»

Etičen.it – iskanje odgovornosti v kibernetski dobi

Slo-Tech -

Cambridge Analytics, ubijalski roboti, samovozeči avtomobili – informacijska doba s svojimi produkti in storitvami vedno bolj prihaja na skoraj vse družbene sfere. Pri tem vedno bolj v ospredje ponovno stopa etika razvoja in prevzemanje odgovornosti. Kdo bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, na kakšen način to storiti, ne da bi škodovali poslovnim rezultatom in zakaj nas bo v primeru ignoriranja vse vedno bolj bolela glava?

Nedavna zaslišanja direktorja podjetja Facebook v ameriškem kongresu in senatu so opozorila še na problem pomanjkanja politične volje in zavesti o tem problemu – bi se morala politika s tem izzivom spopasti že danes ali je vse skupaj še vedno preveč novo in neškodljivo?

V debati bomo soočili različne poglede s strani razvijalcev produktov in storitev informacijske dobe in družboslovnih raziskovalcev informacijske dobe.

Nastopajo:

  • - Katja Koren Ošljak, CodeWeek.eu
  • - Žiga Stopinšek, Zemanta
  • - Matjaž Drev, Urad informacijskega pooblaščenca

Moderira Domen Savič,...

14 komentarjev

Državljan D: Kibernetsko vojskovanje - Slovenija, Evropa, svet

Slo-Tech - Ko človek pomisli na kibernetsko vojskovanje, se mu pred očmi najverjetneje izrišejo podobe ameriške filmske industrije. Zamaskirani posamezniki za prenosniki besno tipkajo in ob pritisku na tipko ENTER kamera preskoči na eksplozijo jedrske elektrarne na drugem koncu sveta. Resnično kibernetsko vojskovanje je precej drugačno od filmske upodobitve, opozarjajo naši sogovorniki. Predvsem je veliko manj romantično in precej bolj strukturirano. V kibernetskem vojskovanju sodelujejo državne vojske, večje organizirane skupine plačancev in posamezniki-strokovnjaki, ki sodelujejo z eno ali z drugo skupino.

Zavod Državljan D v četrtek, 13. 4. 2017 ob 18h v Poligonu na Tobačni organizira okroglo mizo, na kateri bosta svoje znanje delila:

izr. prof. dr. Uroš Svete iz katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

mag. Dobran Božič, direktor urada za varovanje tajnih podatkov Slovenije

Pogovarjali se bomo o trendih kibernetskega vojskovanja, pripravljenost Slovenije...

17 komentarjev

gov.si mora pasti!

Slo-Tech - Ne, tokrat ne gre za lapsus iz parlamenta v debati o sporazumu ACTA. Včeraj popoldne (enkrat po tretji uri) je namreč brez predhodne napovedi s spleta izginila skoraj kompletna vsebina vladnih strežnikov. V času vedno bolj pogostih spletnih napadov in kibernetskega vojskovanja bi človek lahko pomislil -- dogaja se. We are under attack!, a je bil razlog bolj preprost -- načrtovan a nenapovedan remont.

Da so remont izvedli v petek popoldne, najbrž ni naključje. Vsi normalni ljudje splet potrebujejo samo na delovnem mestu, sploh če gre za vladne vsebine in vsebine javne uprave. Delo ob petkih po eni uri popoldne predstavlja vsaj povečano korupcijsko tveganje, če že ne česa več. Zato je logika nenapovedanega gašenja infrastrukture v času, ko itak nihče več ni v službi transparentna in hkrati zelo zaskrbljujoča. Kaže namreč na problematično razumevanje informacijske družbe in informacijske tehnologije, ki je pač samo še en avtomat s prigrizki. Ko zmanjka prestic, je zadevo pač

215 komentarjev

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Slo-Tech - Danes je bil na spletni strani predlagam.vladi.si objavljen odziv Ministrstva za finance (pdf) za zahtevo oziroma predlog za nujno spremembo 6. člena in 9. ostavka 107. člena Zakona o igrah na srečo ZIS-C.

V odgovoru je poleg že znanih argumentov za takšno spremembo zakonodaje zapisano tudi nekaj dodatnih mnenj, ki jih v medijih do sedaj še ni bilo zaslediti, ali pa niso bila tako neposredno izražena. Bistveni izvlečki iz mnenja, ki nakazujejo na to, da Ministrstvo za finance (MF) ne bo preprosto odstopilo od ideje tovrstne regulacije pa so naslednji:

V Sloveniji so bile do sedaj več ponudnikom, ki prirejajo igre na srečo v Sloveniji, pa za to prirejanje nimajo koncesije Vlade RS, izdane odločbe o prepovedi prirejanja iger na srečo. Glede na to da jih v večini primerov niso spoštovali, je bil uveden postopek upravne izvršbe po drugi osebi, katere pa ponudniki storitev informacijske družbe, zaradi določenih nejasnosti izvršitve, niso izvedli. Zato je bila z novim devetim odstavkom...

17 komentarjev

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev