» »

Kako so v praksi videti prometni podatki

Kako so v praksi videti prometni podatki

Surovi prometni podatki.

Eno popoldne v Ljubljani.

Slo-Tech - Eden izmed bralcev nam je nedavno pokazal svoj izpisek iz baze prometnih podatkov (retencijske baze) pri njegovem mobilnem operaterju. Gre za podatke, ki jih naši ponudniki telefonije in interneta že od septembra 2007 zbirajo na podlagi evropske retencijske direktive, kot je implementirana v XIII. poglavju našega Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Uradno so tam za potrebe preiskovanja "hujših" kaznivih dejanj, za dostop pa policija potrebuje sodno odredbo po 149.b členu ZKP. V praksi je ni tako težko dobiti - potrebujejo zgolj obrazloženi predlog državnega tožilca in pa razloge za sum, da je določena oseba izvršila kaznivo dejanje (oz. da je njeno življenje v nevarnosti). Gre za dokaj nizek dokazni standard, tako da policija v praksi za prometne podatke zaprosi kar v večini preiskav, kjer razpolagajo bodisi z imenom in priimkom bodisi s telefonsko številko osumljenca - se pravi, če le vedo, za koga zaprositi. Postali so eno najbolj običajnih orodij za razreševanje kaznivih dejanj.

A kljub temu, da so pogoji za policijski dostop sorazmerno "blagi", pa je imetnik telefona še do nedavnega le stežka prišel do svojih lastnih prometnih podatkov. Čeprav namreč naša ustava (3. odst. 38. člena) oz. Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, 30. člen) jasno določata pravico posameznika do seznanitve z osebnimi podatki, ki se nanašajo nanj, so operaterji (večjih mobilnih omrežij) na stvari gledali tako, da ZEKom-1 glede prometnih podatkov določa specialna pravila, beri, povozi ZVOP-1 in dovoljuje dostop samo s sodno odredbo. Posamezniki odredbe (razen izjemoma) ne morejo dobiti, zato so njihove zahtevke do sedaj dosledno zavračali. Praksa se je zares obrnila šele letos spomladi, na insistiranje Urada informacijskega pooblaščenca, ki je potem tudi vložil zahtevo za presojo ustavnosti omenjenih določb ZEKom-1. Postopek pred najvišjim sodiščem je seveda še v teku, je pa zadnje čase dostop do lastnih prometnih podatkov v praksi precej olajšan.

In kaj je tam notri? Konkretno za mobilno telefonijo se v skladu s 164. členom ZEKom-1 hranijo:
1. podatki, ki so potrebni za odkritje in prepoznanje vira komunikacije, tj. telefonska številka klicočega ter ime in naslov naročnika ali registriranega uporabnika;
2. podatki, ki so potrebni za prepoznanje cilja komunikacije - njegova oz. njena telefonska številka;
3. podatki, ki so potrebni za ugotovitev datuma, časa in trajanja komunikacije ter vključujejo - datum in trajanje klica oz. datum pošiljanja/prejema sms-a, oz. začetka mobilnega podatkovnega prenosa;
4. podatki, ki so potrebni za ugotovitev vrste komunikacije - dohodni oz. odhodni klic, prejeti oz. poslani sms, prenos podatkov, roaming;
5. podatki, ki so potrebni za ugotovitev lokacije opreme za mobilno komunikacijo - identifikacija mobilne bazne postaje, npr. LJ047a-Hotel Lev 2, zemljepisno širino in višino vaše lokacije ter od lani poleti še azimut.

Predvsem za podatke iz vašega razčlenjenega računa in lokacijo (glej sliko), za zadnjih 14 mesecev (oz. 8 za nekatere ne-GSM storitve).

V praksi boste po pošti (osebni prevzem) dobili CD, na katerem bo z geslom zaščitena ZIP datoteka. Geslo vam pošljejo naknadno po SMS-u. Notri se skriva Excel datoteka z 48 stolpci, večinoma razčlenjenimi oblikami zgoraj naštetih podatkov. Ključni stolpci opisujejo datum in čas zajema, bazno postajo, zemljepisne koordinate vašega telefona ter tip dogodka, za katerega je bilo vse to zabeleženo (npr. dohodni klic ali poslani SMS). Vsak dogodek je v svoji vrstici. Tuje telefonske številke (od ljudi, ki ste jih klicali, itd.) imajo zavoljo varovanja osebnih podatkov zabrisane zadnje tri cifre, seveda samo za vas, ne pa tudi za policijo.

