» »

Nova generacija elektronske pošte: IBM Verse

Nova generacija elektronske pošte: IBM Verse

IBM - Elektronska pošta je sicer robustno, a že zelo staro in predvsem v današnjem hiperproduktivnem svetu nepregledno orodje, zato podjetja iščejo načine, kako jo predelati v uporabnejšo verzijo. IBM je predstavil svoj Verse, ki želi redefinirati elektronsko pošto v prijaznejšo storitev za boljši nadzor nad dogajanjem.

Pretekli mesec je spremembo filozofije elektronske pošte najavil Google s svojim Inboxom, po katerem se IBM deloma zgleduje, a v resnici ne gre za konkurenco. IBM Verse je namenjen poslovnim okoljem, medtem ko je Inbox bolj zasebnim. Glavna zamisel pa ostaja ista, in sicer združitev opomnikov, elektronske pošte, koledarja in opravil v enem vmesniku. Sistem jih potem razporedi glede na prioriteto ter prikaže najpomembnejše. Sistem se spotoma uči naših navad in postaja čedalje pametnejši pri sortiranju in prioritizaciji.

Tako je videti prva stran, kjer nas pričaka vso dogajanje, ki se nas tiče. Zanimiva možnost je prikaz drevesne strukture povezanosti ljudi, kjer si je mogoče ogledati, kdo in kako so povezani ljudje v sporočilu. Ob kliku na ikono ob njihovem imenu se odpre njihova vizitka, ki omogoča pregled osnovnih informacij in pošiljanje vabil, pošte, organiziranje sestankov s temi ljudmi. Na prvi strani so tudi informacije o tem, kar smo dolžni sodelavcem in kaj so ti dolžni nam, tako da lahko ves čas spremljamo, kaj še moramo narediti in kaj še moramo dobiti. IBM Verse podpira enostavno deljenje dokumentov, ki so v centralnem oblaku in jih lahko obdelujejo vsi hkrati - podobno kot v Office 365 ali Google Docs. Prav tako lahko e-pošto enostavno pretopimo v wiki stran, blog ali forum, kadar želimo delati bolj skupinsko.

IBM ima izkušnje z organiziranjem ogromnih količin podatkov in izluščenjem koristnih informacij, navsezadnje je prav za ta namen zgrajen njihov Watson. Ugotovili so, da je mogoče združiti elektronsko pošto, družbena omrežja, računalništvo v oblaku in mobilno računalništvo, pa dobimo dober nadomestek elektronske pošte, ki bo razbremenil prenatrpane predale. IBM Verse bo uporabljal Watsonovo pamet in naj bi bil sposoben odgovarjati na vprašanja.

IBM Verse bo na voljo v več različicah, ki pridejo na trg leta 2015 - prijave že sprejemajo. Tržil se bo tudi kot freemium storitev v okviru IBM Cloud Marketplace. To pomeni, da bo osnovna uporaba brezplačna, a bo treba za napredne funkcije doplačati. IBM je že januarja najavil Mail Next kot zamenjavo za Lotus Notes. Slednji bo še vedno obstal kot lokalni odjemalec za elektronsko pošto, medtem ko bo Verse spletni vmesnik. IBM bo seveda podpiral oba, ki bosta med seboj znala sodelovati.

9 komentarjev

RejZoR ::

Tle ne moremo govorit o novi generaciji e-maila ampak o novi generaciji klienta/vmesnika. Kar pa poznamo že celo večnost. Največji preboj je naredil GMail, čeprav pa je trend prvi začel Hotmail leta in leta nazaj, ko si namesto okornega lokalnega klienta uporabljal stvar kar znotraj brskalnika. Brez česar si vsaj osebno komunikacije ne predstavljam več. Da bi maile shranjeval lokalno, jih prekladal naokoli in jih izgubljal zaradi lokalnih nevšečnosti, ti časi so že dolgo mimo. Vse imam arhivirano in dostopno kadarkoli iz kjerkoli. In to je verjento tisto kar je bistveno vsem. Vse ostalo so malenkostne stvari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

smash ::

si pač posebnež, ne pa pravilo...jaz imam outlook na vseh mašinah..si ne predstavljam, da bi imel maile v oblaku

Qushaak ::

Osebno sem tudi bolj na web-u. Če se pa že grem client pa mora biti to IMAP (secure, jasno) ali pa kak Exchange. Skratka, da je ves content na enem mestu, ampak dosegljiv iz vseh naprav. Drugi kompromisi danes niso sprejemljivi. Ne sme se zgodit, da bi mi telefon pofetch-al mail lokalno, potem pa ge nikjer drugje nebi mogel več vidt.

Phantomeye ::

odkar uporabljam inbox imam inbox dejansko čist, ker maile takoj ko jih preberem, 'spravim' D:

Malajlo ::

Lokalno, pa ni pofetchano? In obenem ni v oblaku? (oblak je serveraj, lahko tudi samo eden, celo samo eden zadaj za vrati v domačo špajzo)
Nekako si ne predstavljam pet outlookov, katerim server broadcasta prispeli mail.
IMAP je protokol. Exchange je pa server (in zna servirati tudi IMAP). Outlook je ful dober klient za Exchange. Najboljši pravzaprav.
In ja, pri pošti ne bo nobene revolucije. Je čisto vseeno, ali je na glinasti ploščici ali pa na zaslonu sporočilo. Razvoj je lahko samo v prikazu (ali pa čip kr direkt v glavo). Ne bo pa sporočilo postalo nekaj novega.

pivmik ::

Naj raje razvijejo vgrajeno client-side šifriranje e-pošte,
ne pa izmumljajo mrzlo vodo.
LP, Gregor GRE^

videc ::

Še bolje: naj najprej poštimajo ves SW, ki ga imajo, da bo delal in dajo takšno dokumentacijo, kot se šika.

Looooooka ::

"Reimagining Email" oz "How can we resell this shit".
Za večjo produktivnost ne rabiš novega vmesnika ampak folk, ki bo celo delal, ko bo dobil email namesto, da bo z bednimi odgovorini, forwardiranjem in ostalimi načini zavlačevanja kradel cajt sebi in stranki.
Ampak lepo, da ene firme verjamejo, da je problem v vmesnikih...

johnnyyy ::

pivmik je izjavil:

Naj raje razvijejo vgrajeno client-side šifriranje e-pošte,
ne pa izmumljajo mrzlo vodo.

Client-side šifriranje, je že več kot 10 let integrirano v večino uporabnih mail clientov. Prav tako tudi digitalno podpisovanje. Pa če se ne motim je šifriranje/podpisovanje mailov integrirano v sam OpenSSL.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft kupil Acompli

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
54871 (3552) knesz
»

Zaradi varnostnih pomislekov IBM zaposlenim prepovedal Siri

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
85315 (4177) TheRiddle
»

Dostop do LotusNotes (Domino server) s Thunderbird? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5311272 (10810) Invictus
»

Sortiranje elektronske pošte po mapah ne pripomore k hitrejšemu iskanju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154411 (3207) Korencek
»

IBM konkurira Google Apps

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
52690 (1980) Mr.B

Več podobnih tem