» »

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilniških modulov DDR4

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilniških modulov DDR4

bit-tech.net - Medtem ko se je v osebnih računalnikih pomnilniški standard DDR3 končno pošteno prijel, je razvoj njegovega naslednika že končan in pripravljen na masovno proizvodnjo. Ameriški pomnilniški gigant Micron je namreč včeraj sporočil, da je razvoj končan in da so že izdelali prve primerke modulov DDR4. Masovna proizvodnja se bo začela v drugi polovici leta, prihodnje leto pa lahko pričakujemo prve komercialne izdelke s podporo za DDR4. Najprej naj bi se nov standard uveljavil na področju majhnih strežnikov.

JEDEC standarda DDR4 sploh še ni dokončno potrdil, a večjih sprememb se ne pričakuje. Zato je tudi Micron zatrdil, da je njihov izdelek trenutno najbližje podpori DDR4, kolikor je to v tem hipu sploh mogoče. Če pa bodo v DDR4 kakšne bistvene spremembe, bo moral Micron svoje načrte spremeniti. Glavna razlika DDR4 v primerjavi s svojim predhodnikom je nižja napetost (1,05-1,20 V namesto 1,2-1,5 V), višje frekvence in propustnost (2133-4266 MT/s namesto 800-2133 MT/s) in spremenjena topologija (vsak kanal na pomnilniškem krmilniku je povezan s svojim modulom). Novi moduli bodo seveda električno in fizično nezdružljivi s starejšimi, tako da bo za uporabo DDR4 potrebno kupiti novo ploščo, na katero pa stari moduli seveda ne bodo več šli.

13 komentarjev

SuperVeloce ::

"končno pošteno prijel", khm... končno? :)) Leta 2007 sem študiral na DDR3 s P35. Edini razlog da nisem vzel je bil, da sem že imel DDR2 od prej. Leta 2009 so bili DDR3 že kar popularni, DDR2 se je največ kupoval za nadgradnje in sploh prenosnike, bazirane na core 2 arhitekturi. Lani so bile cene DDR2 že ubijalske. Torej leta 2010 bi lahko rekli "končno".

edit: Črne napovedi so omenjale začetek pohoda DDR4 šele 2014 in 2015 za mainstream. Tale napoved je precej boljša. Je pa res, da je sedaj trg bolj zasičen z "good enough" mašinami, kot leta 2007...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

Meni se zdi razvoj DDR pomnilnikov čisto nerelevanten, ker tudi če smo pred parimi leti začeli odpravljat največjo počasnelo TRDI DISK zamenjevat s SSD, je ta še vedno najpočasnejša komponenta.

Lepo pa je to da bo deloval z nižjo napetostjo ter višjimi frekvencami, kar procesorskemu sektorju, Intel in AMD, taka logika ne funkcionira na zadnji generaciji komercialnih produktov.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

SuperVeloce ::

Verjetno bo največ pridobljeno na Point-to-point topologiji. Zagotovo večji razlog za nadgradnjo kot je bil pri DDR2 in DDR3. Največji napredki (tem področju) so bili pa itak selitev controllerja na procesor in ne nova generacija ramov. Kar pa lahko štejemo kot negativno stvar pri uvajanju DDR4, saj je potrebno počakati na novo cpu arhitekturo in ne na nov chipset.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

totalna bedarija te spremembe ramov.

s51as ::

Jah napredek ni nikol bedarija... vprašanje je samo če v resnici kaj doprinese... verjetno zaradi rama nihče ne bo menjal procesorja in matične, če pa boš kupil nov procesor in matično boš pa sigurno kupil tako da bo podpiral najnovejši ram.
It's just me myself and I

KTr1sk ::

zanimivo je pri računalnikih, vedno se "izboljšujejo",nikoli se ne konča tehnologija :)
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Mitch ::

Maksimalna prepustnost RAMa ni več odločujoč faktor pri hitrosti delovanja računalnika. Leta in leta dodajanja čedalje večje količine predpomnilnika (cachea) in čedalje naprednejše enote uganjevanja vejenja (branch prediction) je privedlo do tega, da sama hitrost RAMa ni tako pomembna kot je njegova latenca (zakasnitev). Problem mogoče edino predstavljajo čedalje večje število jeder v procesorju vendar so to elegantno rešili z dvo ali več pomnilniškimi kontrolerji...

s51as ::

Čudno da neke optimalne količine rama ne zapečejo kar na osnovno ploščo...
It's just me myself and I

Jst ::

"Buh ne dej!" Si kar predstavljam zmedo, ki bi to povzročilo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

s51as ::

Kakšno zmedo pa bi pričakoval?
It's just me myself and I

SuperVeloce ::

Čudno da neke optimalne količine rama ne zapečejo kar na osnovno ploščo...

Zakaj bi zapekel na ploščo? Kakšno razliko bi to naredilo, razen da bi imel na CPU sedaj spet samo memory controller za ta integrated ram, northbridge bi pa nazaj dobil svojega za "zunanje" rame, kateri bi izmenjaval podatke med integrated ramom in vgradnimi ploščicami ramov. Bilo bi še slabše.

Edina razlika bi mogoče (ampak res mogoče) bila ob ramih direkt na CPU (kot nekakšen L4).

Edini, kateri bi kaj pridobili mogoče, bi bili APU-ji, če bi imeli za on-die gpu integriran VRAM na plati. Tako nebi več delil sistemskega pomnilnika zanj, ampak bi imel svojega, kot za dedicated grafe. Ampak to spet pomeni dodatne pine še za ta vram, ker na cpu za te video rame ni prostora.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

s51as ::

Očitno bi se dal zakomplicirat... jaz sem bol videl prednost v tem, da ti ni treba ugotavljat še to kari ram ti paše na ploščo in keri ne :D verjetno bi bil tak ram tudi cenejši. Nekako tako kot je z zvočno in mrežno kartico.
It's just me myself and I

SuperVeloce ::

Ja, nekatere mikro atx plate že imajo določeno količino rama integriranega. Seveda se ta ram v hitrosti delovanja čisto nič ne razlikuje od tistega, katerega vgradiš sam (pod pogojem, da ima iste specifikacije). Če pa to pomaga pri ceni pa nebi vedel. Oziroma bolj ne kot ja, ker plate niso ravno poceni.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RYZEN - OC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Navijanje
26161632 (10902) strumf666
»

Nadgradnja računalnika pred izidom DDR5?

Oddelek: Strojna oprema
232528 (1601) GeForce GTX
»

Pomoč pri nakupu novega namiznega računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
121191 (1054) opeter
»

DDR 4?

Oddelek: Strojna oprema
353198 (1588) DarwiN
»

Hynix je razvil DDR4 čipe

Oddelek: Novice / Pomnilnik
337523 (6327) Bistri007

Več podobnih tem