» »

SOPA se veselo obrača v grobu: Google z Viso, MasterCardom in PayPalom razmišlja o blokadi financiranja nezakonitih strani

SOPA se veselo obrača v grobu: Google z Viso, MasterCardom in PayPalom razmišlja o blokadi financiranja nezakonitih strani

The Telegraph - Lani tega časa, morda še kak mesec ali dva nazaj, sta se svetovna in tehnološka javnost strumno postavili v boj zoper predloga ameriških zakonov SOPA oz. PIPA, ki bi založniškim velikanom omogočila hitro in enostavno brisanje piratskih strani z interneta z odklopom domene, plačilnih storitev, oglasov ter umestitve v iskalnikih. Ključni del zakona so bili seveda megleni kriteriji za identifikacijo teh rogue sites, sumarnost (hitrost) postopka, skoraj popolna nezmožnost obrambe za prizadeto stran, ter zares popolna neusklajenost tako s tujimi kot domačimi tehnološkimi deležniki. Ti so se potem seveda zbali, da bi industrija znala SOPO uporabiti za izsiljevanje ali onemogočanje nove, inovativne konkurence na področju industrije zabave, za kar že obstaja veliko primerov. Tehnične firme so poklicale svoje lobiste in podporniki zakona med kongresniki so odpadli eden za drugim, tudi ob pomoči Occupy Wall Street in sorodnih gibanj. Za nameček je iskrica preskočila še čez Atlantik in potem na naši strani pomorila ACTO.

In čeprav je SOPA s tem dokončno umrla, ideja za njo - hitro, sumarno brisanje nepotrebnih spletnih strani z obličja interneta - nikoli ni. Iste ideje so se pojavile v kopici mednarodnih trgovinskih sporazumov, ki jih ZDA sklepa s svojimi trgovinskimi partnerji na obeh straneh atlantika (CETA - ki je domala v zaključni fazi, TPP), seveda s ciljem, da bi SOPINO besedišče vtihotapili v nacionalne zakonodaje tujih držav. Kar se pa tiče domačega terena, so pa očitno spili kako krepko, menjali svetovalno-lobistično službo in se zadeve lotili na novo, neposredno pri "vratarju" današnjega interneta. Googlu.

Semena tega sodelovanja so bila zasajena že pred leti. Spor z Viacomom glede tega, kdo se bolj šlepa na koga - YouTube na založniške vsebine zaradi zaželenih vsebin, ali slednji nanj, ker so tam pač vse uporabniške oči - je bil poravnan s tehničnim sistemom Content ID, ki povsem mimo zakonskih obveznosti iz DMCA doda samodejno prepoznavo avtorskih vsebin v vseh naloženih youtube posnetkih in seveda možnost takojšnje monetarizacije takšne "kraje" z oglasi. Da je bil sistem spisan z mislijo predvsem na založnike, ni bilo nikoli dvoma. Potem je Google že predlani vklopil mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju (suggest) in jo zatem, po dobrih odzivih, še celo razširil na druge vire piratstva, kot so npr. ponudniki spletnega gostovanja (cyberlockerji). Istočasno so lani dodali še selektivno cenzuro na ravni držav, kar je izjemno zanimivo za založnike (avtorska pravica je namreč strašno teritorialna), ter morda še bolj za druge velike uporabnike Googlovih cenzorskih sposobnosti - zahodne vlade.

Lani septembra so potem dodali še eno ključno sestavino: svoj PageRank algoritem so prilagodili tako, da upošteva tudi število DMCA zahtevkov zoper domeno, seveda v negativni smeri. To preprosto pomeni, da so dali založnikom neposreden način za vpliv na vidljivost "piratskih" strani na Googlu. Z masovnim vlaganjem DMCA zahtevkov zoper določeno domeno je zdaj mogoče to domeno potisniti globoko na tretjo, četrto oz. bolj oddaljene strani z rezultati iskanja, ne glede na to, da popolnoma ustreza iskalnemu terminu. Založniki pa spammajo toliko, da ne samo, da ni več smešno, ampak da se vsake toliko časa zmotijo in zahtevajo blokade svojih lastnih spletnih strani. Posledično so piratske strani vse bolj "ungooglable". To seveda ne bo ustavilo najbolj zagrizenih mladcev, a vse ostale pa bo.

In zdaj, ko so kriteriji za identifikacijo teh "očitno" piratskih strani tako prikladni, še zadnji udarec: po poročanju Telegrapha misli Google sodelovati z Viso, Mastercardom, PayPalom in drugimi pri identifikaciji piratskih spletnih strani. Slednje storitve bodo takim stranem, potem ko se znajdejo na "s strani uglednega Googla pripravljenem" seznamu, odrekle gostoljubje svojih storitev.

S tem bodo spletne strani, za katere založniki nabijajo DMCA zahtevke, efektivno odrezani od zahodnih ponudnikov plačilnega prometa. Kot so že potrdili prenekateri varnostni raziskovalci, pa je ravno to daleč najbolj učinkovit način za rezanje peruti spammerjem. Če ne morejo biti plačani, pač ne bodo počeli nečednosti, saj toliko jim pa tudi ni do tega.

Vprašanje je seveda, če Google to sme, oz. bolje, koliko je to kompatibilno z njihovo "don't be evil" idejo, kolikor je pač od te še ostalo. Resnica je seveda taka, da gre za tržno podjetje z obligacijami do svojih lastnikov, ki mora, tako kot je nekoč to povedal naš sedanji predsednik Pahor, "izkoristiti vse poslovne priložnosti". Google na veliko sodeluje z založniškimi partnerji, sploh odkar z iniciativo Google Play sledijo ideji Applovih iTunes + iCloud. In s ključnimi partnerji se pač ne gre kregati. To je lepo povedal že Tim Cook, ko je še pod Jobsom stvaril proti tožarjenju s Samsungom. 8 milijard dolarjev letnega prometa s SoC-i in zasloni pač ni drobiž.

Tako da ja, skozi pogovor se res vse reši, in kot kaže, bo ravno Google vodil boj proti piratski zalegi.

44 komentarjev

RejZoR ::

Mogoče pa je čas da presedlamo na DuckDuckGo, ki je zgolj in samo iskalnik, ki nič ne filtrira in prireja ampak prikaže kot je... Če se za iskanje slik ne bi zanašal na ostale iskalnike bi šel v celoti nanj že leta nazaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

DeJus ::

Rešitev je bitcoin

judoka ::

Če bo šel Google v smer blokad in filtriranja se bo pač presedlalo na drug iskalnik.

Mipe ::

Žal Google že dolgo ni več samo iskalnik. Bojim se, da še ni prave alternative za gmail in vse to.

SplitCookie ::

Don't be evil bro.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

flbroker ::

In kaj je tukaj tako strašnega? Tole bi morali uvesti že pred leti!

Gregor P ::

Tehnične firme so poklicale svoje lobiste in podporniki zakona med kongresniki so odpadli eden za drugim, tudi ob pomoči Occupy Wall Street in sorodnih gibanj.

... torej je v bistvu šlo le za boj med različnimi lobisti in samo zato so zakoni padli (sicer ne bi)?!? Ali je dejansko ljudstvo sploh imelo kakšno besedo oz. zaslugo pri tem?:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bosmla ::

Kako ke to fajn: vse v rokah "privatnikov" oni najbolse vedo kaj je dobro za nas.. ops njihov zep in zeljo po obvladovanju VSEGA.
Kot je npr Privatizacija vode

LedStorm+++ ::

Vse kar je povezano plačevanjem, bo šlo tako pri googlu. Kapitalistično... tipično. Udari tam, kjer nočejo plačat, zastonj pa se ne bomo šli. Samo v Evropi moramo svoj Google narest, DuckDuckGo, Facebook, .... itd. Dobesedno brez kakšnih paypalov, visa, mastercardov... Linux age... :D
Pingvin :-)

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

DeJus je izjavil:

Rešitev je bitcoin

Dejansko.
Vse, kar bodo V,MC in PP zavrnili, bo pobasal Bitcoin. Tako, kot je npr. pobasal WikiLeaks. In svet se bo vrtel naprej.

Si pa predstavljam, da se bodo zahodne vlade in bitcoin ekosistem enkrat hudo sporekli. Zanimivo bo še.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

flbroker ::

Čim prej se kriminalci poberete v podzemlje s svojimi bitcoini, bolje bo za vse nas ostale. Rešitev obstoja digitalnih izdelkov vidim v oblaku, žal pa to ne deluje pri filmu in glasbi. Samo človek ki nikdar v življenju ni česa ustvaril, ne razume zakaj mora za neko storitev ali izdelek plačati.

A. Smith ::

Preden me predalčkaš se zavedaj, da sem že soustvarjal medijske vsebine. In imam približne predstave, koliko od prodane kopije dejansko dobi njen avtor (smešno malo, čeprav je treba tukaj priznati, da so praviloma založbe tiste, ki prevzamejo večino investicije v marketing).

Založbe se kljub vsemu z lahkoto približajo občinstvu z nižjimi cenami (in to tudi delajo, v veliki meri po zaslugi "ilegalne" konkurence!). Če pa kakšen izdelek na naše tržišče sploh ne pride, pa včasih tako ali tako ni druge rešitve, kot torrent.

Pa še nekaj. Marsikakšne novonastali bend na začetku potihem promovira kopiranje svojih avtorskih vsebin (kljub temu, da avtorske pravice deli z založbo), saj mu to pomeni obliko promocije. Potem, ke je pa enkrat na vrhu, se pa ta logika obrne in vsi, ki so njihove komade kopirali, so zdaj naekrat kriminalci. Primer: Metallica vs Napster.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Gregor P ::

Drži, dan, ko sem nehal poslušati Metallico:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Tarzan ::

Bitcoin fr the win. Tudi v Sloveniji že hara PayPal in veselo blokira strani. S tem si delajo medvedjo uslugo in brezplačno promovirajo EDINO obstoječo rešitev, kriptovaluto Bitcoin, ki je anonimna in ne omogoča nadzora.

Bojkot Googla, če se izkaže da bo res začel s tako gonjo, konec koncev so oni največji spletni pirat, ko poindeksirajo vse mogoče, česar ni mogoče, najdeš pa na Youtubu.

Gavran ::

Kadija te tuži
kadija ti sudi

Kot v turških časih pred 500 leti...

Korporacije prevzemajo naloge sodstva, tožilstva in policije

Minister Gregor (država) pa nič...

Zelo zaskrbljujoče.

flbroker je izjavil:

Čim prej se kriminalci poberete v podzemlje s svojimi bitcoini, bolje bo za vse nas ostale. Rešitev obstoja digitalnih izdelkov vidim v oblaku, žal pa to ne deluje pri filmu in glasbi. Samo človek ki nikdar v življenju ni česa ustvaril, ne razume zakaj mora za neko storitev ali izdelek plačati.


Torej, ko bo Google rekel da je flbroker kriminalec in ga obsodil, se boš s tem veselo strinjal. Policije torej ne rabimo več.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

slitkx ::

Mipe je izjavil:

Bojim se, da še ni prave alternative za gmail in vse to.
Outlook.com.

TKPhysicist ::

Mipe je izjavil:

Žal Google že dolgo ni več samo iskalnik. Bojim se, da še ni prave alternative za gmail in vse to.

Pa kje ti spiš, da te ne ukradejo?!...Bing ne blokira ničesar, iskalnik slik prikaže enake zadetke...edin ne išče najbolj uspešno slovenskih strani (but who cares)...za Outlook.com si že kdaj slišal?
Stroji so boljši od ljudi. Pokvarjen stroj se ustavi, pokvarjen človek se ne.

Glugy ::

Google je nekoč ustvarjal listo strani pod enakimi pogoji za vse isto. Zdej pa se gre avtorsko delo vloge izbiralca oziroma vlogo usmeritve množic na tiste strani ki so njemu zarad denarne protiusluge všeč.

Grumf ::

Začeli so me jeziti, da vidimo ali mi uspe degooglificirat moj svet, adsov tako ali tako ne nalagam, syndication blokiran, sicer sem toleriral googleapi ampak v bistvu je bolj nasilen način vsiljevanja trackinga, ga bom blokiral, pa da vidimo ali res rabim strani ki ga uporabljajo.

Edina rešitev je, da se google prizadane... in to z bojkotom njegovih storitev.
http://lifehacker.com/5876794/going-goo...

Dam še svojega nekaj, namesto stock androida se spravite na www.cyanogenmod.org (če imate srečo da podpirajo telefon in NE instalirat google play, sicer najdite ekvivalenten rom). Aplikacije instalirajte iz piratskih strani in posljite avtorjem email kam nakazat denar (ter povejte da google playa ne boste uporabljali).
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Gregor P ::

Samo to v tem članku so zgolj alternative do drugih (v glavnem ameriških) podjetij oz. storitev:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Grumf ::

Gregor P je izjavil:

Samo to v tem članku so zgolj alternative do drugih (v glavnem ameriških) podjetij oz. storitev:8)


Saj je vseeno, bolj so storitve, ki jih uporabljaš razpršene, težje jih je konsolidirati in nekaj narediti iz njih. Zato pa google tudi ponuja vse te aplikacije, preko googleaps dobi refererja na prav nemaren nacin (ker stran brez njih ne dela), pa še kakšen cookie ti nabije, preko gmaila spremlja tvoje komunikacijske navade in krog prijateljev ter nabav itd, preko picase je vdrl v tvojo familijo in dobil tvojo fotko in fotke prijateljev, google checkout še tvoje osebne podatke fizično poveže z že pridobljenimi podatki, telefonsko dobi od gmailovega "added securitya", preko online preglednic dobi še kakšne firmine podatke, preko androida vse tvoje kontakte, ravno tako prek google+, preko očal bo dobil kakšne bejbe so ti všeč, katere reklame te bolj privabijo,... postal je prava nadloga. Dosti ga imam.

(zagotov mi bo spet nekdo pameten kot so bili pred 3 leti, ko sem opozarjal, pri facebooku ampak briga me...)
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

andrej02 ::

Private "Cloud" anyone? :)

4kik4 ::

mislim, da mi je bing vedno bolj všeč, oz treba bo najti najboljšo alternativo od googla :o google je out, kapitalističen vedno bolj, kar naprej posiljujejo človeka z raznoraznimi: zaradi varnosti vpišite svojo telefonsko, vpišite svoje pravo ime, ko klikneš ne, še hočejo, da jim poveš razlog, zakaj ne, pa še tele "iskalne" finte... ne hvala xD samo navadit se bo treba malo na druge iskalnike

dope1337 ::

the bigger they are the harder they fall ...

Po eni strani zastopim Google, pač išče vir zaslužka (s tem mislim založniške megalomane, za katere je enostavno razvidno da si zelo zelo prizadevajo omejiti, če ne celo zatreti "nelegalni" prenos njihovih vsebin). Upam pa, da se zavedajo, da je celotno njihovo poslovanje odvisno od njihove kredibilnosti, in tole ... tole je strel v lastno koleno.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

smash ::

Mipe je izjavil:

Žal Google že dolgo ni več samo iskalnik. Bojim se, da še ni prave alternative za gmail in vse to.


kako to misliš da ni alternative za gmail? v kakšnem smislu? verjetno se hecaš

Glugy ::

Haha alternative za Gmail ni? To pa je en največjih hecov kar sem ga kdaj slišal. Alternativ je tok da se vn ne vidš z njimi! :D Če se komu da naj jih napiše. Drgač pa pejt na Google, Bing, Yahoo al pa kam pa mal poišči pa boš najdu poln zastonj alternativ =) Men se zdele ne da.

Grumf ::

Mipe je izjavil:

Žal Google že dolgo ni več samo iskalnik. Bojim se, da še ni prave alternative za gmail in vse to.


BING: http://www.bing.com/search?q=free+web+e...
Pa poglej si koliko hitov je...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

ales85 ::

Mislim, da je Mipe želel povedati, da ni tako dobrih alternativ za zastonj poštni predal kot je Gmail. To je sicer res zelo subjektivna ocena ampak jaz se s tem strinjam. Vse funkcije, ki so omogočene in odlično medsebojno integrirane pač nimajo meni znane alternative.

Seveda pa Gmail ni le Gmail ampak je tudi integriran koledar in pošiljanje dogodkov preko SMS, Gdrive, ...

V kolikor jo pa kdo pozna pa kar na plano!

bluefish ::

Outlook se mu približa.

ales85 ::

Približa že vendar tudi blizu je subjektivno.

bluefish ::

Jasno, tako kot je superiornost Gmaila subjektivna.

Grumf ::

ales85 je izjavil:

Seveda pa Gmail ni le Gmail ampak je tudi integriran koledar in pošiljanje dogodkov preko SMS, Gdrive, ...

V kolikor jo pa kdo pozna pa kar na plano!


