» »

Francosko vrhovno sodišče: Uberjevi vozniki so zaposleni

Francosko vrhovno sodišče: Uberjevi vozniki so zaposleni

Bloomberg - Najvišje francosko sodišče je včeraj razsodilo, da Uber ne more trditi, da so vozniki zanj samozaposleni pogodbeniki, temveč da je njihov status bliže redno zaposlenim. Sodišče se je oprlo na argumentacijo, da vozniki za Uber ne morejo samo določati pogojev dela, pravil in cen, da jim urnike in lokacijo določa Uber ter da ne morejo sami izbirati svojih strank (Uber razkrije cilj šele, ko voznik sprejme vožnjo, preveč zavrnjenih voženj pa vpliva na boniteto). Ker je razmerje med Uberjem in vozniki izrazito neenakovredno, in sicer so vozniki v podrejenem položaju, je njihov status samozaposlenih zgolj fiktiven.

Medtem Uber pravi, da gre za sodbo glede enega konkretnega voznika, ki aplikacije od leta 2017 ni več uporabljal, zato ne pričakujejo sprememb v pogodbenih pogojih z vozniki. Dodajajo, da sodba ne spremeni razlogov, zakaj se vozniki odločajo za Uber, kar je po mnenju podjetja svoboda glede časa in kraja opravljanja dela. Odvetniki tožnikov pa pravijo, da gre za zelo pomembno sodbo, ki bo podlaga za številne delovne spore s podjetjem Uber v prihodnosti. To namreč pomeni, da bodo Uberja vozniki lahko zahtevali (vprašanje pa je, ali bodo dobili) plačilo prispevkov za socialno varnost, spoštovanje obsega delovnega časa, plačilo nadur itd. To bi stroške precej dvignilo.

Sodba se nanaša na primer iz leta 2017, ko je Uber vozniku onemogočil račun. Ta je podjetje tožil, a je prvostopenjsko sodišče primer zavrglo, ker ni vključeval delodajalca in delojemalca. Slednji se je pritožil in tri leta pozneje je odločitev sprejelo najvišje sodišče, zato zoper sodbo ni več rednih pravnih sredstev. Izvorni primer se sedaj vrača na prvo stopnjo, saj je sodišče očitno pristojno. Se bodo pa v ostalih spori tožniki lahko sklicevali na najnovejšo sodbo.

Podobne sodbe ali zakonodaja so tudi v drugih državah. V Kaliforniji so pravice delavcev v Uberju uredili kar z zakonom, zaradi česar podjetje sedaj toži zvezno državo. Poleg tega je Uber spremenil poslovni model, in sicer so uvedli fiksno provizijo voznikom ter ukinili vnaprej določeno ceno - sedaj potnik pred vožnjo izve le razpon.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

London prepovedal Uber, slednji se ne predaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
2816097 (14523) leiito
»

Popolna prepoved Uberja v Italiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12430899 (26366) konspirator
»

Preveč regulative: Uber se po treh letih umika iz Danske (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5320710 (18478) kotanyi
»

Kako Uber zbira in obdeluje osebne podatke za izmikanje organom pregona (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5425809 (22246) Unknown_001
»

Uber v Nemčiji prepovedan (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
24568255 (56440) hotwheels

Več podobnih tem