»

Bolnišnice v Københavnu migrirajo na LibreOffice

Slo-Tech - Na Danskem bo trinajst bolnišnic z območja Københavna pri posodabljanju računalniškega sistema z zaprtokodnega in plačljivega pisarniškega paketa prešlo na LibreOffice, so sporočili. Skoraj vsi izmed 25.000 zaposlenih v bolnišnicah bodo v naslednjem letu uporabljali odprtokodni paket, s čimer bodo privarčevali 5,3 milijona evrov, ki bi v nasprotnem primeru šli za licence.

Vivian Thomsen, ki skrbi za IT v tej skupini bolnišnic, pojasnjuje, da sedaj uvajajo sistem virtualnih namizij. Centralizirali bodo računalniški sistem, tako da se bo mogoče s svojim uporabniškim imenom prijaviti s kateregakoli računalnika v stavbi, pri čemer bo uporabnik vsakokrat dobil svoje namizje. Nadaljevanje uporabe plačljivih pisarniških paketov bi v tem primeru prineslo nesorazmerno visoke stroške, zato bodo izvedli migracijo. Ta ne bo trenutna, ampak bo...

163 komentarjev

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU...

1 komentar

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Delo na prosti različici LibreOffice poteka pod okriljem fundacije 'The Document Foundation', katere vodilni podporniki so Novell, Google, Canonical in RedHat, zdaj pa naj bi se uradno pridružil še Oracle. Ubuntu je sicer že začel distribuirati LibreOffice namesto OpenOffice.

Slo-Tech - Oracle je s prevzemom podjetja Sun Microsystems pred dobrim letom dodobra razburkal odprtokodno skupnost, ki jo je (upravičeno) skrbelo, ali bo tudi novi lastnik tako radodaren do odprtokodnih projektov - npr. Java, MySQL, OpenOffice.org - kot je bil dobri stari Sun. Strahovi pred komercializacijo so se izkazali za upravičene in tako Java (z Apachejevim Project Harmony) kot tudi OpenOffice.org (s projektom LibreOffice) sta hitro dobili svoj community-based klon.

Vzporedno delo na tako velikem projektu, kot je pisarniški produkt OpenOffice, je vodilo do številnih manjših, a pomembnih razlik med uradno izdajo OpenOffice in odprtokodno kopijo LibreOffice. Vsaka je imela nekaj zmogljivosti, ki si jih je uporabnik želel , in ga s tem postavila pred nepotrebno odločitev. No,...

6 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev

Braille bralnik SMSov za slepe

engadget - Kratka besedilna sporočila, SMSi, so za slepe in slabovidne bolj ali manj neuporabni, saj vsebine enostavno ne morejo prebrati. Ena izmed rešitev je branje teh sporočil, kar podpirajo nekateri telefoni, a se pogosto zmedejo že pri kraticah, da ne-angleških, tujih jezikov ne omenjamo. Pri Nokii so se zato odločili pomagati ljudem s težavami z vidom in so v sodelovanju z Finsko Federacijo Slepih in Slabovidnih ter Univerziteto v Tampereju razvili Nokia Braille Reader, ki slepim in slabovidnim sporočila posreduje v poznani obliki Braillove pisave.

Aplikacijo se po zagonu skrije v ozadje, od prejetem sporočilu pa samodejno reagira ter se aktivira. SMS Sporočilo nato prebere s pritiskom na zaslon, črko za črko. V primeru polne pike telefon...

25 komentarjev

Odkrit nov način pridobitve sistemskih privilegijev v Visti

Slashdot - Podjetje Offensive Security je na svoji spletni strani objavilo video posnetek prikaza pridobitve sistemskih privilegijev v operacijskem sistemu Vindows Vista.

Postopek je pravzaprav izredno preprost. Napadalec uporabi katerokoli živo CD distribucijo Linuxa, ki omogoča pisanje na NTFS razdelke, zažene računalnik iz CD-ja in v podimeniku /Windows/System32 preimenuje program cmd.exe v Utilman.exe.

Ko nato zažene Visto, pritisne "windows tipko" in tipko U, z čimer naj bi se zagnal pomočnik za slepe uporabnike ali uporabnike s slabšim vidom, zažene pa se ukazna vrstica. Ukazna vrstica se zažene s sistemskimi privilegiji, kar je še višje kot administratorski privilegiji, od tam naprej pa so možnosti za napadalca praktično neomejene.

Kljub temu napaka ni preveč resna, saj je verjetnost, da bi slepim ali slabovidnim osebam z Linux živim CD-jem uspelo preimenovati cmd.exe v Utilman.exe, precej majhna... :-)

42 komentarjev