» »

AMD Evergreen na ogled, izid že konec septembra

AMD Evergreen na ogled, izid že konec septembra

Zadnja stran kartice

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po vsej skrivnostnosti smo končno ugledali slike prihajajoče AMD-jeve DirectX 11 kartice, Evergreen. Iz slik je razvidno, da je hladilnik na moč podoben prejšnjim generacijam (naj bi bil celo enak, kot na Radeon HD 4770), da bo kartica opremljena z dvema DVI priključkoma (in ne z le enim), HDMI priključkom ter enim DisplayPortom. Na sliki zadnje strani kartice vidimo štiri pomnilniške čipe, priložena pa je še slika kontaktnih površin hladilnika, ki prikazuje blazinice za dodatnih 8 čipov. A velikost in oblika tega hladilnika se ne ujemata s tistim, ki je nameščen na grafično kartico, slednja je celo manjša od samega hladilnika. Na potrditev, da ima RV870 384-bitno pomnilniško vodilo, bomo morali torej še počakati. Zanimivo je tudi, da ima kartica le en 6-pinski PCIe napajalni priključek, torej bo največja poraba le do 150 W. Trenutno aktualna Radeon HD 4870 in 4890 uporabljata dva 6-pinska priključka, medtem ko ima le enega Radeon HD 4850. Če je slikana kartica res najhitrejša v naboru, je to odlična novica, a po drugi strani bi bila lahko prav zamenjava za Radeon HD 4850. A brez skrbi, saj bomo točne podatke dobili že čez nekaj dni oz. v najslabšem primeru čez en mesec. Poročali smo že, da bo AMD 10. septembra predstavil novo linijo grafičnih kartic oz. bo izvedel t.i. paper launch, ko bodo znani podatki, komponente pa še ne na voljo. Prireditev bo del ameriškega Tedna Patriotov in Herojev (od 5. do 11. septembra), ki se dogaja na letalonosilki USS Hornet, ki je bila pomemben del vesoljskega programa Apollo in je od leta 1998 plavajoči muzej. Že pred prireditvijo bo AMD imel krajša poročila drugod po svetu (Evropa, Azija, Afrika, Oceanija), kartice pa naj bi bile nato fizično dobavljive približno dva tedna kasneje (okrog 24. septembra), istočasno po celem svetu. Čas med prireditvijo in dobavljivostjo bo porabljen za pripravo testov in polnjenje zalog v trgovinah.

28 komentarjev

scorpy ::

EvREgreen v naslovu.. :)

filip007 ::

Grem stavit, da bo tole HD 5860.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Tr0n ::

Kaj pa planira nVidia za DX11?

galu ::

Mah, moja GTX295 bo še dobra za kakšno leto, mogoče 2.:D

mtosev ::

to bo high end?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Mitja358 ::

to bo high end?

X2 bo high-eng. Pomoje to ne bo najmočnejša enojedrna.

arjan_t ::

Kaj pa planira nVidia za DX11?


GT300, konec leta ali začetek naslednjega

FireSnake ::

No, sem kar vesel, da sem jih podprl z nakupom Radeona 4770 :D

Me pa nekaj zanima, ko je toliko govora o bugastih gonilnikih; 2 meseca jo je "gonim" (zdaj, koliko je casa), pa vse deluje kot svicarska urca (testiral z; Crysis, Prototype, Fallout 3, Demigod, COD MW, UT3, NFS Undercover)

Bo pa, po ozidu, cena moje kartice drasticno padla :D

Sem pa vesel, da so pri AMDju pohiteli, da arogantno nVidio naucijo kozjih molitvic. Tisti, ki castite zeleni tabor crucify me :D

Edit: aja, se to: zakaj se mi zdi, da bo par dni pred izidom kak primerek na eBayu :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

keba ::

Z gonilniki imajo lahko probleme rdeči in zeleni. Jst mam mojo 4870 že več kot leto, pa nisem mel niti enga najmanšega problema!

Komaj čakam da vidim kakne teste, upam da bodo vsaj 50% hitrejše od prejšnje generacije!

sonac ::

Problemi z gonilniki so bili predvsem pri X2 ali crossfire sistemih ob izidu kakšne nove igre, kar je ponavadi bilo odpravljeno max. v roku enega tedna.

Sicer pa je to malo offtopic :)

PNG ::

To ni res Sonac. Ko sem jaz imel mojo HD4850 je v roku dveh mesecev : odpadla okrasna nalepka od pregrevanja, ventilator sem pred vsako igro moral ročno nastaviti na 100%, da ni računalnih crashal (pri 100% se ventilator tako dere, da se ne moreš niti pogovarjati), za skoraj vsako novo igro sem rabil hotfix, ki je izšel resda 3-4 dni že po izzidu igre, določenih iger sploh nisem mogel igrati (Dead Space je na koncu vedno crashal), po dveh mesecih je pa kartica bila totalni kaput, tako da so mi dali možnost zamenjave v trgovini.

Edino, kar je bilo dobrega na tisti 4850ki je bilo to, da je crknila in sem jo lahko menjal za 9800GTX OCX.

Nikoli več ne kupim Radeona, hvala lepa :)

(aja, ohišje se ne pregreva, saj imam odprto ohišje z enim 25cm velikim ventilatorjem in celim kupom drugih ventilatorjev, HDD teče na 32 stopinjah, E8500E0@4.0gHz stock voltage teče na 53 stopinjah pri max obremenitvi, itd...)


Tako da nikoli več ne kupim Radeona, ker kakor sem ga zamenjal so vsi moji problemi čudežno izginili. Vsekakor pa, da ne bom popolnoma off topic, vse čestitke ATiju za tako hitro splavitev DX11 kartic. Smešno je edino, da še je nihče ne rabi, ker DX11 iger ni, moja GTX275 OC pa laufa vse igre na max pri 1920*1200 razen Crysisa, tako da ne bo nobenih problemov počakati na GT300.

Tr0n ::

Kaj pa planira nVidia za DX11?


GT300, konec leta ali začetek naslednjega

Kaj pa kak mid-range DX11?

goranTNT ::

Ah prov smešni ste že, z tem stalnim jokanjem. Imel 4 Radeone do sedaj, pa res nikoli, nikoli problemov. Sedaj imam notri 4850 in pravtako bp. Tako da nehajte že enkrat kot papige ponavljati eno in isto. Pač seveda, na vsake toliko kartic se pojavi določen procent problematičnih. Tudi Nvidia se zdaleč ni imuna na probleme. Statistično gledano so si pomoje kar blizu.

Pravtako breveze nekaj ocenjujete kartice katere specifikacije sploh niso znane. In smešno je ko nekateri govorite ze vnaprej kaj boste kupil, o kartici pa se ve zelo malo. Vsaj na teste pocakajte pa potem sodite. Kako zlahka vas proizvajalci ovijajo okoli prsta... Long live fanboys......

keba ::

pa to je neverjetno kaj eni komentirate. i100k100 ti pomoje 4850 še od daleč zgleda nisi vidu. Vsak naj kupi tisto kar mu paše. Jst nisem noben fanboy in vedno kupim kar ima najboljši p/p v tistem trenutku. Neko fanboyevsko pluvanje po AMD/ATI je čista bedarija. Sej te noben resno ne vzame!

M-XXXX ::

i100k100 le kako da sem imel v zadnjem letu najmanj 15 ati kartic (od eno do triple fire) pa nisem imel nobenih problemov, ki se jih nebi dalo rešit?

Bergyb ::

Nvidia ni nikjer napisala, da bo izdala DX11 čip... ATI že nakej časa izkorišča tessalation, Nvidia ga še ni, tk da ATI je veliko bližje DX11 kot Nvidia.

Pa še, če je je GT300 res MIMD, koliko iger bo popolnoma izkoriščalo to, ko so pa vse stare grafične in procesorji SIMD (tk ko DX10, ne poznam igre, ki nebi bila narejena na DX9, uporabljajo neke lastnosti DX10ke, sam narejene so pa na DX9...)
Po moje, bodo razvijalci zelo veseli nove arhitekture, v igrah se pa ne bo poznalo, vsaj še nekaj časa ne.

Sicer sem jaz tudi za Nvidio glede gonilnikov, sam sedaj ni več takih problemov, kot je bilo včasih, drugače pa tudi Nvidia rabi nekaj tednov pri določenih naslovih, da pošlihta gonilnike!

Počakajmo na teste nove ATIjeve grafične, nato še na prihod DX11 iger, ki bodo končno izkoriščale več jeder procesorja. DIRT 2 bi naj bil DX11.

