»

Microsoftov prevzem Activisiona še vedno v vicah

Slo-Tech - Še vedno ni jasno, ali bo Microsoft sploh uspel prevzeti Activision Blizzard. Po rdeči luči na Otoku, ki vendarle še ni dokončna, ostaja tudi ameriški FTC neomajen. Včeraj so na zvezno sodišče vložili zahtevek za izdajo začasne odredbe, ki bi blokiral prevzem, dokler upravno sodišče ne odloči o tožbi, s katero FTC prevzem želi prepovedati.

FTC vztraja, da bi združeno podjetje imelo zmožnosti in motiv, da škoduje konkurenci na različnih trgih, med drugim konzol, naročniških storitev in iger v oblaku. Microsoftove konzole Xbox bi imele na primer ekskluziven dostop do iger Activisiona, s čimer bi neupravičeno zapostavljali konkurenčna Nintendo in Sony. Dokončno odločitev o 69 milijard dolarjev težkem prevzemu bo imelo upravno sodišče, dotlej pa želijo z začasno odredbo zaustaviti postopke. Microsoft odvrača, da to ni niti v načrtu niti smiselno, saj bi želeli naslove na čim več konzolah. Dodaja pa, da bi začasna odredba de facto preprečila prevzem, ker lahko postopki na upravnem...

3 komentarji

Turško ustavno sodišče: prepoved Wikipedije je neustavna

Turški predsednik Recep Erdogan

vir: Wikipedia
Slo-Tech - "Dobrodošla nazaj, Turčija," je pod sliko samega sebe s turško zastavo tvitnil Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije. Potem, ko jo je turška vlada leta 2017 z administrativnim ukrepom prepovedala, je ustavno sodišče zdaj to prepoved z večino 10:6 razglasilo za kršitev svobode govora in zaukazalo njeno takojšnjo odpravo.

Razlog za prepoved vseh jezikovnih različic Wikipedije je bil v zapisih, ki so turške vladne funkcionarje obtoževali podpore in trgovanja z ISIS in drugimi terorističnimi organizacijami. Uradna Ankara je enciklopedijo tedaj razglasila za orodje za blatenje njihove države in Turčija je postala druga država za Kitajsko s tako prepovedjo. Wikimedia Foundation se je nemudoma spustila v sodne spore, ki pa so se na nižjih instancah, vse do ustavnega sodišča, zanjo slabo končali. Fundacija je sprožila spor tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu in zmagala, a je turška vlada odločitev preprosto prezrla in plačevala globe, ki jim jih je za...

15 komentarjev

Turčija blokira Tor

Ni še čisto jasno, zakaj statistika ob blokadi Tora beleži povečanje števila uporabnikov.

Slo-Tech - V Turčiji blokada različnih spletnih storitev ni nič nenavadnega, a so z blokado uporabe omrežja Tor minuli konec tedna vseeno presenetili. Za razliko od onemogočanja dostopa do posameznih domen je namreč za blokado Tora potreben pregled prometa (deep packet inspection).

O omejevanju dostopa do VPN-jev in Tora so v Turčiji na glas govorili že od novembra, ko je urad za informacijske tehnologije in telekomunikacije ponudnikom dostopa do interneta odredil blokado številnih ponudnikov storitev VPN. Prav tako so okrepili blokado Twitterja, Facebooka, YouTube in podobnih strani. Decembra se je pritisk še stopnjeval.

Sedaj so šli še korak dlje in onesposobili direktno povezavo v Tor. Test v omrežju TTNet je pokazal, da neposreden dostop do Tora...

64 komentarjev

Turčija spet blokirala Twitter, YouTube, Facebook

Slo-Tech - V Turčiji so danes popoldne spet blokirali dostop do spletnih strani Twitter, YouTube in Facebook, ker naj bi prikazovale teroristično vsebino. Sodišče je blokado zahtevalo, ker so se na straneh pojavili posnetki zasedbe carigrajskega sodišča. Dva levičarska ekstremista iz skupine DHKP-C sta minuli teden zajela turškega tožilca, v policijski akciji pa so vsi trije pod streli umrli. Napad je bil maščevanje za smrt turškega najstnika, ki je lani marca umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem zoper protivladne proteste.

Tožilstvo je vse medije v Turčiji opozorilo, naj ne objavljajo posnetkov napada in naj preprečijo dostop do njih, saj jih obravnavajo kot teroristično propagando. DHKP-C je na turškem, evropskem in ameriškem seznamu...

2 komentarja

Uber v Nemčiji dosegel manjšo zmago

Heise - Deželno sodišče v Frankfurtu je razveljavilo začasno odredbo o prepovedi delovanja aplikacije Uber v Nemčiji, ki jo je izreklo v začetku tega meseca. Razlog za razveljavitev je proceduralne narave, dodajajo.

Sodišče je po zaslišanju predstavnikov Uberja, ki so se pritožili na začasno odredbo, slednjo tudi razveljavilo. Ni namreč razloga, da bi se o zadevi odločali prednostno in prav to je Uber trdil, saj njihov poslovni model deluje že od preteklega leta, zato bi moralo nemško združenje taksistov sodni spor sprožiti po običajni poti.

Ob tem povejmo, da nudi Uber dve aplikaciji, ki delujeta različno. Problematična je UberPOP, ki predstavlja (nelojalno?) konkurenco taksistom, ker omogoča odplačno najetje prevoza z ene točke...

38 komentarjev

Turčija krepi nadzor nad internetom

Financial Times - Turški parlament je sprejel dopolnila k zakonodaji, ki prinaša še strožji nadzor nad rabo interneta, hrambo prometnih podatkov in blokado spletnih strani brez sodnih odredb. Obsežen sveženj sprememb posega v več kot 40 zakonov in še krepi februarja uzakonjeno cenzuro interneta, ki smo jo v praksi videli pri blokadi Twitterja in YouTuba (ki jo je sodišče kasneje razveljavilo), pojavile pa so se celo zamisli o vpeljavi nacionalnega interneta s postavitvijo lastnih korenskih domenskih strežnikov.

Nova zakonodaja daje Direktoratu za telekomunikacije (TIB) pooblastila, da brez sodne odredbe blokira katerokoli spletno stran, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, javni politiki ali je potrebna za preprečevanje kaznivih dejanj....

8 komentarjev

Hulu blokira dostop prek VPN

TorrentFreak - Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev...

13 komentarjev

Mladina vs. Slovenija, zadeva "cerebralni bankrotiranec"

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes razsodilo v prid Mladine. Mladina je leta 2005 v članku takratnega poslanca Srečka Prijatelja označila za cerebralnega bankrotiranca.

Slovensko sodstvo je ta del članka ocenilo za objektivno žaljiv in prisodilo odškodnino v znesku 700.000 SIT.

V današnji sodbi sodišče ugotavlja, da kontekst v katerem je bila oznaka uporabljena in stil pisanja članka nista bila dovolj upoštevana s strani slovenskih sodišč. Sodišče v članku ni videlo nedovoljenega osebnega napada na poslanca.

Nadalje sodišče opozarja, da je v naravi političnega obračunavanja debate, da se pogosto prelije v osebno sfero. Tovrstno tveganje je implicitno ukvarjanju s politiko in svobodni izmenjavi idej, ki sta garanta demokratične družbe (mnenje sodišča, 46. odstavek, citira Lopes Gomes da Silva, § 34)

Kako bo ta sodba vplivala na splošno navdušenje slovenskih politikov nad preganjanjem medijev zaradi zločinov zoper lik in delo le-teh pa bomo videli kmalu.

55 komentarjev

Turčija še vedno preganja Twitter

CNET - Turški premier Erdogan še vedno išče načine, kako v Turčiji prepovedati Twitter. Po marčevski blokadi, ki so jo morali potem odpraviti zaradi odločitve ustavnega sodišča, je naslednji poizkus davčna preiskava. Erdogan je namreč napovedal postopke zoper Twitter, ki po njegovih besedah krši turško zakonodajo in tam utajuje davke.

Erdoganov srd seveda izvira iz kritičnih sporočil o njegovi vladi, ki so jih na Twitterju objavljali nasprotniki režima. Ker blokada ni uspela, bo sedaj poizkusil drugače. Tako je Erdogan v televizijskem nastopu v soboto povedal, da so Twitter, YouTube in Facebook mednarodna podjetja, ki poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Tega ne zanika nihče, Erdogan...

0 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Turčija sedaj blokira še YouTube

Slo-Tech - Po blokadi Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije zahtevala zaradi domnevnega nespoštovanja odredb o umiku spornih sporočil s Twitterja, neuradno pa zaradi neprijetnih razkritij o korupciji pred nedeljskimi volitvami, je Turčija začela blokirati še YouTube. Razlog je objava posnetka pogovora visokih turških uradnikov, ki razpravljajo o morebitnem napadu na Sirijo.

Blokado Twitterja je turško upravno sodišče sicer v sredo razveljavilo, a je rok za izvedbo te odločitve 30 dni, ko bodo volitve že zdavnaj mimo. Turški premier Erdogan je YouTube označil kot podlo, ker si je privoščila objavo posnetka s prepisom in fotografijami govorcev, kako razpravljajo o napadu na Sirijo. Na posnetku so direktor obveščevalne agencije...

15 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev