»

Tranzistor iz bombažne preje

Prevodna bombažna vlakna na ledici.

Extremetech - Znanstveniki iz Italije, Francije in ZDA so izdelali prva tranzistorja, ki sta zgrajena na osnovi iz bombažnih vlaken. Pripravili so jih dveh vrst: tranzistorje na poljski efekt (FET) in elektrokemične tranzistorje. O odkritju pišejo v reviji Organic Electronics.

Da so iz bombaža mogli izdelati tranzistorje, so morali najprej rešiti problem prevodnosti. Bombaž je odličen izolator, medtem ko za izdelavo tranzistorjev potrebujemo prevodni material in polprevodnike. Zvišanje prevodnosti so dosegli tako, da so bombažna vlakna prevleki s prevodnimi materiali. Najprej so nanje nanesli zlate nanodelce, nato pa še prevodni polimer (ti so že sami po sebi zelo zanimiva snov, za odkritje katere so leta 2000 podelili Nobelovo...

17 komentarjev

V grafenskih čipih opaženo znatno samohlajenje

Temperaturni profil na grafenskem čipu.

PhysOrg.com - V vseh čipih, najsi gre za germanijeve, silicijeve ali prihajajoče grafenske, je eden izmed omejujočih dejavnikov delovanja gretje. Večino toplote odpade na Joulovo toploto, ki je posledica upora v vezju, zaradi česar se čipi grejejo. Ekipa raziskovalcev z Univerze v Illinoisu pa je ugotovila, da so v grafenskih čipih na kontaktu s kovinskimi deli vezja termoelektrični učinki močnejši, kar lahko vodi v samoohlajanje čipov. O odkritju poročajo v reviji Nature Nanotechnology v članku Self-cooling observed in graphene elctronics.

Z mikroskopom na atomsko silo so izmerili temperaturno porazdelitev na kontaktih grafenskega čipa z vodniki v ločljivosti 10 nm. S tem so določili velikost štirih prispevkov, ki vplivajo na...

32 komentarjev

Odkrili samosestavljive fotocelice

Slo-Tech - Raziskovalci Michael Strano, Charles Roddney in Hilda Roddey z ameriškega MIT-a so svojo skupino podiplomskih študentov v začetku tega meseca v reviji Nature Chemistry objavili odkritje samosestavljive tehnologije fotovoltaikov. Reševali so problem preperevanja materialov na direktni sončni svetlobi, ki sčasoma zmanjša učinkovitost sončnih celic in njihov izkoristek. Kot pravi Strano, je idejo dobil pri rastlinah, kjer reaktivni kisikovi intermediati (superoksidni, peroksidni anioni, nascentni kisik) povzročajo škodo v proteinih, a jih rastline sproti vsak dan znova popravljajo.

...

15 komentarjev

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

vir: Nature
Nature - Takole čez palec velja ocena, da so dobri električni izolatorji tudi dobri toplotni izolatorji in narobe. Polimeri, torej plastika, generalno sodijo v skupino izolatorjev, a raziskovalci z MIT-a v Cambridgeu so odkrili način, kako najpogosteje uporabljeni polimer polietilen spremeniti v toplotni prevodnik.

Z novim postopkom so dosegli, da polietilen dobro prevaja toploto v eni smeri (za razliko od kovin, ki jo odvajajo v vse smeri), pri čemer ohranja električno neprevodnost. To obeta uporabo na področjih, kjer je...

8 komentarjev

Asus Marine Cool z vgrajenim hladilnikom, UPS in RAM

Slo-Tech - Letošnji CeBIT se sicer s sejemskim delom začenja šele v torek, a podjetja že pridno pripravljajo in kažejo izdelke, ki so namenjeni zanj. Z zanimivim izdelkom nas je navdušil Asus, ki predstavlja matično ploščo z imenom Marine Cool.

Gre za koncept plošče, ki ima poleg standardnih pritiklin še nekaj nekonvencionalnih. Najopaznejši je ogromen hladilni sistem iz kovinskih toplotnih cevi (heatpipe) in mikroporozne keramike, ki naj bi po Asusovih zagotovilih toploto odvajala dvakrat hitreje od običajnih rešitev. Drugi detajl je baterija z litijevim polimerom, ki premošča izpade električne energije kot nekakšen UPS, tako da se neizvirno imenuje Onboard UPS. Tretja novost nosi ime Failover Memory, kar pomeni, da ima plošča...

9 komentarjev

Swiftech MCX462

Burnout PC - Hlajenje procesorja je današnje dni nujno potrebno, saj bi bilo brez hlajenja ohišje polno dima. V ta namen ima velika večina ljudi zračne hladilnike, ki so povečini sestavljeni iz hladilnih reber in ventilatorja. Obstajajo pa tudi "hibridi", ki se razlikujejo od običajnih hladilnikov predvsem po obliki hladilne površine. Swiftech MCX462 je na pogled zanimiv, saj je zgrajen iz aluminijastih palčic, katerim so vrezali navoje in s tem povečali površino. Da pa bi dodali še piko na i, so za dno uporabili masiven kos bakra, ki odlično prevaja toploto.

0 komentarjev

Nanocevke za boljšo toplotno prevodnost

UniSci - Vse od odkritja nanocevk pred kakim desetletjem znanstveniki raziskujejo možnosti, ki jih odpira uporaba teh cevk iz čistega ogljika. Ena od najnovejših možnosti uporabe je zanimiva tudi za nas, ki si prizadevamo čimbolj spustiti temperaturo procesorja. Znanstveniki z univerze v Pennsylvanii so prišli do odkritja, da majhen dodatek teh nanocevk termalnemu epoxyju poveča njegovo trdnost za 3.5 - krat, hkrati pa poveča tudi njegovo toplotno prevodnost. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Ogljikova pena

ABC News - Najbrž je kdo ob naslovu pomislil - le kaj ima ogljik z računalniki? No, lahko se zgodi, da bo čez nekaj časa imel veliko - pri hlajenju naših vedno prevročih procesorjev. Tukaj si lahko preberete bolj podrobno, kaj mislim, na kratko pa gre za peno iz ogljika, ki ima to lepo lastnost, da zelo dobro prevaja toploto in sicer štiri do petkrat bolje kot baker, hkrati pa je lažja od aluminija. Ni kaj, zgleda, da bomo kmalu priče revoluciji hlajenja:D .

7 komentarjev

Prihodnost hlajenja

več strani - Marsikaj razmišljam o prihodnosti hlajenja procesorjev... Po mojem mnenju bodo še kar nekaj časa glavno vlogo igrali zračni hladilniki, toda vprašanje je, v kakšni obliki. Zadnje čase opažamo prehod na druge, bolj prevodne kovine (predvsem baker), toda kako daleč se lahko gre na takšen način? Ali je rešitev le v večjih hladilnikih z večjimi ventilatorji ali pa je mogoče narediti kaj bolj elegantenga? Pot v pravo smer so definitivno alternativne oblike hladilnikov, toda po mojem mnenju leži prihodnost v toplotno izredno prevodnih polimerih. Lep primer je ta polimer, katerega toplotna prevodnost je res povsem neprimerljiva z današnjimi materiali. Če bi ga uporabili za hlajenje procesorjev, bi lahko tudi najbolj vroče ohladili z velikim kosom polimera ter enim sistemskim hladilnikom. Mogoče se nam bodo naši overclockerski vnuki smejali, ko jim bomo pripovedovali o aluminijastih in bakrenih zračnih hladilnikih z ogromnimi in glasnimi ventilatorji ....

3 komentarji