» »

Google je prevzel Motorolo Mobility

1
2
»

BlueRunner ::

Da smo si na jasnem o zelenih četrtletjih, 100% sem, da je bilo vsja eno (očitno zadnje lansko) ker sem mislim da celo pisal novico o tem. Je bilo pa takrat en kup veselja.

Seveda je bilo. Ampak žal ena lastavka še ne prinese konca krize. Še posebej ne Q4, ko se tipično proda največ zabavne elektronike (današnje telefone že štejem v to kategorijo). Po drugi strani pa je splošen trend pozitiven, kar pomeni, da upanje še o(b)staja.

Glede Nokiinih patentov, ko jih je Apple začel tožarit so hitro nabrali na kup svoje patente in dali kontra tožbo, rezultat je pa lep kupček denarja, ki ga je izplačal Apple, poleg stroška na vsak prodan iPhone. Baje.

Za "unspecified sum" je pricurljalo ven 430 mio USD. Kar ni malo, je pa one off in ne ravno mnogo. Za royalties pa ne vem točno. Eni pravijo, da jih ni, eno pravijo da so, eni pa pravijo, da so pod "royalties" prišteli tudi stvari, ki so jih navzkrižno licencirali - torej ne finančne ampak licenčne stvari. Dodatek pa je, da je bil Apple že iz časov pred 2009 uporabnik in tudi plačnik licenc za druge Nokiine stvari.

Bom pustil stati, ker tako ali tako nimam vseh podatkov ali popolnoma verodostojnih virov. Ne bom pa prebavil ideje, da bi bili patenti ene MM vredni desetino nakupne cene. Bo pa prihodnost pokazala, če se motim ali pa imam (po intuiciji) prav.

Če se pa vrnem na začetek te niti pogovora, pa lahko samo še enkrat ponovim, da menim, da je bila MM "povožena" že leta nazaj in zato povezava Google-MM dodaja nekaj k zgodbi, ki je v osnovi že stara in postana. Propad Nokie pa je še sveža stvar in povezava MS-N, je bila dodatek k sveži in še vedno še kako zelo aktualni zgodbi.

Icematxyz ::

Nokia stavi v tem trenutku vse na WP in to v trenutku, ko ta segment tržišča si upam trditi "POPOLNOMA obvladujeta" podjetji Apple in Google. Z nakupom podjetja Motorola Mobility je podjetje Google utrdilo/izravnalo svoj položaj na patenten področju.

Torej podjetje Apple & Co. nimajo več tako močne "patente prednosti", ki bi ovirala Android in proizvajalce strojne opreme za Android OS pri osvajanju tržišča. Google ne verjamem, da bo s temi patenti napadal svoje partnerje, ki uporabljajo Android. Prej bi rekel, da bodo jim ti patenti na razpolago za zaščito v primeru napada na njih s strani drugih. Torej to je pač trenutna realnost in preprosto ne vidim spremembe v doglednem času razen, da se najde podjetje, ki je bolj "Google" od podjetja "Google". V tem trenutku takšnih podjetij NI.

BlueRunner ::

Če lahko malo relativiziram dve zadevi...

Nokia stavi v tem trenutku vse na WP in to v trenutku, ko ta segment tržišča si upam trditi "POPOLNOMA obvladujeta" podjetji Apple in Google.

Res, vendar pa je to tržišče, kjer se današnje stanje ne pomeni nič. Ravno Nokia je naredila morda svojo največjo napako, ko je stavila na svojo trenutno premoč na tržišču. WP lahko vse karte premeša, lahko pa tudi ne. Menim pa, da nimata ne iOS, ne Android kakšnega "posvečenega" položaja, ki se ga ne bi dalo napasti.

Z nakupom podjetja Motorola Mobility je podjetje Google utrdilo/izravnalo svoj položaj na patenten področju.

Domnevno. Se bom pustil presenetiti, ampak ne bi dal roko v ogenj, da jim je uspelo kaj posebej "izravnati". Morda samo več niso v tako zelo slabem položaju, kot so bili predvčerajšnjim, "izravnati" pa se mi zdi preveč močna.

Google ne verjamem, da bo s temi patenti napadal svoje partnerje, ki uporabljajo Android.

To tudi jaz ne verjamem, ampak bo pa pri življenju ohranjal podjetje, ki je taistim partnerjem konkurenčno. Kar pa ni ravno nekaj, kar bi partnerji mirno gledali. V bistvu se sedaj verjetno sprašujejo, če bodo še naprej partnerji, ali pa so ravnokar postali "partnerji". Besede so poceni, štejejo dejanja. Uspešna podjetja pa niso uspešna, ker bi čakala na dejanja konkurentov (kar G+MM sedaj de facto sta), ki jim morda ne bodo všečna. B plani so IMHO sedaj startali v poln zagon. Pri vseh.

PrimozR ::

Jah po drugi strani je pa Google partnerjem zagotovil mirnejši spanec, ker jih ne bo več napadal Apple oz. Microsoft (kot se je s prvim že zgodilo v primeru HTC-ja in Samsunga, sicer je to le deloma Googlova krivda), obenem pa so to zagotovili, namesto da bi Motorolo prevzel Microsoft oz. celo Apple ter še bolj grozil s taistimi patenti.

Lonsarg ::

Google bo naredil, kar je za njega bolj dobičkonosno. To recimo HTC ve. Ve tudi, da je za Google bolj dobičkonosen velik Android ekosistem, kot večji dobiček od Motorola Mobile, če bi le ta imela preferiranost z strani Google.

Torej se nima česa bati in je pozitiven odziv čisto normalen.

BlueRunner ::

Živeli/videli.

Icematxyz ::

Res, vendar pa je to tržišče, kjer se današnje stanje ne pomeni nič.


Vse se spreminja s časom da, to dokazuje tudi Google v tem trenutku. Ampak tudi Google je potreboval res da relativno kratek čas, da je zavzel tržišče, ampak kljub temu je obdobje merjeno v letih.

Domnevno. Se bom pustil presenetiti, ampak ne bi dal roko v ogenj, da jim je uspelo kaj posebej "izravnati". Morda samo več niso v tako zelo slabem položaju, kot so bili predvčerajšnjim, "izravnati" pa se mi zdi preveč močna.


Manjša ovira za osvajanje tržišča z Android z vidika "patentih napadov" zagotovo je ta "patentni ščit". Se pravi "manevrski prostor" konkurence je manjši. To pa je zelo pomembno dejstvo v tej zgodbi saj so ravno patentni napadi bili glavna strategija konkurence pri omejevanju osvajanja tržišča z Android.

Kar pa ni ravno nekaj, kar bi partnerji mirno gledali. V bistvu se sedaj verjetno sprašujejo, če bodo še naprej partnerji, ali pa so ravnokar postali "partnerji".


Ti partnerji bolj ali manj vedo, da če ne bodo uporabljali Android bodo morali kaj drugega. Lastne rešitve v doglednem času ne bodo razvili pogoji uporabe Android pa tudi dvomim, da so zaenkrat slabši od "konkurence". Tako da spet, spremembe so možne, ampak vprašanje je čez koliko časa.

Icematxyz ::

Morda mi je v vsej tej zgodbi "žal" malo za to, da je EU praktično "izgubila" edinega relevantnega igralca na mobilnem tržišču. Bolj ali manj vse skupaj obvladujejo podjetja iz ZDA v EU pa ni vse skupaj več ne tič ne miš!

PrimozR ::

Koga, Motorolo?!?

Lonsarg ::

Mislim, da je bila Nokia mišljena jasno:)

PrimozR ::

Ja ampak tole ni tema o Nokii. Pa EU še ni izgubila proizvajalca mobilnih telefonov, saj Nokie ni kupil nihče niti še ni propadla. Še.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Motorola je Lenovova

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
309057 (5899) PrimozR
»

Lenovo bo kupil Motorolo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2913529 (10750) kow
»

Apple Samsungu, Motoroli ponudil licenco za svoje patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
148473 (7672) madmitch
»

Rumena luč za Googlov prevzem Motorole

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
189416 (8216) antonija
»

Google je prevzel Motorolo Mobility (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6024711 (22313) PrimozR

Več podobnih tem