Poglej, vse te zadeve so ta trenutek zastonj samo zato da se boš nahookal na njih,
kar so že pokazali s tistim svojim google docs, trenutno za biznis ampak kaže monetizirano
smer... Skratka vse kar bi imel si dejansko v prihodnosti ze izgubil, najbolje je če se
temu preprosto izogneš preden se preveč razvadiš. Isto velja za outlook. Imaš open source
office (sranje), uporabljaj ga in nehaj valiti svoje informacijsko premozenje v razne
cloude ker so samo limanica, slej kot prej jih boš preplačal... če jih nisi že...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

smash ::

tako je - nehajte se vezat na cloude

techfreak :) ::

Saj je vendar zastonj. Zakaj le ne bi uporabljali takšnih storitev.

smash ::

techfreak :) je izjavil:

Saj je vendar zastonj. Zakaj le ne bi uporabljali takšnih storitev.


niso zastonj

Grumf ::

.

Glej ta trenutek ima večina računalnik doma. Cloud jim praktično ni potreben, razen kot nadomestek
USB ključka. Počasi ufuravajo, da se doma ne splača imeti računalnika, saj lahko kupiš clienta oz.
ga imaš že v tv. In verjetno bo to na pol zastonj. Ko bo večino ljudi imelo svoje podatke v cloudu
bodo pa navili ceno in plačal boš za vse nazaj. To je samo eden nemarnih biznis modelov, ki se
razvijajo, cilj pa je uporabnika narediti čim bolj odvisnega, da se ga bo dalo s ceno dobesedno
izsiljevati... kot droge.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

techfreak :) ::

Meni ne treba razlagat, dopovej to sosedu, kolegu, sorodniku, ... Za večino ljudi so storitve v tej obliki zastonj in nimajo nekih negativnih posledic.

Grumf ::

Na vsakem koraku vsak trenutek... :) Ampak fino bi bilo, če bi to počel še kdo drug... :(
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

BlackMaX ::

ja don't be evil, že tko plava mal po vodici, ker res kaže da se ne držijo več tega.

Sam dobro je techfreak povedu, nam tuki pomojem ni res potrebno na veliko razlagat, ampak, kako je to treba predstaviti tistim potrošnikom, ki predstavljajo 90% trga?

SplitCookie ::

Grumf je izjavil:

Začeli so me jeziti, da vidimo ali mi uspe degooglificirat moj svet, adsov tako ali tako ne nalagam, syndication blokiran, sicer sem toleriral googleapi ampak v bistvu je bolj nasilen način vsiljevanja trackinga, ga bom blokiral, pa da vidimo ali res rabim strani ki ga uporabljajo.

Edina rešitev je, da se google prizadane... in to z bojkotom njegovih storitev.
http://lifehacker.com/5876794/going-goo...

Dam še svojega nekaj, namesto stock androida se spravite na www.cyanogenmod.org (če imate srečo da podpirajo telefon in NE instalirat google play, sicer najdite ekvivalenten rom). Aplikacije instalirajte iz piratskih strani in posljite avtorjem email kam nakazat denar (ter povejte da google playa ne boste uporabljali).



Bravo. Te samo podpiram v tem.

Realnost androida je bolj - Addroid
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Mipe ::

Grumf je izjavil:

.

Glej ta trenutek ima večina računalnik doma. Cloud jim praktično ni potreben, razen kot nadomestek
USB ključka. Počasi ufuravajo, da se doma ne splača imeti računalnika, saj lahko kupiš clienta oz.
ga imaš že v tv. In verjetno bo to na pol zastonj. Ko bo večino ljudi imelo svoje podatke v cloudu
bodo pa navili ceno in plačal boš za vse nazaj. To je samo eden nemarnih biznis modelov, ki se
razvijajo, cilj pa je uporabnika narediti čim bolj odvisnega, da se ga bo dalo s ceno dobesedno
izsiljevati... kot droge.

Računalnik se pokvari, diski crknejo, diplomo pa je treba oddati jutri. Kaj zdaj?

Gavran ::

Net crkne, kaj zdaj?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

ales85 ::

Zdaj Dropbox.

smash ::

ales85 je izjavil:

Zdaj Dropbox.


Zdaj SkyDrive, zdaj GoogleDrive, zdaj Mega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198006 (7178) Phantomeye
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914040 (11372) jype
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136903 (5682) alexz
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6529697 (27822) Tear_DR0P
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149568 (7725) BaToCarx

Več podobnih tem