»

Teslina tovarna v Nemčiji bo dobila milijardno subvencijo

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Pred skoraj dvema letoma je Tesla izbrala okolico Berlina za gradnjo nove tovarne baterij, ki se kljub občasnim zastojem nadaljuje. Pri tem pa lahko računa na izdatno državo pomoč, o kateri se Nemčija še pogaja z Evropsko komisijo. Neuradno gre za 1,1 milijarde evrov, uradno pa bo številka znana konec leta.

Gre namreč za namenska sredstva, ki jih zagotavlja dvanajst evropskih držav v okviru panevropskega raziskovalnega in inovacijskega projekta za baterije (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Nemčija, Italija, Poljska, Slovaška, Španija in Švedska). Skupno je na voljo 2,9 milijarde dolarjev, s čimer želi EU proizvodnjo baterij za lokalne potrebe preseliti iz Azije na domača tla. Prvi konzorcij proizvajalec baterij je Evropska komisija potrdila leta 2019, Tesla pa predstavlja srce drugega konzorcija.

Končne številke bodo odvisne tudi od zavez in realizacije glede investicij zasebnega sektorja in ustvarjenih delovnih mest. Tesla govori o pet milijard evrov vredni...

49 komentarjev

Microsoft ukinil pametne trakove Band

ZDNet - Pred dvema letoma so v Microsoftu predstavili pametni trak Band za spremljanje informacij o vadbi, lani so Nokiino pametno uro ukinili prav zaradi traku Band, ker dveh podobnih izdelkov nima smisla imeti. Sedaj ne bodo imeli niti enega, ker se Band poslavlja, naslednika pa ne bo. Microsoft je uradno potrdil, da ukinjajo Band 2, zelo verjetno pa je tudi, da Banda 3 ne bo. Umaknili so tudi razvijalski komplet (SDK) za Band. To ni tako presenetljivo, saj so ekipo za razvoj programske opreme za povezavo Banda z Windows 10 ukinili že pred meseci.

Skratka, znamke Band je za dlje časa nepreklicno konec. To pa naj ne bi pomenilo, da je Microsoft obupal nad pametnimi napravami, ki jih nosimo (wearables). Kot pravijo, še vedno ostaja storitev Microsoft Health, s katero...

21 komentarjev

Apple in Ericsson nova patentna sovražnika

Bloomberg - Po zatišju, ki se je v sodnih dvoranah napovedovalo po nekaj odmevnih poravnavah v patentnih tožbah, je ta teden prinesel novo bojišče. V lase sta si skočila Apple in švedski Ericsson.

Prvi je v torek udaril Apple, ki je zoper Ericsson na kalifornijskem sodišču vložil tožbo, da naj bi Ericsson zahteval previsoke licenčnine in da njegovi patenti sploh niso ključni za implementacijo LTE. Zato je Apple mnenja, da s svojo implementacijo LTE sploh ne uporablja Ericssonovih patentov in mu zato ni dolžan plačati nobenih licenčnin. V primeru, da sodišče odloči, da so patenti ključni in jih Apple krši, pa želi Apple po sodni poti določiti višino poštene odškodnine, ki ni toliko, kolikor zahteva Ericsson. Tako trdi Apple.

Švedi niso ostali dolžni in...

28 komentarjev

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za...

1 komentar

Microsoft samo od Samsunga dobi milijardo dolarjev licenčnin letno

CNet - Stranski učinek Microsoftove tožbe zoper Samsung zaradi zamud pri plačilu licenčnin je javna objava zneska, ki ga v Redmondu vsako leto iztržijo od Korejcev iz naslova licenčnin za patente v Androidu. Znesek je lani dosegel milijardo dolarjev.