Pripis:
DX10 se ni uporablal, ker je Vista zanič, s prihodom W7 bi naj XPji zamrli in tako bi naj šlo počas vse na DX11, seveda v primernem času, bomo videli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bergyb ()

updx ::

Meni pa Geforce 4 MX440 dela že 8 let brez problemov.

Dr_M ::

i100k100 le kako da sem imel v zadnjem letu najmanj 15 ati kartic (od eno do triple fire) pa nisem imel nobenih problemov, ki se jih nebi dalo rešit?


Prehitro si jih menjal. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

FireSnake ::

pri 100% se ventilator tako dere, da se ne moreš niti pogovarjati


No, to pove, kolk so tvoja opazanja merodajna :D

Sploh z odprtim ohisjem in "celim kupom drugih ventilatorjev".

HAHA! :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

bluefish ::

Smešno je edino, da še je nihče ne rabi, ker DX11 iger ni, moja GTX275 OC pa laufa vse igre na max pri 1920*1200 razen Crysisa, tako da ne bo nobenih problemov počakati na GT300.
Enako je bilo pri DX10, torej nič posebnega. Je pa vsakomur jasno, da je nesmiselno leteti v trgovino takoj, ko bodo imeli zaloge.

Dr_M ::

Cisto odvisno, kaj imas sedaj v racunalniku.
Ce imas kasno ze malo starejso graficno (nvidia 8600/8800, ATI 3xx0 ali starejse), se ze splaca menjat. Novejsih se pa ne, dokler se cene malo ne umirijo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

keba ::

jst moje 4870 ne bom menjal, razen če bo serija res odlična in poceni, in seveda par iger ki bodo zahtevnejše, sedaj ni na trgu igre razen Crysisa, ki bi rabile močnejšo grafo.

Pyr0Beast ::

odpadla okrasna nalepka od pregrevanja, ventilator sem pred vsako igro moral ročno nastaviti na 100%, da ni računalnih crashal (pri 100% se ventilator tako dere, da se ne moreš niti pogovarjati)

Nekateri ventilatorji na 100% imajo manjši pretok zraka kot na nižjih vrednostih. 6800GT/Ultra od leateka je že imela tak fenomen.
Po odvitju iz 100% na 53% (stock) je temperatura na navitem jedru padla za ~10°C.
Pač, zrak se zabija in nato samo vrtinči okoli ventilatorja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PNG ::

Pyr0, imam priznan izpit iz prenosa in prestopa toplote, tako da vem za kaj se gre pri teh pojavih.

Saj ne rečem, možno da sem na tako karto jaz naletel, samo je meni ena slaba izkušnja čisto dovolj, da je več ne želim ponovno prenašati.

EDIT: Aja, pa še to, čeprav je ohišje odprto je praktično neslišno. Kvalitetne komponente naredijo svoje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

PaX_MaN ::

Pa pomoje je izid, ne izzid.

vorantz ::

Pyr0, imam priznan izpit iz prenosa in prestopa toplote, tako da vem za kaj se gre pri teh pojavih.

Saj ne rečem, možno da sem na tako karto jaz naletel, samo je meni ena slaba izkušnja čisto dovolj, da je več ne želim ponovno prenašati.

EDIT: Aja, pa še to, čeprav je ohišje odprto je praktično neslišno. Kvalitetne komponente naredijo svoje.


raje povej od katerega proizvajalca je bla kartica

PNG ::

Sapphire

PrimozR ::

Cisto odvisno, kaj imas sedaj v racunalniku.
Ce imas kasno ze malo starejso graficno (nvidia 8600/8800, ATI 3xx0 ali starejse), se ze splaca menjat. Novejsih se pa ne, dokler se cene malo ne umirijo.

Ka pa GF 7? :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeoni navsezadnje v oktobru?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
247755 (7041) Jst
»

Potrjene specifikacije Radeonov HD 5700 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
768389 (5532) M-XXXX
»

Prvi testi Radeonov HD 5800, prihaja tudi serija 5700 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
629729 (7004) LordPero
»

Poplava testov Radeon HD 4770 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
578879 (5706) opeter
»

Prvi 40 nm čip iz ATija - RV740

Oddelek: Novice / Grafične kartice
153969 (3088) PrimozR

Več podobnih tem