» »

Izumrtje dinozavrov

Izumrtje dinozavrov

Thomas ::

Ves čas do zdaj sem bil kar prepričan, da dinozavri so izumrli zaradi posledic padca meteorja (kometa) na Yucatan.

Moram sicer priznati, da me je nekoliko begalo to, da v istem času je prišlo do masivnih vulkanskih izbruhov v Indiji - na antipodni točki Zemlje. Takih vulkanskih izbruhov, ki so naredili Decanske planote in bi lahko sami po sebi bili dovolj za izumrtje mnogih vrst na Zemlji.

Sem pa tudi mislil, da ti izbruhi so bili morda ravno posledica padca asteroida.

Zdaj pa nekateri pravijo, da skala je padla v Indiji, prebila zemljsko skorjo, povzročila velike izbruhe lave - v Mehiki pa je padel samo en manjši kos.

To bi pojasnilo tudi, zakaj vidimo komaj 10% kraterjev, ki bi jih nekako morali videti. Ker jih kakor v Indiji - takoj zalije lava. Če so le dovolj veliki.

Večji kosi prebijejo zemeljsko skorjo in naredijo mimogrede še megavulkan.

Povezava.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gh0st ::

Zakaj pa misliš, da je bilo izumrtje tako nenadno in katastrofalno?
Meni se bolj zdi da je bilo počasno. Vulkani, potresi and all that shit je u bistvu samo zagnalo celoten proces izumiranja. Atmosfera je postala strupena (žvepleni plini), pepel je prekril ozračje in ni bilo fotosinteze. Tako so u bistvu dinozavri izumrli zaradi neprilagojenosti, kar jim ne gre očitati. Tako velikega in kompleksnega sistema ni mogoče prilagoditi novim razmeram tako hitro. Vzorec obnašanja se je spreminjal zelo počasi. Prav zaradi številnosti.


In tako je lahko tudi z nami ob podobnem dogodku....

tko jest to vidim....
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Double_J ::

Jah zračunat je treba silo, ter pogledat če zadošča za preboj zemeljske skorje.

Precej dvomim da.

Highlag ::

Sem pred časom gledal eno oddajo na Discovery channel-u. O nekakšnih "megavulkanih" , ki tvorijo podzemne Caldere. Štos naj bi bil v tem, da naj bi ponekod obstajali pogoji, da magma, ki se dvigne, da bi ustvarila vulkan, ne prebije zemeljske skorje ampak se zače zbirati "tik" pod površjem, kjer usvari velikanske rezervoarje. Potem pa, ko nekoč ta magma poje dovolj skorje, da se ta vdre in kot je rekla Lilo: Big bada bum.

Danes vedo za en takšen megavulkan, kateremu je že potekel rok za izbruh skrit pod Ameriškim nacionalnim parkom - Yellowstone, ki je v bistvu en sam vulkan. In Skorja je tam menda že kar pošteno napihnjena. Po raziskavah naj bi takšen vulkan obstajal tudi na področju Indije. Zato je čisto možno, da se je to res zgodilo. Mogoče mu je pa meteor samo še malo pomagal :D

Vsekakor pa so ti izbruhi tako močni, da bi v primeru če bi vulkan pod Yellowsonskem paku eksplodiral Amerika šla papa.
Izbruh naj bi bil 2500x močnejši kot zbruh Svete Helene 1980.

Tako, da uživajmo dokler lahko! :D :D

Ja ravno tole sem iskal Yellowstone

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

Double_J ::

Yellowstonski vulkan bi povzročil, da bi vsi verjetno pomrli od mraza.
Paradoksalno ane:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

DarkSite ::

Po moje so izumrli zaradi padca asteroida v Yucatanu. Poglejte kakšen je danes Mehiški zaliv, vendar je danes veliko manjši kot pa je bil, ko je meteorit treščil. Meri okoli 200 km.

What caused the extinction of the dinosaurs? This computer-model of a huge crater centered on the Yucatan Peninsula, Mexico, may hold the answer.

The multi-ringed crater was created 65 million years ago by a collision of earth with a giant asteroid. Many scientists believe that this collision caused the mass extinction of life that occurred at about the same time. Roughly two thirds of all species, including the dinosaurs, became extinct.

An impact of this magnitude would have created huge ocean waves and a dust cloud that spread globally. The atmospheric dust would have blocked sunlight, and temperatures would have dropped by as much as 20 degrees Fahrenheit. Most species would have been unable to survive this global freezing, which may have lasted for years.

The crater, which is known as the Chicxulub Crater (pronounced Chik-shu-lub), measures nearly 200 miles across. This makes it the largest impact crater on earth. It is now buried under several hundred feet of ocean sediments. The asteroid thought to have caused the crater would have been several miles in diameter.





Poglejte tole lukno, kva jo je razgnal....... bogi dinozavri:)


Ob trku so goreče skale odletele na vse strani in padale na vse celine. Nastali so ogromni požari, potresi, poplave, n. zima,itd. Dinozavri niso imeli šans.
To je bila takšna sila, da ni čudno, da je zemljo na drugi strani okoli Indije skor razgnal(vulkani). Mislim, da so bili vulkani posledica padca.

