» »

Planet X?

Planet X?

`DoC ::

Source!Pa če c&p:

PLANET X
UVOD
Praktično vse zunanje planete našega osončja so astronomi našli na podlagi motenj, ki so jih povzročali v gibanju predhodno odkritih planetov. Vendar tudi po odkritju Plutona še niso bile pojasnjene vse motnje. Mnogi so bili mnenja, da nekje še dlje leži še en planet - imenovali so ga Planet X in ga iskali z vso vnemo.

Leta 1983 je IRAS (InfraRed Astronomical Satelite) zaznal nekaj, kar bi lahko bilo Planet X. NASA je obljubila nadaljnje raziskave s pomočjo vizualnih teleskopov... in po nekaj letih motnje v zunanjih planetih obrazložila s tem, da je malenkostno spremenila podatke o masi in sestavi Neptuna in Plutona, ne da bi kdajkoli pojasnila, kaj je najdba iz leta 1983 sploh bila. Planet X se je vrnil v bajke in legende davnih ljudstev.

Je morda NASA Planet X namerno skrila s tem, da je spremenila podatke o masi in sestavi Neptuna in Plutona? Takšno početje bi bilo popolnoma neznanstveno, zato ga večina zavrača. A tako kot mnoge druge organizacije, je tudi NASA odvisna od denarja drugih, ki se zato občasno lahko vtikajo v njeno delo. Se je to zgodilo v primeru Planeta X?

TEORIJA
Planet X je deseti planet našega osončja, ki pa ne kroži okrog Sonca tako kot ostali planeti, ampak se giblje podobno kot kometi - po dolgi sploščeni elipsi, z obhodnim časom približno 3650 let. Tako na svoji poti ob vsakem ciklu dvakrat sreča Zemljino tirnico (tirnici se ne sekata, a se srečujeta relativno blizu) in pri tem morda tudi Zemljo.

Kaj se zgodi ob srečanju Planeta X in Zemlje? Podobno kot, če se srečata velik in mali magnet. Mali magnet se ustrezno obrne. Zemljino jedro v tem primeru igra vlogo malega magneta, jedro Planeta X (ki je približno 4x večji), pa vlogo velikega magneta. Rezultat je zasuk jedra - t.i. menjava polov - v relativno kratkem času nekaj ur ali dni. Zasuk jedra, ki za seboj potegne skorjo prinaša s seboj strahotne potrese, dvigovanja gorovij, vulkansko aktivnost, velikanske plimske valove po koncu obrata... Intenziteta menjave polov je seveda odvisna od tega, kako blizu se srečata Planet X in Zemlja. Obrat je zato lahko manj sunkovit in posledice milejše.

Tako kot začne mali magnet trzati že ko velik magnet približujemo, tako se magnetne motnje, ki jih povzroča Planet X ne pojavijo šele ob srečanju ampak se, v vedno večji meri, pojavljajo že prej. Najbolj vplivajo na jedro Zemlje, katerega krožno gibanje je zaradi tega bolj in bolj zmedeno - vrtenje Zemlje se prične ustavljati. S tem se jedro tudi vedno bolj ogreva, zato se ogreva tudi skorja, kar povzroči vedno večje globalno ogrevanje planeta, ki pa povzroča tudi vedno večje vremenske motnje. Bolj kaotično gibanje jedra pa pomeni tudi spremenjeno gibanje skorje (plošč), kar pomeni povečano število potresov in vulkanskih izbruhov.

