»

Kitajska omejila izvoz letalnikov

Slo-Tech - Kitajska je v ponedeljek napovedala izvozne omejitve za nekatere letalnike (drones), ker da želi s tem zavarovati nacionalno varnost in interese države. Omejitve bodo začele veljati 1. septembra in bodo obsegale letalnike in opremo zanje, laserje, telekomunikacijsko opremo in sisteme za zaščito pred letalniki. Čeprav gre večinoma za vojaške letalnike, bodo omejitve prizadele tudi izvoz civilne opreme in letalnike za domačo uporabo.

Čeprav je Kitajska največja proizvajalka letalnikov in tudi pomemben izvoznik v ZDA in Evropo, v ZDA večjih pretresov ni pričakovati. Kongres je vojski že pred štirimi prepovedal uporabo kitajskih brezpilotnih letalnikov. Drugače je z letalniki, ki jih uporabljajo druge agencije, saj jih je kar polovica kitajske izdelave. Tudi v Evropi ima kitajski DJI večinski delež.

Izvozne omejitve bodo od kitajskih podjetij zahtevale pridobitev posebnih dovoljenj za izvoz. V celoti pa bo prepovedan izvoz civilnih letalnikov za vojaško uporabo. Letalniki se...

34 komentarjev

Vdor v agenciji ameriške vojske, zadolženi za informacijsko varnost

vir: Twitter

Slo-Tech - Iz Defense Information Systems Agency (DISA), gre za posebni oddelek ameriškega obrambnega ministrstva, so sporočili, da so doživeli obsežen vdor v svoj sistem. Ta naj bi se primeril že med lanskim majem in julijem, v njem pa so bili po prvih poročilih izpostavljeni osebni podatki 200.000 uporabnikov, večinoma gre za imena in priimke ter osebne identifikacijske številke possameznikov.

Kot so sporočili iz DISA - in kot je v takih primerih zdaj že skoraj običajna PR fraza - nimajo podatkov, da bi razgaljeni podatki do sedaj bili na kakršenkoli način zlorabljeni. Bodo pa vsem prizadetim določeno obdobje nudili brezplačen nadzor, kot jim sicer to narekuje zakon.

Agencija je pred dnevi začela obveščati posameznike, katerih podatki so bili ogroženi in eden med njimi, Andy Piazza, je pismo objavil na Twitterju.

Ironija je, da gre za agencijo, ki zaposluje 8.000 ljudi in je zadolžena za informacijsko podporo in varnost komunikacij v Beli hiši ter na diplomatskih predstavništvih...

5 komentarjev

Neposodobljeni letalniki DJI Spark bodo prizemljeni

Slo-Tech - Številne moderne elektronske naprave imajo neprijetno lastnost, da jih lahko proizvajalci na daljavo onemogočijo. Resda to navadno počno zaradi varnosti, a grenek priokus ostaja. Tako je največji svetovni proizvajalec letalnikov DJI napovedal, da bo s 1. septembrom onemogočil uporabo vseh svojih letalnikov Spark, ki jih lastniki ne bodo nadgradili na najnovejšo verzijo firmwara. Razlog je v hrošču, ki ga nadgradnja odpravlja, saj slednji lahko povzroči nekontrolirano strmoglavljenje letalnika zaradi izklopa. Razlog za obvezno nadgradnjo je v tem primeru povsem razumljiv, a vseeno je neprijetno že samo dejstvo, da ima DJI možnost onesposobiti letalnike.

Podobni primeri so se že dogajali. Najbolj razvpit je seveda pametni telefon Galaxy Note7, ki ga je Samsung po...

15 komentarjev

Ameriška vojska razglasila najpopularnejše letalnike za nevarne

Slo-Tech - Ameriška vojska množično uporablja brezpilotne letalnike in v številnih primerih kupi kar komercialno dostopne izdelke. Med slednjimi so se največkrat odločali za največjega proizvajalca kitajskega DJI, za izdelke katerega so doslej izdali več kot 300 odobritev za vojaško uporabo. Toda to se bo končalo, saj se je ta teden ameriška vojska odločila, da bodo prenehali uporabljati kakršnekoli DJI-jeve izdelke.

Glavni razlog naj bi bili pomisleki glede varnosti, saj da imajo DJI-jevi letalniki kopico varnostnih lukenj, ki jih je mogoče zlorabiti. O tem se je začelo poročati že maja, ko je postalo jasno, da letalniki...

1 komentar

Letala, ropi in gole ženske: Z droni vašo zasebnost napadajo tudi navadni smrtniki

theguardian.com - Vsaj 10 incidentov na dan zaradi nedovoljene uporabe dronov so leta 2016 zabeležili v Veliki Britaniji, poroča The Guardian. Skupaj skoraj 3500 primerov. Še leta 2014 so britanski organi pregona zabeležili le 286 incidentov povezanih z uporabo dronov. In kakšni so ti »incidenti«?

Kdo ima večjega?

Potrebno je seveda začeti z dogajanjem na letališčih. V 59 primerih se je brezpilotni letalnik v lanskem letu skoraj zaletel v potniško letalo, ki je ali pristajalo ali vzletalo. Za primerjavo, leta 2014 je bilo takih primerov v bodoči nekdanji članici EU le šest. Zadnji odmevni primer se je pripetil pred dnevi, ko je dron zgrešil pristajajoče letalo le za 20 metrov.

Dostavil se je v zapor

Droni pa so že leta popularni tudi med kriminalci. Lani so...

118 komentarjev

Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo

Slo-Tech - Ko smo minuli mesec od slovenske Agencije za civilno letalstvo (CAA) dobili prva uradna pravila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov oziroma letalnikov (drones), je direktiva zaradi strogosti dvignila veliko prahu, saj je prepovedala vsako komercialno rabo in pošteno omejila rekreativno rabo letalnikov. Minuli teden je tudi ameriška Agencija za letalstvo prenovila pravila za uporabo brezpilotnih zrakoplovov, ki prav tako strogo omejijo uporabo in za zdaj prepovedujejo uporabo za dostavo paketov, ki so si jo potihoma želeli v Googlu in Amazonu. So pa pravila olajšala življenje podjetjem, saj so ta sedaj obravnavana enako kot na primer raziskovalne ustanove in univerze. Nastala so tudi kot odgovor na hude kritike pravil izpred dveh let, ki so skoraj v celoti...

51 komentarjev

Največji proizvajalec letalnikov DJI uvaja sistem za kontrolo letalnikov

Slo-Tech - Največji proizvajalec letalnikov (drones) DJI je odprl javno beto novega sistema za nadzor zračnega prostora, ki bo letalnikom preprečeval let v zaprtem zračnem prostoru. Ta se bo dinamično prilagajal razmeram, tako da bodo lahko oblasti ob izrednih dogodkih enostavno zaprle zračni prostor za letalnike, kar bo uporabno na primer nad gozdnimi požari, javnimi dogodki, tekmami itn.

Sistem se imenuje Geospatial Environment Online (GEO) in bo zamenjal trenutni sistem, ki vsebuje zgolj statični zemljevid prepovedanih območij. Hkrati bo GEO omogočal let v zaprta območja, če bo imel uporabnik letalnika ustrezne pravice. Za nekatera področja bo zadoščal potrjen račun z osebnimi podatki in kreditno kartico ter telefonsko številko, kar bo zadoščalo za hitro identifikacijo...

11 komentarjev

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Slo-Tech - V zadnjem času so se brezpilotni zrakoplovi (droni) tako razširili, da je postala regulacija čedalje bolj zasedenega neba tudi v tem področju nujna. Medtem ko se v EU še dogovarjajo, kako bodo uredili registracijo zrakoplovov, so v ZDA že sprejeli novo zakonodajo, po kateri bo registracija obvezna.

Od 21. decembra letos bo obvezna registracija vseh novih letalnikov. To pomeni, da bodo morali kupci novih letalnikov še pred prvim poletom svoja plovila prijaviti pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA). Do 20. januarja bodo registracije brezplačne, nato pa bo treba plačati 5 dolarjev. Lastniki, ki so svoje letalnike že kupili, jih bodo morali obvezno registrirati do 19. februarja. Registracija bo obvezna za vse, ki tehtajo od 250...

41 komentarjev

Hacking Team in Boeing razmišljala o okužbah prek brezpilotnega letalnika

RQ-21A "Blackjack", ki ga Insitu prodaja ameriški vojski

Slo-Tech - Dokumenti, ki curljajo na internet po vdoru v italijanski Hacking Team, razkrivajo številne zanimive podrobnosti o delovanju tega italijanskega podjetja. The Intercept razgalja tudi, kako sta se Hacking Team in Boeingova podružnica pogovarjala o razvoju opreme, ki bi jo naložili na brezpilotni letalnik (drone), da bi lahko oddaljeno okužili tarče. Podjetji sporočil, iz katerih vejejo te informacije, ne želita komentirati.

Gre za podjetje Insitu iz zvezne države Washington, ki je v lasti Boeing Defense, Space & Security in se ukvarja z izdelavo avtonomnih letalskih plovil. V pobeglem sporočilu najdemo seznam projektov, na katerih dela Hacking Team. Visoko je izdelava sistema za okužbo računalnikov kar prek letalnikov....

16 komentarjev