» »

Nortelovi patenti v akciji

Nortelovi patenti v akciji

Rockstarovi 'laboratoriji' v Ottawi.

vir: Wired News
Wired News - Debeli dve leti nazaj je konzorcij, sestavljen iz Microsofta, Appla, RIM-a, Ericsson-a in Sony-ja, za 4.5 milijarde dolarjev odkupil sveženj 6000 patentov iz stečajne mase propadlega kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel. Šlo je za izjemno vsoto, ki je tako visoko zrasla prav zaradi tekmovanja z Googlom; ta je sprva ponujal še vedno zelo spodobnih 900 milijonov; v svoji zadnji ponudbi, preden se jim je vse skupaj vendarle zdelo preveč, pa 4.4 milijarde, torej le malo manj od bogatega konzorcija.

Zdaj je, kot kaže, prišel čas, da se ta investicija povrne. Člani konzorcija patentov niso prevzeli nase osebno, ampak so jih pustili na ločeni firmi z imenom Rockstar Consortium in domeno ip-rockstar.com. Gre seveda za patentnega trola, tj. podjetje, ki samo po sebi nič ne proizvaja, zato pa drži veliko patentnov in potem toži vse, kar leze in gre, zaradi kršitve teh patentov. Kot je že lani poročal Wired, ima ta konkretni outfit nekaj čez trideset zaposlenih, večinoma iz vrst nekdanjega Nortela, zadnji dve leti pa so v glavnem analizirali Android telefone in iskali kršitve svojih patentov. Ne brez uspehaa: identificirali naj bi šest ali sedem patentov, ki so posebej veliko v rabi znotraj Androida. Vsi so programski (seveda), zadevajo pa integracijo spletnega iskalnika in oglasov v mobilni telefon, beri, točno to, kar s platformo Android počne Google.

Zatem so najeli dve dobro uveljavljeni teksaški odvetniški pisarni (vzhodno sodno okrožje Teksasa je zaradi določenih okoliščin posebej prijazno za patentne trole) in sprožili tožbe zoper Google in njegove Android partnerje: Samsung, HTC, LG, Asustek, Huawei, Pantech in ZTE. Cilj naj bi bil še povečati zneske licenčnin, ki jih Android OEM-i že zdaj plačujejo Microsoftu zavoljo rabe njihovega patentnega svežnja. Po nekaterih ocenah naj bi Microsoft že zdaj samo od Samsunga in HTC dobival med dvema in tremi milijardami letno. Povedano malo drugače: z Androidi zasluži več kot z lastnimi WP napravami. Morda jim prav zato gre tako dobro. Iz podobnih razlogov se najbrž nasmihajo v Cupertinu. Apple, je, kot vemo, mnenja, da je Android banda vse dobre ideje preprosto prekopirala od njihovega iPhona.

Zanimivo bo videti Googlov odziv. Verjetno se jim sicer še smeje od marčevske potegavščine, ko so z dobro stempirano prijavo uspešno prepričali Evropsko komisijo, da je Microsoft oglobila še za dodanih 500 in nekaj milijona evrov posredi minornih kršitev zavez o nefavoriziranju IE-ja v Windows 7 (skupna kazen: 2.2 milijarde evrov). Microsoft jih je potem poskušal zašpecati nazaj, ker mu z dumpinško ceno $0 na kopijo onemogočajo prodajo WP licenc, za zdaj zdaj brez uspeha. So pa predprejšnji mesec dobili nazaj nekaj milijonov za pravne stroške nemškega spora okoli h.264 patentov, ter posledične selitve evropskega distribucijskega centra iz Nemčije v Nizozemsko.

11 komentarjev

damjanll ::

Se en razlog da se izogibam Apple in Microsoft produktov.
Ker so navadni laznjivi monopolni izkoriscevalski trolli.

Invictus ::

Seveda je pa Google dobrodelna organizacija ala Unicef ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Hayabusa ::

Vse patentne trole bi bilo potrebno ukiniti in dati patente v javno dobro.

no comment ::

Še sreča, da Google z Motorolinimi patenti ne trolla.

Erm, čak mal...

Dr_M ::

Google je isti mrhovinar, kot vsi ostali. Mogoce se vecji.

VaeVictis ::

m47hingi ::

Če realno pogledaš je Google ZAENKRAT mišji kakec proti obnašanju Appla in Microsofta.
Kako bo v prihodnje, bomo videli.
Če bi v preteklosti obstajali podjetja/osebki tega tipa bi še vedno bili v kameni dobi ali srednjem veku.

Spomnite se samo Applovega swype to unlock (ki je dokazano bil uporabljen v evropskem podjetju že leta poprej) ali ko so tožili Microsoft, da jim je ukradel uporabniški vmesnik - takrat so zgubili, danes gotova zmaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m47hingi ()

LitralSM ::

MS s podporo patentnih trolov podpira svoje produkte, Google pa s podporo vasih podatkov.
Po domace: MS zdravi raka z ne najbolj natancnim laserjem.

damjanll ::

Microsoft makes $2B a year on Android patents
Microsoft has not written a single line of Android code, yet rakes in the profits through scummy software patents. Crime does pay.

Dr_M ::

Crime does pay.


Slaba. Ce bi bilo kaj kriminalnega, bi se hitro znasli na zatozni klopi.
Dandanes je ze vsak kljukec advokat...

Brane22 ::

Invictus je izjavil:

Seveda je pa Google dobrodelna organizacija ala Unicef ...



V primerjavi z omanjenimi ? Mislim da je.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
237427 (6100) Lonsarg
»

Google je prevzel Motorolo Mobility (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6024839 (22441) PrimozR
»

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4511858 (10281) Icematxyz
»

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6119073 (16419) BlueRunner

Več podobnih tem