Gre za dogovor iz leta 2011, ko sta se Microsoft in Samsung dogovorila za višino nadomestila, ki ga mora Samsung plačati od vsakega prodanega androidnega telefona, ker operacijski sistem Android uporablja nekaj funkcij, ki jih je patentiral Microsoft. Znesek je bil tajen, potem pa je Microsoft avgusta vložil tožbo zoper Samsung zaradi zamude pri plačilu obroka licenčnine. Prodaja Samsungovih telefonov je namreč od leta 2011 poletela v nebo, temu pa je sledila tudi višina licenčnin. To pa Samsungu ni všeč, zato išče...

15 komentarjev

Nortelovi patenti v akciji

Rockstarovi 'laboratoriji' v Ottawi.

vir: Wired News
Wired News - Debeli dve leti nazaj je konzorcij, sestavljen iz Microsofta, Appla, RIM-a, Ericsson-a in Sony-ja, za 4.5 milijarde dolarjev odkupil sveženj 6000 patentov iz stečajne mase propadlega kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel. Šlo je za izjemno vsoto, ki je tako visoko zrasla prav zaradi tekmovanja z Googlom; ta je sprva ponujal še vedno zelo spodobnih 900 milijonov; v svoji zadnji ponudbi, preden se jim je vse skupaj vendarle zdelo preveč, pa 4.4 milijarde, torej le malo manj od bogatega konzorcija.

Zdaj je, kot kaže, prišel čas, da se ta investicija povrne. Člani konzorcija patentov niso prevzeli nase osebno, ampak so jih pustili na ločeni firmi z imenom Rockstar Consortium in domeno ip-rockstar.com. Gre seveda...

11 komentarjev

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Tožba je resno opozorilo Microsoftu, naj še enkrat razmisli o nadlegovanju Android dobaviteljev.

vir: droid-n.com
droid-n.com - Po Googlovem nakupu Motorole Mobility lani poleti se je na široko špekuliralo, da jih kupujejo bolj zaradi patentov kot zaradi strojne opreme. Kot kaže, upravičeno, saj je Motorola pravkar dosegla pomembno zmago proti Microsoftu v Nemčiji, najbrž v odgovor na roparske podvige slednjega v obziru do Android proizvajalcev in OEM-ov (denar, tam 5-10 dolarjev na telefon, dobivajo že domala od vseh z izjemo Motorole). Odločitev še ni dokončna in prej se mora zgoditi še nekaj stvari na mednarodni ravni, a če bo obstala, Microsoft v državi več ne bo mogel prodajati Windows 7, Xboxa ali katerega koli drugega izdelka z vgrajenim h.264 dekoderjem.

Kot ugotavlja okrožno sodišče v Mannheimu, je Motorola imetnik določenih ključnih...

102 komentarja

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Techdirt - S patenti na mobilno telefonijo je vse večji križ; saj tožarijo oz. grozijo že skoraj vsi in vse; Apple se daje z vodilnima proizvajalcema Android napravic s Samsungom in HTC-jem, Microsoft pa že zdaj več zasluži s vsakim HTC androidom kot s svojim Windows Mobile ($5/kos), med 10 in 15 dolarjev si želijo tudi od Samsunga; z ne več najboljše storječo Nokio pa so...

45 komentarjev

Nortelovi patenti prodani za 4,5 milijarde dolarjev

ComputerWorld - Ko je kanadski Nortel pristal v stečaju, se je začela razprodaja vsega, kar je bilo kaj vredno. Pri tem se za velike denarje prodajajo tudi nematerialne dobrine. Najprej je Microsoft za 7,5 milijona dolarjev odkupil več kot 660 tisoč prostih naslovov IPv4, kasneje pa je Google dal ponudbo v vrednosti 900 milijonov dolarjev za nakup 6000 patentov, ki jih je imel Nortel v lasti. Zaradi velika zanimanja je Nortel razpisal dražbo, na kateri so iztržili še bistveno več.

Konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony ponuja 4,5 milijarde dolarjev za te patente in se kaže, da jih bodo tudi dobili. Nakup morajo potrditi le še ameriška in kanadska sodišča, tako da naj bi bil...

4 komentarji

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev