»

Ruska razstrelitev satelita bo problem še vsaj desetletje

Slo-Tech - Ponedeljkova razstrelitev odsluženega sovjetskega satelita Kozmos 1408, ki ga je nenapovedano izvedla Rusija, bo imela posledice še desetletje ali več. Povzročila je nastanek več kot 1500 kosov, ki krožijo na višinah med 450 in 500 kilometrov in predstavljajo nevarnost za druge satelite, mednarodno vesoljsko postajo (ta je sicer niže na višini 400 kilometrov) in prihodnje izstrelitve. Kozmos 1408 je pred razpadom krožil na višini 465-490 kilometrov z inklinacijo 82,5 stopinje.

Cel teden so skupine, ki se ukvarjajo z vesoljsko varnostno in sledenjem grušču v orbiti, simulirale, iskale in sledile. EU SST (EU Space Surveillance and Tracking) ugotavlja, da je nastalo 1000-2000 delcev, ki krožijo na različnih višinah v eliptičnih tirnicah. Njihov perigej je med 400 in 500 kilometri, apogej pa vse do 1500 kilometrov. Obhodni časi znašajo od 90 do 104 minut. Nižji kosi bodo v naslednjih dneh deževali v atmosfero, kjer bodo zgoreli, višji pa bodo še leta dirjali okrog Zemlje. Več...

55 komentarjev

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Space News - Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in...

69 komentarjev

ISS za pol ure izgubila nadzor nad smerjo

Slo-Tech - V petek se je med rutinskim preizkušanjem potisnika na sojuzu, ki je parkiran na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ISS nenačrtovano obrnila za 60 stopinj. Ruski inženirji so preizkušali potisnike na plovilu Soyuz MS-18, ki je tja prispelo aprila. V noči s sobote na nedeljo so se v plovilu nazaj na Zemljo vrnili Oleg Novitski ter režiser Klim Šipenko in igralka Julija Peresild, ki sta snemala prvi film v vesolju. Pred poletom so izvedli teste, ki pa niso šli po načrtu.

Ko bi se bil moral potisnik že izključiti, je še vedno deloval. Ker je bil pritrjen na ISS, se je celotna postaja začela obračati. To se je zgodilo v petek ob 11.13 po slovenskem času, inženirji pa so potem potrebovali pol ure, da so ISS ponovno poravnali. NASA je incident razglasila za izredno situacijo, zaradi česar so astronavti izvedli ustrezne postopke za zaščito in morebitno evakuacijo. V nobenem trenutku pa postaja niti prebivalci niso bili ogroženi.

Nazadnje se je podobna nevšečnost primerila julija...

7 komentarjev

Vesoljski drobir zadel ISS

vir: Space
Space - V Zemljini orbiti kroži več deset tisoč kosov odpadkov, izmed katerih lahko sledimo 23.000 dovolj velikim. Še precej pa je premajhnih, da bi lahko spremljali njihove trajektorije. Enkrat minuli mesec je en tak delec poškodoval instrument na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kar so opazili 12. maja. Trčil je v robotsko roko Canadarm2 na ISS, na kateri je nastala manjša luknja. Novica skorajda sovpada s poročilom Evropske vesoljske agencije (ESA), da je smetenje v orbiti nevzdržno.

ISS se je v preteklosti že večkrat izogibala trkom z delci, katerih orbite poznamo. Astronavti se v takem primeru zatečejo v kapsulo, od koder bi se lahko vrnili na Zemljo, če bi prišlo do najhujšega. Da je drobir zadel prav kanadsko robotsko roko, je pravzaprav neverjetno, saj je dolga 17 metrov, v premeru pa ima 35 centimetrov. Preiskave kažejo, da njeno delovanje ni ovirano, luknjica pa je dovolj majhna, da se na slabših posnetkih sploh ne vidi. ISS sicer kroži z inklinacijo 52 stopinj na višini...

1 komentar

Kam gredo smeti z Mednarodne vesoljske postaje?

Slo-Tech - Po podatkih Evropske vesoljske agencije je v orbiti okrog Zemlje okrog 34.000 predmetov, ki so večji od 10 centimetrov in predstavljajo nevarnost za satelite in plovila. Kljub majhnosti imajo ob obodnih hitrostih več kilometrov na sekundo dovolj kinetične energije, da naluknjajo tudi najtrše materiale. Provenienca teh smeti je zelo različna, jim pa sledijo, da se izognejo trkom z delujočimi sateliti, mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in plovili. Največ jih nastane ob trkih v vesolju, denimo dveh satelitov pred enajstimi leti. Donald Kessler je že leta 1978 izračunal, da bi se lahko zgodila verižna reakcija trkov, saj bi vsak ustvaril ogromno delcev, ki bi trčili z naslednjimi sateliti, kar bi lahko v najhujšem primeru človeštvo priklenilo nazaj na Zemljo, saj bi uporaba orbite postala preveč nevarna.