Podatki se beležijo le v primeru klicanja, pošiljanja sporočil oz. mobilnega internetanja (dogodek). Periodičnega beleženja na vsako polno uro, ob vklopu telefona ali ob menjavi bazne postaje ni videti, tudi ne vsakodnevnega pinga ob dveh zjutraj, ki naj bi ga izvajali nekateri naši operaterji. Za našega bralca je to pomenilo nekaj več kot 5000 vrstic v obdobju 14 mesecev. Lokacija je prisotna za vse slovenske dogodke, za tuje je ni. Natančnost je tako-tako. Za vsak dogodek je zapisano ime trenutne bazne postaje (npr. LJ133a-Posta Trzaska 1). Prehodni med postajami so lepo vidni, tako znotraj mesta (glej potovanje od ljubljanskega Viča, čez Center, v Koseze, na sliki), še lepše pa se vidi obiske drugih krajev, če ste seveda vmes uporabljali telefon. Med omenjenimi 5000 zajemi je moč najti vsega 200 različnih baznih postaj, od tega pa se jih deset najbolj pogostih pojavi v dveh tretjinah zajemov. Najpogostejša pobere skoraj tisoč zajemov, tako da gre več kot očitno za dom.

Podatkov o triangulaciji (povečanju natančnosti lokacije z združevanjem podatkov z več okoliških baznih postaj) ni, čeprav naj bi največji slovenski operater razmišljal tudi o tem. Na lanskem posvetu o policijsko-operaterskem sodelovanju pri odkrivanju zlorab otrok na internetu je njihov predstavnik povedal, da si tega za zdaj ne upajo, ker bi sicer "na zasebnost občutljivi Slovenci hitro prebegnili h konkurenci". Niso pa proti, le prej naj država to naredi obvezno za vse.

A nič ne de. Že v obstoječi obliki so ti podatki odličen opis življenja in dela vseh Slovencev za obdobje malo več kot leto dni nazaj. Vidi se, kje se gibljete na običajen dan, kdaj in kam ste šli na obisk, kam ste šli na dopust. Iz klicev se vidi, s kom se družite, s pridobitvijo podatkov še za to osebo (first hop) in njene kontakte (second hop) pa je mogoče do potankosti sestaviti vaše socialno omrežje. To seveda pod pogojem, da imate vedno s seboj telefon in da ga tudi uporabljate. Beri, če ste pošteni, običajni državljan, ki nima ničesar skrivati. Če imate kaj skrivati, boste telefon med početjem nečednosti pustili doma, ženi pa naročili, naj si z njega pošlje kak SMS. Ko bo policija kasneje brskala po vaši zasebnosti, bo videti, da ste bili lepo pridni, torej doma (na tej podlagi so bili pri nas ljudje že oproščeni). Če nimate telefona, ali poredko uporabljate kako predplačniško napravo (za katero policija ne ve), bo vse prazno. Vprašanje, če je to dobro ali ne, saj je danes neraba telefona bolj kot ne že razlog za sum ("češ kaj pa ta skriva").

Če vas zanima, kaj točno lahko policija izve o vas na podlagi malo več kot gole slutnje ("razlogov za sum"), lahko za podatke zaprosite tudi sami. To lahko naredite pisno (po pošti, s povratnico) ali ustno pri vašem operaterju. Kot podlago navedite pravico do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki (30. člen veljavnega ZVOP-1) v zvezi s prometnimi podatki iz XIII. poglavja ZEKom-1. Odgovorijo vam v 15-30 dneh.

105 komentarjev

«
1
2 3

trizob ::

In kaj je v eni preprosti tabeli tako fascinantnega? Sam sem jih dal skozi gotovo stotine, če ne tisoče na zgoščenkah, MO nosilcih ...

Je pa lepo vedeti, da operaterji (morda še ne vsi) končno spoštujejo zakonodajo v odnosu do nebogljenega potrošnika, ki jim daje kruh. In bazene. Pa še jahte.

Pithlit ::

Fascinantno je to da se iz teh podatkov da marsikaj izluščit. Sam za to pogruntat je pa priporočljivo vsaj članek prebrat...
Life is as complicated as we make it...

GamerBoy ::

Ta članek me je po natančnem branju razsvetlil, saj si dosedaj nisem niti mogel predstavljati kaj takega, sem mislil da je to mogoče samo v filmih :)) Hvala Pithil !
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

zee ::

Tuje telefonske številke (od ljudi, ki ste jih klicali, itd.) imajo zavoljo varovanja osebnih podatkov zabrisane zadnje tri cifre, seveda samo za vas, ne pa tudi za policijo.


To je naravnost bebavo. Ker omenjene klicem naredim sam, natanko vem, koga sem klical/SMS-al, zato je skrivanje zaradi varovanja osebnih podatkov (cigavih?!) povsem nepotrebno. Toliko bolj to velja v luci vseh podatkov, ki jih operaterji zbirajo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

sss ::

Če sem Facebook nadlegoval z zahtevo po povzetku vseh informacij, ki jih hranijo o meni, bom pa še svojega mobilnega operaterja.

stb ::

Mimogrede zahtevajte še seznam uporabnikov, katerim so bili posredovani vaši osebni podatki, kdaj, na kakšni podlagi in za kakšen namen.

Me zanima kaj bi na to rekel facebook.

https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

BigWhale ::

Kaj ko bi vsi zahtevali podatke o samem sebi? Po veckrat na mesec. Lahk jih DDOSamo. :>

OK.d ::

in koliko pride strošek za izstavitev teh podatkov?
LPOK.d

mrTwelveTrees ::

ja in če kupiš predplačniško kartico in jo potem vržeš stran ne vejo kdo je lastnik kartice....

stb ::

Zaračunati smejo max:
CD: 2€
DVD: 2,75€
+poštnina

Lahko pa podatke zahtevaš največ enkrat na 3 mesece.
https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po...

stb ::

Včasih si pri predplačniških sim karticah dobil nek papirnati certifikat o lastništvu, s katerim bi lahko (za ceno anonimnosti) dokazal lastništvo. Dokler pa so podatki anonimnega lastnika pa verjetno niso osebni ... Ali pač?

feryz ::

Torej bi policija lahko z malo truda ugotovila, ali so domnevni "pasjeljubci" res bili tam, kjer naj bi bili, takrat, ko naj bi bili.
Plus rekordno hitro izbrisani posnetek nadzorne kamere. Plus...

Če bi bila volja, seveda.

ScumbagSteve ::

Huhu si bo treba čas vzet pa it zagnjavit :) Me zanima, če se bo kak mulc petelinil tam in mi povedal, da to ni mogoče oz. mi ne smejo dat.
Scumbag Štefko

raufnk ::

BigWhale je izjavil:

Kaj ko bi vsi zahtevali podatke o samem sebi? Po veckrat na mesec. Lahk jih DDOSamo. :>

Podatke lahko zahtevaš enkrat na 3 mesece, oz. v primeru občutljivih osebnih podatkov največ enkrat na mesec.
Če bi vsi naenkrat zahtevali izpis na CD (za kar sicer smejo računati 2EUR + poštnino), bi imeli vseeno ogromno dela :)

P.S. Vidim, da je že stb pojasnil :)
lp raufnk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: raufnk ()

dronyx ::

>Postali so eno najbolj običajnih orodij za razreševanje kaznivih dejanj.

V interesu navadnega državljana je, da se kazniva dejanja v čim večjem številu razrešijo. Nenazadnje to deluje tudi preventivno, saj če policija ne bi razrešila nobenega ropa ali umora, bi bilo takih kaznivih dejanj bistveno več.

Tu gre zgolj za vprašanje, kako učinkovito preprečiti zlorabe teh podatkov, kar pa zna biti včasih ne čisto trivialna naloga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Senitel ::

dronyx je izjavil:

V interesu navadnega državljana je, da se kazniva dejanja v čim večjem številu razrešijo. Nenazadnje to deluje tudi preventivno, saj če policija ne bi razrešila nobenega ropa ali umora, bi bilo takih kaznivih dejanj bistveno več.

To, da je pogledovanje v to bazo nekaj čisto običajnega, še niti približno ne pomeni, da je ta pogled kakor koli vplival k boljši raziskanosti kaznivih dejanj!
So Nemci že povedal kako je s tem.

raufnk je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Kaj ko bi vsi zahtevali podatke o samem sebi? Po veckrat na mesec. Lahk jih DDOSamo. :>

Podatke lahko zahtevaš enkrat na 3 mesece, oz. v primeru občutljivih osebnih podatkov največ enkrat na mesec.
Če bi vsi naenkrat zahtevali izpis na CD (za kar sicer smejo računati 2EUR + poštnino), bi imeli vseeno ogromno dela :)

P.S. Vidim, da je že stb pojasnil :)

Eh kaj boš z CD/DVD-jem to je drago. Diskete so cenejše (1,5EUR)! >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

dronyx ::

>To, da je pogledovanje v to bazo nekaj čisto običajnega, še niti približno ne pomeni, da je ta pogled kakor koli vplival k boljši raziskanosti kaznivih dejanj! So Nemci že povedal kako je s tem.

Kaj pa so Nemci ugotovili?

Senitel ::

Klik...
Nemčija denimo, je naredila študijo, in ugotovila, da uvedba sistema ni imela pozitivnega vpliva na raziskanost kaznivih dejanj, njegova naknadna odprava pa ne negativnega.

zee ::

Nemci so ugotovili, da kojekakvo shranjevanje prometnih podatkov ne prispeva bistveno k raziskovanosti kaznivih dejanj.

EDIT: So me prehiteli.

Dejstvo: Slovenski policiji ti prometni podatki tako ali tako ne pomagajo prav dosti...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

dronyx ::

Danes sodi praktično že med "splošno izobrazbo", da ljudje vedo, kaj vse tehnologija omogoča in kriminalci so ponavadi samo še nekoliko bolje podučeni na tem področju. Zato je jasno, da ti "prometni podatki" niso nekaj, kar bi lahko bistveno popravilo statistiko raziskanosti kaznivih dejanj in ni za pričakovati, da bo vsak ropar bencinskega servisa imel v žepu naročniški mobilni telefon, na avtu prave tablice, registrirane na njegovo ime in po možnosti da bo še pomahal v kamere ali pustil na mestu zločina vzorec urina.

rand ::

Najbolj zaskrbljujoče je, da se tem podatkom daje kredibilnost. Torej če te hočejo obtožit nekega dejanja je vse kar rabijo dostop do teh baz in popravijo tvoje lokacije. Avtomatsko kriv. To bi nas moralo skrbeti bolj kot vse ostalo. Za paranoike dodajmo sem zraven še ameriško komercializacijo prison labour-ja in imamo zastonj delovno silo/sužnje.
while(1)fork();

rand ::

Vsem ki vedno trdijo "jaz pa nič takšnega ne počnem, naj prisluškujejo/sledijo" nekako ni jasno da te lahko nekdo na podlagi takšnih in drugačnih podatkov diskreditira ali obtoži ko se mu pač zazdi.
Večina ljudi res nima problemov z vdorom v privatnost saj res ne počno nič spornega, lahko pa jim kakšne druge nepričakovane posledice prinese vse skupaj.
while(1)fork();

BALAST ::

Večina ljudi res nima problemov z vdorom v privatnost saj res ne počno nič spornega, lahko pa jim kakšne druge nepričakovane posledice prinese vse skupaj.


Ko boš enkrat pod GPS nadzorom v službi ti bo še kako sporno da ti vsako minuto dihajo za ovratnik, konec meseca pa še sestanek kje si bil in kaj si počel!

Kot potnik imaš sicer za oddajat dnevna poročila, ampak ali boš šel res v potankosti, da si 4 ure sortiral police pri pogodbenikih? Ja če so te videli na kavi, si boš nakopal težave!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

dronyx ::

>Najbolj zaskrbljujoče je, da se tem podatkom daje kredibilnost. Torej če te hočejo obtožit nekega dejanja je vse kar rabijo dostop do teh baz in popravijo tvoje lokacije.

Če je to edini "dokaz" dvomim, da te lahko česarkoli obtožijo. Si pa verjetno lahko s temi podatki pomagajo, da dobijo nek možen krog osumljencev in tako se lahko znajdeš v neki preiskavi povsem naključno, ker si bil s telefonom na nepravem mestu ob nepravem času...

Senitel ::

dronyx je izjavil:

Danes sodi praktično že med "splošno izobrazbo", da ljudje vedo, kaj vse tehnologija omogoča in kriminalci so ponavadi samo še nekoliko bolje podučeni na tem področju. Zato je jasno, da ti "prometni podatki" niso nekaj, kar bi lahko bistveno popravilo statistiko raziskanosti kaznivih dejanj in ni za pričakovati, da bo vsak ropar bencinskega servisa imel v žepu naročniški mobilni telefon, na avtu prave tablice, registrirane na njegovo ime in po možnosti da bo še pomahal v kamere ali pustil na mestu zločina vzorec urina.

To naj bi bil sarkazem? Postavi se v vlogo kriminalista in razmisli malo, kako bi taka baza podatkov pomagala tebi pri raziskovanju nečesa. Kakšne opcije imaš:
-Na sumu imaš Janeza, ga 3 priče postavijo na lokacijo, da je pred parlamentom postrelil 3 poslance in 2 policaja. Pogledaš retencijsko bazo in Janez je takrat res na tistem kraju dobil SMS. Cool, mu lahko na podlagi teh podatkov pošlješ specialce na dom ob 2h zjutri? What could possibly go wrong?
-Nekdo je pred parlamentom postrelil 3 poslance in 2 policaja, posnele so ga kamere in veš, da je nek zamaskiran (verjetno) moški visok med 170cm in 180cm. Pogledaš retencijsko bazo in preveriš vse telefone, ki so se takrat nahajal na lokaciji (kar je že v nasprotju z zakonodajo). 500 oseb... Ok... Odbiješ ženske, 250 oseb. Now what?
Še kakšna opcija?
In rad bi videl tvoj obraz, ko te bo nekdo spregledal na cesti, recimo pri menjavanju pasu, ker ravno telefonira... In potem bo prišla policija in ugotovila, da si kriv ti. Se boš zgovarjal, da si imel vklopljen smernik in da je bil oni drugi na telefonu in očitno ni bil pri stvari. Drugi bo zanikal, da je bil na telefonu in da ti tudi smernika nisi vklopil. Ti boš popenil in zahteval, da naj si pogledajo retencijsko bazo, policaj ti bo pa lepo razložil, da tega ne smejo in še zaračunal kakšno kazen za poskus preprečitve uradnega dejanja. ;)

Gavran ::

dronyx je izjavil:

>Postali so eno najbolj običajnih orodij za razreševanje kaznivih dejanj.

V interesu navadnega državljana je, da se kazniva dejanja v čim večjem številu razrešijo. Nenazadnje to deluje tudi preventivno, saj če policija ne bi razrešila nobenega ropa ali umora, bi bilo takih kaznivih dejanj bistveno več.

Tu gre zgolj za vprašanje, kako učinkovito preprečiti zlorabe teh podatkov, kar pa zna biti včasih ne čisto trivialna naloga.


Pa seveda za vprašanje koliko h končnemu rezultatu pripomorejo ti podatki... sorazmernost pa te stvari... V mojem interesu vsekakor ni da država vohuni za vsakim mojim korakom.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Mehmed ::

stb je izjavil:

Zaračunati smejo max:
CD: 2€
DVD: 2,75€
+poštnina

Lahko pa podatke zahtevaš največ enkrat na 3 mesece.
https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po...


A ni pooblascenka jamrala ob enem drugem st poskusu, da nekateri radi racunajo tudi delo? 10 delovnih ur za 200 fotokopij ipd.

dronyx ::

>A ni pooblascenka jamrala ob enem drugem st poskusu, da nekateri radi racunajo tudi delo? 10 delovnih ur za 200 fotokopij ipd.

Pri informacijah javnega značaja je treba vedeti, da tu ne gre samo za delo fotokopiranja, ampak mora nekdo vse zahtevane podatke zbrati, prikriti v njih razne osebne podatke, če so ti podatki dostopni v računalniški obliki je potrebno včasih narediti tudi še kakšne dodatne poizvedbe...skratka to nikakor ni zastonj, kot si marsikdo misli.

Zakon pa načeloma omogoča državljanom, da dejansko izvedejo DoS napad, saj bi lahko zasuli razne organe z vsemi možnimi poizvedbami, pri čemer po naši zakonodaji ti ni treba izkazati nobenega pravnega interesa. To lahko preprosto počneš iz čiste zajebancije, da nekomu nalagaš delo in državi povzročaš stroške. Ti stroški pa se krijejo iz proračuna, ki se polni prek davkov, trošarin...(pa se bumerang lepo vrne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Gavran ::

Ali je možno dobiti tudi podatek kdo vse je videl moje prometne podatke?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Blisk ::

samo je ša beda, da zadeve ne moreš izključit razen če ugasneš telefon, pa še to mislim da ne pomaga.

Gavran je izjavil:

Ali je možno dobiti tudi podatek kdo vse je videl moje prometne podatke?

verjetno da ne ker potem bi ti fental tega človeka, ko bi naprimer videl za kaj jih je uporabil....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

BALAST ::

Politiki imajo na plačilni listi par inšpektorjev in administratorjev pri mobilnih operaterjih, jasno da vedo komu in kdaj na prste stopit, še posebno ker tak način dostopa zabriše vse sledi.

Saj poznate primer slovenskega zdravstva in nacionalne triglav zavarovalnice, ko pacientova diagnoza od zdravnika pride čudežno na zavarovalnico, zavarovalnica pa pristavi skledo in računa naslednjim generacijam zdravilcev tega dotičnega pacienta za te podatke!

Abrakadabra se bi reklo in ker poslovne skrivnosti veljajo bolj kot kadrovske rošade, teh informacije ni zasledit nikjer na spletu. Hmmm mogoče pa je kdo poslal na Wikileaks???
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

smash ::

Ali ima njihov administrator možnost brisanja prijav uporabnikov, ki so gledali moje prometne podatke?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Mehmed ()

Hayabusa ::

Senitel je izjavil:

dronyx je izjavil:

Danes sodi praktično že med "splošno izobrazbo", da ljudje vedo, kaj vse tehnologija omogoča in kriminalci so ponavadi samo še nekoliko bolje podučeni na tem področju. Zato je jasno, da ti "prometni podatki" niso nekaj, kar bi lahko bistveno popravilo statistiko raziskanosti kaznivih dejanj in ni za pričakovati, da bo vsak ropar bencinskega servisa imel v žepu naročniški mobilni telefon, na avtu prave tablice, registrirane na njegovo ime in po možnosti da bo še pomahal v kamere ali pustil na mestu zločina vzorec urina.

To naj bi bil sarkazem? Postavi se v vlogo kriminalista in razmisli malo, kako bi taka baza podatkov pomagala tebi pri raziskovanju nečesa. Kakšne opcije imaš:
-Na sumu imaš Janeza, ga 3 priče postavijo na lokacijo, da je pred parlamentom postrelil 3 poslance in 2 policaja. Pogledaš retencijsko bazo in Janez je takrat res na tistem kraju dobil SMS. Cool, mu lahko na podlagi teh podatkov pošlješ specialce na dom ob 2h zjutri? What could possibly go wrong?
-Nekdo je pred parlamentom postrelil 3 poslance in 2 policaja, posnele so ga kamere in veš, da je nek zamaskiran (verjetno) moški visok med 170cm in 180cm. Pogledaš retencijsko bazo in preveriš vse telefone, ki so se takrat nahajal na lokaciji (kar je že v nasprotju z zakonodajo). 500 oseb... Ok... Odbiješ ženske, 250 oseb. Now what?
Še kakšna opcija?
In rad bi videl tvoj obraz, ko te bo nekdo spregledal na cesti, recimo pri menjavanju pasu, ker ravno telefonira... In potem bo prišla policija in ugotovila, da si kriv ti. Se boš zgovarjal, da si imel vklopljen smernik in da je bil oni drugi na telefonu in očitno ni bil pri stvari. Drugi bo zanikal, da je bil na telefonu in da ti tudi smernika nisi vklopil. Ti boš popenil in zahteval, da naj si pogledajo retencijsko bazo, policaj ti bo pa lepo razložil, da tega ne smejo in še zaračunal kakšno kazen za poskus preprečitve uradnega dejanja. ;)

Kdo pravi, da je imel tip telefon s sabo ? Halo, sedaj streljam, daj me pokliči kasneje ;).
To je samo ugibanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

stb ::

Gavran je izjavil:

Ali je možno dobiti tudi podatek kdo vse je videl moje prometne podatke?

Ta možnost je izrecno določena, a dvomim, da ti jih operater posreduje "v interesu preiskave".
Celo drugi državljan lahko, če si komuniciral z njim, dobi te prometne podatke, a brez tvojih zadnjih treh cifer, zato ta podatek ni več "oseben" (čeprav on verjetno ve za koga gre).
Zanimivo pa postane, če komuniciraš s kom, za katerega ima policija razloge za sum in pridobi njegove prometne podatke s tvojimi celotnimi (nemaskiranimi) številkami, kar predstavlja tvoj osebni podatek. Upravljalec retencijske zbirke bi ti moral razkriti takšne vpoglede.

Spajky ::

rešitev so stari predpotopni telefoni predplačniški z zunanjo anteno montirano/prišraufano v konektor ala Eriksson GA628 ipd. : montiraš hudo usmerjeno/močno anteno in jo usmeriš v GSM repeater daleč daleč (par 10km npr.vidne) in telefonariš, pa si doma. Podatki kažejo, da si bil npr.10km stran, ti pa priče, da si bil doma takrat pa takrat :D ... včasih so obstajali LongRange repetitorji za hišne telefone za par 10km daleč (uporabno na ravnicah) >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Oberyn ::

Blisk je izjavil:

samo je ša beda, da zadeve ne moreš izključit razen če ugasneš telefon, pa še to mislim da ne pomaga.


Kako? Kolikor razumem, se v bazi ne shranjuje vsa interna komunikacija med tvojim telefonom in GSM infrastrukturo. Na telefomu se mora zgoditi neka uporabniška akcija (klic, podatkovni prenos, sms...), da se shrani zapis v bazo. Dokler telefona ne uporabljaš, v bazi ne puščaš sledi. Ali sem kaj zgrešil?

V vsakem primeru pa lahko zadevo preprečiš, tudi če izključen telefon še vedno deluje. Lahko vzameš ven baterijo, nobena umetnost pa ni narediti nekega ovitka v obliki faradayeve kletke, pa telefon izoliraš. Skrajni čas sicer, da se take zadeve pojavijo na trgu, tudi za potne liste. Jasno, če jih ne bo oblast prepovedala. Lahko bi namreč onemogočale sledenje teroristom&pedofilom, tega pa ne smemo dovoliti...

garamond ::

Oberyn je izjavil:

Dokler telefona ne uporabljaš, v bazi ne puščaš sledi. Ali sem kaj zgrešil?
Mislim, da ne. Jaz sem bil že prepričan, da se beležijo tudi ob vsaki spremembi baznih postaj, ampak se očitno ne.

dronyx ::

Saj že brez da se beleži ves roaming je teh podatkov kar precej. Na leto je baje poslanih 2000 milijonov SMS sporočil, pa če je nekaj takega tudi klicev znese to skupaj 4000 milijonov dogodkov (verjetno je to številko potrebno množiti dejansko krat dva), kar je potem potrebno razdeliti glede na tržni delež operaterjev, ker predvidevam, da mora te podatke hraniti vsak operater zase, ker še nimamo naše verzije NSA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Kurzweil ::

sss je izjavil:

Če sem Facebook nadlegoval z zahtevo po povzetku vseh informacij, ki jih hranijo o meni, bom pa še svojega mobilnega operaterja.


In kakšen odgovor si od njih dobil?
Verjetno to ne zanima samo mene, ampak verjetno kar večino sodelujočih v tej debati.
Brez, da bi poznal zakonodajo ZDA, pa si nekako upam trditi, da so Američani zaradi "terorizma" zakone tudi na tem področju verjetno malce bpčk strogo sprejeli, kot pri nas?

Torej kakšen je bil odgovor od Facebooka?

gruntfürmich ::

trizob je izjavil:

In kaj je v eni preprosti tabeli tako fascinantnega?

fascinantno je to, da naši vrli levi dušebrižniki pričakujejo da se bomo na trepalnice metali in zganjali paniko, ker lahko nekdo ugotovi kod sem hodil pred 14 meseci... (ker sem sam že pozabil...):))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Gavran je izjavil:

Ali je možno dobiti tudi podatek kdo vse je videl moje prometne podatke?

Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) v prvem odstavku 30. členu določa, da mora upravljavec osebnih podatkov posamezniku na njegovo zahtevo:
1. omogočiti vpogled v katalog zbirke osebnih podatkov;
2. potrditi, ali se podatki v zvezi z njim obdelujejo ali ne, in mu omogočiti vpogled v osebne podatke, ki so vsebovani v zbirki osebnih podatkov in se nanašajo nanj, ter njihovo prepisovanje ali kopiranje;
3. posredovati izpis osebnih podatkov, ki so vsebovani v zbirki osebnih podatkov in se nanašajo nanj;
4. posredovati seznam uporabnikov, katerim so bili posredovani osebni podatki, kdaj, na kakšni podlagi in za kakšen namen;
5. dati informacijo o virih, na katerih temeljijo zapisi, ki jih o posamezniku vsebuje zbirka osebnih podatkov, in o metodi obdelave;
6. dati informacije o namenu obdelave in vrsti osebnih podatkov, ki se obdelujejo, ter vsa potrebna pojasnila v zvezi s tem;
7. pojasniti tehnične oziroma logično-tehnične postopke odločanja, če izvaja avtomatizirano odločanje z obdelavo osebnih podatkov posameznika.

https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po...

A ima kdo pripravljen nek generičen dopis za dostop do osebnih podatkov in seznam uporabnikov ki so jim podatki bili poslani? Bom med vikendom začel počasi spamat vse, ki tako pridno zbirajo podatke (seveda samo za lastno obdelavo), od mobilnih operaterjev do bank. Pa vseh ki so kadarkoli hoteli moj email za "obvescanje o novostih".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Oberyn ::

antonija je izjavil:

A ima kdo pripravljen nek generičen dopis za dostop do osebnih podatkov in seznam uporabnikov ki so jim podatki bili poslani? Bom med vikendom začel počasi spamat vse, ki tako pridno zbirajo podatke (seveda samo za lastno obdelavo), od mobilnih operaterjev do bank. Pa vseh ki so kadarkoli hoteli moj email za "obvescanje o novostih".

Posledici takega delovanja (če bo množično) sta lahko dve:

Nehali bodo zbirati osebne podatke, če jih ne potrebujejo res neizogibno.

Nastal bo pritisk na zakonodajalca, da se zakon popravi tako, da teh tvojih pravic ne bo več vseboval, ali jih bo bistveno manj.

Ugani, kaj bo prej.

para! ::

Ugani, kaj bo prej.

Nič od tega, ker se nikomur ne da pošiljat teh zahtevkov.
Death before dishonor!

antonija ::

Nastal bo pritisk na zakonodajalca, da se zakon popravi tako, da teh tvojih pravic ne bo več vseboval, ali jih bo bistveno manj.
Glede na trenutno klimo in angaziranost pooblascenke bo ta opcija malo tezja, ker imajo ze zdaj cisto prevec ohlapna pravila glede shranjevanja in uporabe osebnih podatkov. Ce lahko firme na njih sluzijo (v nekaterih primerih mastne denarce), potem se bojo tud potrudile skrbet za njih v skladu z zakonom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

stb ::

V vsebovanih podatkih:
In kaj je tam notri? Konkretno za mobilno telefonijo se v skladu s 164. členom ZEKom-1 hranijo:
1. podatki, ki so potrebni za odkritje in prepoznanje vira komunikacije, tj. telefonska številka klicočega ter ime in naslov naročnika ali registriranega uporabnika;
2. podatki, ki so potrebni za prepoznanje cilja komunikacije - njegova oz. njena telefonska številka;
3. podatki, ki so potrebni za ugotovitev datuma, časa in trajanja komunikacije ter vključujejo - datum in trajanje klica oz. datum pošiljanja/prejema sms-a, oz. začetka mobilnega podatkovnega prenosa;
4. podatki, ki so potrebni za ugotovitev vrste komunikacije - dohodni oz. odhodni klic, prejeti oz. poslani sms, prenos podatkov, roaming;
5. podatki, ki so potrebni za ugotovitev lokacije opreme za mobilno komunikacijo - identifikacija mobilne bazne postaje, npr. LJ047a-Hotel Lev 2, zemljepisno širino in višino vaše lokacije ter od lani poleti še azimut.


Pogrešam podatke o povezavi v internet, konkretno o dodeljeni številki IP. Zakon v 164. členu zahteva:
164. člen
(vrste podatkov, ki se hranijo)

Podatki, ki se hranijo (v nadaljnjem besedilu: hranjeni podatki), so:
1. podatki, ki so potrebni za odkritje in prepoznanje vira komunikacije in vključujejo:
- pri telefonskih storitvah v fiksnem in mobilnem omrežju telefonsko številko kličočega ter ime in naslov naročnika ali registriranega uporabnika,
- pri dostopu do interneta, elektronske pošte in uporabi telefonije prek internetnega protokola: naslov internetnega protokola, uporabniško ime, telefonsko številko, dodeljeno za vsako komunikacijo, s katero se vstopa v javno telefonsko omrežje, ter ime in naslov naročnika ali registriranega uporabnika, ki mu je bil med komunikacijo dodeljen naslov internetnega protokola, uporabniško ime ali telefonsko številko,


Je mobilni internet izvzet iz tega? Teroristi in pedofili si že manejo roke! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

MrStein ::

mrTwelveTrees je izjavil:

ja in če kupiš predplačniško kartico in jo potem vržeš stran ne vejo kdo je lastnik kartice....

A po novem ne zahtevajo osebnih podatkov pri nakupu?
Je bilo v novicah pred leti. Lahko pa da se narobe spominjam...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Mesec nazaj se je dalo kupiti s kesom brez osebne brez problema.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

dronyx ::

>Je mobilni internet izvzet iz tega? Teroristi in pedofili si že manejo roke!

Skoraj sigurno ni izvzet, samo da tega verjetno nimajo v eni sami zbirki podatkov.

Ne vem pa kako je z dostopom do interneta prek raznih "anonimnih" predplačniških variant? Če to deluje tako kot običajni predplačniški telefoni si s podatki nimajo kaj pomagat, ker se ne ve, za koga gre.

kixs ::

Iz tabele je videt, da se belezi lokacija le ob uporabi telefona (klic, sms), pa je to res?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
275986 (5003) toplakd
»

Kako so v praksi videti prometni podatki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10542477 (36096) PaX_MaN
»

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti retencije prometnih pod

Oddelek: Novice / NWO
3716062 (13539) FrizzleFry
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (3) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7727323 (24200) enadvatri
»

Hramba podatkov 2.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11644717 (37818) m0LN4r

Več podobnih tem