» »

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

ComputerWorld - Končan je sodni proces med Oraclom in SAP-om, kjer je bil izid že znan, čakali pa smo še na epilog. Oracle je namreč tožil SAP, ker je slednji na nepošten način dobil dostop do Oraclove intelektualne lastnine.

Srž problema je bilo podjetje TomorrowNow, ki je nudilo podporo za Oraclove stranke pri uporabi programov PeopleSoft in J.D. Edwards. TomorrowNow je izkoristil dostop, ki ga je imel, in nelegalno prenesel programsko opremo in podporni material, za kar ni imel dovoljenja. SAP je leta 2005 kupil TomorrowNow in se na ta način vedé prikopal do pomembnih internih podatkov o Oraclovi programski opremi. SAP teh dejstev ni nikoli zanikal in je krivdo priznal še pred pričetkom sodnega procesa, so pa poizkušali svoja kriva pota čim bolj omiliti, upajoč na čim nižjo prisojeno odškodnino. Tako so dejali, da se je SAP počutil ogroženega zaradi Oraclovih prevzemov, zato so na hitro kupili TomorrowNow.

Sklepni govor v procesu sta imeli obe strani v ponedeljek, v torek pa je porota objavila razsodbo. SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev, kar je neverjetno visoka odškodnina (Intel je za zlorabo monopolnega položaja v EU držal dosedanji rekord z 1,1 milijarde evrov). SAP je trdil, da mu lahko naložijo le plačilo odškodnine v višini izgubljenega Oraclovega dobička (po SAP-ovih izračunih 41 milijonov dolarjev), a je porota pritrdila Oraclu, ki je vztrajal, da mora odškodnina odsevati tržno vrednost za licenco, ki bi jo moral SAP za svoje početje imeti. Oraclov izvršni direktor je sicer zahteval štiri milijarde dolarjev, medtem ko so analitiki iz Oraclove pravne službe kasneje objavili vrednost 1,7 milijare dolarjev. Zgodba je sicer dobila epilog, a vsaka dobra drama ima nadaljevanje, zato se bo SAP na razsodbo pritožil.

Izgubiti pravzaprav nimajo veliko, saj so analitiki mnenja, da je dosojena odškodnina previsoka, zato SAP cika na znižanje. TomorrowNet je bilo namreč malo podjetje, ki je opravljalo podporno službo po polovični ceni, in gotovo Oracla ni stalo milijarde. Drugo vprašanje je seveda, koliko je pridobil SAP. Ta je pred procesom oblikoval rezervacije v višini 130 milijonov dolarjev, pa ga je sedaj doletel mrzel tuš. Za primerjavo, v prvih devetih mesecih letos je SAP zabeležil 2,05 milijarde dolarjev dobička.

3 komentarji

MrStein ::

Na listku piše "actual damages".
Je pa pri (C) sodbah ponavadi tak, da si "osmoljenec" kar izmisli eno cifro...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

fosil ::

Ameriško sodišče s poroto, ki se na vso stvar ne spozna.
Zelo tehnična zadeva, ki jo malokdo razume.
Tožita se ameriško in nemško podjetje.
Verjetno so na koncu prevladala domoljubna čustva.
Tako je!

opeter ::

Ali se lahko zgodi, da zaradi tega gre podjetje v stečaj?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vohuni tudi SAP za NSA?

Oddelek: Novice / NWO
159018 (6888) Iatromantis
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915907 (12098) bojsi
»

Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Oddelek: Novice / Tožbe
73808 (3445) SkyNet
»

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
263262 (2604) Icematxyz
»

Sap DB & foreign keys

Oddelek: Programiranje
51450 (1414) d-mon

Več podobnih tem