Vrnimo se v sedanjost. Na ISS kot povsod, kjer prebivajo ljudje, nastajajo smeti. Te predstavljajo težavo, saj je prostor na ISS dragocen, odmetavanje v orbito ni zaželeno (če ne...

31 komentarjev

Danes ponoči bosta dva satelita blizu trka

Slo-Tech - Današnji dogodek je primerna priložnost, da ponovno spomnimo na čedalje večjo gnečo v orbiti. Danes ponoči okrog 0.39 bosta dva odslužena satelita s hitrostjo 14.7 kilometra na sekundo letela drug mimo drugega na razdalji 15-30 metrov. Enega izmed njiju (IRAS) so izstrelili leta 1983 kot prvi infrardeči vesoljski teleskop, ki pa je deloval manj kot leto dni. Drugi (GGSE-4) je v orbiti že od leta 1967, ko je ameriško letalstvo preizkušalo različne načrte za vesoljska plovila. Oba sta že davna odslužila svojo uporabnost, a sta ostala na višini 900 kilometrov, ker je tam zračni upor tako zanemarljiv, da niti v desetletjih sateliti ne padejo nazaj na Zemljo.

Bližnja srečanja satelitov in smeti v orbiti so sorazmerno pogosta, trki dveh satelitov pa zelo redki. Najznamenitejši se je zgodil leta 2009, ko sta se na višini 798 kilometrov nad Sibirijo zaletela delujoč satelit omrežja Iridium in odslužen ruski satelit. Tedaj je nastalo vsaj 1000 kosov smeti, večjih od 10 centimetrov, ki...

18 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja praznuje 20 let

NASA - Na današnji dan pred 20 leti je ruska raketa Proton v orbito ponesla modul Zarja, ki je meril 13 x 4 metra in tehtal 19 ton. Do danes se ji je pridružilo še šestnajst modulov pod tlakom in več zunanjih modulov. Mednarodna vesoljska postaja (ISS) je stara 20 let. Gre za enega največjih uspehov človeške vrste, a v zadnjih mesecih je imela ISS precej težav, zato se upravičeno postavlja vprašanja, kako dolgo bo še delovala. Po trenutnih načrtih naj bi jo upokojili leta 2028 ali pozneje.

ISS ni le tehnični in inženirski dosežek, temveč predstavlja spomenik sodelovanju med narodi. Pri projektu, ki sta ga začeli Rusija in ZDA, danes sodelujejo še Japonska, Kanada in Evropska vesoljska agencija. ISS je eden izmed projektov, ki terjajo nenehno komunikacijo med...

7 komentarjev

Prva jadrnica brez posadke uspešno prečkala Atlantik

Digital Trends - Avtonomna jadrnica SailBuoy je v dveh mesecih in pol uspešno preplula 5100 kilometrov med Novofundlandijo in Irsko, kot udeleženka izziva Microtransat, ki ga prirejajo od leta 2010. Dejanska razdalja med točkama na obeh kontinentih je sicer okoli 3000 km, a jadrnice, vemo, le redko plujejo naravnost.

Gre za dosežek, ki odslej še ni uspel nobenemu plovilu na vetrni pogon, čeprav se jih je od prvega tekmovanja na to pot podalo že kakih dvajset. Tokratnemu srečnemu razpletu je po besedah tekmovalne ekipe SailBuoya botrovalo predvsem dejstvo, da se med potjo ni primerilo nič posebnega, razen, da so se morali izogniti nekaj naftnim ploščadim, s katerimi je posejan Severni Atlantik, izogibali pa so se tudi prometnejšim ladijskim linijam, v strahu, da si ne bi male jadrnice kdo prisvojil. To se je...

