»

Slovenec balkanski računalniški podprvak

Benjamin Bajd

Slo-Tech - Na 29. balkanski računalniški olimpijadi (BOI), ki je od 3. do 8. oktobra potekala v Bukarešti, je slovenski predstavnik Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj in Zavod za računalniško izobraževanje) osvojil absolutno drugo mesto in zlato medaljo. Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) je osvojil priznanje, tekmovala pa sta tudi Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Na tekmovanju je sodelovalo 63 tekmovalcev iz 16 držav.

BOI je vsakoletno tekmovanje iz programiranja za dijake srednjih šol s širšega območja balkanskega polotoka. Vsaka država lahko tekmuje s štirimi udeleženci, ki dva dni rešujejo programerske naloge. Vsak dan imajo na voljo pet ur, da rešijo tri naloge. Benjamin Bajd si je letos po prvem dnevu s popolnim izkupičkom delil prvo mesto, na koncu pa je zasedel drugo. Zmagal je Alexandru Luchianov iz Romunije, zlati pa so bili še en bolgarski tekmovalec in še dva romunska.

Benjamin Bajd, Jakob Žorž...

17 komentarjev

Vsi slovenski fiziki se z olimpijade vračajo z medaljami

Slo-Tech - Danes se je zaključila 52. mednarodna fizikalna olimpijada, ki jo je organizirala Švica in je potekala v hibridnem formatu. Slovenska ekipa se je tekmovanja udeležila v Hamburgu, ki je bil eno izmed središč za hibridno tekmovanje, in dosegla odlične rezultate. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad), Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad), Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad), Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper) in Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) se vračajo z dvema srebrnima medaljama in tremi bronastimi medaljami.

Olimpijada bi bila morala potekati v Belorusiji, a jo je zaradi vojne v Ukrajini upravni odbor odpovedal. Tekmovanje so zato izvedli v hibridnem formatu, kjer tekmovalci niso potovali v Švico, temveč so bili razkropljeni po svetu. Niso pa bili čisto vsi v svojih državah, temveč so v več krajih organizirali regionalna središča, kakršno je bilo tudi v Hamburgu. Tako so imeli tekmovalci vsaj približen vtis, kako je na olimpijadi.

Mednarodna fizikalna olimpijada, ki poteka že več kot...

17 komentarjev

Zgodovinski moštveni uspeh Slovenije na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Zaključila se je še zadnja letošnja mednarodna olimpijada v znanju, na kateri so letos Slovenci dosegli rekordne uspehe. Na 14. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (IOAA), ki je formalno potekala v kolumbijski Bogoti, so sodelovali Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Peter Andolšek, Vid Kavčič, Domen Lisjak, Urban Razpotnik, Urša Mati Djuraki, Miha Brvar (vsi Gimnazija Bežigrad), Vito Levstik in Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor) ter Marija Judež (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Novo mesto). Potem ko je lansko tekmovanje zaradi epidemije odpadlo, je letos prvikrat potekalo na daljavo. Prvikrat se je tudi zgodilo, da sta tekmovali dve moštvi s petimi dijaki, saj je bilo doslej na tekmovanju vedno le eno.

Po letu 2017, ko je Aleksej Jurca osvojil prvo zlato medaljo za Slovenijo in za nameček postal še absolutni prvak, sta to pot ekipi priborili dve zlati medalji, dve srebrni medalji in štiri bronaste medalje, povrhu pa še eno pohvalo. Zlata sta bila Simon...

10 komentarjev

Nobelova nagrada za fiziko 2020

Nobelove nagrade - Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko bodo podelili za raziskave na področju vesolja, so sporočili iz Kraljeve švedske akademije znanosti. Za odkritje, da je nastajanje črnih lukenj robustna napoved splošne teorije relativnosti, prejme polovico nagrade britanski matematik in fizik Roger Penrose. Drugo polovico pa za odkritje, da je v središču naše galaksije Rimske ceste supermasiven objekt, najverjetneje črna luknja, prejmeta nemški astrofizik Reinhard Genzel in ameriška astronominja Andrea Ghez. Nagrade bodo prejeli na svečani slovesnosti decembra.

Čim masivnejši je objekt, višja je ubežna hitrost. Ker je hitrost svetlobe končna, dasiravno zelo visoka, so se že v 18. stoletju nekateri raziskovalci vpraševali, ali bi lahko obstajali temni objekti, ki bi imeli ubežno hitrost višjo od svetlobe. John Michell je že leta 1783 izračunal, da bi imela zvezda z enako gostoto kot Sonce, a 500-krat večjim premerom, ubežno hitrost višjo od hitrosti svetlobe. Pierre-Simon Laplace je leta 1799...