PRAKSA
PRETEKLI DOGODKI
Če teorija drži, potem Planet X "obišče" Zemljo približno vsakih 3600 let in posledice teh obiskov, bi morale biti opazne. Poglejmo:

Okoli leta 1500 pr.n.št. (pred 3500 leti) je izginila civilizacija, ki je obstajala v zahodnem Pakistanu. V istem času, se je ob reki Hwang Ho na severu Kitajske dobesedno iz nič pojavila nova civilizacija - dinastija Shang. V isti čas se uvršča tudi Judovski eksodus iz Egipta. Prav tako je bilo ozemlje Sumercev praktično nenaseljeno do 5000 pr.n.št. (pred 2x3500) leti, ko so se nanj začeli množično priseljevati. So se vsa ta ljudstva selila po dogovoru, ali pa so jih v to silile na hitro spremenjene razmere, ki so bile posledica prehodov Planeta X?

Geološke raziskave različnih raziskovalcev kažejo na sledeče: Niagarski slapovi so nastali največ pred 4000 leti, delta reke Bear River je nastala pred približno 3600 leti, študije Velikih jezer kažejo na njihov nastanek pred približno 3500 leti, v isti čas se uvršča tudi nastanek Owen Lake v Kaliforniji in Albert and Sumer Lakes v Oregonu. Mnoge neodvisne raziskave kažejo na to, da se je gladina morij v istem času spustila tudi do 5m. Približno pred 7000 leti (2x3500) je po velikanskem izbruhu Mount Mazama nastal Crater Lake.

Pred cca. 11000 leti (cca 3600x3) je zaradi nenadnih klimatskih sprememb izumrl Lodgeople Pine Forest, pred cca 14000 leti (3500x4) so se ledeniki umaknili iz okolice Seatla, prav tako pa so raziskave potrdile precejšnje spremembe ledenikov pred približno 18000 leti (3600x5), 25000 leti (3500x7), 40000 leti (3600x11) in 65000 leti (3600x18).

Podobnih primerov, ki sovpadajo s temi letnicami je še mnogo.

(Viri: The Academic American Encyclopedia, World Book Encyclopedia, Encarta, Velikovsky: Earth in Upheaval, Geographics maps of Michigan, Joint Oceanographic Institutions for Deep Earth Sampling, Kenneth MacGowan: Early Man in the New World.)

SEDANJI DOGODKI
Če se je zadnji prehod res zgodil okoli 1500 pr.n.št. in se prehodi dogajajo vsakih 3600 let, potem smo v bližnji prihodnosti lahko priče novemu prehodu. Glede na to, da se vplivi Planeta X pojavljajo že pred samim prehodom, bi lahko njegovo približevanje zaznali na podlagi teh vplivov. Katerih in kako?

Že prej smo dejali, da Planet X vpliva na Zemljino jedro, ki se zaradi motenj giblje vedno bolj kaotično, zaradi česar se Zemljino vrtenje začne ustavljati, njena skorja se zato vedno bolj ogreva, kar povzroči vedno večje vremenske motnje, poleg tega pa kaotično gibanje jedra povzroča drugačne premike zemeljske skorje, kar pripelje do večjega števila potresov in izbruhov vulkanov. Poglejmo, kako je s tem:

ustavljanje vrtenja zemlje: malenkostno upočasnjevanje vrtenja Zemlje je znano že dalj časa, vendar je bilo v zadnjih letih ugotovljeno rahlo, a stalno dodatno upočasnjevanje, poleg tega pa sta bili izmerjeni tudi dve nenadni, nepričakovani upočasnitvi decembra 1984 in januarja 1990.
ogrevanje skorje: medtem, ko je dosti govora o globalnem ogrevanju Zemlje in se vzrok pripisuje t.i. topli gredi, pa je zanimivo sledeče dejstvo: povprečne temperature morij so se v zadnjih letih bistveno bolj dvignile v globinah kot na površjih, kar bi lahko pomenilo, da se Zemlja vedno bolj ogreva od znotraj.
vremenske motnje: verjetno najbolj opazne v zadnjih dveh letih so vremenske motnje. Leti 1995 in 1996 sta bili po številu raznih naravnih nesreč povezanih z vremenom (hurikani, poplave) rekordni. Vremenske motnje povzročajo mnogo škode pridelovalcem hrane, saj je v zadnjih treh letih proizvodnja hrane manjša kot poraba. Večina ljudi na zahodu teh motenj ne zaznava v veliki meri zato, ker se razlike pokrivajo iz blagovnih rezerv, ki pa so v zadnjem letu, npr. v ZDA, padle na najnižjo raven v zadnjih 48 letih, tako da se je razlika pokrivala iz pomoči manj razvitim v hrani, ki se je zmanjšala za več kot tretjino.
potresi: število površinskih potresov je v zadnjem letu nekoliko narastlo, precej pa je v zadnjih letih naraslo število globinskih potresov (v globini cca 600-700km, t.i. tranzition zone).
vulkanski izbruhi: v zadnjih letih je opazno rahlo povečanje vulkanske aktivnosti na celotnem področju Zemlje.
magnetne motnje: v zadnjem času je bilo več poročil o nenadnih začasnih nihanjih v magnetnem polju, pri čemer se je magnetni sever odklonil tudi za nekaj stopinj. Takšna nihanja so sicer značilna v obdobjih t.i. magnetnih neviht, ki pa jih v navedenih primerih ni bilo.
(Viri: National Earth Orientation Service, National Oceanic and Atmospheric Administration, United States Naval Observatory, International Earth Rotation Service, The Ark Institute, Council of the National Seismic System, United States Geological Survey)

PRIHODNJI DOGODKI
Medtem, ko zgoraj našteti in mnogi drugi neomenjeni podatki ne dokazujejo obstoja Planeta X, pa nakazujejo, da se nekaj dogaja, to dogajanje pa je vsaj za zdaj v skladu s teorijo o Planetu X. Na podlagi teorije lahko poskusimo napovedati tudi nekatere prihodnje dogodke:

1997: glede na to, da so vremenske motnje že dosegle zgornjo mejo normalnega, lahko že v letu 1997 pričakujemo, da bo ta trend postal očitnejši. Povečano število vremenskih motenj bo tudi vplivalo na kmetijstvo, zaradi česar lahko v tem letu pričakujemo tudi prva manjša pomanjkanja nekaterih pridelkov.
1998, 1999: motnje v Zemljinem jedru se bodo okrepile do stopnje, ki pomeni začetek resnega povečevanja potresov na samem površju, ter povečevanje števila vulkanskih izbruhov, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.
2000, 2001: ogrevanje Zemlje in s tem povezane vremenske motnje bodo dosegle stopnjo, ko bo zaradi njih izpadel skoraj ves kmetijski pridelek, vreme pa postalo praktično nepredvidljivo.
2002: upočasnjevanje vrtenja bodo počasi zaznali tudi navadni ljudje - njihove ure bodo vedno bolj "prehitevale".
maj, junij 2003: upočasnjevanje vrtenja bo doseglo svoj maksimum, ob prehodu Planeta X pa se bo vrtenje v celoti ustavilo. Nato se bo Zemljino jedro obrnilo in pri tem potegnilo skorjo za seboj, kar povzroči katastrofe ogromnih razsežnosti.
Človeštvo je predhodne katastrofe ob prehodu Planeta X preživelo, nekateri zato, ker so imeli srečo, drugi pa so pravočasno opazili, kaj se dogaja in se na to pripravili. Pomankljive priprave so lahko več kot usodne. Lahko vas in tiste, ki jih imate radi, pustijo poškodovane, lačne, prestrašene in brez konca trpljenja na vidiku!

ZAKLJUČEK
Je zgornja zgodba resnica ali ne?

Mnogi ne verjamejo, da lahko znanost skriva ali vsaj ne govori preveč naglas o določenih dejstvih. Zgornja zgodba tega ne dokazuje, niti tega, da Planet X obstaja. Zgolj kaže v neko smer, kamor lahko pogledate, zbirate podatke, ki so, vsaj za zdaj, uradno dostopni in se na koncu - sami - odločite.

O njeni resničnosti torej presodite sami.

Nekaj dokumentacije o Planetu X (velikem kometu), geoloških spremembah, vremenu in potresih je zbrane v Težkih časih, ki vključujejo tudi mnogo dokumentacije o tem, kako se pripraviti. Astronomi, ki bi želeli iskati Planet X, lahko pišejo avtorju članka za dodatne informacije.

In vaše replike?


8-)
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+
  • spremenilo: `DoC ()

Thomas ::

Quaoar (izg. "kwa-whar")Referenca.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> 2000, 2001: ogrevanje Zemlje in s tem povezane vremenske motnje bodo dosegle stopnjo, ko bo zaradi njih izpadel skoraj ves kmetijski pridelek, vreme pa postalo praktično nepredvidljivo.

A bejš no! A res a kaj?

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

Thomas, a ti vedno preberes komplet? :\
:O

Thomas ::

Ne, tam kjer se mi zdi že preneumno - neham! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Da se ne boste preveč veselil in tulili "10 planet, uiii, kaj pa zdej";

Planetov v našem osončju je osem.

Ostalo so transneptunski objekti.
:D

Drugače pa - popolnoma odvisno od definicije planeta. Jest sem za to.

Aspirinix ::

Se strinjam.Vendar pa le bodimo ponosni, da jih je več.

Podoben problem je bil poimenovanje rjavih pritlikavk, ki so nekje na meji kaj so: planeti ali zvezde. Obveljalo je slednje.

jureus ::

Če bi ta planet res obstajal in bi se zelo priblizal zemlji in glede na to, da je 4x večji, bi po vsej verjetnosti zemljo kar iztirilo iz svoje krožnice, oziroma če bi se zemlja začela opočasnjevati, bi jo gravitacija sonca ali katerega drugega planeta potegnila k sebi kar bi imelo "eksplozivne" posledice. Pa še nekaj mi ni jasno zakaj bi se začelo jedro segrevati, če bi se zemlja opočasnila?
|O

IceIceBaby ::

Kaj zdej, je kej res al ni.

Thomas ::

NI. Totalen bull, tole s planetom X.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tx-z ::

hh, sm že mislu da si sam vse to napisu.. sj bi recimo možno, sam a ne bi tega planeta opazl že z navadnim teleskopom, če bo že čez en let tle? no js mam tut isto vprašanje, zakaj bi se zemla segrevala, če bi se ustavla?
tx-z

P_Nut ::

Odkrijejo tudi nevem kako majhne asteroide, a ta ki je ima velikost 4x zemljine ce se ne motim, pa ne bodo. Ah. :\ |O

Jst nc ne opažam, da bi ura prehitevala. Ali vi?

Hackey ::

Težko opazimo katerkoli objekt v vesolju, če se skriva pred soncem. Odvisno tudi iz katerega kota ga iščeš. Stvar je, da okoli našega planeta plove nešteto nevarnosti, pa jih niti ne vidimo. Ne moramo, ker enostavno teleskom zadane zelo natačno točko gledano proti celoti. Iskati nek planet, kater po možnosti ne odbija kaj preveč svetlobe je skoraj nemogoče, če ne veš točne lege tega planeta. Zakaj se naj bi jedro bolj segrevalo, če se ne vrti ima več časa za reakcije kot pa da to energijo usmerja v gibanje. povsem potencialna teorija, le da ne vrjamem da je planet 4x večji, res bi v tem primeru naš planet odtrgalo iz tirnice. Morda smo le na pravi sledi pri tej teoriji.

