» »

Qimonda rešena

Qimonda rešena

Reuters - Prejšnji teden smo poročali, da se tajvanski, korejski in tudi nemški proizvajalci pomnilnika obračajo na svoje vlade, da naj jih z infuzijo prepotrebnega kapitala rešijo propada. Takrat je bilo še vse skupaj neuradno, danes pa si Nemci o tem že upajo govoriti na glas.

Nemška Qimonda, ki je dejansko hčerinsko podjetje Infineona, je danes objavila, da se je z nemško in portugalsko vlado uspela dogovoriti o pomoči. Zvezna dežela Saška bo posodila 150 milijonov evrov, 100 milijonov bo primaknila portugalska banka v državni lasti Caixa Geral de Depósitos, 75 milijonov pa mama Infineon. Qimonda namreč zaposluje 3200 ljudi v Dresdnu in 2000 Portugalcev v Vili do Conde, tako da je interes obojih, da podjetje izplava. Izvršni direktor Qimonde Kin Wah Loh je dejal, da bodo z zbranimi sredstvi okrepili razvoj in raziskave ter končno prešli na 46 nm Burried Wordline tehnologijo izdelave pomnilnika, ki bo izboljšala izkoriščenje rezin in znižala stroške proizvodnje. Delnice podjetja so danes poskočile za 73 odstotkov na pol dolarja. Še pred enim letom so bile vredne več kot sedem dolarjev, pred dvema letoma pa več kot 18 dolarjev.

8 komentarjev

Jumping Jack ::

Delnice podjetja so danes poskočile za 73 odstotkov na pol dolarja. Še pred enim letom so bile vredne več kot sedem dolarjev, pred dvema letoma pa več kot 18 dolarjev.
Pri borznem trgu mi je najbolj všeč to, da vrednosti delnic res temeljijo na realnih vrednostih podjetij... ;((

ALT ::

borza nima veze z realno vrednostjo podjetja, vse je v ponudbi in povpraševanju.. :\

Jumping Jack ::

Najbolj všeč mi je zgodbica, ko je nekdo mastno zaslužil z delnicami nekega X podjetja, tako da je razposlal naokrog spam z "namigom", da se delnice omenjenega podjetja res splača kupiti, ker bodo v kratkem zelo zrasle. In zrasle so seveda točno zato, ker so ljudje nasedli spamu in začeli kupovati delnice. Kaj podjetje dela (če sploh kaj) je pri vsem skupaj popolnoma nepomembno.

Nekaj podobnega se dogaja zdaj, ko se ves čas govori o svetovni gospodarski krizi in podjetja so kar na lepem "vredna" desetkrat manj kot še pred meseci.

Borza je res krasna stvar.

DaMastermind ::

Realna vrednost dela podjetja, ki ga noben noče kupiti, je dejansko praktično nična (beri - prodajna vrednost njegove lastnine). Enako je z vrednostjo podjetja, ki bo crknilo, če ne bo staknilo finančne injekcije.

Nadaljujte z vstavljanjem ram ploščic v mašine in borzne zadeve prepustite finančnikom.

Jumping Jack ::

@ Rocke:

Če vrednost delnice res predstavlja realno vrednost posameznega podjetja, kako lahko neko podjetje tako zavozi, da se njegova "realna vrednost" v enem letu zmanjša za 25-krat? So začeli delat pokvarjen ram? Ali je morda ram vmes postal zastarel in v svetu ni več zanimanja zanj? ... In kako to, da je praktično istočasno na isti način zavozilo ogromno število različnih podjetij po vsem svetu?

In če je res, da je realna vrednost podjetja, ki ga nihče noče kupit, praktično nič, potem je res tudi to, da je realna vrednost podjetja, katerega delnice se prodajajo kot vroče žemljice, praktično neskončna (oz. do kolikor pač seže vrednost delnice). Koliko je to res, pa smo lahko videli v času dot-com booma.

Iz teh primerov se lepo vidi, koliko imajo finančniki in borzne transakcije zveze z realnostjo. In njim naj prepustimo borzne zadeve? Ker "razumejo stvari"? Heh. Mislim, da se to, kar se trenutno dogaja s svetovno ekonomijo, ne bi zgodilo, če bi borzno namesto finančnikom prepustili tistim, ki vtikajo ram ploščice v mašine >:D (tisti, ki vtikajo ram, vsaj nikoli ne pomislijo, da ima njihova ploščica nič ali en terabajt rama samo zato, ker nekdo drug verjame, da je tako)

Drugače povedano: zakaj nek finančnik kupi delnice proizvajalca rama? Ne zato, ker bi vedel, kaj je ram in koliko je vreden, ampak zato, ker je nekje slišal, da so to vroče žemljice, in verjame, da bodo tudi drugi kupovali iste delnice. To je popolnima edini razlog, pa naj podjetje dela ram ali zobotrebce. In obratno, finančnik delnic ne bo kupil, če verjame, da jih ne bo mogel dražje prodat. In trenutno skoraj nihče ne verjame, da bo lahko katerokoli delnico kmalu bistveno dražje prodal. Vrednost delnic pada, ker trenutno na borznem trgu vlada splošna panika (oz. vsaj skrajna previdnost) in večina precej raje prodaja kot kupuje. Kako podjetja poslujejo, sploh nobenega ne zanima; lahko posluje enako ali bolje kot prej, pa njegova "realna vrednost" vseeno pada. Relana vrednost my ass. Koliko finančnikov pa si že videl, da so dejansko obiskali podjetje, katerega delnice kupujejo, in se poglobili v njegovo delovanje ter poskusili na ta način ugotoviti dejansko vrednost in perspektivnost podjetja? Nobenega. In to ne brez razloga. Dejansko stanje podjeja finančnikov ne zanima zato, ker na gibanje delnic bistveno bolj vplivajo povsem drugi faktorji - tisti na sami borzi.

Precej realna slika dogajanja na borzi. Kje v tej zgodbi je RAM?

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

poweroff ::

Nadaljujte z vstavljanjem ram ploščic v mašine in borzne zadeve prepustite finančnikom.

Finančniki so že dokazali, da so sposobni zafurat svetovno ekonomijo.

Torej naj jim spet zaupamo, da bodo zadeve zafurali še enkrat?
sudo poweroff

squngy ::

Nč bat, majo s tem že precej izkušenj ;)

Gavran ::


Nadaljujte z vstavljanjem ram ploščic v mašine in borzne zadeve prepustite finančnikom.


In rezultat tega je finančna kriza.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Winbond z lastnimi GDDR čipi

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
62605 (2485) PrimozR
»

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
63138 (2618) Mitch
»

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

Oddelek: Novice / Grafične kartice
234582 (2633) PrimozR
»

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
204426 (2868) Relanium
»

Infineon izdelovalec čipov za ameriške biometrične potne liste

Oddelek: Novice / Ostale najave
93394 (2764) VolkD

Več podobnih tem