» »

Prvi opičji mladič, napravljen s semenom iz presajenega zamrznjenega tkiva

Prvi opičji mladič, napravljen s semenom iz presajenega zamrznjenega tkiva

vir: Nature
Nature - V Pittsburgu se je skotila zdrava opica vrste makak, ki so jo spočeli z rabo semena, pridobljenega iz testisnega tkiva, ki je bilo zamrznjeno in nato presajeno nazaj v očeta.

Kemoterapija in obsevanje, ki sta najbolj razširjeni metodi za zdravljenje rakavih obolenj, paciente mnogokrat sterilizirata. Če hoče bolnik še imeti biološke otroke, mora pred terapijami shraniti svoje spolne celice za uporabo v prihodnosti. To pa je resen problem pri otrocih, kjer se tkiva za njihovo izdelavo sploh še niso razvila, terapije pa z uničenjem matičnih celic dostikrat prekinejo njihov nastanek - približno trideset odstotkov dečkov, ki preživijo zdravljenje raka, je neplodnih. Pri ženskah smo pred leti imeli prvi primer rojstva, do katerega je prišlo s presaditvijo tkiva jajčnikov, ki je bilo odvzeto in zamrznjeno v predpubertetni dobi. Pri moških smo še daleč od tega in doslej smo uspehe videli le pri miših ter prašičih.

Na Medicinski fakulteti Univerze v Pittsburghu poročajo o prvem tovrstnem dosežku na primatih: rodila se je opica vrste makak, ki so jo dobili s pomočjo spermijev, pridobljenih iz tkiva, ki je bilo očetu odvzeto v otroški dobi, zamrznjeno in nato presajeno nazaj vanj v puberteti. Samička, imenovana Grady (za "graft-derived baby") se je skotila lanskega aprila in je torej stara že skoraj eno leto, dotlej pa niso opazili, da bi trpela za kakršnimikoli obolenji.

Postopek je bil sicer vse prej kot premočrten: tkivo iz testisov so odvzeli petim samčkom, ga zamrznili, opice pa sterilizirali. Ko so samci dosegli puberteto, so tkivo odmrznili in ga presadili nazaj v testise ter tudi pod kožo na hrbtu. Po slabem letu je presajeno tkivo na vseh mestih sproščalo testosteron in spermije. S semenom so nato v laboratoriju oplodili 138 jajčec, iz katerih se je razvilo 16 zarodkov. 11 so jih vsadili šestim samicam, od katerih je zanosila le ena. To kaže, da je metoda še vedno precej majava, saj gre v bistvu za prvega uspešnega po več propadlih poskusih, raziskovalci pa še ne vedo natančno, zakaj jim je ravno tokrat uspelo. Kljub temu upajo, da je to že vstopnica za klinične poskuse na ljudeh.

1 komentar

mrTwelveTrees ::

Koliko veliko pa to tkivo ki so ga zamrznili ?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napravili prva prašiča z opičjimi celicami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
336047 (3976) rabelj5
»

Imamo že tretjega človeka, ki so ga ozdravili HIV-a?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106334 (3836) gendale2018
»

Prvi primati po poti ovce Dolly

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175844 (3872) o3n3o
»

Štirje kloni ovce Dolly živi in zdravi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
238025 (6530) Pyr0Beast
»

Raziskave "zdravila za nesmrtnost" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16620419 (16951) .:joco:.

Več podobnih tem