» »

Japonci našli veliko nahajališče redkih zemelj

Japonci našli veliko nahajališče redkih zemelj

The Telegraph - Japonci poročajo, da so na dnu Tihega oceana v japonski ekskluzivni ekonomski coni našli velike vire redkih zemelj, s čimer bi se lahko zmanjšala svetovna odvisnost od kitajskega izvoza. Nekaj podobnega so odkrili že pred dvema letoma, a je tisto nahajališče bistveno teže izkoriščati, saj gre za vulkanski oblak v vodi. V novem najdišču pa z redkimi zemljami bogate rudnine čepijo le dva do štiri metre pod površjem, kar je bistveno manj od pričakovanj. Težava je le, da je zemeljsko površje v tem primeru 5700 metrov pod gladino oceana. Globlje od 5000 metrov komercialno še nismo ničesar prinašali na površje (naftne vrtine gredo do nekako 3000 metrov), kar postavlja številne tehnološke izzive.

Zakaj je to pomembno za nas? Redke zemlje so strateška dobrina, čeprav se tega ne zavedamo. S tem izrazom označujemo kemijske elemente lantanide in zaradi svojih lastnosti tudi skandij in itrij. V zemeljski skorji niti niso tako redki, kot bi nakazovalo ime, a so izjemno enakomerno razporejeni. Malokje najdemo rudnine, ki bi imele nadpovprečno vsebnost redkih zemelj, da bi se jih izplačalo komercialno izkopavati. Večino jih najdemo na Kitajskem, kjer proizvedejo več kot 95 odstotkov vseh redkih zemelj, a se v zadnjem času pojavljajo ideje o uvedbi kvot, kar povzroča pešanje izvoza, česar Svetovna trgovinska organizacija ne odobrava. Kitajci pa trdijo, da je upad izvoza po letu 2009 posledica ukrepov za zmanjševanje okoljske škode. Trenutne cene so sicer okoli 20 odstotkov pod vrhom iz leta 2011, a dolgoročno je potreben stabilen vir teh elementov.

Kitajske rude imajo okoli 1000 ppm redkih zemelj, medtem ko je njihova koncentracija v novo odkritem najdišču okrog 6500 ppm. To je za komercialno izkoriščanje že ogromno. V resnici je nekaj virov redkih zemelj tudi izven Kitajske, a je postopek pridobivanja tako umazan, da Zahod to delo rad prepusti Kitajski, dokler je to finančno sprejemljivo. Doslej je bilo. Prednost japonskega odkritja je tudi porazdelitev, saj ima vir večji del težkih redkih zemelj (tako imenujemo itrijevo skupino: Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu in Y), ki jih imajo kitajski viri manj. Lahke redke zemlje so cenejše, a so potrebe po njih večje, medtem ko so težke redke zemlje dražje, a jih porabimo manj. Novo najdišče čaka še vsaj dve leti raziskav, a dolgoročno bi lahko končalo odvisnost od Kitajske.

Za konec še nekaj besed, zakaj elemente s čudnimi imeni, kot so iterbij, disprozij in itrij, sploh uporabljamo. Brez njih ni elektronike in računalništva. Disprozij ima izjemno visoko magnetno susceptibilnost, zato ga najdemo v trdih diskih. Neodimovi magneti so najmočnejši znani permanentni magneti, cerij je nujni del avtomobilskih katalizatorjev. Skratka, za vsak element se najde vsaj kakšna specializirana uporaba v napravah, ki jih uporabljamo vsak dan.

19 komentarjev

...:TOMI:... ::

Tudi za plazma zaslone se jih rabi, vendar bo tudi Panasonic prenehal z izdelavo.
Tomi

Izi ::

Redkih zemelj? Ta izraz niti približno ne pove tistega kar bi moral.
Kolikor razumem gre za rudo, ki vsebuje redke kemijske elemente. Redko zemljo pa imam jaz na vrtu, še malo jo moram preštihati, da bo še bolj redka :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

snezak ::

Izi pojdi nazaj v šolo.
Rare earth element @ Wikipedia

Magic1 ::

Narobe Izi, v novici ti lepo piše, da elementi niso redki, temveč le zelo enakomerno porazdeljeni po zemlji.
Izraz je pa tak kot je, se je uveljavil v preteklosti in je potem težko spreminjat.
Magic

marvin42 ::

Izi: izraz je povsem pravi.

Nedolgo nazaj je bil v reviji Gea fajn članek o tem.
Mostly Harmless

Izi ::

Nisem rekel, da je izraz napačen, ampak sem rekel, da niti približno ne pove tistega kar bi moral.
Sem si moral pogledati angleški izraz, kjer pa mi je bilo vse takoj jasno. Če je torej treba pogledati angleški izraz, da veš zakaj se gre je s slovenskim izrazom nekaj hudo narobe, pa čeprav ga uporabljajo v strokovnih krogih. Strokovnjaki so še posebej znani po tem, da so šibki v izrazoslovju in če njim prepustiš izbiro izrazov, normalen človek ne bo ničesar razumel.

