» »

Radiatorska pamet

Radiatorska pamet

1
2
3

wintermute ::

@Thomas: upostevati moras tudi to, da barva, kot jo razumes (in vidis) ti, ni pomembna. Elektromagnetno valovanje, ki ga oddaja radiator je namrec v infrardecem podrocju, ne v podrocju vidne svetlobe. Vsaka snov ima v razlicnem podrocju EM spektra razlicne lastnosti (med te lastnosti seveda spada tudi emisivnost).

Da ne govorimo tudi o tem, da izraz "crno telo" sploh nima veze z barvo.

Thomas ::



Stefan-Boltzmannova konstanta znaša 5.7 * 10-8 W m-2 K -4.

Zdej pa izračunajmo sevanje 1 m2 velikega radiatorja ki je mat črn pri 60 stopinj C.

700 Watov.

Pri 100 stopinjah pa že 1070 W. Ali J/s.

Da bi enako močno odvajal toploto zračni tok, bi moralo pihati 100 litrov zraka na sekundo - ogretega za 10 stopinj. To bi pihalo okoli radiatorjev!

Če bi pa šlo tako s prenosom toplote po mirujočem zraku - bi nas okoliški zrak 0 stopinj ubil v največ nekaj minutah. Precej hitreje kot ledenomrzla voda.

Tele termodinamike ti očitno nisi dojel. ;)

Tvoj axiom je: prizvajalci niso bebčki - Thomas je. Kruto si se ukanil. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMax ::

Thomas: ce se vrnem malo nazaj: Nemenej je omenu zakon o ohranitvi energije (energija ne more iti v nic); zakaj je torej dobra tista zadeva za v pralni stroj, da se apnenec na grelcu ne bi nabiral. Ce dovajas 2kW na grelec, naj bi bilo vseeno, koliko vodnega kamna je okrog grelca, ce je vse skupaj v vodi, ki jo zelimo segreti (enako je pri bojlerjih-zakaj bi cistil grelec)??
Razsvetli me, please

Thomas ::

wintermute

Za vajo pogruntaj, zakaj nimaš prav. In zakaj je še tisto, kar imaš, irelevantno za naš primer. Če ne boš - bom povedal jest.

MadMax

Ja - z veseljem ti povem!

Najprej - grelec oddaja toploto v vodo v glavnem nekako tako, kot si tule eni predstavljajo da jo ogrevalni radiator v zrak. Pretežno s konvekcijo. Vroča kovina v vodi.

Potem pa, če se nabere vodni kamen okrog njega, se zaradi manjše toplotne prevodnosti apnenca, odvajanje toplote v vodo upočasni.

To ima dva učinka: Dvigne se temperatura grelca, s tem se poveča upornost in s tem nekoliko zmanjša tok skozenj. Vzpostavi se novo (višje) temperaturno ravnotežje.

Zaradi tega, se potem večji del toplote odvaja tudi v ohišje.

Potem je pa sobota in pralni stroj se pokvari.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Glede grelca je stvar res takšna... samo zanima pa me od kod ti informacije, da radiator oddaja večino toplote preko sevanja? Prosim, če mi lahko navedeš kakšno literaturo oz. članek, kjer si to zasledil. Upam, da nisi bil tarča kakšnega nesramnega nategovanja od koga, ki te nima preveč rad. >:D

Thomas ::

Moja trditev je bila in je:

Neumno se je zanašati na konvekcijo preko tako dobrega toplotnega izolatorja kot je zrak.

Toda tisti, ki barvajo radiatorje na svetlo, hočejo početi ravno to.

Ponovno preberi linke, ki sem jih dal.

Kar se pa proizvajalcev tiče, je pa kot bi spraševal branjevke na tržnici, katera zelenjava izvira iz obeh Amerik, katera je pa po izvoru doma tukajle na Starih celinah.