BigWhale ::

Ja, planeti so dandanes res nepridipravi in pobalini, nalasc se skrivajo! :>

XsenO ::

@Hackey: hmmm a treniraš za postat grobar? :D
1 + 1 = 1

Tear_DR0P ::

Težko opazimo katerkoli objekt v vesolju, če se skriva pred soncem.

dva dni nazaj sem bral o ljudeh, ki so z uporabo domačih teleskopov staknili planet v sosednjem osončju, ker se je le ta peljal pred zvezdo in zmotil svetlobo - torej očitno ga lažje vidiš če je tik pred zvezdo. drugo kar me je zmotilo je pa to, da amaterji najdejo planete v sosednjih osončjih, a v domačem ga pa ne zmorejo?

http://www.guardian.co.uk/science/2009/...
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

gzibret ::

Hackey - čestitke za obuditev 7 let stare teme! Načeloma se tega ne dela, če res nimaš povedat kaj zelo novega.

Drugače pa... malo zares...

Iz prvega posta:

1998, 1999: motnje v Zemljinem jedru se bodo okrepile do stopnje, ki pomeni začetek resnega povečevanja potresov na samem površju, ter povečevanje števila vulkanskih izbruhov, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih letih.
2000, 2001: ogrevanje Zemlje in s tem povezane vremenske motnje bodo dosegle stopnjo, ko bo zaradi njih izpadel skoraj ves kmetijski pridelek, vreme pa postalo praktično nepredvidljivo.
2002: upočasnjevanje vrtenja bodo počasi zaznali tudi navadni ljudje - njihove ure bodo vedno bolj "prehitevale".
maj, junij 2003: upočasnjevanje vrtenja bo doseglo svoj maksimum, ob prehodu Planeta X pa se bo vrtenje v celoti ustavilo. Nato se bo Zemljino jedro obrnilo in pri tem potegnilo skorjo za seboj, kar povzroči katastrofe ogromnih razsežnosti.


Je prav zanimivo brat.. Očitno smo preživeli še en konec sveta, za katerega sploh nismo vedeli, da se je zgodil.
Vse je za neki dobr!

c3p0 ::

Sem spremljal v tistem času, ta Zetatalk vodi neka očitno duševno motena ženska. Tudi nek Slovenec je bil zelo aktiven pri pravajanju njenih tekstov. A je potem leta 2003 po non-eventu poniknil. Ona pa je rekla, da so ji "zetanci" lagali in da event še sledi, a točnega datuma ji več niso hoteli dati, ti packi.

Alec999 ::

Wolfram o planet X ->
Planet X was a hypothetical ninth planet believed to be beyond Neptune from the early 1900s until the discovery of Pluto in 1930, and a hypothetical tenth planet beyond Pluto from 1978 before finally being disproven in 1993.
(The term is currenrly used to describe other hypothetical trans-Neptunian planets.)

smash ::

Kaj pa g.Mohoric in njegov Nibiru al kaj je ze :)

nastyboy ::

Ha, dober scenarij.... a ni nekaj podobnega bilo v filmu 2012 (nisem še gledal, sem pa slišal)...
7 let stara tema... dobra šala...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nastyboy ()

`DoC ::

U lej, tle sem bil pa se mlad :P
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

CoolBits ::

Obstaja obstaja...

http://planetx.si/

destroyer2k ::

Ne morem verjeti, da še zdaj vrjamejo v te bučke, če glih so izmislili ime desetem planetu v našem osončju si naj raje dajo tapravega, ki se imenuje Eris in je malo več kot 20% večji od plutona (ne spada pa pod planete, ker ta Eris je naredil reformo v definiciji planetov in tako pluton je tudi izgubil ta naziv).

Monster ::

planet x == Pandora :D
Ka zaboga...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spet "konec sveta"

Oddelek: Loža
203152 (1531) zmaugy
»

Išče se deveti planet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3110238 (7401) BigWhale
»

Astronomija

Oddelek: Loža
423262 (1655) Miha_T
»

Vojager 1 na robu osončja

Oddelek: Znanost in tehnologija
363176 (2115) Thomas
»

Prihajajo novi učbeniki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
163340 (3340) CaqKa

Več podobnih tem