» »

Toshiba s samoizbrisljivimi diski

Toshiba s samoizbrisljivimi diski

vir: ZDNet
ZDNet - Toshiba je predstavila nov razred trdih diskov, ki imajo poleg avtomatskega šifriranja podatkov tudi tehnologijo za samodejni izbris v primeru izgube napajanja v primeru odtujitve ali podobno. Podatke je z obstoječih trdih diskov moč varno izbrisati, a je tovrstno prepisovanje dolgotrajno in poteka pri vključenem računalniku. Novi diski za varni izbris ne potrebujejo napajanja.

Novo tehnologijo so v Toshibi poimenovali Wipe. Podrobnosti še niso razkrili, so pa zapisali da ob izgubi napajanja razveljavi oziroma onemogoči varnostni ključ šifriranih podatkov, s čimer postanejo podatki, ki so v šifrirani obliki zapisani na disku, neberljivi. Sistem ima dvoje funkcionalnosti: šifrianje podatkov in njihovo uničenje ob vsakem zagonu ali pa šifriranje podatkov in ohranitev ob vsakem zagonu. Poleg uporabe v računalnikih v Toshibi stavijo tudi na uporabo v napravah, kot so pametni fotokopirni stroji in tiskalniki, ki so zrasli v prave mrcine in imajo procesorje, pomnilnike in tudi diske, kamor se (začasno) shranjujejo kopije reproduciranih dokumentov.

Toshiba seveda ni izumila česa povsem novega. Enako obnašanje dosežemo z enkripcijo celotnega diska sistema (to si lahko privoščimo pri računalnikih, nekoliko težje pri embedded napravah). Takrat disk enostavno iztaknemo in prodamo, ob kraji pa se za podatke ne bojimo, če nismo gesla izbrali zelo nespametno. Toshiba je vse skupaj le avtomatizirali in spustila z nivoja programa pod operacijskim sistemov na strojno raven.

9 komentarjev

Osprey ::

Toshiba seveda izumila nekaj povsem novega.


Toshiba seveda ni izumila nekaj povsem novega? >:D

drola ::

Osprey je izjavil:

Toshiba seveda izumila nekaj povsem novega.


Toshiba seveda ni izumila nekaj povsem novega? >:D



Toshiba seveda ni izumila nečesa povsem novega.

Pa še to ne izpade ravno ok.
https://drola.si

Volk| ::

hm, se pravi ko zmanjka napajanja se podatki izbrišejo. Kako? Ko mi zmanjka elektrike se mi podatki zbrišejo?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

techfreak :) ::

Volk| je izjavil:

hm, se pravi ko zmanjka napajanja se podatki izbrišejo. Kako? Ko mi zmanjka elektrike se mi podatki zbrišejo?

Ne, samo ključ za odkodiranje se zgubi.

Osprey ::

Ja, podatki so dejansko izgubljeni. Če prebereš novico, vidiš, da je to namenjeno uporabi tam, kjer se shranjujejo trenutni podatki, npr. fotokopirni stroji in podobno, ne pa normalni uporabi v računalnikih. Imajo pa tudi možnost ohranitve podatkov za uporabo v računalnikih. Očitno lahko izbiraš, kako naj deluje.

jest10 ::

In potem pride kakšna napakica v programski opremi diska...>:D

Aston_11 ::

In potem... so podatki še vedno na disku, kriptirani, in disk daš na drugi PC, rabiš leto ali dve, da jih odkriptira in to je to.

Ali pa - večina ima windowse, windowsi imajo znane datoteke na znanih mestih, ki so tudi kriptirane. Kripcija enaka nekripciji - evo ključ. Popoldne dela. Nato kopy disk v datoteko na drugi disk, dekripcija.

Rulz-

zaj_tam ::

Me zanima kako pri Toshibi generirajo te ključe.

Afo ::

Se prekupčevalcem s pedofilskimi vsebinami že cedijo sline... mmmm. Si ga lahko tut prvoščijo, ker sem slišal da jih recesija ni po prstih udarla :)
Sicer pa tak disk pa ja mora imet vsak posameznik. Mislim ker če nimaš kopije svojih slik (sicer objavljenih na facebooku) varno shranjenih pred tujci... joj raje ne pomislim.
Mislim sej ne da tošiba cilja na masovno proizvodnjo vojske in ruskih vohunov v ameriki (ti imajo svoj varnostni sistem :)), ampak na tiste ekstremiste ki morajo imeti megavarni disk za domačo uporabo.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mala šola informacijske varnosti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Informacijska varnost
36978821 (34302) Dpool
»

Kateri zanesljiv HDD za v NAS za backup?

Oddelek: Kaj kupiti
365215 (4507) Red_Mamba
»

SSD-ji precej ranljivi ob izgubi napajanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9927940 (22971) enadvatri
»

SSD diski uničujejo digitalne dokaze (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6118801 (14023) Jst
»

Izšel TrueCrypt 7.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11930478 (26978) Jst

Več podobnih tem