Neee, branjevke bi se verjetno odrezale bolje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Sem prebral oboje še enkrat (hvala bogu da sem). O teoriji o radiaciji ni kaj za razpravljati, saj je bila dognana že pred mnogimi leti, vendar (na tvojo žalost) v njej ni nikakršnega govora o oddajanju toplote pri radiatorjih!!!



Tvoj članek, ki pa si ga navedel kot praktični primer, pa govori o sledeči zadevi. Dotični osebek je iz radiatorjev z Al2O3 odstranil "ducate" (tako je napisal) zaščitnih plasti in barv, ki so se z leti nanašale na radiatorje.



Sedaj pa glavni trik zadeve: Izboljšanje gretja je seveda posledica boljše toplotne prevodnosti radiatorja, saj se je toplotni tok s tem ko je odstranil debelo plast "prevlek" očitno povečal. Seveda pa je z večjim toplotnim tokom tudi dosegel večjo intenziteto konvekcije! Sicer pa je po mojem bilo celotno povečanje izkoristka po celotnem triku precej majhno. >:D

RookY ::

Če črn radiator oddaja bolje toploto, ga je potrebno tudi prej nafilati z novo toplo vodo, pa čeprav ma ta nekaj manj stopinj.
8-O
Juhu juhu spet bom bruhu

LuiIII ::

Ojla instalaterji!

A bi prisel eden izmed vas strokovnjakov pogledat kaj je z mojim radiatorjem narobe? Vedno je premrzel. Aja je pa bolj sive barve, sam ni problema, ga lahko obrisem. A bo potem kej bolje grel?:D

Lui

Thomas ::

Rooky!

V sobo je treba dovesti toliko toplote, kot jo pobere zunanje ohlajanje in pika.

Nima veze to da

"Če črn radiator oddaja bolje toploto, ga je potrebno tudi prej nafilati z novo toplo vodo".

Ker če se ohlajanje od zunaj preneha - lahko radiator tudi zapreš. Ne greješ radiatorja - pač pa stanovanje.

Klemen

20 litrski radiator se je ohladil z 80 na 60 stopinj Celzija 20 minut potem, ko smo ga zaprli.

Če je toploto odnesel oblivajoči zrak, potem je moralo pihati okrog njega vsaj s hitrostjo meter na sekundo.

1 liter vode, ki se ohladi za 20 stopinj, ogreje dobre 3 kubične metre zraka za prav toliko.

Torej mora 20 literski radiator ogreti 65 kubičnih zraka.

To pa zahteva tak m/s zračni tok ob radiatorju navzgor.

Da ne govorim o tem kako bi moralo pihat okrog vseh predmetov v stanovanju, če bi se greli s konvekcijo.

Kje ste to vidli tisti, ki vam radiacija ne gre v račun???


Lui

Tukaj se uči ... pa boš znal sam popravit svoj radiator!


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Pihat s 1 m/s? A ti uživaš ob tem, ko delaš norca sam iz sebe? :D:D:D

Thomas ::

Najprej: reče se z 1 meter na sekundo - ne s 1 meter na sekundo!



Posluši ti mene modrina! Specifična toplota zraka je 1200 J na kubični meter na stopinjo Kelvina!



Curek zraka širok en meter in debel 10 cm (nad radiatorjem) s hitrostjo 1 meter na sekundo, ogret za 20 stopinj nad okolico prenaša 2400 J/s je 2400 W.



Seveda niti slučajno tako ne piha. Bi pa moralo - če bi hotel ti imeti prav, da zrak s konvekcijo odnaša večino toplote iz radiatorjev!



ZDEJ PA HOČEM OPRAVIČILO ALI PA IZRAČUN!



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

"Najprej: reče se z 1 meter na sekundo - ne s 1 meter na sekundo!" Ne bodi tako patetičen... vsak se pri tipkanju občasno zmoti. :\

Ne vem zakaj bi se ti opravičeval, če živiš v zmoti. Za mnenje sem povprašal tudi prof. dr. Radka Osredkarja (zaposlen na IJS ter profesor na UNI-LJ), ki je seveda potrdil mojo prej omenjeno teorijo. >:DSicer pa ne bom začuden, če boš svoje trditve še naprej zagovarjal, ker vidim da si izjemno zaverovan vase... g. fizik. :P

McHregec ::

Thomas ti bi moral dobit lokalno zvezdico
Authorized Radiator Popravljalc
:D

Thomas ::

Klemen(c)

Hehehe ....

Cool!

Ej - kje je napaka v mojem računu? Pokaži jo - in grem s teh forumov za vedno. Ali pa je ne pokaži - in pojdi ti!

Fair enough?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

McHregec ::

Le kaj bomo brez tebe Thomas??? ;(

Thomas ::

Ne boj se hregec - klemen bi moral dokazati, da za vsak liter vode, ki priteče v radiator pri 80 in odteče pri 60 stopinjah, obkroži ta isti radiator 3 kubične metre zraka.

Tudi za liter kropa, ki se ohladi v zaprtem loncu z 80 na 60 stopinj - bi za konvekcijo moralo okoli prepihati 3 kubične metre zraka.

Al mu piha po kuhni ...
:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Thomas zakaj si tako primitiven? Ne moreš ti kr tko z eno formulo iz rokava izračunat oddajanje toplote radiatorja. Sploh pa ti pravim, da je radiacija radiatorja izjemno majhna in je niti približno ne moreš izrazit na tak način kot si jo ti (kot sem ti že omenil je moje trditve potrdila tudi omenjena oseba). Sicer pa, če meni ne verjameš, vprašaj koga iz te stroke. Samo prosim ne blati tega foruma s takšnimi neumnostmi. Ti daješ primer in izračune, ki že po teoriji ne gredo skupaj, a razumeš? Marsikatera stvar bi bila lahko bolj učinkovita, ampak fizikalnih dejstev na žalost ne moremo spreminjati!:\ Ti preveč poenstavljaš fiziko.... če bi v zgodovini imeli takšne raiziskovalce kot si ti, bi vse znanje fizike spravili v 50 strani priročnika. :D

|klemen|(c) ::

Sicer te pa sploh ne razumem, kaj hočeš povedat s tem vetrom, ki piha ogrog radiatorjev?! A kadiš kakšne nedovoljene substance? >:D



Toplota iz radiatorja se prenaša s pomočjo kinetične energije molekul zraka, ki so v stiku z le tem. Molekule, ki se nahajajo na toplejšem področju imajo seveda posledično več kinetične energije, s trki pa to energijo prenašajo tudi molekulam na hladnejših področjih. S molekularnimi trki se ta energija prenaša naprej po prostoru, brez tega, da bi se kakeršenekoli zračne mase(veter) gibale po prostoru.


Kaj ti tu ni jasno? |O


Aja btw. radiacija pa je najbolj odločilnega pomena v primerih, kjer ni vmesnega medija (snovi), ki bi toploto prevajala; torej vesolje, ipd.

Zipper ::

Topel zrak je lazji od mrzlega in zato se nad radiatorjem in (okoli njega seveda) dviga. Izpraznjeno mesto, ( toplega-ogretega) zapolnjuje( tezji) mrzli zrak in se postopno ogreva in... Tako, da zrak v prostoru stalno krozi odspodaj navzgor in ima clovek dejansko obcutek, da malo " piha". Mislim, da radiator oddaja vecji del energie prav zaradi tega "lazjega" in "tezjega" zraka. Mogoce je tako mogoce pa tudi ne. Thomas ali se zelo motim...
---------------------------------------
Type Win to enter Windows ME
---------------------------------------

Thomas ::

Aha ... ti praviš, da zrak prevaja toploto iz radiatorja. Misliš, da je toplotna prevodnost zraka tako velika. Seveda to niti približno ni res. Zrak je izredno dober toplotni izolator. Tisti centimeter med dvema šipama kar dobro zadržuje toploto v notranjosti.

V resnici je emisivnost radiatorjev zaradi svetle barve pod 0.5 - namesto, da bi bila praktično 1, če bi bili črni, kar predlagam jest.

Toda Stefanov zakon še zmeraj velja, in izsev meter krat meter velikega radiatorja je kar kakšen kilovat pri okrog 70 stopinjah.

Kar trdim jest je - in kar sem trdil že takoj na začetku: Če bi bili radiatorji temnejši, bi lahko operirali na nižjih temperaturah vode, kar bi bilo gospodarneje .

Kar pa trdiš ti, in 'omenjena oseba' - je pa neumnost.

Misliš, da Stefanov zakon ne velja?

Misliš, da sem jest na njegovi podlagi narobe izračunal?

Zelo si agresiven - pojma pa nimaš prav veliko - in se skrivaš za avtoriteto.

Žalostno - ampak kar običajno.

Ponudba pa še velja - grem, če mi pokažeš napako v mojem izračunu - sicer pojdi ti. (Omenjena oseba ti lahko pomaga - nej napiše svoj izračun - in se podpišeš)


8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Upam, da to temo berejo tudi ostali, saj zaničuješ tudi znanje takšnih oseb, ki te po izobrazbi verjetno prekašajo x-krat. Osebo, ki je doktorirala na področju fizike, in ki predava na fakulteti kot profesor, proglašuješ za nekoga, ki govori neumnosti.


Mislim, da to pove dovolj o tebi. ;(



Drugače pa sem ti potanko opisal, kako se prenaša toplota od radiatorja v prostor.... seveda brez tvojih nesmiselnih trditev o nekih vetrovih, ki si jih kar tako iz rokava natresel, ker pač očitno sploh ne veš kaj je konvekcija!

Aja pa btw. zaradi RELATIVNO velike prevodnosti zraka, okna ne polnijo z zrakom, marveč z drugimi plini.

Na žalost (za tebe) je dejstvo tako, da se velika večina toplote na žalost ne odda s pomočjo radiacije, ampak s konvekcijo.



Aja pa btw. niti najmanj si ne bi želel, da zaradi tvoje zmote odideš iz foruma, ker pač vem, da se vsak človek tudi kdaj pa kdaj moti - kar je povsem človeško. Ne razumem te edino, zakaj ne zmoreš zbrati dovolj poguma, da bi to tudi priznal.:|
Sam pa se ne skrivam za avtoriteto, ker so te stvari že bile dognane daleč nazaj, sam pa seveda ne nameravam na novo raziskovati termodinamike, da bi se lahko opiral na lastna izkustva, ker :
1. V njo verjamem.
2. Nisem neumen, da bi na novo odkrival že dognane stvari.

|klemen|(c) ::

Če pa se hočeš tudi na svoje oči prepričati, kako izgleda oddajanje toplote s pomočjo konvekcije, potem lahko narediš kratek poiskus. V temnem prostoru (zvečer) segrevaj električno ploščo. Z močnejšim izvirom svetlobe (reflektorjem) projeciraj sliko plošče in prostora nad njim na malce bolj oddaljeno steno. S tem boš lahko tudi v praksi videl, kako konvekcija deluje. Želim ti veliko užitkov ob tem! ;)

Thomas ::

Ma jest te sam vprašam, če Stefanov zakon velja, koliko energije izseva ČRN radiator meter krat meter, tako, da ima 2 kvadratna metra površine z (obeh strani). Radiator je topel 80 stopunj Celzija.

Dej to zračunej(ta).

Potem pa še, kakšen zračni tok je potreben, da bi odnašal toliko toplote.

Potem pa še, kakšen je toplotni tok skozi plast zraka debelo 1 m, ki obdaja ta radiator.

(kar se pa tiče odhoda - s tem stojim za tem, kar tule govorim - a ti tudi?)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Če pa nekoliko migota zrak nad segreto ploščo - to še nikakor ne pomeni, da odnaša nevemkoliko toplote.

Migota pa. Plošča pa seva - precej močneje - po Stefanovem zakonu.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frudi ::

klemen, evo ti odgovor študenta fizike - črn radiator (2 m^2, temperatura 80 stopinj C) oddaja s sevanjem, če je temperatura zraka v sobi 25 stopinj C, 870 W toplotnega toka. a je to res tako težko verjet?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

frudi



Hja, radiator seva toliko, kot sem reku jest. Ti si upošteval tudi čez kilowatt moči, ki jo 'dnevna soba' seva seva nazaj v radiator. Ampak se bojim, da to je pa za Klemena tumač.



Popolnoma je res, da je neto izsev radiatorja tak, kot si rekel ti. Zelo blizu 870 wattov.



Java applet za nejeverne Tomaže.



8-)

[je pa seveda res, da jest sem računal na grobo - to pa kar priznam, da bi se moral bolj potrudit] ;(
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rooster ::

Thomas, saj si pravilno izracunal da bi bil tok zraka 0.1m^3/s, sam predstavljat si ga ne ves.
Ne ves, da je emisijski koeficient radiatorske barve 0.925, torej zelo blizu idealni "crni" barvi, tako da bi blo barvanje radiatorjev nesmiselno.
btw: "crno telo" ni isto kot telo crne barve...

l.p.

|klemen|(c) ::

Temperatura radiatorja je enostavno prenizka, da bi prišlo do občutnega povečanja radiacije... pa tudi razlika emisivnosti posameznih materialov je dokaj majhna (idealna črna - 1, radiatorska 0.925).



Temperatura radiatorjev je okrog 60 stopinj..., temperatura v okolici je recimo 25 stopinj, za površino pa vzemimo 1 m2.



Idealeno mat črno telo (pazi NE pobarvano na črno!):

- 250 W

Navadno pobarvan radiator:

- 230 W

bosstjann ::

jest vem sam to da bela barva odbija črna pa vpija 8-O8-O8-O

Thomas ::

Eh ja ...

Emisivnost bi morala biti maximizirana na temperaturo radiatorja in minimizirana na temperaturo sobe.

Radiator ne bi smel bilti viden skozi okno.

Njegova toplotna prevodnost pa čimvečja.

Pretok vode skozenj pa funkcija temperature vode. Ta pa funkcija temperature sobe in njenega časovnega odvoda. Se reče ohlajanja in ali segrevanja.

Beh ... s tem naj se naprej ukvarjajo toplovodarji. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Skratka Thomas tvoj zadnji post bi lahko poenostavil z enim stavkom: "Povečanje izkoristka radiatorja z barvanjem le tega (torej "tvoja teorija"), je gledano v praksi navaden bull-shit." >:D

Upam, da si to končno uvidel... čeprav smo zaradi tega morali poslušati razne nepotrebne žaljivke s tvoje strani. :\

Thomas ::

Ne sploh ne. Samo s tabo prerekati se mi nekako ne ljubi. Zaenkrat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|klemen|(c) ::

Tebi na čast smo dokazali, da je tvoja teorija neumnost oz. da tukaj po forumu razglašaš neumnosti in verjameš vsakemu Pepetu™, ki na netu napiše kak nasvet. Kaj bi rad še več? Da ti narišemo? :D

Sploh pa si nekje zapisal, da boš takoj zapustil forum, če se motiš glede te stvari... kaj bo sedaj s tem?! :P LOL!

Thomas ::

Prekleto čisto nič se ne motim. Detaljne izračune bom zbral ASAP - samo tebi ne bodo itak nič pomenili. Bodo pa drugim.

Tačas zračunaj odtok toplote s konvekcijo iz radiatorja toplega 60 stopinj s površino 2 kvadratna metra v zrak topel 25 stopinj - tvoj primer.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nemenej ::

vse sem razlozil, kaj se sploh se prerekate o tej temi? a ni popolnoma logicno, da se energije pac ne da uniciti.

|klemen|(c) ::

Nemenej..... hmm! :P Kaj ko bi si ti še enkrat prebral prvi post, da bi videl o čem je govora? >:D

Thomas ::

Nemenej

Seveda, da se energije ne da uničiti. Celo vso se da pretvoriti v toploto, ki jo pri ogrevanju edino rabimo.

