» »

Novice iz AMD-ja

Novice iz AMD-ja

Socket G34

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD se aktivno pripravlja na izid 12-jedrnih procesorjev s kodnim imenom Magny Cours. Tokrat so se, zanimivo, prvič odločili lepiti jedra (le-to je stalna praksa Intela), saj bosta v enem pakiranju dva šestjedrnika, ki ju poznamo pod kodnim imenom Istanbul. Z dvakrat več računskimi jedri bi bilo normalno pričakovati večjo porabo, a temu ne bo tako. AMD pravi, da naj bi bile termalne zmogljivosti novih procesorjev bolj ali manj enake trenutnim šestjedrnikom, kar bodo, poleg nižje frekvence, dosegli tudi z novostmi na področju upravljanja z energijo. Ker bo dvanajst jeder za optimalno računanje zahtevalo veliko podatkov in naprednejšo komunikacijo med procesorji, bodo le-ti prišli na novem podnožju, Socket G34. Slednje bo, kot je trenutno stalna praksa, imelo 1974 nožic na matični plošči ter bo vključevalo zmogljivejšo HyperTransport 3.0 povezavo.

Procesorji bodo imeli vgrajen kar štirikanalni DDR3 krmilnik, ki bo omogočal do dvanajst pomnilniških modulov na procesorsko ležišče, ki bodo na ploščah v parih oz. četvericah. Novo podnožje bo omogočalo tudi neposredno komunikacijo med zlepljenima jedroma, kar je bila glavna hiba Intelovih zlepljencev. Izboljšana bo tudi komunikacija med procesorskimi ležišči, vse skupaj pa pomeni, da bo pri dvoprocesorskih sistemih jedro imelo neposredno povezavo z vsemi ostalimi, medtem ko bo pri štiriprocesorskih sistemih v nekaterih primerih komunikacija zahtevala vmesno postajo. 12-jedrniki bodo tako prvi predstavniki linije Opteron 6000, ki bo na novem podnožju Socket G34 podpirala tudi 16-jedrnike, osnovane na novi arhitekturi.

Prav o novi arhitekturi je tekla beseda na konferenci Hot Chips. AMD je povedal, da bo Bulldozer, kot se imenuje nova arhitektura, vključeval podporo večnitnosti v enem jedru, podobno kot Intelov HyperThreading. Bulldozer bo zasnovan na popolnoma nepopisanem listu in bo tako po osmih letih prva večja sprememba zasnove, podobno kot arhitektura K8, ki je v spremenjeni obliki aktivna še danes. Prvi namizni buldožer, jedro s kodnim imenom Orochi, bo imelo več kot 4 jedra, DDR3 krmilnik pomnilnika ter več kot 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Na trgu ga lahko pričakujemo v letu 2011, izdelanega v 32 nm-proizvodnem procesu.

Z detajli večnitne podpore je bil AMD skop, a so vseeno potrdili, da se bo njihova izvedba razlikovala od Intelove. Po nekaterih špekulacijah bi bila lahko podobna Sunovi različici, ki v enem procesnem jedru lahko obdeluje kar štiri niti hkrati.

Omeniti velja še, da gre AMDju vedno bolje tudi na področju grafičnih kartic. Po uspehu v prenosnikih svoj delež dvigajo tudi na trgu razširitvenih kartic. nVidia je s svojimi 64 % še vedno na vrhu lestvice, a je AMD v drugi letošnji četrtini v primerjavi s prvo pridobil kar 4 % in ima sedaj 35 % tržni delež. Vse kaže tudi, da se grafični trg pobira, saj se je v drugi četrtini prodalo 3 % več kartic kot v prvi letošnji četrtini.

9 komentarjev

Zheegec ::

Kot vedno je vprašanje, KDAJ bo AMD to v resnici dal v prodajo... Ker planov se že nekaj časa ne držijo, razen grafične divizije.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mitja358 ::

Baje da v Q1 2010.

Poldi112 ::

Planov se nihče ne drži, so pa zanimive stvari, ki jih delajo.

Je pa to verjetno mišljeno za serverje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr_M ::

AMD je zanikal HyperThreading v novih procesorjih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

pegasus ::

Hm ... štiriprocesorska plata tehle rezinic silicija lahko nadomesti celo omaro 5 let starih 1U 1core mašin. Tisti, ki furajo HPC, se slinijo ... tisti, ki furajo IO intensive stuff, se tolčejo po glavi ;)

BaRtMaN ::

Tisti kupijo IBMov mainframe. :)

Blazz ::

4 % al 4 odstotne točke???.... ker 31 % + 4% povečanje nažalost ni 35 % tržni delež.....

PrimozR ::

AMD je zanikal HyperThreading v novih procesorjih.

Ne, zanikal so hyperthreading (oz. takšno izvedbo), še vedno pa računajo na multithreaded podporo v enem jedru.

Prospekt ::

Samo da se počasi pobirajo, da se začne resna tekma na področju cen & razvoja :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
83693 (2431) pegasus
»

Haswell-E bo prinesel obilico novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7514581 (12495) PrimozR
»

Llano in Bulldozer šele poleti

Oddelek: Novice / Procesorji
185877 (4685) PrimozR
»

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Oddelek: Novice / Matične plošče
233659 (2939) WamPIRe-
»

Phenom II X6?

Oddelek: Novice / Procesorji
357185 (4551) PrimozR

Več podobnih tem