»

DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Intelove platforme preteklosti in prihodnosti

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere...

37 komentarjev

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilniških modulov DDR4

bit-tech.net - Medtem ko se je v osebnih računalnikih pomnilniški standard DDR3 končno pošteno prijel, je razvoj njegovega naslednika že končan in pripravljen na masovno proizvodnjo. Ameriški pomnilniški gigant Micron je namreč včeraj sporočil, da je razvoj končan in da so že izdelali prve primerke modulov DDR4. Masovna proizvodnja se bo začela v drugi polovici leta, prihodnje leto pa lahko pričakujemo prve komercialne izdelke s podporo za DDR4. Najprej naj bi se nov standard uveljavil na področju majhnih strežnikov.

JEDEC standarda DDR4 sploh še ni dokončno potrdil, a večjih sprememb se ne pričakuje. Zato je tudi Micron zatrdil, da je njihov izdelek trenutno najbližje podpori DDR4, kolikor je to v tem hipu sploh mogoče. Če pa bodo v DDR4 kakšne bistvene spremembe, bo moral Micron svoje načrte spremeniti. Glavna razlika...

13 komentarjev

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Quad band memory moduli

X-Bit Labs - Ljudje si še niso povsem opomogli od pohoda pomnilnika DDR, ko je svet presenetila novica, da se nam obetajo prvi QBM (quad band memory) moduli. Prve module so napovedala podjetja Kentron Technologies Inc., ST Microelectronics Inc. in Integrated Circuit Systems Inc. (ICS).
Masovna proizvodnja teh modulov se bo začela v začetku leta 2002, ko bodo na "sporedu" čipi z maksimalno pasovno širino 3,2 GB/s (PC1600 x 2) in 4,2 GB/s (PC2100 x 2), v letu 2003 pa naj bi ugledali še module s prepustnostjo 5,4 GB/s (PC2700 x 2). Čeprav je tukaj prepustnost že prav neverjetna, pa se razvoj ne bo ustavil. Nekje v letu 2004 nas čaka predstavitev modulov s prepustnostjo kar 6,4 GB/s (PC3200 x 2). Slednji se bodo na trgu pojavili skupaj z novim standardom DDR II.

3 komentarji

Cena DDR SDRAM-a

več strani - Danes sem na različnih straneh opazil novico, da DDR SDRAM-u cena pada (jupi!). Namreč Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, se je odločil, da bo povečal proizvodnjo. Do sedaj se je (kot tudi drugi veliki proizvajalci) skeptično izmikal masovni proizvodnji. Ne samo to, načrtuje celo, da bo v zadnji četrtini leta (Q4) DDR SDRAM predstavljal 30% njegove celotne DRAM proizvodnje. Micron se očitno trudi, da bi ceno DDR-ja čimbolj približal ceni SDRAM-a. Šel je celo tako daleč, da na cruical.com prodaja 128MB DDR SDRAM za okrog 40%-50% višjo ceno, kot stane 128MB PC133 SDRAM-a. Ampak v bodoče bo cena še padla!

2 komentarja

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev