» »

Napadi Aurora lovili odredbe za prisluškovanje

Napadi Aurora lovili odredbe za prisluškovanje

Washington Post - Čeprav zadnje čase redno beremo o vedno novih hekerskih napadih, se je eden izmed najbolj znanih napadov zgodil leta 2009, ko so Kitajci napadli Google in nekaj drugih podjetij. Napad je dobil ime Operacija Aurora, prvi pa je o njem javno spregovoril Google januarja 2010. A izkazalo se je, da Google ni bil pretirano gostobeseden, saj je priznal le del zgodbe, in sicer krajo izvorne kode.

The Washington Post je pridobil podatke, ki kažejo na pravo naravo napadov Aurora. Glavna tarča je bila podatkovna baza, v kateri so bile informacije o odredbah ameriških sodišč za prisluškovanje in druge prikrite metode dela. Kitajci so na ta način želeli pridobiti podatke, katere izmed njihovih agentov so Američani odkrili, tako da bi jih bodisi umaknili iz države bodisi preko knjig ameriškim obveščevalcem pošiljali lažne informacije. Ni povsem znano, koliko informacij so Kitajci dobili, naj pa bi bili pri svojem početju sorazmerno uspešni.

Čeprav je Google javnost o napadih obvestil že januarja 2010, niso niti z besedo omenili omenjenih vzgibov napadalcev. So pa te informacije v Washingtonu povzročile pravi vihar, saj sta želela FBI in pravosodno ministrstvo pridobiti vse podatke o vdoru, ki jih je imel Google (razne dnevniške datoteke itd.). Google in FBI zapleta niti vdora ne komentirata.

Oglasil se je tudi Microsoft, ki je potrdil, da so bili v približno istem času tudi v Redmondu žrtve napadov. Tudi takrat so napadalci iskali informacije o elektronskih predalih, ki so bili označeni za prisluškovanje. Razlog za vdor je zelo enostaven. Vdor v FBI in druge vladne agencije je precej težko in tvegano dejanje. Medtem pa je precej enostavneje vdreti v sisteme organizacij, ki so jim bile izročene odredbe o obveznem prestrezanju podatkov. In Google ter Microsoft sta precej lažji tarči od ameriške vojske, FBI-ja ali pravosodnega ministrstva.

3 komentarji

BaToCarx ::

Jah bodo pač morali "spy flag" odstranit in avtomatsko pač vse, ane, pa hacki nebodo več potrebni. Ali so že to naredili? :D

Jst ::

Slashdot fora z evil flagom? :)


---

>Vdor v FBI in druge vladne agencije je precej težko in tvegano dejanje.

Jaz sem poslušal predavanje enega varnostnega strokovnjaka, mogoče je bil Steve Gibson, ki je razlagal, da imajo ravno korporacije boljšo zaščito pred vdori, kot pa vladne ustanove. To je tudi lepo razložil zakaj: korporacije imajo za primarni cilj dobiček in zato namenjajo velike vsote denarja, da njihove trade secrets ne dobi konkurenca. Medtem so pa vladne ustanove sestavljene iz mnogo oddelkov in veliko ljudi. In čeprav se zavedajo občutljivosti podatkov, ki jih imajo, naredijo "samo" to, da ustanovijo še en oddelek - oddelek, ki skrbi za varnost. A ravno zaradi velike količine ljudi, ki nimajo vsi dobrega znanja o varnosti, ki jih vladne ustanove zaposlujejo, so lažje tarče napadov. To je tudi podkrepil z raznimi grafi,... Povedal je tudi, da vsako leto vedno več denarja namenijo za varnost, a so vladne organizacije pretoge, da bi lahko zagotovili boljšo varnost, kot korporacije. Njegovo predavanje je imelo smisel. Je človek, ki se spozna na zadeve, se giblje v pravih krogih, da pozna situacijo koliko se korporacije bolj (efektivno) trudijo od vladnih ustanov, da vzdržujejo boljšo varnost.


---

Mi je pa hecno. Če se zgodi kakšen vdor v računalniške sisteme, je odziv vedno "Kitajci so krivi!" Teroristi pa Kitajci, največja grožnja Amerike. :)))
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

enadvatri ::

In Google ter Microsoft sta precej lažji tarči od ameriške vojske, FBI-ja ali pravosodnega ministrstva.


To je zelo za lase privlečen zaključek!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Oddelek: Novice / NWO
2810665 (8974) Manu
»

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Oddelek: Novice / NWO
3211547 (9278) poweroff
»

Microsoft bi rad povedal resnico o sodelovanju v Prizmi

Oddelek: Novice / NWO
258978 (6995) trizob
»

Kako varni so vaši podatki na socialnih omrežjih

Oddelek: Novice / Zasebnost
138246 (7140) Cold1

Več podobnih tem