164 komentarjev

Biologi na nadomestni olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Medtem ko je bila letošnja biološka olimpijada, ki bi bila morala potekati v Nagasakiju na Japonskem, zaradi epidemije covida-19 odpovedana, so izvedli nadomestno tekmovanje na daljavo IBO Challenge 2020. Na njem so tekmovale skoraj vse države, ki bi se morale udeležiti olimpijade, med njimi tudi Slovenija. Zastopali so jo Anamarija Mežnar (I. gimnazija v Celju), Ivo Prelog (Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer) ter Matic Smolič in Dominik Primožič (Gimnazija Poljane). V konkurenci dobrih 200 dijakov iz 50 držav sta Anamarija ežnar in Ivo Prelog osvojila bronasti medalji.

Tekmovanje je potekalo v spremenjenem formatu. Tekmovalci vsake države so ostali doma in v nacionalnih centrih - pri nas na Biotehniški fakulteti Univerzi v Ljubljani - dva dni reševali naloge. En dan je bil namenjen eksperimentalnemu delu, kakor je navada tudi na pravi olimpijadi, drugi dan pa teoretičnemu delu na papirnatem testu. Eksperimentalni del je trajal štiri ure in pol, teoretični pa šest ur. Zaradi...

0 komentarjev

Računalniška olimpijada Sloveniji prinesla dvakrat bron

Slo-Tech - Ta konec tedna se je zaključila letošnja sezona olimpijad iz znanja, zato si poglejmo še zadnje rezultate. V Bakuju v Azerbajdžanu je potekala 31. mednarodna olimpijada iz računalništva, na kateri so dobro nastopili tudi slovenski tekmovalci. Med 331 tekmovalci iz 88 držav sta Benjamin Bajd (ZRI Ljubljana in Gimnazija Kranj) in Jakob Schrader (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) osvojila bronasti medalji, dobro pa sta nastopila tudi Bor Grošelj Simić (ZRI Ljubljana in Gimnazija Vič) in Matevž Miščič (Gimnazija Vič).

Prvo mesto
je osvojil Benjamin Qi iz ZDA, drugi je bil Ildar Gainullin iz Rusije, tretji pa Zixiang Zhou iz Kitajske. Benjamin Bajd je osvojil 121. mesto (48 % točk), Jakob...

22 komentarjev

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V Tel Avivu v Izraelu se je danes končala 50. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je tekmovalo 360 dijakov iz 78 držav. Slovenski tekmovalci so na tekmovanju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili tri medalje in eno pohvalo. Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) je osvojil zlato medaljo in 17. mesto v absolutni konkurenci, kar je šele tretja zlata medalja za Slovenijo v zgodovini tega tekmovanja. Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka) in Sašo Domadenik (II. gimnazija Maribor) sta z bronastima medaljama poskrbela za lep ekipni uspeh, ki sta ga dopolnila še Vladimir Smrkolj (Gimnazija Bežigrad) s pohvalo in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj).

Mednarodna fizikalna olimpijada je svetovno tekmovanje srednješolcev v znanju...

31 komentarjev

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so...

4 komentarji

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Največji slovenski uspeh na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V indonezijski Yogyakarti se je končala 48. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija dosegla doslej največji uspeh v zgodovini. Slovenska ekipa je osvojila zlato, srebro in bronasto medaljo ter pohvalo. Tako uspešna ni bila še nobena slovenska ekipa na katerikoli veliki olimpijadi.

Zlato medaljo je osvojil Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), srebrno medaljo je osvojil Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), bronasto pa Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad). Nastopila sta še Urban Duh (II. gimnazija Maribor) s pohvalo in Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka). To je druga zlata medalja v zgodovini tega tekmovanja za Slovenijo, saj se je leta 2002 prav tako iz Indonezije z zlatom...

4 komentarji

Srebro in bron za Slovenijo na 15. evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Začel se je letošnji cikel mednarodnih olimpijad iz znanja za srednješolce, ki so ga slovenski predstavniki dobro otvorili. Na 15. evropski naravoslovni olimpijadi (EUSO), ki je prejšnji teden potekala na Danskem, sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Maša Predin (II. gimnazija Maribor) je med 50 sodelujočimi ekipami iz 24 držav osvojila srebrno medaljo (8. mesto), medtem ko so Ana Meta Dolinar, Tijan Prijon (oba Gimnazija Bežigrad) in Jon Judež (Gimnazija Novo mesto) osvojili bronasto medaljo.

Tekmovanje je potekalo v Københavnu od 7. do 14. maja. Prvi tekmovalni dan je bil v torek, ko so tekmovalci raziskovali prave vzorce iz vrtin v...

