» »

Italijanski klasiki na spletu v gigapikslih

Italijanski klasiki na spletu v gigapikslih

Slo-Tech - Haltadefinizione je skupaj z italijanskim ministrstvom za kulturo na splet postavil šest novih posnetkov del klasičnih italijanskih slikarjev v izjemno visoki ločljivosti, tako da jih sedaj v njihovi galeriji najdemo že deset. Gre za šest slik iz Galerije Uffizi v Firencah, ki si jih lahko prek interneta ogledamo z ločljivostjo do 28 tisoč megapikslov.

Novosti so Botticellijevo Rojstvo Venere, Caravaggiov Bacchus, Bronzinojev Portret Eleanor iz Toleda, Da Vincijevo Oznanjenje, Kristusov krst, ki sta jo slikala mentor Verrocchi in njegov slavnejši učenec Da Vinci, ter Pontormojevo Snemanje s križa. Najbolj znana slika v zbirki je seveda Da Vincijeva Zadnja večerja, ki so jo v visoki ločljivosti digitalizirali in postavili na splet že pred tremi leti.

Postopek je ostal v principu enak, čeprav je tehnologija bolj razvita. Z ustrezno opremo posnamejo na tisoče slik majhnega dela platna, ki jih nato zložijo v eno samo datoteko. Slike bodo brezplačno dostopne do 29. januarja prihodnje leto, ko se bodo odločili, kako dalje. Omenjamo možnost digitalizacije še več del, ki bi jih nato predstavili v obliki virtualne galerije.

7 komentarjev

BaToCarx ::

Zakon, malo jebe scrolanje.

technolog ::

Ne razumem, kaj je point slikanja teh del v taki ločjivosti. Tako ali tako so vse razpokane, barva je požrta in razpadla. Nobenega benefita ni od teh točk.

Bwaze6 ::

Pri nekaterih je to res, spet pri drugih pa lahko študiraš poteze čopiča, širino in dolžino posameznih nanosov, tehniko itd.

Prepričan sem, da obstajajo ljudje, ki jih tako podroben pogled v stare mojstrovine zanima. Kot sem tudi prepričan, da obstajajo ljudje, ki celo v njihovem obstoju ne vidijo nobenega "benefita". :)

Okapi ::

Večine teh slik si v živo ne moreš ogledati prav od blizu, ker obiskovalcev ne spustijo čisto zraven, s takšno povečavo pa se lahko "z nosom dotakneš" platna, če hočeš. Poleg tega je to tudi nekakšen "backup", če se izvirniku kaj zgodi.

O.

BBB ::

Najbolje, da jih preslikajo z elektronskim mikroskopom. Sporočilo umetniške slike vendar ni skrito v študiju molekularnih struktur. Da smo si na jasnem, bistvo mojega sporočila ni v piki črke "j" tretje besede.

gzibret ::

Tale watermark je prav obupno moteč ;((
Vse je za neki dobr!

Icematxyz ::

Dobro za primerjavo skozi čas. Se pravi sledenje "spremembam". Kakšen računalniški algoritem ali natančna vizualna primerjava. In preventiva v restavriranju.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slike na spletni strani

Oddelek: Zvok in slika
192321 (1963) jype
»

Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10926379 (21093) Sba
»

PHP / server problem |

Oddelek: Programiranje
111219 (1091) thelole
»

Ogled celotne DVD zbirke iz naslonjača (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
667785 (6071) Spock83
»

Google Earth (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7219204 (10295) mato

Več podobnih tem