»

Vohuni tudi SAP za NSA?

Slo-Tech - Nemčijo je minuli teden zatresla vest, da je njihov računalniški paradni konj ponižni lakaj ameriški obveščevalni agenciji NSA, ki da ji pomaga pri množičnem vohunjenju. SAP je v polikani izjavi za javnost neprepričljivo zanikal navedbe, a pri tem zelo skrbno izbral besede, tako da izrecnega demantija v njih ne najdemo.

SAP je za Nemčijo to, kar je (bil) Microsoft za ZDA. Veliko in spoštovano podjetje iz računalniške branže je eden stebrov nemškega gospodarstva in Snowdnovo razkritje vohunjenja NSA mu je celo pomagalo. Glede na nemške izkušnje z nadzorom v polpretekli zgodovini in posledično izjemno strogo zakonodajo s področja zasebnosti, bi malokdo pričakoval, da bo SAP delil podatke z NSA. In na tem valu je SAP jezdil do danes.

Pred tednom dni je ogromno prahu dvignil prispevek ARD-jevega Fakta, v katerem so SAP-u na glas očitali sodelovanje z...

15 komentarjev

Google od Oracla terja 4 milijone stroškov

Izsek iz sojenja: Andy Rubin, Googlov šef za Android, med zaslišanjem s strani Oraclovega odvetnika.

vir: Reuters
Wired News - Prejšnji mesec smo dočakali konec pravde med Oraclom in Googlom okoli neupravičenega kopiranja kode in dokumentacije iz Jave, pri čemer je sodnik Alsup zaključil, da Google s pripravo Dalvika ni kršil Oraclovih patentov ali avtorskih pravic, zatorej jim tudi ni treba plačati niti centa oz. sprva zahtevane 6.1 milijarda dolarjev težke odškodnine. Oracle je sicer dokazal krajo 9 vrstic kode in 2 datotek s testi, a po besedah sodnika s tem ni bilo prav nobene škode (se pravi, niti 3x125 tisočakov statutarne odškodnine, ki bi Oraclu pripadala, če ne bi šel posebej dokazovat višjih zneskov). Zdaj je sicer možna še (malo verjetna) pritožba, a je Google že izstavil svoj zahtevek za povračilo stroškov pravde.

Prosijo za 4 milijone dolarjev, od tega 2.9...

4 komentarji

Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Oraclov izvršni direktor Larry Ellison

ITworld.com - Novembra je porota Oraclu prisodila 1,3 milijarde dolarjev odškodnine, ker je SAP-ovo hčerinsko podjetje TomorrowNow nezakonito pridobilo dostop do Oraclove programske opreme in dokumentacije. To so izkoristili za nudenje cenejše podpore za stranke v zvezi z uporabo Oraclove programske opreme, s čimer so Oraclu povzročili škodo. Prav njena višina pa je ključna za višino odškodnine. Sodišče je prvotno odškodnino sedaj razveljavilo.

Odločitev je bila pričakovana, saj je 1,3 milijarde absurdno visok znesek - toliko ni plačal niti Intel za zlorabo monopolnega položaja v EU. Oracle je namreč vztrajal, da mora SAP plačati odškodnino v hipotetičnem znesku, kolikor bi znašala cena za licence za...

7 komentarjev

Domena Sun.com bo kmalu vodila v neznano

vir: engadget
engadget - Z Oraclovim prevzemom Sun Microsystems se je začel konec te znamke (na podoben način, kot je konec vzela znamka ATI pod AMD-jem), čeprav je vseeno domena www.sun.com še vedno delovala. Že dolgo je bila sicer zgolj preusmeritev na Oraclovo domačo stran, a je vseeno služila nekemu namenu. Po 1. juniju se bo to spremenilo, saj bo Oracle dokončno opustil uporabo domene www.sun.com. Preostalo vsebino, ki je sicer domovala na domeni www.sun.com, ki je bila povezana z BigAdmin, OpenSolaris.com, in deli SAP Developer Network (SDN), so že prestavili na Oraclovo domačo stran.

Po 25 letih delovanja se tako iz aktivne rabe zaenkrat poslavlja ena izmed prvih domen na spletu, ki je uporabnike na prave naslove IP začela usmerjati kot 12. po vrsti.

1 komentar

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

ComputerWorld - Končan je sodni proces med Oraclom in SAP-om, kjer je bil izid že znan, čakali pa smo še na epilog. Oracle je namreč tožil SAP, ker je slednji na nepošten način dobil dostop do Oraclove intelektualne lastnine.

Srž problema je bilo podjetje TomorrowNow, ki je nudilo podporo za Oraclove stranke pri uporabi programov PeopleSoft in J.D. Edwards. TomorrowNow je izkoristil dostop, ki ga je imel, in nelegalno prenesel programsko opremo in podporni material, za kar ni imel dovoljenja. SAP je leta 2005 kupil TomorrowNow in se na ta način vedé prikopal do pomembnih internih podatkov o Oraclovi programski opremi. SAP teh dejstev ni nikoli zanikal in je krivdo priznal še pred pričetkom sodnega procesa, so pa poizkušali svoja kriva pota čim bolj omiliti, upajoč na čim nižjo prisojeno odškodnino. Tako so dejali, da se je SAP počutil ogroženega zaradi Oraclovih prevzemov, zato...

3 komentarji

Saga Jammie Thomas-Rasset dobila epilog

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Primer Minnesotčanke Jammie Thomas-Rasset je zagotovo najbolj odmeven primer tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic, ki jo je vložila RIAA. Sprva prisojena odškodnina za 24 skladb, ki jih je obtoženka nelegalno prenesla s spleta, je znašala 220.000 dolarjev, a je bila zaradi procesne napake sodba razveljavljena. V vnovičnem sojenju je porota dosodila pavšalno odškodnino (statutory damages) v višini dveh milijonov dolarjev, kar je sodnik pozneje znižal na znosnejših 54.000 dolarjev. RIAA je s tem dobila možnost pritožbe, ki jo je izkoristila, po tem ko je bila Thomas-Rassetova zavrnila velikodušno...

48 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Oracle odpušča Sunovce

ComputerWorld - Oracle po prevzemu Suna nadaljuje z odpuščanjem nekaterih zaposlenih v pisarnah v Evropi in Aziji, so zapisali v petkovem poročilu. Med rezervacije za stroške iz prevzema so za letošnje koledarske leto razporedili dodatnih 825 milijonov dolarjev, od česar bo 550 do 650 milijonov dolarjev namenjenih za odpravnine. Koliko zaposlenih bodo odpustili, Oraclova tiskovna predstavnica ni želela povedati, je pa potrdila, da so jih začeli obveščati 28. maja.

Sun je začel odpuščati že pred Oraclovim prevzemom, tako da Oraclovo nadaljevanje te politike ni presenetljivo. Analitiki ocenjujejo, da naj bi se Oracle znebil kar polovico zaposlenih pri Sunu, da bo oddelek ponovno dobičkonosen. Oraclov izvršni direktor Larry Ellison je te trditve januarja zavrnil z besedami, da so zelo neodgovorne, in dodal, da bodo dejansko zaposlili 2000 novih ljudi. Ni videti.

Preostanek rezervacij za stroške prevzema odpade na stroške zaradi obratov in pisarn (115 milijonov dolarjev) in stroške prekinitev pogodb...

6 komentarjev

SAP kupil Sybase

Delnice Sybasa so poletele

vir: The Register
The Register - Glavni prevzem preteklega tedna je zakrivil nemški gigant SAP, ki je za 5,8 milijard dolarjev kupil podjetje Sybase. To predstavlja kar 44-odstotno premijo nad tržno ceno delnic pred napovedjo nakupa. Približno polovico denarja za prevzem bodo pridobili s sindiciranim posojilom, ki ga bosta zagotovila Deutsche Bank in Barclays Capital. To pomeni, da mora imeti SAP z ameriškim proizvajalcem podatkovnih baz še zelo resne načrte. Kakšne?

V SAP-u pravijo, da želijo s prevzemom izboljšati svojo mobilno ponudbo. Z uporabo Sybasove tehnologije bodo lahko vsi SAP-ovi izdelki dostopni prek mobilnih telefonov. Sybase pa bo dobil dostop do SAP-ovih rešitev, ki naj bi izboljšale njegove baze v pomnilniku (in-memory technology). Mnogi tudi menijo, da se želi SAP s to...

3 komentarji

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev