» »

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

vir: Nature
Nature - Takole čez palec velja ocena, da so dobri električni izolatorji tudi dobri toplotni izolatorji in narobe. Polimeri, torej plastika, generalno sodijo v skupino izolatorjev, a raziskovalci z MIT-a v Cambridgeu so odkrili način, kako najpogosteje uporabljeni polimer polietilen spremeniti v toplotni prevodnik.

Z novim postopkom so dosegli, da polietilen dobro prevaja toploto v eni smeri (za razliko od kovin, ki jo odvajajo v vse smeri), pri čemer ohranja električno neprevodnost. To obeta uporabo na področjih, kjer je potrebno odvajati veliko toplote stran od nekega objekta, denimo pri hlajenju računalniških čipov. Ključ za razvoj take vrste polietilena je bila usmeritev vseh polimernih makromolekul v isto smer. V običajnih polimerih molekule zavzamejo naključne lege v amorfni strukturi, kar se kaže v izotropnih lastnostih. Da so se vse molekule postavile v vrsto, so dosegli s počasnim vlekom polietilenskega vlakna iz raztopine (podobno v mnogo večjem merilu gojijo tudi ogromne silicijeve kristale za čipe) in naknadnim segrevanju za še en razvlek.

Tako napravljeni polimer prevaja toploto v izbrani smeri tristokrat bolje od običajnega (torej okrog 150 Wm-1K-1, kar je bolje od železa, a še vedno več kot dvakrat slabše od bakra, zlata ali aluminija). Doslej so se znanstveniki izboljševanje toplotne prevodnosti plastike lotevali z dopiranjem z drugimi materiali, kot so na primer ogljikove nanocevke, kar ni prineslo opaznejših rezultatov.

Vodja raziskovalne ekipe Gang Chen pravi, da se bo z razvojem tehnologije dalo izdelati polimere še z dosti večjimi toplotnimi koeficienti. Njihova visoka toplotna prevodnost, nizka teža in električna izolacija bodo lastnosti, ki jih bomo s pridom izkoriščali marsikje. Inženir pri Intelu Ravi Prasher je nad odkritjem navdušeni in dodaja, da je pomembno vprašanje sedaj, kako je moč to tehnologijo prenesti v masovno izdelavo in industrijsko okolje. O odkritju poroča tudi Nature.

8 komentarjev

Dragi ::

Sem za trenutek prebral "Raziskovalci odkrili toplo vodo" :))

Sem pomislu da so spet izumli kake baterije, pa to zgleda ni ena onih novic.

LordPero ::

Hm, meni pa je to kar impresivno (čeprav sumim, da sama ideja ni sveža, le uspelo jim jo je izpeljat). Verjetno se bo pa prej ali slej to dalo proizvajat dokaj poceni, ne (če bo pač še zanimivo)?
LordPero

dexterboy ::

Lepa novica :D
Ampak jaz še vedno čakam, da začnejo izdelovati procesorske hladilnike iz diamanta :D

Bom počakal še, da slišim, kaj bo o tem rekel herr Korado v torek v Explori, če ga le ne bodo zopet zasuli poslušalci s klici o magnetnih vzglavnikih in škodljivih podzemnih vodah, he he
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Infinity ::

evo samo še čakanje na 1. procesor že tovarniško zalit v omenjen materjal =) (seveda so nogice / ploščice proste =P)

jest10 ::

Samo glede na to, da polietilen ni ravno kaj zelo temperaturno obstojen, bo imela zadeva bolj majhno uporabno vrednost-le pri res majhnih močeh.

gruntfürmich ::

verjetno so pa ta vlakna izredno močna...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mipe ::

Tudi če je material sam neuporaben, je odkritje samo pomembno. Samo pomislite na možnosti uporabe v medicini, sploh na terenu! To bi lahko uporabili namesto folije.

CleanPower ::

Hudo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

termočlen

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
295658 (5210) YZY
»

aluminij vs. baker

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
204361 (3920) miko 55
»

Članek: Kištica utišaj se (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
13613182 (8177) Glicerin
»

Radiatorska pamet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1149170 (8032) Thomas

Več podobnih tem