» »

Ameriški 6-strikes sistem spet zamuja

Ameriški 6-strikes sistem spet zamuja

TorrentFreak - Slabe izkušnje Francozov z njihovim three strikes režimu že odmevajo tudi v domovini zabavne industrije, ZDA, kjer že nekaj časa delajo na svojem sistemu. Sprva naj bi šel v produkcijo lani decembra, potem letos julija, zdaj pa je še tretjič prestavljen. Za razliko od rešitev drugje po svetu tale ne temelji ne na zakonu ne na posebni vladni agenciji, ampak na prostovoljen dogovoru največjih ponudnikov interneta z založniki, in upanju, da se mu bodo potem pridružili še manjši. Tak dogovor je možen zaradi močne povezanosti upravljanja in lastništva med njihovimi založniki in distributerji. Načrt tudi ne predvideva treh faz, ampak 5 oziroma 6 (večinoma se mu reče "six strikes"), končna kazen pa ne bo odklop interneta, ampak bodisi tožba (strožje) bodisi začasna degradacija naročniškega paketa (blažje).

Kot rečeno, so večji isp-ji brez večjih zadržkov sklenili načelni dogovor, zapleti pa so se pojavili pri podrobnostih, seveda vsakič takrat, ko se je približeval datum splavitve. Zdaj se govori o koncu leta, oziroma morda začetku 2013.

Razlogi za to naj bi bili različni. Nekateri operaterji se izgovarjajo, da rabijo več časa za pripravo infrastrukture za uparjanje in pošiljanje opozorilnih emailov. Drugi pravijo, da se preprosto še ne morejo zeidiniti o vsebini opozoril, pri čemer žonglirajo med bolj strogimi možnostmi - grožnjo zapora oz. visoke denarne kazne - in bolj blagimi, kot je izpostavljanje zakonitih spletnih alternativ, npr. iTunes, Hulu ali Netflix. Končno se niso še čisto zedinili glede pritožbenega postopka, če bo kateri od prejemnikov opozoril menil, da on tega in tega vendarle ni zdownloadal. Edini so si, da ne želijo vpletati sodišč, zato so izbrali zunajsodno arbitražo pri Ameriški zvezi arbitraž (AAA), niso pa še čisto na jasnem glede tipov ugovorov, ki jih lahko predloži stranka (ne gre za moj ip / sosedov mula je bil / vlomili so mi / imam odprto wi-fi točko / idr.). Omejitve rabijo seveda za to, da pritožbe ne bi preveč stale. Cela ideja sistema je namreč kaznovanje že na podlagi očitkov piratiziranja, ne dejanske obsodbe pred sodnikom ali poroto, ker to slednje stane in dejansko zahteva bistveno več dela in časa.

Kot torej kaže, so ameriški ISP-ji zgrabili novico iz Francije in jo skušali uporabiti za dodatno zavlačevanje, morda tudi za trajno odložitev ukrepov. Njihove stranke namreč ne bodo preveč srečne z vsem tem, hkrati pa jim p2p piratstvo omogoča prodajo dražjih paketov in s tem večjih zaslužkov.

Če bo vse šlo po sreči, bo že l. 2013 leto brez 3 strikes režimov. Seveda pa boja še zdaleč ni konec, prav nasprotno. Google je pravkar ugodil zahtevi založnikov in z nižjo pozicijo v rezultatih iskanja "kaznoval" tiste spletne strani, zoper katere so prejeli sorazmerno veliko dmca takedown zahtevkov. Če malo razmislimo o tem, je formula sila enostavna: če založnik hoče, da torrent stran a ali glasbeni blog b izgineta iz interneta za veliko večino uporabnikov, mora zgolj zasuti google z manjšim morjem zahtevkov - duplikatov, pomot, lažnivih ali ne. Točno to so hoteli uveljaviti s predlogom SOPE. Izbris tujih "na prvi pogled piratskih" strani iz iskalnikov, odrez oglaševalskih sredstev, blokada na IP nivoju. Kljub vsej jezi in protestom širom sveta, danes kaže, da jim pravzaprav uspeva.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6422528 (19457) M.B.
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136904 (5683) alexz
»

Ni miru za jekleno pest

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3912393 (10516) PaX_MaN
»

Rezidenca francoskega predsednika redni uporabnik torrenta

Oddelek: Novice / Varnost
318382 (6328) kuglvinkl
»

Še en three strikes zakon je na poti, tokrat po avstralsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5415826 (14058) dux

Več podobnih tem