» »

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

1
2
3

Looooooka ::

Filmi tud nc ne pomagajo....tm maksimalno pretiravajo z lahkoto uporabe racunalnika :)

KaRkY ::

Osebno mi to da nastavitve ostanejo ne pomeni veliko sem po večini zadovoljen z default nastavitvami:) Pa nena pravim da je linux slab nasplošno ampak očitno ni tak kot bi si žele tudi win ni ampak je bližje. Meni idealni os je tak da ga sploh ne opaziš ko ga namestiš je zadnjič kar je bilo potrebno se kakorkoli posvetit os-u. Trenutno je po mojem mnenju win bližje temu.

Se pa strinjam z loooookatom bi blo zanimivo videt kako bi se eden pa drugi obnašala.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

MrStein ::

Looooooka je izjavil:

Bolj zanimiv test bi bil... Ce bi dali uporabnika, ki ni nikoli v zivljenju videl winse... In uporabnika, ki ni nikoli v zivljenju videl linuxa... Testirat osje. Obema bi dal naloge, ki se jih da opraviti s programsko opremo enega in drugega operacijskega sistema(pa tud ce je en placljiv in drug ne). Pa naj potem delajo primerjavo.

Skoraj točno to je bilo pred časom. 90% na slo-tech.
Nekih 6 noob-ov so imeli in so jim dali "preproste" naloge ala:
- pošlji fotke po mailu stricu
- natipkaj pismo in sprintaj
- itd

Linux je bil in skoraj sigurno tudi Windows.

Mogoče kdo najde ta članek.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Icematxyz ::

Če izhajamo iz stališča da govorimo o nativno podprti strojni opremi. Na tem področju že dolgo vodi Linux. Zadnje čase pa še med Linux distribucijami lahko ocenjujemo kateri je boljši. In če govorimo z vidika popolnega amaterja ki bo računalnik uporabljal. Mu morda samo kakšen webOS pride blizu ki se sedaj razvija in bo ponujen v prihodnosti uporabnikom v uporabo.

MP002 ::

Vsa ta leta sem bil vroči zagovornik Windowsov (poznam in uporabljam jih od prve verzije), potem pa sem lani z ekstremno veliko muko ugriznil v Linux. Ni perfekten, v marsičem kar se mi tudi zdi pomembno ni lih tolk dober (recimo konsistentnost uporabniškega vmesnika je za butaste uporabnike pomembna zadeva - bolj so neumni, bolj je pomembno).
Dualbootu sem se odpovedal že na začetku, ker nisem potreboval iger in nisem hotel polovičarske situacije, ko si z eno nogo v dreku, z drugo pa v sranju in pol skačeš z ene noge na drugo dokler nisi cel posvinjan.
Ne, najbolje je če v mrzlo vodo kar skočiš. (Res pa da Windowse XP SP1 laufam virtualno, a izključno za star Delphi.)
Danes lahko rečem (kljub temu da tu pa tam še preklinjam kako stvar) da vseeno upam, da mi ne bo treba nikol več uporabljat Windowse (tam sem preklinjal še bolj, in kar je najbolj žalostno: ko nisem preklinjal, nisem, ker nisem vedel, da bi lahko oz. da bi moral)!
Verjamem pa da mnogi uporabniki ne marajo izbire. Ne marajo svobode. Želijo, da jim nekdo določi kako in kaj in sovražijo tiste, ki bi jih radi zbegali. Morda sem bil tudi sam tak uporabnik in takrat se mi je zdelo, da mi nič ne manjka.

MrStein ::

Matevžk je izjavil:

.Me pa vec kot ocitno moti ce je treba laikom razlagat stvari, ki naj bi bile po tok letih razvoja(in tle pljuvam po linuxu in winsih) se zmeraj narejene na tak nacin, da jih "noob"(stara mama...star fotr...al pa 15 letna smrklja, ki je dobila slovensko verzijo OSja) pac brez pomoci ne morejo same usposobit v par minutah.

Ne vem, če se bo tvoja vizija uresničila. Nekateri ljudje pač težko dojemajo tehnologijo. Če moja babica rabi nov vnos v imeniku svojega GSM telefona, ga ji bom naredil jaz. Podobno je ne bi mučil z inštalacijo gonilnikov ali nastavitvijo resolucije na računalniku, če bi ga sploh uporabljala. Pa nisem slab mentor, ampak določenih ljudi se določenih stvari ne da naučiti.


Delno so ljudje, ki ne visijo na PC že 10 let, v veliki meri pa je računalnik. Primer:
Nedavno sem nekomu asistiral pri nalaganju fotke v oglas (bolha.com finta). Beri: jaz sem delal, on pa gledal. Nekje pri sedmem koraku pomislim "Čak mal, samo eno k**čevo sliko hočem gor dat. Do konca je še vsaj 5 korakov, on pa vidim da se je že po tretjem izgubil.".

Ene stvari preprosto suxajo. Ste vidli v novem oh in sploh Vista/7, je tričetrt dialogov v Control Panel istih kot v Windows 2000 ? Četrt pa sladki novi stil. Kak to gre skupaj? Pa ne mislim rečt, da gre za izgled, ampak za polovičarstvo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Matevžk ::

Ene stvari preprosto suxajo. Ste vidli v novem oh in sploh Vista/7, je tričetrt dialogov v Control Panel istih kot v Windows 2000 ?

OK, se strinjam. Nalaganje fotke na splet (še?) ni tisto, kar bi moralo biti. Čeprav ... trdim, da bi Bolha (in razni spletni forumi in podobno) morala omogočiti, da naložiš sliko k njim, ne pa da se temu izogibajo.

Tistega z dialogi nisem opazil (ker Windowsev iz časa XP-jev naprej nisem administriral, le kdaj z muko uporabljal -- pa ne z muko ker bi bili slabi, ampak ker jih nisem več navajen), sem pa opazil dialog za nastavitev pisave iz Worda 95 v mnogo novejših Wordih (če se ne motim, so ga v zadnjih nekaj verzijah končno zamenjali). O tistem starem dialogu govorim, kjer si imel eno veliko matriko checkboxov, ki so se medsebojno izključevali. Usability nightmare.

Tudi Ubuntu je seveda na podoben način polovičarski, morda še bolj. Ampak se pa s svetlobno hitrostjo izboljšuje. :)

Edit: pozabil sem omeniti, da bo posledično naslednje leto, seveda, leto Linuxa! :D
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Icematxyz ::

Dualbootu sem se odpovedal že na začetku, ker nisem potreboval iger in nisem hotel polovičarske situacije, ko si z eno nogo v dreku, z drugo pa v sranju in pol skačeš z ene noge na drugo dokler nisi cel posvinjan.


Dobro si to napisal. Ampak sam vseeno tudi zagrizene uporabnike česarkoli drugega kot je Linux pozivam da imajo dual boot. Da se malo na ta "bav bav" navadijo. Nikoli ne veš kdaj ti pride prav. Morda se bodo kdaj v skafandru znašli na Marsu. Njihovo okvarjeno plovilo pa bo uporabljalo Linux...

Aja ne. Če bo plovilo okvarjeno... :)

P.S. Če pa se že pogovarjamo o boot time. Tisti ki bo za množično uporabo prvi dosegel instant boot. To bo zagotovo odmevalo. Pa naj bo proizvajalec strojne ali programske opreme ali kombinacija.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

MrStein je izjavil:

PrimozR je izjavil:


MrStein je izjavil:

poweroff je izjavil:

LOL, ti si sploh PREBRAL novico?

LOL, sem.

Res?

MrStein je izjavil:

Ah, že spet moronix? No, da vidimo kaj so spet naumili...
(predvidevam: če je v testu boljši Linux: "Linux rulz!!!!", če pa Windows pa "Hmm, nekaj je bnarobe s tem testom. Ne potrjuje naših prepričanj...")


No, evo že "ilustracije":
- napisal sem prvi post
- prebral članek/test
- napisal sem drugi post

Rabi kdo še risbo? ;)

Torej končno rpiznaš, da dejansko nisi prebral novice? Ker si v drugem postu trdil, da si že pred prvim postom naredil to.

MrStein ::

Nisem. Trdil sem, da sem takrat, v času pisanja drugega sporočila že bil prebral.
Sicer pa ne vem, zakaj je to zdaj tak pomembno, tisto sem itak Matthai-ju repliciral.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

axee ::

Še moje mnenje, čeprav vem da imam v Linux-u mnogo premalo izkušenj. Bil sem nekaj mesecev na ubuntu pred kakšnima dvema letoma. Najprej seveda navdušnje, filing za tehnologijo imam in sem brez težav se navajal na nove stvari. Nevrjetno sem bil navdušen kako sem lahko na računalniku kar naenkrat počnel toliko stvari hkrati, medtem ko sem na windowsih zgubljal živce, takrat z pentium d in giga rama. Minilo pa mi je pri ukazni vrstici. Sem videl že veliko navdušenešov ki z ukazno delajo kot za šalo in sploh ne pomislijo na kaj drugega, seveda je to za njih najhitrejše, ampak enostavno mi je po domače povedano za kozlanje. Ukazna vrstica NI uporabniški umesnik primeren temu času. Naj ostane odlično orodje v Linuxu ampak npr Ubuntu nebo NIKOLI mainstream sistem in ga tudi sam nebi nikoli priporočil navadnemu človeku če se to ne popravi. Sistem bi moral biti NEODVISEN od ukazne vrstice, za VSAKO standardno nastavitev je potreben GUI. Tako pač je v tem svetu. Naj se Ubuntu še tako trudi biti prijazen uporabniku, prijazen bo ko bo neodvisen od ukazne vrstice.

Samo moje mnenje, morda nimam dovolj izkušenj na temu potročju ampak resno odkrito povem da ukazna vrstica NI prihodnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Matevžk ::

ampak resno odkrito povem da ukazna vrstica NI prihodnost

Nekateri se seveda na tvoje trditve ne bomo ozirali. :)
Da pa laični uporabnik računalnika ne bi smel biti nikoli prisiljen delati v ukazni vrstici, se pa seveda strinjamo. Tega se Ubuntu drži. Dokler ne začneš "šraufati" pregloboko po drobovju sistema, ukazne vrstice ne rabiš. Je pa precej navodil za razne "naprednejše" posege na internetu in velika večina vključuje ukazno vrstico - ne zato, ker se istega opravila ne bi dalo doseči grafično, ampak ker je tako navodilo lažje zapisati in se s tem zmanjša možnost napak.
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

Pa ja. Terminal je rahlo zgrešena zadeva v bistvu.
Samo ta bo VEDNO delal, kolikokrat me je že to rešilo iz težav ne vem več šteti. GUI pa ni imun na vse neumnosti uporabnika in programov in zlahka krešne.

Venar pa kar opažam pri Ubuntu-ju je da v ozadju še vedno dela neke traparije, podobno kot WinXp z defragom ter pre-fetchingom.
Pač, kuri HDD in CPU popolnoma brezveze.
Dasiravno je pa kar priden.
Želel bi se pa avtomatsko premikanje filetov v ram, tako da Browser ne škrtlja po disku kadar se mu zaljubi.
Še posebej Firefox je zelo trd glede takih zadev, potem imaš notri še flash plugin kateri pri meni VEDNO zalavfa disk (ker je imeti prefetch v ramu pretežko za take zadeve :/ ).
Zadeva je Annoying as hell ko želiš mir in iztisniti vse kar se da iz baterije. To da je laptop-mode še vedno tako mahnjen da ti prižiga in ugaša disk, da več časa preživi v spin-up, spin-down kakor pa deluje je pravtako moteče, nadležno in škodljivo.

//Rantoff
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Ukazna vrstica je prihodnost.
V vseh filmih odpirajo okna z neverjetno hitrostjo...hekajo in ugibajo gesla(med odpiranjem 100 zlo realisticnih oken)...vse brez pomoci miske! =)

poweroff ::

MrStein je izjavil:

LOL, sem. A lahko razložiš tvoj odziv? (razen če spet počneš tisto, kar si rekel, pol ne rabiš)

Stvar je v tem, da so Phoronixovci razvili malo morje lastnih in kvalitetnih testov. In tokrat so z več testi ugotovili, da je Linux slabši od W7. Vsi testi sicer še niso javno objavljeni - so pa za Ubuntu zelo kritični.

Seveda pa to ne odvrne trolov od tega, da ne bi že kar takoj v štartu začeli pljuvati po Phoronixu in po testih, še preden so teste sploh prebrali.

Očitno vam bo torej treba verjeti. Tile testi so pristranski in brezvezni, se rpavi NE DRŽI Phoronixova ugotovitev, da je Ubuntu performančno na več področjih slabši od W7.

Hvala MrStein, da si postal Linux fanboy... oziroma trollboy.

bliq je izjavil:

Me zanima, kok je tistih, ki kujejo linux v nebo, zarad tega ker je free, dejansko kupil/plačal windows,ker ga uporabljajo.

Jaz.
sudo poweroff

poweroff ::

MrStein je izjavil:

Nisem. Trdil sem, da sem takrat, v času pisanja drugega sporočila že bil prebral.
Sicer pa ne vem, zakaj je to zdaj tak pomembno, tisto sem itak Matthai-ju repliciral.

Dejstvo je, da si dokazal, da si navaden troll, brez trohice kredibilnosti. Nadaljnje debate s tabo so brezpredmetne.

Razumem, da imaš svoja stališča. Da si pa tolk len, da si niti novice ne prebereš, je pa sramota.
sudo poweroff

r0ker ::

Music Man je izjavil:

Čist tko, out of the interest... zakaj Linuxaši tako pogosto želijo dokazat Windows userjem, kako je Linux superioren Windowsom? Potem, ko pa se izkaže da zmeraj le ni tako, pa iščejo vse možne izgovore?


AMEN.
zdaj pa za linux to ni pomembno, vsi drugi so krivi, linux sploh ni za to, etc etc. sami patetični izgovori LMAO

poweroff ::

Problem je predvsem v tem, da nas je Linux uporabnikov zelo malo, smo pa kljub temu obravnavati kot državni sovražniki No 1. Le kako, če je pa naš sistem tako gnil, mi pa totalni marginalci? Se kdo počuti ogroženega?
sudo poweroff

nekikr ::

Ni res Matthai. Problem je, ker večina Linux privržencev noče sprejeti kritike, ki je realna. Ti si še v redu, objektiven, imaš pa potem recimo Jype-a, ki je štručko prve klase ampak vso Linux temo jemlje osebno in ne sprejema realnih kritik. In takih je preveč, da bi se mnenje o OK obrnilo v pozitivno smer. Že leta govorim, da ima Linux dva resna problema: 1. Trenutne uporabnike in 2. preveliko razdrobljenost distribucij.

poweroff ::

Zasebno Jypeta poznam in ima zelo realen odnos do Linuxa.

Je pa vprašaje kako gledaš na kritiko. Windows uporabniki hočejo prikazat kako je Linux "brezvezen". Jaz pa mislim, da je treba kritiko vzeti kot vzpodbudo po izboljšavi.

Osnovno vprašanje pa je seveda stvar vrednot - ali želiš biti svoboden ali ne.
sudo poweroff

Looooooka ::

*svoboden*
navadnemu uporabniku ta svoboda nic ne pomaga. Se mora prej naucit programirat :p
then again... Smo drugi pac mnenja, da uporabniku ne bi smelo bit potrebno karkoli programirat, da se os obnasa tko kot oni to pricakujejo... To je stvar razvijalcev. Za druge je spet dovolj ze soliden api. Zame recimo tudi... Kdor nima apija... In mi rece tukaj imas source... Je vec kot ocitno zadevo naredil iz hobija in je sam ne jemlje dovolj resno(s tem ne napadam opensourca... Sam pac moj pogled na to "svobodo"). Konc koncev je to dvojno delo za kergakol razvijalca. In zame je lepota in prednost zaprtega... In placljivega programa to... Da je za razliko vecine opensource projektev avtorju v interesu, da izboljsuje svoj izdelek... Ker ljudje placujejo licence(kar je tud fer). Slaba stvar je to... Da ce se odloci prenehati nima nobene obveze, dati vn izvorno kodo. Pri opensource projektih je pa ravno obratno. Koda je na voljo ze iz zacetka... Ampak na vecini projektov se dela v prostem casu... Programerji se menjajo... Ko nehajo razvijat.. Oz ko so posodobitve 1x na 3 mesece je ponavadi razlog to da nimajo casa. Potem nastane 10 takih forkov. In vecine se nihce ne loti s polovico resnosti placljivega zaprtega programa. Uporabniki v obeh primerih nasrkajo.
In v obeh primerih so tud izjeme. Za eksploite... In napake so spet argumenti na eni in drugi strani.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Poldi112 ::

>ampak resno odkrito povem da ukazna vrstica NI prihodnost

Ukazna vrstica je nujna, kot zrak ki ga dihaš. Zato tudi v win postaja močnejša. Nikoli ne boš vsega rešil čez gui. Tudi v win moraš od časa do časa vpisati kakšno obskurnost v Command promtp, ali zalaufati Regedit. Ampak Regedit je ok, ker je v okenčku? Saj konzola znotraj WM-ja tudi teče v okenčku :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mavrik ::

Navadni uporabnik nima kaj prekapat o ukazni vrstici. To je tista razlika ki jo Linuxaši ne pogruntajo.
The truth is rarely pure and never simple.

desperados ::

@Looooooka: se ne strinjam, ker po mojih (ne ravno malih) izkušnjah, če daš neukemu uporabniku, ki se sploh ne spozna na računalnike (razen morda firefox, word in pasjansa) prazen računalnik ter cd z windowsi in Linuxom. Windowsev ne bo uspel naložit kaj šele pravilno jih konfigurirati, Pri linuxu pa ni panike. 14 letna sestrična brez kakršnegakoli znanja je sama naložila Ubuntu, siguren sem da bi zmogla tudi kake druge distribucije. No pravzaprav je poskusila najprej windowse xp pa ji ni uspelo, zatem pa ubuntu pri čemer pa ni imela problemov. Sedaj pa ugotavljam tudi, da če ob nakupu novega računalnika uporabnika(ki je prej poznal windows XP) posedeš za prekonfiguriran Linux sistem se bo znašel bolje kot pa pri visti ali windows 7! Mogoče jim je največji problem pri gnome to, da se zagonska in statisna vrstica nahajajo na zgornem koncu ekrana. Pri kde pa skoraj ne opazijo razlike. Ko jim še pokažeš kopiranje teksta z srednjo miškino tipko so pa tako ali tako navdušeni! Največji "hrošč" v ubuntu je njegova zasnova saj je njegovo bistvo, da zamenja windowse. Sicer mu to zelo dobro uspeva, saj je odličen predvsem za tiste, ki se nočejo ukvarjati z sistemom. Za tiste, ki jim je računalnik le orodje za delo. Dejansko imajo prav ker to računalnik tudi je. Ampak nekateri smo pa tisti, ki si radi orodje prlagodimo, da nam je potem delo lažje. Tukaj pa kot prvi propade windows, kmalu za njem ubuntu (saj je njegovo bistvo posnemanje windowsov), potem pa še osX... Ostale omembe vredne distribucije Linuxa pa bolj ali manj nimajo tega problema.
Ampak zdi se mi, da je bil ta članek napisan za tiste, ki se malce spoznajo na računalnike navijajo procesorje, rame ter grafične kartice zato, da jim bo neka igrica delovala za odtenek bolje, no ti ne bodo nikoli sprejeli ničesar drugega kot je windows, saj ga vsaj malce poznajo ter so preleni, da bi se navadili na kaj drugega. Članek jim je voda na mlin, da udrihajo po Linuxu ker je slabši ravno v tistem kar oni (mislijo da) potrebujejo!
Da niti ne začnemo z vojno open vs. proprietary...

nekikr ::

Sem probal resno prebrati vse do stavka o sestrični. Praviš, da ni sposobna klikniti "naprej" 6x v windows Xp oz. 4x v Windows 7?

Naprej nisem bral. Si vse povedal v prvih treh stavkih.

desperados ::

@nekikr: zgleda da tud ti ne znaš! Računalnik je bil z sata diskom, zato bi rabila dodatne drajverje ali pa brsakti po biosu. V Linuxu ni teh problemov le prižgeš računalnik zares le nekajkrat klikneš in vse deluje pa še vsi programi ki jih potrebuješ so že sami od sebe naloženi! Razmimišljaj malo širše!

MrStein ::

nekikr je izjavil:

Ni res Matthai. Problem je, ker večina Linux privržencev noče sprejeti kritike, ki je realna. Ti si še v redu, objektiven,

Pa si prebral kaj je zgoraj napisal?

Matthai, torej če preberem test (še enkrat), posnamem na video, med branjem glasno govorim, da je očitno, da berem, boš ti še vedno trdil, da nisem prebral?
Ja, objektivnost na višku.

(še vedno nisi povedal, kaj je bistvo tvojega LOL posta.
čeprav po sledečih postih ni težko uganiti)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Matevžk ::

Mavrik je izjavil:

Navadni uporabnik nima kaj prekapat o ukazni vrstici. To je tista razlika ki jo Linuxaši ne pogruntajo.

Ali pa obratno - Windowsaši ne pogruntate, da je kdaj to pač potrebno. Saj ne da bi sam redno nekaj tipkal vanjo; po navodilih pa pogosto prav pride. Neuki so veliko bolj srečni, če jim po telefonu narekujem, da odpremo 'cmd' in tam vtipkamo 'ipconfig', kot pa da v pladnju iščemo tisto nesrečno ikonico z omrežno povezavo, ki je potem sploh ni tam, pa potem iščemo po start meniju, pa vsako stvar, ki se jim pojavi (ko narobe kliknejo), mi morajo prebrat in opisat.
lp, Matevžk

nekikr ::

Desperados: v zadnjih treh letih recimo sem na Winse posnel na ogromno število računal z SATA diski. In nikjer nisem rabil driverjev. Nikjer nisem rabil šariti po biosu (razen boot priority). Na starih računalih pa je problem, da- a da niti ne začneva potem o o linux gonilnikih za starejše stvari (ali novejše). Vsi programi, ki jih moja mati ali oče potrebujejo so tudi inštalirani skupaj z Winsi. Ostala šara pa ne. Glej malo širše!

MrStein: je med bolj objektivnimi zanesenjaki :)

WarpedGone ::

Je pa vprašaje kako gledaš na kritiko. Windows uporabniki hočejo prikazat kako je Linux "brezvezen". Jaz pa mislim, da je treba kritiko vzeti kot vzpodbudo po izboljšavi.

V linuxu preživim kakih 80% časa doma in 0% časa v službi.
Kritiziram ga, ker si želim da bi bil boljši. Sploh pa kritiziram brezvezne politične odločitve in hype. Ker temu vedno sledi razočaranje in problemi.

Ubuntu bi nucal strategijo kernela, sode in lihe izdaje. Enkrat na leto Bleeding Edge izdaja z vsemi toplimi bonbončki in in napakami ter enkrat na leto Bullet Proof izdaja, kjer so napake poradirane, bonbončkov pa niti ni.

Koga danes moti ukazna vrstica? Nobenega dokler GUI dela.
Zbogom in hvala za vse ribe

Mavrik ::


Ali pa obratno - Windowsaši ne pogruntate, da je kdaj to pač potrebno. Saj ne da bi sam redno nekaj tipkal vanjo; po navodilih pa pogosto prav pride. Neuki so veliko bolj srečni, če jim po telefonu narekujem, da odpremo 'cmd' in tam vtipkamo 'ipconfig', kot pa da v pladnju iščemo tisto nesrečno ikonico z omrežno povezavo, ki je potem sploh ni tam, pa potem iščemo po start meniju, pa vsako stvar, ki se jim pojavi (ko narobe kliknejo), mi morajo prebrat in opisat.


Če mora uporabnik preverit, kakšen IP ma oz. karkoli tam prekopavat, je operacijski sistem že zabluzo (da ne bo pomote, to šteje za vse OSe). Tole je nekaj kar si morajo vsi OS razvijalci vbiti v glavo čimprej. Uporaba računalnika ne sme zahtevati tehničnega znanja o njegovem delovanju.

To da se sploh razlaga o tem, da je kul, da lahko "ko pomagaš uporaniku lažje poveš naj vpiše ifconfig kot nekaj klikne", je tako zgrešeni mindset, da je joj. Do tega sploh ne sme nikoli priti.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Smeagol ::

crush je izjavil:

Boot je pri Ubuntuju se vedno dosti hitrejsi (vsaj na mojem pc-ju: Q6600, 6GB ram, Geforce 8800GT.. ipd ipd). Se en velik plus v korist Ubuntuja (in linuxa na splosno) je ta, da ni vazno kako ga nasmetis z raznimi programi bo vseeno tekel enako hitro.


Pa ce das na disk s 5400 obrati, 7200, 10, s cacheom, brez, externi, interni... bo tekel enako hitro, ce si to dovolj mocno zelis :))

Poldi112 ::

Mavrik je izjavil:

Navadni uporabnik nima kaj prekapat o ukazni vrstici. To je tista razlika ki jo Linuxaši ne pogruntajo.


Navadnemu uporabniku ni treba. Advanced user pa brez tega ne more, ne glede na os.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

desperados ::

nekikr je izjavil:

Desperados: v zadnjih treh letih recimo sem na Winse posnel na ogromno število računal z SATA diski. In nikjer nisem rabil driverjev. Nikjer nisem rabil šariti po biosu (razen boot priority). Na starih računalih pa je problem, da- a da niti ne začneva potem o o linux gonilnikih za starejše stvari (ali novejše)...

No to se je sestrični zgodilo pred dvemi leti na 2-3 leta starem računalniku... Ubuntu si je naložila ker sem bil jaz v tujini, ona pa je morala napisati seminarsko...
Ampak ker ji na v msn kamera ni delovala(sama od sebe) sem ji kasneje nazaj naložil XP... Ampak še vedno občasno uporablja inštalacijo Ubunta predvsem takrat ko ji virusi upočasnijo računalnik do neuporabnosti...
Kakorkoli pogledaš nastavitve v windowsih so sedaj zastavljene nelogično, še jaz imam kdaj pa kdaj probleme, da najdem kake nastavitve v trenutku ko jih potrebujem(ko mi kdo prinese prenosnika, da kaj popravim)... Zgleda, da je to stvar navade, takrat sem znal nastaviti vse v 2000/XP, nobena distribucija Linux-a ali *BSD-ja mi ne dela problemov. A na Visti/7 se pa nikakor ne znajdem... Priznam z sedmico je microsoft naredil veliko, saj zaznava strojne opreme precej olajša situacijo. Še vedno pa mi je tečno hodit na net, da najdem razne programe... Včeraj sem naložil Ubuntu na novega prenosnika za cimro, v 20 minutah je delovalo vse, v 35 minutah je delovalo vse tako kot ona potrebuje! Zaenkrat je se še ni pritoževala.
Nazadnje ko sem zase nalagal windows xp mi je vzelo 8h, da sem si porihtal sistem tako, da mi je vsaj približno odgovarjalo, da sem ga lahko začel uporabljati. Opensuse mi vzame 2 uri.
Jaz ne kradem zato ne uporabljam programske opreme za katero bi bilo potrebno kaj plačati, ne vem koliko vas je takih, ki ste plačali za vse kar imate naloženo na računalniku!

Matevžk ::

Mavrik je izjavil:

Če mora uporabnik preverit, kakšen IP ma oz. karkoli tam prekopavat, je operacijski sistem že zabluzo (da ne bo pomote, to šteje za vse OSe). Tole je nekaj kar si morajo vsi OS razvijalci vbiti v glavo čimprej. Uporaba računalnika ne sme zahtevati tehničnega znanja o njegovem delovanju.

To da se sploh razlaga o tem, da je kul, da lahko "ko pomagaš uporaniku lažje poveš naj vpiše ifconfig kot nekaj klikne", je tako zgrešeni mindset, da je joj. Do tega sploh ne sme nikoli priti.

Zakaj predpostavljaš, da je zatajil OS, če uporabnik nima (pravega) IP-ja? Pravzaprav se mi to (pri nobenem OS) še ni zgodilo. Omrežja so pač sestavljena iz mnogih naprav in pri vsaki se lahko kaj ponesreči (sploh, kadar so ljudje zraven).
lp, Matevžk

poweroff ::

Looooooka je izjavil:

navadnemu uporabniku ta svoboda nic ne pomaga. Se mora prej naucit programirat

Kot sem rekel - stvar vrednot. In ko govorimo o svobodi - poizkusi si spremeniti GUI od Maca. Svoboda je širok pojem.
sudo poweroff

c0ck4m0u53 ::

Moje skromno mnenje je, da bo ukazna vrstica ostala prisotna, neglede kako nekateri opravičujejo njeno neprijaznost in zastarelost. Tudi v tej novici ni manjkalo pozivov k standardizaciji na ravni gnu/ linux sistemov. Ukazna vrstica predstavlja točno to, enega izmed redkih skupnih imenovalcev med vsemi distribucijami.
Kot primer njene splošne uporabnosti mi pade na pamet, pomoč uporabnikom preko forumov, irc kanalov mailing list, namreč njena integracija in uporaba je neodvisna od uporabnikovega DE ali WM. Dejstvo je, da distribucije (oz. velika večina njih) ponujajo možnost izbire pri uporabniškem vmesniku. Za razliko od windows sistemov je torej tukaj možnih kup variacij, ki so plod uporabnikove izbire. S tem, ko se poda par ukazov za rešitev nekega problema, vse variacije uporabniških vmesnikov postanejo postranskega pomena. Tako ni važno ali uporabnik uporablja KDE, Gnome, Awesome ali Stumpwm vedno mu je na voljo ukazna vrstica.
Osebno si uporabe linux sistema brez ukazne vrstice ne predstavljam. Večino programov, katere uporabljam so aplikacije ki tečejo v lupini v navezi s screen ali tmux (odjemalec elektronske pošte, predvajalnik glasbe in video datotek, torrent odjemalec, irc in im aplikacija, urejanje config datotek, ssh...). Ukazna vrstica je tako kot plast (temelj na katerem teče grafični vmesnik), ki mi omogoča nemoteno delo tudi v primeru, če mi slučajno odpove poslušnost x strežnik po sveži nadgradnji.
Menim, da Ubuntu ravno s tem, ko poizkuša prikriti/ omejiti uporabo ukazne vrstice sam sebi dela medvedjo uslugo, ne glede kako poizkuša minimalizirati njeno uporabo, še vedno je pod pokrovom polnokrvni unix. Slej, ko prej se vsak uporabnik linux sistema znajde pred izzivom uporabe ukazne vrstice. Zato je bolj smotrno namesto odpora, ukazno vrstico sprejeti kot izjemno pomemben in uporaben integralni del unix sistemov.

KaRkY ::

Ukazna vrstica naj bo prisotna ampak navaden uporabnik je ne sme opazit. Ukazna vrstica naj bo za administratorje pa njihove skripte in podobno navaden uporabnik pa naj uporablja GUI ki je intuitiven(Ukazna vrstica ni za uporabnika ki nepozna ukazov).
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

poweroff ::

Saj tako tudi je že sedaj.
sudo poweroff

murmur ::

KaRkY je izjavil:

Ukazna vrstica naj bo prisotna ampak navaden uporabnik je ne sme opazit. Ukazna vrstica naj bo za administratorje pa njihove skripte in podobno navaden uporabnik pa naj uporablja GUI ki je intuitiven(Ukazna vrstica ni za uporabnika ki nepozna ukazov).


Ukazna vrstica - terminal za "normalnega" uporabnika ni vec potreben. Dejstvo. Pozabite ze na to strasno stvar ukazne vrstice. Ne rabite jo.

PrimozR ::

poweroff je izjavil:

MrStein je izjavil:

LOL, sem. A lahko razložiš tvoj odziv? (razen če spet počneš tisto, kar si rekel, pol ne rabiš)

Stvar je v tem, da so Phoronixovci razvili malo morje lastnih in kvalitetnih testov. In tokrat so z več testi ugotovili, da je Linux slabši od W7. Vsi testi sicer še niso javno objavljeni - so pa za Ubuntu zelo kritični.

Seveda pa to ne odvrne trolov od tega, da ne bi že kar takoj v štartu začeli pljuvati po Phoronixu in po testih, še preden so teste sploh prebrali.

Očitno vam bo torej treba verjeti. Tile testi so pristranski in brezvezni, se rpavi NE DRŽI Phoronixova ugotovitev, da je Ubuntu performančno na več področjih slabši od W7.

Hvala MrStein, da si postal Linux fanboy... oziroma trollboy.

bliq je izjavil:

Me zanima, kok je tistih, ki kujejo linux v nebo, zarad tega ker je free, dejansko kupil/plačal windows,ker ga uporabljajo.

Jaz.

No, o kvaliteti Phoronixovih testov morda lahko pove svoje podatekl, da njihov suite uporabljajo pri Tom's Hadware (ja, ja, niso najbolj kredibilni), The Inquirer (ista zgodba) in še enkaterih drugih. http://www.phoronix.com/forums/showthre...

poweroff ::

Ja, Windows 7 pa uporabljajo v Iranu, Severni Koreji in na Kajmanskih otokih. Jaki argument, da. :D
sudo poweroff

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Ja, Windows 7 pa uporabljajo v Iranu, Severni Koreji in na Kajmanskih otokih. Jaki argument, da. :D


A maš kakšen konkreten argument o pristranskosti / neprimernosti Phoronixovih testov ali spet bluziš na pamet?
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Ne. Ravno nasprotno, če nisi opazil. Eni dvomijo v Phoronixove teste, češ, da jih uporablja The Inquirer... jaz pa to sesuvam.
sudo poweroff

MrStein ::

PrimozR je izjavil:


No, o kvaliteti Phoronixovih testov morda lahko pove svoje podatekl, da njihov suite uporabljajo pri Tom's Hadware (ja, ja, niso najbolj kredibilni), The Inquirer (ista zgodba) in še enkaterih drugih. http://www.phoronix.com/forums/showthre...

