» »

Z Antarktike se je odlomila ena največjih ledenih gor

Z Antarktike se je odlomila ena največjih ledenih gor

Slo-Tech - Z Antarktike se je odlomila ledena gora D28, ki ima površino 1636 kvadratnih kilometrov, s čimer se uvršča med največje zabeležene ledene gore v zgodovini. Zaradi velikosti ji bo sledil ameriški Državni center za led (NIC), ki meri, analizira in napoveduje stanje ledenikov in ledenih gor na Antarktiki in Arktiki. D28 bo v morju verjetno vztrajala več let, preden se popolnoma raztali. Trenutno je druga največja ledena gora na svetu. Nastanek tako velikih ledenih gor je naraven pojav in v trenutni obliki ne predstavlja razlogov za zaskrbljenost.

Največje ledene gore na svetu nastajajo na Antarktiki, kjer ledeniki tečejo v morje. Lomljenje ledenih gor je normalen pojav, s katerim ledeniki ohranjajo ravnotežje med dotokom svežega snega in ledu ter odstranjevanjem. Ledena gora D28 se je odlomila z ledene police Amery, ki sodi v sektor D. Največje ledene gore v zgodovini sicer prihajajo iz sektorja B, kjer je Rossova ledena polica. V bližnji preteklosti je bila to B15, ki je merila 11.000 kvadratnih kilometrov ali pol Slovenije. Trenutno največja ledena gora pa je A68.

Ledena polica Amery je tretja največja na Antarktiki in ključni iztok za vzhodno polovico celine. V resnici gre za plavajoči led, saj se podaljški ledenikov raztezajo na odprto morje. Zaradi tega niti odlom niti kasnejše taljenje ledene gore ne povzročijo dviga površine oceanov. Ledena gora namreč izpodriva točno toliko vode, kolikor je po taljenju nastane. D28 je debelina približno 200 metrov in vsebuje okrog 300 milijard ton ledu. Načeloma ledene gore sicer ostajajo v priobalnih vodah, kjer pogosto trčijo v kakšno drugo ledeno formacijo ali nasedejo v plitvinah, a jih je vseeno treba natančno spremljati. Nekatere tokovi zanesejo proti severu, kjer predstavljajo veliko nevarnost za ladijski promet. B15, ki se je odlomila leta 2000, se še vedno ni v celoti raztalila in sedaj, resda precej manjša, plove proti severu.

2 komentarja

frke ::

Nepredstavljive številke.

To je 0.011% površine Antarktike
Oziroma nekaj več, kot je veliko Prekmurje.

Ampak če primerjam s težo, je Antarktika izgubila toliko, kot jez izgubim teže, če 2-krat pljunem.

D3m ::

Wow. Blaüfish si je pa dal duška. :)

Ziher je eden izmed "Children of the Climate".

P.S.

Upajmo, da se ne bo ponovil kak Titanik.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Samael ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dviganje morske gladine (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16913513 (11024) Tear_DR0P
»

Znanstveniki odkrili pojoči ledenik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
507559 (6228) BigWhale
»

Bush, ogrevanje ozračja

Oddelek: Problemi človeštva
222908 (2374) alexb

Več podobnih tem