»

Brian Krzanich Intelov novi izvršni direktor

CNet - Intel je včeraj dobil novega izvršnega direktorja, ki bo na tem mestu nasledil Paula Otellina, ki se je maja upokojil. Slednji je podjetje vodil osem let, skupno pa je bil v njem zaposlen polnih štirideset let. Krzanich ni novinec, saj že dobro pozna delo v Intelu, kjer je bil doslej operativni direktor in podpredsednik. Za imenovanje je moral premagati še dva druga podpredsednika, in sicer finančnega direktorja Stacyja Smitha ter Renee James, ki je vodila oddelek programska oprema in storitve. Slednja bo postala predsednica podjetja.

Imenovanje Krzanicha za novega vodjo podjetja kaže, da...

1 komentar

Intelov izvršni direktor gre maja v pokoj

Guardian - Intel je objavil, da jih bo maja zapustil njihov dolgoletni sodelavec in v zadnjih letih izvršni direktor Paul Otellini. Odločitev je nepričakovana, saj so vsi pričakovali, da bo Oteliini ostal še tri leta (v Intelu se upokojujejo s 65 leti), zato je dvignila precej prahu.

Otellini se je podjetju pridružil leta 1974 in je po izobrazbi ekonomist z MBA. V letih 1994-1996 je bil podpredsednik in menedžer za prodajo in trženje, v letih 1996-1998 pa je bil vodja te enote. V letih 1998-2002 je bil izvršni podpredsednik in vodja enote, ki je razvijala mikroprocesorje in vezne nabore. V upravni odbor se je prebil leta 2002, ko je bil izvoljen za operativnega direktorja; izvršni direktor in s tem vodja...

3 komentarji

Poljaki podarili Obami The Witcher 2

Obama se rokuje s poljskim premierjem.

vir: Kotaku
Kotaku - Ameriški predsednik Barack Obama je danes obiskal Poljsko, kjer je od premierja Donalda Tuska prejel nekonvencionalno darilo - računalniško igro The Witcher 2: Assassins of Kings.

S stališča igričarja je izbira odlična - pred dvema tednoma izdani RPG je prejel kup pozitivnih kritik in je na dobri poti, da postane uspešnica. A ker se politični veljaki redko sproščajo z igrami, je razlog za izbiro darila bržkone podatek, da so igro izdelali v poljskem studiu CD Projekt RED in da zgodba temelji na popularnih delih poljskega pisca fantastike Andrzeja Sapkowskega. Ker običajna DVD škatlica izgleda precej bedno, so predsedniku seveda podarili dražjo, zbirateljsko različico igre, naphano z bombončki.

Baracku želimo, da mu...

19 komentarjev

Google povečal dobiček za manj od pričakovanj

Larry Page

vir: The New York Times
The New York Times - Google je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, v katerem so zabeležili zmerno povečanje prihodkov in dobička. Glavno vprašanje pred predstavitvijo pa niso bili finančni kazalniki, marveč Pageova navzočnost. V začetku meseca je Larry Page prevzel vajeti Googla v svoje roke, ko je nasledil predhodnega izvršne direktorja Erica Schmidta. Page je bolj inženir kakor menedžer in precej manj gostobeseden in vajen nastopati kakor...

20 komentarjev

Western Digital odprl nov raziskovalni oddelek v Singapurju

V Western Digitalovem razvojnem oddelku v Kaliforniji.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil, da odpirajo nov center za raziskave in razvoj v Singapurju. Stoji v Singapore Science Parku blizu že obstoječega proizvodnega obrata, ki so ga kupili lani. Povedali so še, da bodo pri razvoju novih glav, medijev in dizajnov trdih diskov sodelovali s singapurskima Data Storage Institutom in Agency for Science, Technology and Research. Western Digital bo v novem raziskovalnem oddelku zaposlil 65 inženirjev.

Operativni direktor Tim Leyden pojasnjuje, da je Singpur vzgojil in izobrazil armado dobrih in talentiranih inženirjev. Gre za rezultat vladne podpore, velikih vlaganj v raziskave in razvoj ter večletni tradiciji proizvodnje in razvoja trdih diskov v državi....

5 komentarjev

Srečanje elite iz Silicijeve doline z Obamo

The Wall Street Journal - Ameriški predsednik Barack Obama te dni potuje po zahodni obali ZDA in se srečuje z voditelji tehnoloških podjetij. V četrtek zvečer je pripotoval v Kalifornijo, kjer je pod organizacijo Johna Doerra večerjal z 12 izvršnimi direktorji ali predsedniki pomembnih podjetij in organizacij. Med njimi so bili Carol Bartz (izvršna direktorica Yahooja), Dick Costolo (izvršni direktor Twitterja), Larry Ellison (izvršni direktor Oracla), John Hennessy (rektor Univerze Stanford), Steve Jobs (izvršni direktor Appla), Eric Schmidt (izvršni direktor Googla) in Mark Zuckerberg (izvršni direktor Facebooka).

Včeraj je Obama odpotoval v Oregon, kjer si je ogledal Intelov proizvodni obrat in objavil, da bo Intelov izvršni direktor Paul...

2 komentarja

Samsung in IBM podpisala dogovor o navkrižnem licenciranju

HotHardware - Samsung in IBM sta podpisala pogodbo o navzkrižnem licenciranju, ki jima bo omogočila uporabo patentov partnerja v svojih izdelkih. Lani sta bila IBM in Samsung prvi oziroma drugi največji dobitnik patentov v ZDA, tako da ne gre za majhno množico patentov. Podrobnosti o dogovoru niso razkrili, tako da ni znano finančno ozadje niti obseg navzkrižnega licenciranja.

Samsungov namestnik izvršnega direktorja je dejal, "da bo ta dogovor obema podjetjema pomagal pospešiti tehnološki razvoj in rast poslovanja", medtem ko je IBM-ov Ken King dejal, "da so patenti in inovacije ključna komponenta v IBM-ovi poslovni strategiji. Poleg zaščite vlaganj v raziskave in razvoj jim patenti omogočajo...

1 komentar

Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Slo-Tech - Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu,...

76 komentarjev

TSMC in Globalfoundries predstavila razvojne načrte

HotHardware - TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) in Globalfoundries (nekdanje AMD-jeve livarne) sta objavila načrte o razvoju svojih livarn v prihodnjih letih. TSMC pravi, da bodo letos v raziskave in razvoj vložili 700 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več kot lani. V prihodnjih dveh letih bodo v povečanje svojih proizvodnih kapacitet vložili 7,8 milijarde dolarjev, s čimer naj bi le-te povečali za petino. Sem sodi tudi nova Fab 15 v Tajčungu na Tajvanu, ki je v izgradnji od lanskega julija in bo nared prihodnje leto ter bo omogočila proizvodnjo 100 tisoč silicijevih rezin na mesec.

Razlogi za povečevanje kapacitet so hitra rast trga mobilnih naprav (pametni telefoni, netbooki, tablični računalniki ipd.), kjer je TSMC že lani ustvaril 47 odstotkov svojih prihodkov, medtem ko so prihodki od...

5 komentarjev

Poslovilna nagrada za Erica Schmidta 100 milijonov dolarjev

Vodilna trojica - Eric Schmidt, Sergey Brin in Larry Page z mikrofonom v roki

vir: Google
Bloomberg - Eric Schmidt, ki 4. aprila zapušča položaj Googlovega izvršnega direktorja, ne bo imel finančnih težav. Za njegovo minulo delo mu bo Google poklonil nagrado in odpravnino skupaj v obliki delnic in delniških opcij. Višina celotnega paketa znaša 100 milijonov dolarjev pri trenutnih tržnih cenah Googlovih delnic, prejel pa ga bo postopoma v naslednjih štirih letih. Googlova tiskovna predstavnica je dejala, da je to prva tovrstna nagrada za Schmidta. Analitiki dodajajo, da gre za neobičajno visoko nagrado že za aktualnega izvršnega direktorja, kaj šele odhajajočega. Očitno je, da si Google želi tudi v naslednjih štirih letih modre nasvete Erica Schmidta.

Tudi brez tega darila pa Schmidt ne...

9 komentarjev

Qimonda rešena

Reuters - Prejšnji teden smo poročali, da se tajvanski, korejski in tudi nemški proizvajalci pomnilnika obračajo na svoje vlade, da naj jih z infuzijo prepotrebnega kapitala rešijo propada. Takrat je bilo še vse skupaj neuradno, danes pa si Nemci o tem že upajo govoriti na glas.

Nemška Qimonda, ki je dejansko hčerinsko podjetje Infineona, je danes objavila, da se je z nemško in portugalsko vlado uspela dogovoriti o pomoči. Zvezna dežela Saška bo posodila 150 milijonov evrov, 100 milijonov bo primaknila portugalska banka v državni lasti Caixa Geral de Depósitos, 75 milijonov pa mama Infineon. Qimonda namreč zaposluje 3200 ljudi v Dresdnu in 2000 Portugalcev v Vili do Conde, tako da je interes obojih, da podjetje izplava. Izvršni direktor Qimonde Kin Wah Loh je dejal, da bodo z zbranimi sredstvi okrepili razvoj in raziskave ter končno prešli na 46 nm Burried Wordline tehnologijo izdelave pomnilnika, ki bo izboljšala izkoriščenje rezin in znižala stroške proizvodnje. Delnice podjetja so danes

8 komentarjev