Kar bi hoteli prepreprečiti je, da bi (prehitro) ušla v 3O mrzlo Vesolje.

Zdaj je pa tako: Obratovalna temperatura vode, ki raznaša toploto po hiši, mora biti čimmanjša. V idelanem primeru, ne bi smelo biti nobenega dela ogrevalnih naprav toplejšega od zaželenih - recimo 23 stopinj. Potem bi bile izgube najmanjše.

Toda to je idealno stanje, ki se ga enostavno že ne da doseči.

Da se pa - to je moja teza - povečati emisivnost radiatorjev s tem, da so črne barve. Tako je mogoče znižati njihovo temparaturo za par stopinj, pri istem učinku.

Se pa trenutno prerekamo o tem, ali je toplotno sevanje sploh pomemben faktor pri gretju. Jest trdim da je. In to vidim, da že sedaj, ko emisivnosti niso idealne.

Druga dva načina - s prevajanjem toplote po zraku in s transportom ogretega zraka naokrog po prostoru - pa sta bolj boga.

Pa ne samo to. Še tisti vroč zrak, ki naj bi bil medij za prenos toplote, preveč rad uhaja ven na prosto.

Da toplovodarji trdijo drugače - me čisto nič ne gane. Šele zdaj se malo bolj igram s celo zadevo in vidim, da je še bolj zanimiva, kot sem mislil.
8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Ok, vem, da bom zato, kar bom sedaj napisal, doživel zelo mešan odzvi.. Glede na to, da se tale topic vleče že precej časa, in da verjetno nikoli ne bomo prišli do konca, vsaj zdi se mi tako, bi predlagal, da rečemo tako:
Thomas ima prav v tem, da črna barva prihranila nekaj denarja, ker če je sevanje, ga je vsaj nekaj, ne pa nič. Po tej plati ima Thomas prav..
Čeprav sem pa osebno še vedno mnenja, da tako veliko pa spet ni, ker pa pride do izgub na drugih delih.. Dejansko ima vsakdo po svoje prav..
metrodusa.blogspot.com

bosstjann ::

Beli morajo bit zaradi tega da ogrevajo okolico (odbijajo sevanje). Na strehi pa so kolektorji (zbiralniki) črni ker črna barva asorbira sevanje da greje vogo v njih

radirjatoji pa imajo nalogo ogrevati zrak ne pa energijo iz njega jemat(ohlajat)

to ti lahko vsak iz 7. razreda pove

lahko pa prašaš katerga učitelja FIZIKE če te ni sram

Thomas ::

Tomi

Ja - kakšna je razlika - praktično pomembna ali pa ne. To je glavno.

Bosstjan

Kot je rekel Kekec: "Rožle ti s' cep'c!"

Samo tud je bil en Kekec, pa mu ni razložil, zakaj. Jest tebi bom.

Vsaka površina ima natanko enako emisivnost kot absorptivnost - pri isti temperaturi sevanja.

To garantira nihče drug, kot drugi zakon termodinamike.

Da bi radiatorji neto jemali energijo iz prostora - ne gre, če niso hladnejši od sobe.

Ni bela barva nobena varovalka proti temu.

Sicer je res, da potem manj energije sprejmejo iz sevajoče omare - toda še toliko bolj manj izsevajo, saj so toplejši od omare. Izsev pa gre s 4. potenco absolutne temperature.

Ma dej poglej tisti link, ki sem ga dal - pa se malo pouči.



;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nemenej ::

Vsi ste eni bucmani. Noben izmed vseh nastetih faktorjev nima prioritete pred energijskih zakonom, dokler se vsa energija pretvori v notranjo, in to se. Pri fotosintezi recimo se notranja energija pretvori v maso, vendar mislim da radiatorji ne delujejo po principu fotosinteze (hehe). Torej nima veze, kaksne barve je radiator, ker je hisa zaprt prostor in energija ostane v prostoru.

Zato thomas NIMA prav, da bi crni radiatorji imeli kaj efekta. Ampak ste bucmani, mi poveste, o cem se pogovarjate, mi poveste, o cem SEDAJ debatirate, niste pa sposobni argumentirati energijskega zakona in ga tudi ovrzti.

Vecini se zdi, da ventilatorji v prostoru poleti hladijo prostor. Dokler bi bil prostor zaprt, bi ventilatorji ogrevali prostor in ne hladili. Vse je treba premislit.. ? :)

Thomas ::

Kar se tiče ventilatorja - hladi človeka (poveča izhlapevanje znoja iz njegovega telesa) in greje prostor.

Ampak točno to zahtevamo tudi od gretja. Temperatura zraka pod stropom nas ne zanima preveč. Bolj to, da pohištvo ni mrzlo. Kar je dodaten razlog za večjo radiacijo radiatorjev. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tr0n ::

Thomas = think-tank z napacnim osnovnim znanjem, kar je lahko zelo nevarno, ko ga zelis uporabiti v praksi. Be aware!

Thomas ::

Katero osnovno znanje je napačno?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

McHregec ::

Opažam da računalništvo ni več edina tema o kateri tako vneto razpravljate.:D

Thomas ::

Tako je tudi prav. Samo eni so nestrpni, drugi smo pa arogantni. To pa ni čisto prav.

No TrOn - kaj je narobe - Stefanov zakon, majhna toplotna prevodnost zraka, majhna specifična toplota zraka? Kaj?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dax ::

OK, še ena tema (like Protokol), skoz katero se človek prebija pol ure...

Zdej... tkole je... menim, da si ta sestavek zasluži mesto med članki na slo-tech.

Za silo razumem princip kombinacije konvekcije in radiacije... in mal gledam desno od monitorja mojo rahlo sivkasto škatlo od računalnika...

Že komu potegnal? Why the hell Thermaltake dela zlate orbe, pa srebrne orbe pa modre orbe? A ne bi blo najbolj učinkovito, če bi bili ČRNI?? Thomas trdi, da bi se učinkovitost povečala za okol 10%, kar se mi zdi dokaj veliko.

Torej... poziv Luniju... probite prefarbat enga Orba na črno in primerjat rezultate :). Pa bomo dobil črno na belem.

Ah ja... ob tem se človek vpraša, katera firma najbolje izkorišča znanost... čigavi hladilniki so črne barve?? Ja, odgovor je --> INTELOVI. Kr mal weird, kaj?

jeti ::

Črno na zlatem!:P
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

rooster ::

Nekateri se vedno ne razumejo; povrsina, ki idealno seva toploto se imenuje "crna", povrsina ki jo sploh ne se imenuje "bela", vse barve na tem preljubem svetu se imenujejo "sive". In te "barve" imajo malo povezave z barvo, ki jo mi vidimo oz. bel radiator je pobarvan s tako barvo, s katero se emisijski koeficient sevanje priblizuje idealni "crni" barvi.
Tile orbi pa so vsi anodizirani, kar mocno poveca kolicino izsevane toplote. Btw..iz tega lahko ugotovimo da doma izdelana rebra iz Al oz. Cu ne bodo nikoli bla tako ucinkovita kot tovarniska.

Nemenej: pri fotosintezi se energija spremeni v maso??:), ta je nova!....Energija se shrani v vezeh v molekuli...

p.s. Thomas ima prav!
A s ti tut not padu?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609288 (6473) Invictus
»

Izkušnje s toplotno črpalko regija, moč, delovanje, vrsta izolacije etc. - samo eno m (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8733693 (30586) konspirator
»

odbojna folija za radiatorjem

Oddelek: Loža
428086 (6467) SplitCookie
»

Ogrevanje na kalorifer ali plin (radiator) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7516597 (15607) Vajenc
»

električni radiator

Oddelek: Loža
3916397 (14007) Pyr0Beast

Več podobnih tem