2 komentarja

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Slo-Tech - Zaključka pregleda letošnjih velikih olimpijad iz znanja ne zaključujemo v pakistanskem Karačiju, kot smo pričakovali, temveč v Tbilisiju. Pakistan, ki bi bil moral gostiti letošnjo mednarodno kemijsko olimpijado, je namreč januarja od organizacije odstopil, potem pa je v zadnjem hipu vskočila Gruzija. Slovenske ekipe to ni zmedlo, saj se s tekmovanja vrača z izjemnim izkupičkom. Uroš Prešern se vrača s srebrno medaljo, Tristan Kovačič (oba Gimnazija Novo mesto), Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka) pa z bronastimi medaljami, s čimer so dosegli naš največji kemijski uspeh doslej.

Za letošnje tekmovanje je bil pred leti izbran Pakistan, ki pa je bil zaradi...

3 komentarji

Fiziki štirikrat bronasti

Slo-Tech - Naslednja v vrsti velikih olimpijad iz znanj, kjer redno tekmujejo naši dijaki, je fizikalna. Letos so na tem tekmovanju osvojili štiri bronaste medalje in eno pohvalo, s čimer so približali lanskemu uspehu in presegli slovensko povprečje.

Letošnja že 47. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO) je potekala v soorganizaciji Švice in Liechtensteina. Na njej so za Slovenijo nastopili Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Jakob Robnik (vsi Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. gimnazija Maribor) in Jernej Debevc (Prva gimnazija Maribor). Prvi štirje navedeni so osvojili bronasto medaljo, peti pa pohvalo. Najboljši dosežek med našimi je uspel Alekseju Jurci, ki je osvoji 142. mesto (56,2...

5 komentarjev

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Z leve: Martin Rihtaršič, Vid Kermelj, Gregor Igličar

Slo-Tech - Serijo mednarodnih tekmovanj iz znanja naših najboljših dijakov kot je v navadi vsako leto odpira Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je letos od 7. 5. do 14. 5. potekala v Tartuju in Talinu v Estoniji. Slovenija je letos dosegla zgodovinski uspeh, saj je ena ekipa osvojila zlato medaljo, druga pa srebrno medaljo. To je prva slovenska zlata medalja v desetletni zgodovini tega tekmovanja.

Zlato ekipo so sestavljali Urban Duh, Luka Govedič (oba II. gimnazija Maribor) in Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), ki je dosegla 81 odstotkov točk in dosegla odlično 4. mesto med 46 ekipami. Srebro je osvojila ekipa, v kateri so tekmovali Vid Kermelj, Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka) in Gregor Igličar (Gimnazija Kranj). Prvo mesto je...

10 komentarjev

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Slo-Tech - V Bombaju se je končala 46. mednarodna fizikalna olimpijada, ki sodi med najstarejša tekmovanja iz znanja na svetu. V konkurenci 382 dijakov iz več kot 80 držav so se slovenski dijaki odlično odrezali, saj je vseh pet osvojilo bronasto medaljo. Tekmovali so Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Blaž Karner (vsi Gimnazija Bežigrad), Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor) in Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola). Najbolje uvrščen Slovenec je bil Aleksej Jurca na 129. mestu, ki je šele drugi letnik, torej ima možnost za uvrstitev na olimpijado še v letih 2016 in 2017!

Prvo mesto je osvojil Taehyoung Kim iz Južne Koreje, drugo- in tretjeuvrščena pa sta Kitajca. Prvih deset mest je šlo na Daljni vzhod in...

10 komentarjev

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Tri naloge ter štiri ure in pol. Dva dni pozneje pa enako.

Slo-Tech - Tudi na 55. mednarodni matematični olimpijadi, ki je letos potekala v južnoafriškem Cape Townu, so se slovenski tekmovalci dobro odrezali in osvojili dve bronasti medalji in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Juš Kosmač (Gimnazija Jesenice), Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor) in Luka Lodrant (Gimnazija Ravne na Koroškem). Juš Kosmač (221. mesto, 19 točk) in Juan Gabriel Kostelec (256. mesto, 17 točk) sta osvojila bronasti medalji.

Matematična olimpijada je najstarejša in še danes največja mednarodna olimpijada v znanju za srednješolce. Letos je tekmovalo 560 tekmovalcev iz 101 države....

16 komentarjev

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Eksperimentalni del

Slo-Tech - V kazahstanskem glavnem mestu Astana se je zaključila 45. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila dve bronasti medalji in pohvalo, s čimer je izenačila lanski rezultati.

Na tekmovanju srednješolcev v poznavanju fizike s teoretičnega vidika in v eksperimentalnih veščinah je Slovenijo zastopalo pet tekmovalcev: Aljaž Draškovič-Bračun (Dvojezična srednja šola Lendava), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) in Žiga Nosan (Gimnazija Ledina). Najbolje sta se odrezala Žiga Krajnik (138. mesto, 16,95 točk) in Žiga Nosan (179. mesto, 14,25 točk), ki sta osvojila bronasti medalji. Blaž Karner je prejel...

10 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev