»

V kiberpipi ta teden: Document Freedom Day 2012, 8. Drupal meetup, Dementia 13

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 3.4. ob 18h, vas vabimo da z nami proslavite Document Freedom Day 2012 - Ta poseben dan, ko praznujemo odprte formate, bomo obeležili s predavanji na temo HTML5, odprtih video formatov, posebnim gostom in seveda tradicionalno torto.

V četrtek 5.4. ob 19h, vabljeni na osmo srečanje skupnosti Drupal Slovenija, kjer bo Janez Urevc predstavil učinkovito t.i. keširanje Drupala 7, Iztok Smolič pa bo predstavil razvoj lastnega inštalacijskega profila in uporabo z Aegir platformo za gostovanje Drupal spletišč, ki omogočajo, da prihranimo dan ali dva pri razvoju.

V četrtek 5.4. ob 20h, vabljeni v našo kinodvorano, v kateri na tokratšnji Filmšteki predvajamo Dementia 13, nizkoproračunski...

0 komentarjev

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

Kiberpipa: Android srečanje, Kibi.si, 7k:nova oblika življenja, Fahrenheit 451 (Bradbury)

Fotografija inštalacije Luciolinae, ki je bila avgusta postavljena v galeriji Kapelica

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu bo v Kiberpipi ponovno živo. V ponedeljek, 20.9 ob 19h, bomo gostili debato po načelu starogrške Isegorije, o romanu Raya Bradburyja Fahrenheit 451. Več informacij.

V torek, 21.9 ob 19h, bo v okviru Odprtih terminov Martin Sonc imel prvo v seriji Android razvijalskih predavanj. Govora bo o kompatiblnosti Android sistemov: različne velikosti zaslonov, verzije platforme in strojne konfiguracije predstavljajo problem, ki zahteva veliko mero pozornosti, če želimo, da naša aplikacija zaživi in preživi v krutem svetu Androidov. Več informacij.

V sredo, 22.9 ob 19h, pa bo v okviru Spletnih uric...

7 komentarjev

Android, freeelancing, Girl geek party, Luciolinae

Razvoj projekta Luciolinae, vir: Damian Stewart http://ll.frey.co.nz/

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Telefoni z Android platformo hitro prodirajo tudi na naše tržišče. Z več kot 60000 telefoni prodanimi dnevno je ena hitreje rastočih mobilnih platform. V torek na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi bo Martin Sonc s 3FS, kjer se ukvarja z razvojem za Android platformo, govoril o tem, kaj potrebujemo za razvoj in kako poteka, kje se skrivajo pasti ter kje so prednosti in slabosti platforme.

Freelancing ali redna služba? Vprašanje, ki preganja vsakogar, ki se ukvarjaja s spletom, oblikovanjem, programiranjem, fotografijo in sorodnim, saj ravno med naštetimi poklici najdemo največ t.i. freelancerjev. Zakaj najeti freelancerja? Vprašanje, ki si ga postavlja vse več podjetij, ki v pohodu...

2 komentarja

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi...

0 komentarjev

O cenzuri interneta na Kiberpipinem odprtem terminu

foto: Kiberpipa

Slo-Tech - V torek, 23.2., bosta na Pipinem odprtem terminu Gorazd Božič in Matej Kovačič spregovorila o cenzuri interneta, ki jo v našo zakonodajo prinaša novela Zakona o igrah na srečo. Na predavanju bosta predstavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, pa tudi nekatere tehnične rešitve, s katerimi se je blokadam mogoče izogniti.

Matej Kovačič je asistent na Fakulteti za družbene vede in sodelavec Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ter avtor knjig “Zasebnost na internetu” in “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi“. Gorazd Božič je vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki od leta 1995 deluje v okviru Arnesa in pomaga...

0 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Spletne urice: Nevsiljiv JavaScript

Slo-Tech - AJAX in Javascript sta spet moderna, vendar njuna uporaba včasih šepa. Brez njih nedelujoče strani, obskurne napake zaradi nepodprtih brskalnikov, neprilagojenost za obiskovalce s posebnimi potrebami itd. so težave, s katerimi se soočamo vsak dan.

Na devetih Spletnih uricah, v Kiberpipi v sredo, 30.11 ob 19.00 si bomo ogledali kateri problemi se pojavljajo pri uporabi javascripta in kako se jim izogniti tako, da so spletne strani dostopne vsem, obenem pa nudijo izboljšano funkcionalnost tam kjer je to mogoče. Predava Marko Samastur.

Marko Samastur verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir.

17 komentarjev