»

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah -...

0 komentarjev

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke...

2 komentarja

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet iskalnik

Mozilla.org - Mozilla je sporočila, da so podpisali pogodbo z Yahoojem, po katerem bo Yahoo privzet iskalnik v novih verzijah Firefoxa. Sprememba bo začela veljati decembra in bo v Mozillin proračun prinesla precej denarja, a točen znesek javnosti še ni znan.

Od leta 2004 pa do zdaj je bil Mozillin privzet brskalnik Google, kar ni bilo zastonj. V zadnjih letih je Google za to plačal skoraj 300 milijonov dolarjev, triletno pogodba pa sta podjetji nazadnje obnovili leta 2011. Že tedaj je bil dogovor pod vprašajem, saj so bile okoliščine bistveno različne kot prejšnjikrat. Google je imel leta 2011 že dobro razvit brskalnik Chrome, ki ga je želel čim bolje umestiti na trg. Danes je Chrome še bistveno bolj razvit in razširjen, saj ga...

53 komentarjev

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja...

18 komentarjev

RIM in Microsoft partnerja

ComputerWorld - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je včeraj nekoliko presenetil s svojim nastopom na konferenci BlackBerry World, kjer se je nepričakovano pojavil in naznanil partnerstvo Microsofta in RIM-a. Napovedal je sodelovanje podjetij, ki se bo odražalo na povečani uporabi Microsoftovih storitev v blackberryjih.

Privzeti iskalnik na blackberryjih bo Microsoftov Bing, ki bo takisto nudil podporo z zemljevidi in kartami. To se bo zgodilo že letos poleti, ko bodo vsi novi blackberryji dobili Bing kot prednastavljen iskalnik, kar pa bo seveda po želji moč spremeniti. Podobno bo veljalo za zemljevide in karte.

Analitiki pravijo, da je poteza, dasi nepričakovana, logična. Microsoft se je v bližnji preteklosti sporazumel že z več nekdanjimi hudimi sovražniki (bolje...

22 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Prvi vtisi po uporabi Binga

Bing, tedaj ĹĄe Kumo

vir: CNet
CNet - Microsoftov novi spletni iskalnik, ki se bo očitno imenoval Bing, neutrudno trka na vrata. Javnosti sicer še ni dostopen, vendar ga bomo lahko preizkusili že zelo kmalu. V ponedeljek bodo prvi uporabniki pri iskanju po Live Search že dobili rezultate iz Binga, v sredo pa bo Bing postal Microsoft privzeti iskalnik. Nekatere spletne strani so se že dokopale do prvih testov Binga in pravijo, da sploh ni slab.

Na CNet so si ga že ogledali. Na začetku so opazili predstavitev zadetkov, za kar Bing uporablja tehnologijo podjetja Powerset, ki ga je Microsoft pohrustal lanskega avgusta. Ta namreč na levi strani izpiše še tako imenovana povezana iskanja (related searches), ki omogočajo izboljšanje in zoženje iskanja. Prav tako Bing pokaže...

42 komentarjev