» »

Ameriška vojska razglasila najpopularnejše letalnike za nevarne

Ameriška vojska razglasila najpopularnejše letalnike za nevarne

Slo-Tech - Ameriška vojska množično uporablja brezpilotne letalnike in v številnih primerih kupi kar komercialno dostopne izdelke. Med slednjimi so se največkrat odločali za največjega proizvajalca kitajskega DJI, za izdelke katerega so doslej izdali več kot 300 odobritev za vojaško uporabo. Toda to se bo končalo, saj se je ta teden ameriška vojska odločila, da bodo prenehali uporabljati kakršnekoli DJI-jeve izdelke.

Glavni razlog naj bi bili pomisleki glede varnosti, saj da imajo DJI-jevi letalniki kopico varnostnih lukenj, ki jih je mogoče zlorabiti. O tem se je začelo poročati že maja, ko je postalo jasno, da letalniki DJI puščajo precej informacij na internetu. Če se odločimo za uporabo aplikacije, ki omogoča prenos podatkov o letih v spletni profil, je to razumljivo, podatki pa naj bi curljali tudi sicer.

Ali je to glavni razlog za potezo ameriškega obrambnega ministrstva, ni jasno. Jasno pa je, da se je vojska odločila, da na podlagi lastnih raziskav, ki sta bili opravljeni maja, popolnoma prekine uporabo izdelkov DJI. Raziskavi sta tajni. Ne bodo več kupovali novih letalnikov, obstoječe pa bodo prizemljili in iz njih odstranili baterije in pomnilniške medije. Dokument je na internet pricurljal neuradno, so pa v vojski uradni potrdili, da obstaja in da je njegova vsebina takšna. Iz DJI so sporočili, da so nad ukrepom presenečeni in razočarani. Poudarili so, da dajejo varnosti velik pomen in da ne razumejo, kaj vojska misli z izrazom "kiberranljivosti", zato so stopili v stik z njo.

DJI je sicer največji proizvajalec letalnikov, ki obvladuje več kot 70 odstotkov trga. Gre za hitro rastoč trg, ki bo po ocenah Goldman Sachsa v naslednjih petih letih zrasel na 100 milijard dolarjev.

1 komentar

aycabron ::Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zložljiv, žepni mini letalnik - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
603432 (1387) knap
»

Letala, ropi in gole ženske: Z droni vašo zasebnost napadajo tudi navadni smrtniki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
1187746 (4571) Okapi
»

Največji proizvajalec letalnikov DJI uvaja sistem za kontrolo letalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
113714 (2086) mat xxl
»

Kaj nam delate, slavisti(?)... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12415197 (11856) nejcek74
»

A pozna kdo DJ Tiesto?

Oddelek: Sedem umetnosti
342700 (1452) Volta

Več podobnih tem