljivo boleznijo.

Ko je vlada hotela uvesti sledenje, ga je hotela uvesti tistim okuženim, ki se prostovoljno strinjajo s sledenjem. Ni ga uvajala vsem. Po zakonu ima država možnost odrediti ali ukazati posameznikom določene stvari, zato tu ne gre za prekoračitev zakonov. Bi bilo pa verjetno najbolj smiselno, če bi se sledilo vsem, dokler se virusa ne premaga. Matthai se boji, da bi se uresničile njegove teorije, da brez te aplikacije ne bomo mogli v trgovino ali plačevati, ampak ga lahko pomirim, da živimo v demokratični državi in da lahko z referendumom ali na demokratičnih volitvah odločamo, koliko podatkov pustimo svoji državi.

Glede na to, da ima država pravico kaznovati nekoga, ki narobe parkira avtomobil, nekoga, ki pijan hodi po cesti ali nekoga, ki napačno prečka cesto, ne razumem, zakaj je tak problem, da bi sledili človeku, ki je dokazano okužen. In glede na to, da nas večina naše podatke mirno deli z Googlom ali Applom, ne vidim neke potrebe po histeriji. Je pa res, da so te aplikacije pod določenimi pogoji lahko nevarne določenim ljudem. Npr. se je dogajalo, da se je zaradi aplikacije izvedelo, da partner vara svojo partnerico ali obratno, pa kakšen sosed je kaj več vedel - a tu je šlo zaradi nepremišljene implementacije. Če je aplikacija napisana na primeren način, podatki pa kvalitetno šifrirani, se je možno izogniti takim zagatam. Ne mislim se pa z vami kregat zdaj zaradi teh neumnosti. Če imamo lahko zapovedano nošenje čelade in pripenjanje z varnostnim pasom, bi lahko imeli tudi sledenje okuženim. Sicer bo pa aplikacija prej ko slej na voljo in verjetno bomo imeli možnost izbire, kaj vse delimo z državo oz. z eu. Več bomo delili, bolj natančna bodo lahko opozorila in navodila.

ne referendum ne bo možen

https://www.rtvslo.si/slovenija/poslanc...
bmw = brings me women

Barakuda1 ::

marS je izjavil:

Haha, brez aplikacije ne boš mogel it nikamor več iz države...


Ko sem pa jaz kak dan ali dva nazaj zapisal, da nam pripravljajo "Corona-pasoš", so me pa brisali, češ da sem teoretik zarot ;((;(

nekikr je izjavil:

"Hehe, Kitajci butasti. Ker se samo z rižem bašejo so pustili, da imajo kamere na vsakem vogalu, social score, GPS sledenje. Joj, katere budale." Nekako tako je šlo še pol leta nazaj. Jutri pa tudi mi dobimo sledenje, kamere se tako ali tako že postavljajo...samo še riž moramo začeti jesti.

Počasi bo resnično treba pogledati kje se da kupiti kakšen košček zemlje, kjer ne bo vsak vedel kaj, kdaj in s kom si jedel.



Tudi Angleži kaj dost ne zaostajajo ;)
London je vrjetno mesto, ki je najbolj pokrit s kamerami >:D

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

poweroff je izjavil:

Ko je vlada hotela uvesti sledenje posameznikovim telefonom brez odredbe, so lepo razložili.

To bo prostovoljno. Lahko se odločiš za karanteno doma in ti sledijo, lahko pa se odločiš za karanteno na državno sponzorirani lokaciji (niso pa povedali, da verjetno dobiš par kosov suhega kruha na dan).

Skratka - prostovoljno.

Tudi tukaj je podobno. Aplikacija ne bo obvezna, pač pa prostovoljna. In to v naše dobro, saj nas bo opozorila pred morebitno verjetnostjo okužbe.

Ampak kmalu se pa zna zgoditi, da bo taka aplikacija obvezna, če boš hotel v trgovino, na pošto, na ulico... aja, in kot je rekel c3p0: še plačevanje vežejo na to aplikacijo (namesto z gotovino), pa bodo ljudje to začeli množično nameščati. Bo pa vse skladno z GDPR, to pa ja.

Pa pravniki bodo zraven tudi ploskali, saj bodo za vsakim gumbom v aplikaciji silni pravilniki.

Kakorkoli že - vsaj nekateri se bomo v tem krasnem novem svetu znašli. Aplikacijo se bo dalo hekat, na rootanih telefonih se bo dalo nastavljati lažno lokacijo in preprečiti pošiljanje podatkov,... ostali se boste pa prilagodili, pa bo. ;)





repliciran izključno na ta stavek:

Pa pravniki bodo zraven tudi ploskali, saj bodo za vsakim gumbom v aplikaciji silni pravilniki.


Prosim, da se popraviš. Tudi približno temu ne bodo ploskali vsi pravniki, čeprav nekateri (morda celo večina) bodo;(

Bi pa nekaj še dodal.
Vse to se v resnici že dogaja. Izjema (delna) je le plačilni promet.
To kar se sedaj dogaja, v bistvu ni nič drugega, kot zakonsko "pokrivanje" nečesa, kar se že počne. Torej legalizacija nečesa, kar so počeli, pa niso imeli pravne podlage.
V preteklosti smo to že imeli ... hramba prometnih podatkov, naprimer.

poweroff ::

Barakuda1 je izjavil:

Pa pravniki bodo zraven tudi ploskali, saj bodo za vsakim gumbom v aplikaciji silni pravilniki.


Prosim, da se popraviš. Tudi približno temu ne bodo ploskali vsi pravniki, čeprav nekateri (morda celo večina) bodo;(


Res je. Večina pravnikov bo ploskala, nekaj inteligentnih pa vidi zadeve izven ozkega črkobralskega konteksta. Žal vas je premalo. Večina pravnikov je predvsem "piflarjev" in nima sposobnosti imaginacije - razmišljanja izven okvirov. Pravna fakulteta (ki ji vladajo medikritete, kot se je pred leti lepo izrazil BMZ) pa tak način razmišljanja zgolj spodbuja. Poznam pa par briljatnih izjem, ki vidijo kam vse skupaj vodi.

Imaš prav, niso vsi enaki. Žal vas je premalo.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Med ukrepi vlade tudi sledenje posameznikov brez odredbe sodišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6616187 (8348) MrStein
»

So Microsoftovi posli z EU navzkriž z GDPR?

Oddelek: Novice / Tožbe
136273 (4830) Markoff
»

Svoboda na internetu v zatonu

Oddelek: Novice / NWO
84578 (2996) jype
»

Kaj bi vi pričakovali od aplikacije z vsemi vašimi zdravstvenimi podatki na pametnem

Oddelek: Mobilne tehnologije
427863 (6198) Matej_K
»

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11511383 (9127) tomaz 06

Več podobnih tem