4 komentarji

Najstarejša vesoljska smet stara skoraj 60 let

Okno na ISS po trku s centimetrsko smetjo

Slo-Tech - V 60 letih raziskovanja vesolja nam je uspelo lastno dvorišče pošteno nasmetiti. V različnih orbitah okrog Zemlje se drenja 23.000 identificiranih predmetov, ki segajo od Mednarodne vesoljske postaje do različnih delujočih satelitov in precej večjega števila odsluženih ali njihovih delov. V resnici je tam zgoraj prostora kar nekaj, in sicer med višinami 100 kilometrov (najnižje pogojno stabilne orbite) in 36.000 kilometrov (geosinhrona orbita) okrog 3 1014 km3, kaj ko so uporabne orbite precej redke in tam se gnete smeti. Poleg 23.000 znanih objektov (od teh je le kakšnih 1400 še delujočih satelitov), ki jim sledijo pri NASI, Evropski vesoljski agenciji in drugod, pa je še bistveno več manjših, katerih orbit ne poznamo. Ocenjujejo, da je tam zgoraj še okrog...

53 komentarjev

NASA prenesla podatke z ISS s 50 Mb/s

NASA - NASA je prejšnji teden uspešno izvedla najhitrejši prenos podatkov z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo. V obliki videoposnetka v visoki ločljivosti so z laserskim načinom komunikacije prenesli 175 Mb podatkov s povprečno hitrostjo 50 Mb/s, kar je bistveno hitreje od dosedanjih povezav z ISS.

Spomnimo, da so aprila na ISS poslali modul OPALS (optical payload for lasercomm science), ki je namenjen prenosu podatkov. Sprejemal jih je Optical Communications Telescope Laboratory v Kaliforniji (OCTL), v katerega so z ISS namerili laserski žarek, ko je bila ISS nad obzorjem glede na OCTL.

Trenutne komunikacije uporabljajo laserski del EM-spektra, ki ima sicer lepo lastnost, da ne potrebuje natančnega usmerjanja, a po drugi strani jakost signala zato pada s kvadratom...

30 komentarjev

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Ars Technica - Vesoljske smeti so problem, o katerem so že pisali. Odsluženi sateliti, ostanki trkov, eksplodirane rakete in tudi povsem naravni asteroidi krožijo okrog Zemlje v različnih orbitah. V orbiti približno 400 kilometrov nad površjem najdemo tudi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato tam ostale smeti niso zaželene. Ker pa jih je vseeno nekaj, ima ISS zelo dodelan sistem za spremljanje in izogibanje.

Nevarnosti, ki jih povzročajo gneča in smeti v vesolju, niso le teoretične. Prvikrat smo to videli leta 2009, ko sta trčila delujoč satelit sistema Iridium in odsluženi ruski satelit, pri čemer sta razpadla na ogromno drobnih koščkov. Najaktualnejši primer se je zgodil pred poldrugim mesecem, ko je Ekvador izgubil svoj satelit v trčenju. Hitrosti tam zgoraj so pač...

8 komentarjev

Dragon uspešno spojen z ISS

Slo-Tech - V petek popoldne je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletelo plovilo SpaceX Dragon, ki ga je razvilo zasebno podjetje in predstavlja nadaljevanje ameriških vesoljskih poletov po koncu dobe vesoljskih taksijev Space Shuttle. To je tretji obisk Dragona na ISS, a ni šlo brez zapletov.

Kot smo poročali v petek, je imel Dragon takoj po izstrelitvi težave s potisniki (thrusted pods), saj se trije izmed štirih niso aktivirali. To pa ni dovolj, da bi plovilo doseglo ustrezno tirnico za spojitev z ISS. Ta bi se bila morala zgoditi že v soboto, a so jo preložili, dokler niso aktivirali vseh potisnikov. Vmes so zamaknili tudi razvitje sončnih celic, saj Dragon ni bil primerno pozicioniran, kar je bila...

15 komentarjev

Rusija neuspešno izstrelila tovorno plovilo proti ISS

BBC - Rusija je včeraj ob 15.00 uri po našem času z izstrelišča Bajkonur izstrelila tovorno plovilo Progress proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), a tja ni nikoli prispelo. Progress M-12M je skupaj s tremi tonami zalog za ISS po 320 sekundah leta strmoglavil. Ostanki so padli na Zemljo v ruski republiki Altaj, približno 1500 km severovzhodno od Bajkonurja. Poškodovanih ni bilo, so pa popokala okna v okolici.

Ni še znano, kaj je bil razlog za neuspelo utirjenje. Če ga Ruska vesoljska agencija ne bo razvozlala kmalu, je pod vprašajem tudi naslednja misija 22. septembra, ko bi na ISS poleteli novi astronavti. To je bila prva resna težava s plovilom Progress, ki je doslej že 43-krat uspešno poletel na ISS in nazaj. Napaka se je zgodilo v tretji, zadnji potisni...

25 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev