»

RIM začenja testirati storitev BBM Music

vir: CNet
CNet - RIM je predstavil novo storitev BBM Music, ki je namenjena deljenju glasbe in s katero želi povečati priljubljenost svoje platforme BlackBerry. Za zdaj je BBM Music še v zaprti testni fazi beta, uradni izid pa naj bi se zgodil še pred koncem leta.

RIM se je povezal z založniki Universal, Sony, Warner in EMI. Tako bodo uporabniki lahko sestavili lastni glasbeni profil 50 najljubših skladb izmed več milijonov, ki bodo v zbirki v oblaki. Tega bodo nato lahko neomejeno poslušali na prenosnih telefonih BlackBerry, tudi ko ne bodo imeli dostopa do interneta. Vsak mesec bodo lahko zamenjali do...

2 komentarja

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

RIM dobil odlog pri indijskih zahtevah

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

ComputerWorld - Proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno trudi ugoditi indijskim zahtevam po postavitvi ustrezne infrastrukture v tej azijski državi, ki bi oblastem omogočila prisluškovanje šifriranim sporočilom prek blackberryjev, kar je pogoj za ohranitev storitve BlackBerry v tej državi. Zadnji aktualen rok se izteče 31. oktobra, a časniki v Indiji poročajo, da si je RIM izposloval odlog do konca leta, medtem ko Ministrstvo za telekomunikacije (DOT) to zanika. RIM prav tako ni želel komentirati navedb, saj da zaupnih reči ne komentirajo v javnosti.

Indija se namreč boji, da bi šifrirane komunikacije lahko zlorabili teroristi, zato so začeli striktneje izvajati leta 2000 sprejeti IT Act, ki terja dostopnost vseh informacij organom...

0 komentarjev

Blackberryji ostajajo v ZAE

Guardian - V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora RIM poskrbeti, da bodo lahko oblasti v Združenih arabskih emiratih prisluškovale šifriranih komunikaciji, sicer bodo prepovedali brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporabo hipnih sporočil. Kot je bilo pričakovati, se napovedi o blokiranju ne bodo uresničile.

Včeraj so namreč z agencije za telekomunikacije v ZAE poslali obvestilo, da so vse storitve na blackberryjih v skladu z lokalno zakonodajo, tako da bo lahko pol milijona uporabnikov nemoteno delalo tudi prihodnji teden. Ni še znano, kaj točno je RIM storil, da je pridobil pozitivno mnenje, a predvidevamo lahko, da je v ZAE postavil nekaj svojih strežnikov, preko katerih bo mogoče prisluškovati vsaj delu komunikacije. Uradno RIM ni dal...

0 komentarjev

Šifriranje v blackberryjih pomanjkljivo

Slashdot - Podatki na telefonih znamke BlackBerry so šifrirani, kar jih je skupaj s podporo elektronski pošti in drugimi funkcijami upravljanja pred leti naredilo za edino resno rešitev za poslovne uporabnike. Z leti je te zmožnosti usvojila tudi konkurenca, a so blackberryji v veliki meri zadržali svojo bazo uporabnikov. Rusko programsko podjetje ElcomSoft poroča, da prve prednosti nimajo več, saj so uspeli razbiti šifriranje, ki ga blackberry uporablja za shranjevanje podatkov na telefon.

Celotna zasnova varovanja podatkov je zelo dobra, a je njen najšibkejši člen ustvarjanje varnostne kopije podatkov. Ta je šifrirana z 256-bitnim ključem z algoritmom AES, ki se generira na podlagi gesla, ki ga vnese uporabnik. Problem predstavlja funkcija PBKDF2 za generiranje ključa, ki se uporablja samo v eni iteraciji (za primerjavo, Apple v iOS 4 uporabi 10.000 iteracij). Težava je tudi, da podatke šifrira program BlackBerry Desktop in ne sam telefon, tako da se med računalnikom in telefonom prenašajo...

2 komentarja

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih...

1 komentar

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

Prihajajo še nove nelatinične domene

ComputerWorld - Pred dobrim mesecem dni smo dobili prve nelatinične vrhnje domene, ki so si jih pridobile države z arabsko pisavo - Saudova Arabija, Združeni arabski emirati in Egipt. ICANN je sedaj potrdil še vrhnje domene v kitajski logografski pisavi, ki bodo omogočile registracijo domen v celoti v pismenkah. Doslej je namreč vsaj na koncu moral stati latinični .cn, čeprav je bila lahko domena v kitajščini. Nove vrhnje domene bodo uvedli China Internet Network Information Center, Hong Kong Internet Registration Corporation in Taiwan Network Information Center.

Prve domene v kitajskih znakih pričakujemo v naslednjih treh mesecih. ICANN-ov izvršni direktor je dejal, da bo z novostjo pridobil eden izmed petih ljudi na planetu. Pomeni pa novost gotovo veliko dela za razvijalce spletnih aplikacij in upravljavce raznih filtrov, saj bo treba nadgraditi bele in črne liste domen. Domene se bodo kljub predstavitvi v različnih pisavah sicer še vedno shranjevale v latiničnih znakih z uporabo punycode. Če...

3 komentarji

Imamo prve nelatinične vrhnje domene

vir: BBC
BBC - ICANN je včeraj vključil prve nelatinične vrhnje domene. Novinke pripadajo Egiptu (مصر), Saudovi Arabiji (السعودية) in Združenim arabskim Emiratom (امارات). Vse tri so zapisane v arabski pisavi in tečejo od desne proti levi. Domene je bilo že sedaj moč registrirati v nelatinični pisavi, le vrhnje domene so bile omejene na latinico. Z današnjim dnem je tega konec, saj ima ICANN poleg treh že uvedenih domen na mizi še več kot 20 zahtev držav po nelatiničnih domenah, ki čakajo na pregled.

ICANN se je dlje časa obotavljal, saj so se bali, da bo uvedba novih domen v kitajski, arabski in tajski pisavi povzročila fragmentacijo interneta. Strah ji je bilo, da bi na primer Kitajci začeli pisati strani v...

39 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev