» »

Po treh letih spet prestopna sekunda

Po treh letih spet prestopna sekunda

Razlika med UTC in časom po soncu (UT1) se kompenzira s prestopnimi sekundami.

Slo-Tech - IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) je sporočil, da bomo 30. junija letos po treh letih premora ponovno dodali prestopno sekundo civilnemu času. Prestopne sekunde se po potrebi lahko dodajo 30. junija in 31. decembra, da civilni čas ostane sinhroniziran z vrtenjem Zemlje okrog lastne osi. Brez prestopnih sekund bi sonce najvišjo lego na nebu (zenit) dosegalo čedalje kasneje po lokalnem času.

Sekunda je bila svoj čas definirana kot 1/86400 srednjega sončnega dne. Definicija se je pozneje spremenila na 1/31556925,9747 tropskega leta dne 0. januarja 1970 in naposled na 9192631770 nihajev, ki ustrezajo prehodu med dvema hiperfinima prehodoma cezija-133 v osnovnem stanju. Ta definicija je neodvisna od Zemlje in Sonca, a si iz povsem praktičnih razlogov želimo, da v povprečju dan ostane dolg 86.400 sekund. Ker se vrtenje Zemlje počasi ustavlja, predstavlja to probleme.

Od leta 1972 se problem rešuje z uvedbo prestopnih sekund. IERS vsako leto objavi, ali bo konec polletja vrinjena prestopna sekunda. Ta se zgodi točno ob polnoči po univerzalnem koordiniranem času (UTC, ki pozimi ustreza lokalnemu času v Veliki Britaniji, poleti pa času na Azorih). Digitalne ure tedaj pokažejo sekundo 23:59:60 oziroma 1:59:60 po slovenskem poletnem času.

Prestopne sekunde so ena velika težava za sisteme, ki zahtevajo natančno merjenje časa. Od poljedelsko-agrarne družbe smo precej napredovali in danes je precej pomembneje, da čas v digitalnih sistemih teče pravilno, kot pa ali je zenit opoldne ali kakšno sekundo prej ali pozneje. Tako ali tako so časovni pasi pomaknjeni proti zahodu in v večini držav je sonce v zenitu krepko po 12.00 uri.

Časov je več. Poleg lokalnega časa je najbolj poznan prav UTC, a ta še zdaleč ni edini. Imamo tudi čas GPS, atomski čas (TAI), zemeljski čas (TT) in Unixov čas, če jih naštejemo le nekaj. Med seboj so neusklajeni in trenutno velja približno: TAI = TT - 32,184 sekunde = GPS + 19,000 sekund = UTC + 35,000 sekunde. Nekateri upoštevajo prestopne sekunde, zato je treba za izračun pretečenega časa med dvema dogodkoma poznati tudi zgodovinsko tabelo vstavitev prestopnih sekund (UTC, Unixov čas), drugi pa tečejo neodvisno od vrtenja Zemlje (TAI, TT, GPS). To pomeni, da tabelo potrebujemo tudi za preračun med različnimi časi, saj se zamiki spreminjajo (recimo TAI - UTC bo od 1. julija letos 36 sekund).

Dejanska implementacija prestopne sekunde je zelo različna. V UTC se pojavi 61. sekunda (23:59:60), v Unixovem času se ista sekunda ponovi, protokol NTP zamrzne čas za prestopno sekundo, nekateri sistemi pa sekunde v bližini prestopne sekunde raztegnejo, da učinek neopazno pokompenzirajo. Slednji način uporablja Google. Zamisel ni tako neumna, ker podvojena sekunda često povzroči nemalo težav.

Neodgovorjeno ostaja vprašanje, zakaj se prestopne sekunde vrivajo navidez naključno. Jasno je, da jih uporabimo največ dvakrat letno ob predpisanih datumih, ko se UTC od dejanskega sončnega časa (UT1) oddalji za več kot sekundo - ne vemo pa, kaj povzroča neenakomerno upočasnjevanje vrtenja Zemlje. Vplivajo tako vesoljska telesa kot dogajanje na Zemlji, denimo potresi.