"Rare earth element" ima 3 besede, zakaj ima torej naš prevod samo 2 besedi? Bistvena beseda pa je "element", ki smo ga mi kar izpustili.
Ste kot ovce. Če je nek "strokovnjak" uporabil ta izraz ga moramo pa sedaj uporabljati vsi, čeprav je nepopoln. Tako ne bomo nikoli prišli nikamor.

Če bi bilo po moje bi že davno ukinil to našo ubogo slovenščino in uradno prešel na Angleščino. V današnjem globalnem svetu smo enostavno premajhni za svoj jezik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

vidz81 ::

Če je tako težko pridobivati te elemente, kaj pa reciklaža že vdelanih?
Se to ne bi bolj splačalo?

Samo vprašam...

St235 ::

Izi je izjavil:

Redkih zemelj? Ta izraz niti približno ne pove tistega kar bi moral.
Kolikor razumem gre za rudo, ki vsebuje redke kemijske elemente. Redko zemljo pa imam jaz na vrtu, še malo jo moram preštihati, da bo še bolj redka :P


Če že pametuješ brez veze: zemlja z štihanjem ne bo nil bolj redka, kvečjemu rahla.

marvin42 ::

Sploh pa je potem tudi angleška beseda napačna, ker nekateri elementi sploh niso redki. So samo preveč enakomerno posejani po našem planetu.
Mostly Harmless

nekikr ::

Je kar pravilna. Elementov je veliko, samo ppm je "redek" :)

PNG ::

Odlična novica!



(fak, taki geek sem, da se mi je nasmejalo ko sem prebral novico...to je najbrž žalostno, ne?)

mr1two ::

Ta "svetovna" trgovska organizacija s stolčkom v ZDA mi gre s tem odnosom že precej na jetra... Ne sme bit predrago -> je pa zelo umazano in tega ne bomo delali sami. Čez nekaj let se bodo sprenevedali in čudili, zakaj je v Kitajski toliko onesnaženja na ta račun. Fuj, strela naj jih trešči.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

nekikr ::

Ali pa tebe, ker si zadovoljen, da imaš telefon, televizijo, računalnik....za smešno nizko ceno :)

Opkow ::

Kitajska ni neumna.

Z njihovim izkopavanjem rudnin in omejenimi izvoznimi kvotami, prisili tuja podjetja, da na Kitajskem postavijo visokotehnoloske obrate, kjer niso omejeni s kvotami in lahko "porabijo neomejeno" kolicino redkozemeljskih elementov, seveda v okviru finanicnih zmogljivosti...

Glugy ::

Če je v angleščini prav rare earth element potem je v slovenščini prav kvečjemu redka rudnina, redek element. Nikakor pa ne redka zemlja.


Če pa že skušaš skobaslat direktn prevod pol vsaj celga skobaslaj. Rare earth element = Redki zemeljski element. Ne pa da fakin prevedš redka zemlja. Kok si mel anglešičino ? oz tist debil k ni zna prevest tko k se zagre?

To je tko k da bi rekel npr inovative recent technologies. Pa bi prevedel inovativne nedavnosti. Wtf? poudarek je vedno na zadnji besedi v besedni zvezi. Ne vem od kje vam ideja da lahk kr samostalnik na kerga se nanašajo pridevniki kr izpustite? od kje? poneumljanje pa takšno...

Gre za element redke zemlje, ne pa za redko zemljo. To je tak k da bi reku da bi atom prevedu v molekule. To je skrajno nedosledno prevajanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

McHusch ::

Ne seri, ker je prevod redke zemlje starejši od tebe.

Apofis ::

kaj pa če bi modi ta šmorn od slovnice preselili v drugo temo?

SaXsIm ::

slo-tech pač, vedno se najde ene par ljudi, ki morejo za vsako ceno nekaj povedat, če prav samo nabijajo o slovnici.

Kolikor jaz razumem novico, pa nam zadeva ne koristi veliko. Na takšni globini izkopavat bo verjetno velik strošek.
SaXsIm

BaToCarx ::

Točno tako, me zanima kak "čist" način bodo uporabili.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Redkih zemelj ne bo zmanjkalo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
129940 (8284) PrihajaNodi
»

Redke zemlje in računalniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2014613 (11365) gruntfürmich
»

Japonci našli veliko nahajališče redkih zemelj

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196091 (3550) BaToCarx
»

Kitajski izvoz redkih zemelj peša (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16042257 (36992) WarpedGone
»

V Pacifiku odkrito nahajališče redkih zemelj

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2810989 (9120) guest #44

Več podobnih tem