Mislim, da ima ta teorija padca asteroida na Zemljo največ možnosti.
:\

frudi ::

zanimiva ideja, ampak imam par dvomov.
kot prvo me motijo njihove številke - 440 predvidenih padcev 1km+ velikih asteroidov v 250 miljonih let? sicer se ne spomnim več podatkov, ki sem jih do sedaj zasledil, ampak ta cifra se mi zdi za parkrat pretirana. po drugi strani pa je še treba upoštevat, da je 3/4 zemlje prekrite z oceani, tako da k 38 odkritim kraterjem lahko prištejemo še kakšnih 100+ padcev v oceane, ki niso pustili trajnih sledi. tako lahko ti cifri hitro skonvergirata nazaj skupaj :).
drugo kar je... pravijo, da je treba 10km+ asteroid, da prebije zemeljsko skorjo in tako zbriše manjše kraterje. ampak takšni udarci so izredno redki, približno en na 100 miljonov let, tako da tista dva, trije, kolikor jih je morda padlo v zadnjih 250 miljonih let ni moglo uničit ne vem kolko manjših kraterjev.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

frudi

> drugo kar je... pravijo, da je treba 10km+ asteroid, da prebije zemeljsko skorjo in tako zbriše manjše kraterje. ampak takšni udarci so izredno redki, približno en na 100 miljonov let, tako da tista dva, trije, kolikor jih je morda padlo v zadnjih 250 miljonih let ni moglo uničit ne vem kolko manjših kraterjev

Tole bi lahko bil žebelj v krsto te teorije, ki si ga zelo elegantno zabil - frudi!

Razen če niso pa morda že 1 km asteroidi zadosti, da prebijejo zemeljsko skorjo in se lava izlije ven.

Potem ni čudno, da ostanejo samo kraterji asteroidov, padlih zelo pod kotom.

Moj hunch je tak, da bi to lahko bilo tako. Vem pa ne.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lucifer Tanatos ::

caki pol pravte da se tale mega vulkancic pod parkom se vedn lahko aktivira? Huh bushi bo bogi>:D
Les yeux sans visage

bf4ed ::

To z Yellowstonom sem jaz tudi videl na tv da je nevarno.

:D >:D

Thomas ::

Ja, bojo vse tiste ogrožene živalske vrste šle v maloro, ko bo izbruhnil Yellowstone. Mi zlahka zraven - na vseh celinah. Si ni delati iluzij, da v Evropi smo pa varni.

Je pa res, da naslednjih 30 let se to NAJVERJETNEJE še ne bo zgodilo. Za Singularnost je pa tak vulkanček mačji kašelj. Pravzaprav ... (tiste) lave ne bo več ... ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lucifer Tanatos ::

mislis da bi sli res v maloro?
Sam nisem taksnega mnenja. Sej smo ze dovolj razviti, da lahko prezivimo podzemljo in proizvajamo hrano brez soncne energije. tko da pomojem bi se zmazal iz taksne zagate. Sam ok vejo da je to shit, pa se ne da te zadeve nekak "pozdravt" da bi zmanjsal kolicino magme udspodi?
Les yeux sans visage

Double_J ::

Brez sončne energije je praktično takoj konec z nami. Sm mislu, da je to jasno.
Če par let ni sonca pomojem ostanejo samo kakšne resistentne bakterije.

Pa verjetno je tudi konec z možnostjo, da še pride inteligentno življenje. 300milijonov let je za glupo evolucijo premalo, ker itak dostikrat popolnoma skrene iz smeri, ki bi vodila v inteligentno življenje.

Thomas ::

Življenje bi ostalo ob vročih vrelcih globoko v oceanih. Ker tisto tam ni odvisno od Sonca. Tam so tud ribe in raki.

Toda ja - računati nanje je neumno. 300 milijonov let je premalo.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Bi pa najbrž ta katastrofa zbrisala le težje kopenske živali. Kot naprimer ljudi.

Ampak je to približno ista figa.

:D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

Brez sončne energije je praktično takoj konec z nami. Sm mislu, da je to jasno.
Tole večini ni jasno. Sem jih že veliko prepričeval, kako bi bilo v parih letih konec z nami , pa jih precej ni verjelo (ali ni hotelo verjeti). Veliko jih misli, da bi lahko gojili rastline... kar pod zemljo, ob kakšnih žarnicah. Mislm LOL.
LP

Lucifer Tanatos ::

Veliko jih misli, da bi lahko gojili rastline... kar pod zemljo, ob kakšnih žarnicah. Mislm LOL.

nasa ima ze kar nekaj casa rastline oz. zitarice, ki rastejo pri umetni svetlobi, ter ne rabijo niti prave zemlje ampak v eni zeleju podobni snovi. Kar se tice soncne energije, who needs it, sej mamo jedersko, sej ne recem ce bi se taksna zadeva zgodila, bi slo 99% folka, sam z jedersko energijo si lahko nardis zalogo za ogromn casa tko da bi eno pescico ljudi kumot resli(recimo ene tolk folka kot je na obicni jedrski podmornici, le da je goriva 1000x vec:) ), mi vsi bi sli sicer po gobe, sam teli fantje in punce pa bi pomojem lahko zdrzal podzemljo, dovol cajta da se ozracje tako umri da lahko spet crpas soncno energijo. Ko imas to si pa itaq na konju.


:)
Les yeux sans visage


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ognjeniki

Oddelek: Loža
332676 (1834) jype

votli planeti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18232440 (29632) Ziga Dolhar
»

Asteroid bo trčil v Mars? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
909323 (6868) Thomas
»

Yellowstone II. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
797254 (6184) Thomas
»

Vulkanček v Yellowstonu

Oddelek: Loža
433015 (2467) Lucas

Več podobnih tem