Se opravičujem, nisem bil dovolj natančen. Moj komentar bazira na malo starejšem članku Java v Linuxu hitrejša, kjer se omenja phoronix test. Avtor je isti, torej se je vmes izboljšal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

desperados ::

Ukazna vrstica je nujno potrebna, ker jaz si ne predstavljam serverja na katerem bi moral klikati. Čeprav je že dosti distribucij, na katerih bi dejansko lahko vse naklikal.
Naprimer če me iz šihta pokličejo(ko sem recimo na vlaku), da ga server (zaradi napake uporabnika) nekaj biksa,... Si ne predstavljam, da bi zadevo popravljal preko neta z uporabo miške, okenčkov in 500 klikov. Preprosto se gor prijavim preko ssh pogledam kaj je narobe in porihtam. Največji plus ukazne vrstice v tem scenariju je seveda to, da je hitro in poceni ker se ne prenese veliko podatkov!
Je pa res, da povprečnemu uporabniku že zadnjih 5 let ni v Linuxu potrebno vstopati v ukazno vrstico.

poweroff ::

Aha, ko testi pokažejo tako kot nam ustreza, so pa nenadoma bolj objektivni... ne glede na spremembe izdelka. Kot rečeno - debata s troli, ki ne berejo in tupijo svoje je BREZPREDMETNA.
sudo poweroff

PrimozR ::

MrStein je izjavil:

PrimozR je izjavil:


No, o kvaliteti Phoronixovih testov morda lahko pove svoje podatekl, da njihov suite uporabljajo pri Tom's Hadware (ja, ja, niso najbolj kredibilni), The Inquirer (ista zgodba) in še enkaterih drugih. http://www.phoronix.com/forums/showthre...

Se opravičujem, nisem bil dovolj natančen. Moj komentar bazira na malo starejšem članku Java v Linuxu hitrejša, kjer se omenja phoronix test. Avtor je isti, torej se je vmes izboljšal.

Morda je pa Java dejansko hitrejša v Linuxu? Ampak neeeeeeeeeeee, to pa ne bo držalo, kajne?

desperados je izjavil:

Ukazna vrstica je nujno potrebna, ker jaz si ne predstavljam serverja na katerem bi moral klikati. Čeprav je že dosti distribucij, na katerih bi dejansko lahko vse naklikal.
Naprimer če me iz šihta pokličejo(ko sem recimo na vlaku), da ga server (zaradi napake uporabnika) nekaj biksa,... Si ne predstavljam, da bi zadevo popravljal preko neta z uporabo miške, okenčkov in 500 klikov. Preprosto se gor prijavim preko ssh pogledam kaj je narobe in porihtam. Največji plus ukazne vrstice v tem scenariju je seveda to, da je hitro in poceni ker se ne prenese veliko podatkov!
Je pa res, da povprečnemu uporabniku že zadnjih 5 let ni v Linuxu potrebno vstopati v ukazno vrstico.

Ja ti že popraviš server. Zdaj pa na vlaku poglej svojega (random) soseda, ki bo ves bled gledal v tvoj zaslon, po katerem bojo letele bele črke. In te bo še res obtožil hekanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

MrStein ::

PrimozR je izjavil:

MrStein je izjavil:

PrimozR je izjavil:


No, o kvaliteti Phoronixovih testov morda lahko pove svoje podatekl, da njihov suite uporabljajo pri Tom's Hadware (ja, ja, niso najbolj kredibilni), The Inquirer (ista zgodba) in še enkaterih drugih. http://www.phoronix.com/forums/showthre...

Se opravičujem, nisem bil dovolj natančen. Moj komentar bazira na malo starejšem članku Java v Linuxu hitrejša, kjer se omenja phoronix test. Avtor je isti, torej se je vmes izboljšal.

Morda je pa Java dejansko hitrejša v Linuxu? Ampak neeeeeeeeeeee, to pa ne bo držalo, kajne?


poweroff je izjavil:

LOL, ti si sploh PREBRAL novico?


Če bi prebral oni test, bi vedel, so eni testi laufali na Linux hitreje (v bistvu so laufali v Server-VM hitreje, ne glede na OS, samo to niso "testirali") in so oni "Leenooks rewls!", ko pa je drugi test tekel na Windows hitreje, pa "Hmm, nekaj ne štima".

Torej, če bi prebral test.

PS: Od zdaj odgovarjam samo na poste, ki imajo smisel.
PPS: Ja, lahko rečete, da ste "zmagali" v debati.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Stipex ::

Madona ljudje, sj je samo ušiv OS, ki čimbolje opravlja svojo nalogo, ne pa poslednja vojna med dobrim in zlim.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Igre
24548236 (41211) Nummy
»

Torvalds pokazal sredinec Nvidii (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19351860 (44087) Icematxyz
»

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8718635 (15951) MrStein
»

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14936463 (31610) noraguta

Več podobnih tem