Pozivi za odpravo prestopnih sekund oživijo ob vsaki napovedi prestopne sekunde, a za zdaj nič ne kaže na njihovo ukinitev. Drsenje zenita k poznejšim uram za približno 0,5 sekunde na leto bi v tisoč letih prineslo kakšnih deset minut zamude. Ni veliko, se pa nabere. Poudariti je treba, da prestopne sekunde razen konceptualne sorodnosti problema nimajo nič skupnega s prestopnimi dnevi. Slednji kompenzirajo hitrost kroženja Zemlje okrog Sonca, da solsticij pada na isti datum (gregorijansko leto kljub prestopnim dnevom zagreši napako enega dne na 3300 let - torej bo leta 5300 obstajal 30. februar), medtem ko prestopne sekunde skrbijo za padanje zenita na isto uro. In za razliko od prestopnih dni, so lahko prestopne sekunde tudi negativne (tedaj 23:59:59 umanjka), čeprav jih še ni bilo.

Merjenje časa ni trivialno.

16 komentarjev

Markoff ::

Ker se vrtenje Zemlje počasi ustavlja

O kakšnem pojemku pa govorimo? Kdaj bi se teoretično Zemlja lahko nehala vrteti okoli svoje osi?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Boone ::

Ravno par dni nazaj sem iz dolgčasa bral članek na wikipediji in se spraševal, kdaj bodo dodali naslednjo. Takrat je samo pisalo, kdaj je bila dodana nazadnje, sedaj pa že piše za naslednjo.

GTX970 ::

Ker se vrtenje Zemlje počasi ustavlja

Zemlja je nagnjena za 23.5° in se dnevno zavrti okoli te osi, ter kroži po elipsi okoli Sonca (revolucija)
potem je tu še drugo vrtenje, Zemlja je namreč največji žiroskop na Zemlji, en obrat okoli navidezne pravokotnice naredi v 27 000 letih.

The Mechanical Universe and Beyond (01 to 26)
20 - Torques and Gyroscopes.avi
http://www.veoh.com/watch/v20852383P8sZ...

O katerem od teh dveh vrtenj je govora ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

CyberPunk ::

Pozivi za odpravo prestopnih sekund oživijo ob vsaki napovedi prestopne sekunde, a za zdaj nič ne kaže na njihovo ukinitev

Večina ljudi bi nedvomno raje videla ukinitev prestavljanja poletnega/zimskega časa.

Mi je bilo pa zanimivo, ko sem verjetno nekje proti koncu 1990-ih bral nekaj na temo teh sekund, pa je bil v "odloku" podpisan ameriški organ "Directorate of Time". Se je slišalo tako... distopično. :D

Mare2 ::

A bo spet treba ure prestavljat?
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Mesar ::

Ja, za sekundo naprej prestavi.
Your turn to burn!

Jst ::

JAz sem pa nekaj časa nazaj bral, kako so naredili najtočnejšo uro. Članka trenutno ne najdem, bom se pa potrudil, ker je res zanimiv, kogar zanima.

Zadeva je tako točna, da če bi imeli eno uro na spodnji polici, drugo pa na zgornji, bi se kmalu že poznala razlika! Neverjetno.

Merjenje časa nikoli ni bilo tako zanimivo.


---

Ko se je začela zadnja Star Trek serija (Star Trek: Enterprise (2001-)), ki spremlja prvi človeški voyage v vesolje, so nekje bile hudo znanstvene debate o univerzalnem času, ki bi "veljal" za Vesolje. Če se komu sanja, kje bi to našel, mu dam za pir (ali pa mu ob prestopni sekundi nastavim vse ure).
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

jest10 ::

Markoff je izjavil:

Ker se vrtenje Zemlje počasi ustavlja

O kakšnem pojemku pa govorimo? Kdaj bi se teoretično Zemlja lahko nehala vrteti okoli svoje osi?

Nikoli;) Najpočasneje bi se 1 obrat na leto.

Mesar ::

Kaj pa če se pojutrišnem ustavi? Če nekdo ročno zategne? Zdajle ko je taka kriza, da za obrate več nimamo...

Hitro kredite vzet pa uživat zadnjih par dni..
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: BigWhale ()

keber ::

Tukaj imaš en kvazi dokumentarec glede tega:

Egidij88 ::




Če nas slučajno bog kaznuje in zategne ročno. :)

andrejus ::

Jaz pa mislim da je to brez veze.
živimo v svetu, kjer ni važno ali je sončni vzhod ob 5:30 ali ob 5:31. Važno pa je da je čas vedno točen na 10 tisočinko sekunde. In usklajevanje z nekim pojavom kot je rotacija zemlje je brez veze.

Nikec3 ::

In za razliko od prestopnih dni, so lahko prestopne sekunde tudi negativne (tedaj 23:59:59 umanjka), čeprav jih še ni bilo.

In zakaj bi uporabljali negativno prestopno sekundo? Zemlja namreč ne bo začela pospeševati.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Anney ::

Pariški observatorij naj bi 30. junija 2015 točno ob polnoči dodal sekundo, da bi odpravili zamik med atomsko uro in uro na Zemlji. Zaradi tega bi lahko prišlo do večjih težav in spletne strani bi se lahko masovno sesule, opozarja The Telegraph.
Nazadnje se je sekunda dodajala leta 2012, ko se je kar nekaj sistemov in spletnih strani sesulo - Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn, StumbleUpon, poroča Telegraph. Usklajevanje je potrebno predvsem zaradi vse večje odvisnosti od računalnikov in GPS sistemov, za delovanje katerih pa je točen čas potreben. Če bi čas spreminjali na daljše intervale, bi dodajali minute ali pa celo ure, bi bile težave lahko gromozanske, virtualčno bi bilo to, kot pravijo, celo nemogoče izvesti.


:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

jype ::

anney nekoga citira> Nazadnje se je sekunda dodajala leta 2012, ko se je kar nekaj sistemov in spletnih strani sesulo -

Kakšen bullshit je pa to?

Nikec3> In zakaj bi uporabljali negativno prestopno sekundo? Zemlja namreč ne bo začela pospeševati.

Niso tako nemogoči dogodki, ki bi zemljo pospešili.

Pravilne vrste vulkan/potres, pravilen vstopni kot in hitrost asteroida (oboje se je že zgodilo!) in še kakšna druga podobna finta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

CaqKa ::

Markoff je izjavil:

Ker se vrtenje Zemlje počasi ustavlja

O kakšnem pojemku pa govorimo? Kdaj bi se teoretično Zemlja lahko nehala vrteti okoli svoje osi?

avtor novice je pozabil ta del previdno napisat. zelo zelo počasi.
v času dinozavrov je bil na Zemlji dan dolg cca 18 ur.
Earth%27s rotation @ Wikipedia
Poanta je v tem da se porablja začetna energija iz rojstva sončnega sistema in Zemlje. Recimo Luna nam pije energijo, tako kot vsakič ko satelit slingshootamo okrog kakega planeta, požeremo mikroskopske zalogaje njegove energije, zato da so sateliti hitrejši.

Glede na to da pa je novica o dolžini dneva, vam more bit povsem jasno da gre za rotacijo okrog lastne osi ki povzroča dan in noč.
rotacije, ki povzroča letne čase, je dejansko zamik lastne osi, je pa če se ne motim zelo počasna. mislim da okrog 23k let 26k let (Zemeljskih). ta rotacija je podobna kot pri vrtavki. https://www.google.si/search?q=precessi...

Fun fact, Zemlja je v konstantnem prostem padu proti Soncu :) naš Sončni sistem pa proti črni luknji Sag A*, pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 10 bo razumel prestopne sekunde in natančneje meril čas

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
137811 (6497) BigWhale
»

Letos prestopna sekunda, Google bo ure upočasnil za vse

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116932 (4811) MrStein
»

Danes ponoči prestopna sekunda, računalniki bodo shajali vsak po svoje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2817724 (1804) zee
»

Danes ponoči prestopna sekunda (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7119347 (16164) BlueRunner
»

Sekundo daljše silvestrovanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
335074 (3775) christooss

Več podobnih tem