»

600 GB Intelov SSD, TRIM tudi za OCZ

Kapaciteta že,kaj pa cena?

vir: Expreview.com
Expreview.com - SSDji so komajda postali popularni kot sistemski diski, za kar je kriva visoka cena na gigabajt oz. majhna kapaciteta, ko Intel že sanja o SSD-jih, ki bi po velikosti konkurirali povprečnemu mehanskemu trdemu disku. Pogon SSD s kapaciteto kar 600 GB bi po njihovih napovedih lahko ugledali že čez približno eno leto, v zadnjem četrtletju leta 2010. Trenutno aktualne Intelove pogone prve in druge generacije, ki uporabljajo NAND Flash pomnilnik izdelan v 50 oz. 34 nm-proizvodnem procesu, naj bi popolnoma ukinili v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Tej potezi bo, kot rečeno v zadnjem četrtletju, sledil Postville Refresh, ki naj bi v 2,5 palčni, X25-M obliki prišel v treh kapacitetah - 600, 300 oz. 160 GB. Tolikšen dvig kapacitete...

7 komentarjev

SSD-ji se bodo pocenili v treh do petih letih

Gibanje cen 16-gigabitnih MLC-čipov

X-Bit Labs - Nestrpno že čakamo, da se SSD-ji pocenijo na znosne ravni. Daleč od tega, da bi bili nesramno dragi, a v primerjavi s klasičnimi trdimi diski so vendarle nekoliko predragi, da bi jih popolnoma nadomestili. Izvršni direktor podjetja OCZ, ki je vodilni svetovni proizvajalec DRAM-a in flasha, obljublja, da se bodo SSD-ji na raven trdih diskov spustili v prihodnjih treh do petih letih. Do takrat bo ostalo trenutno stanje, ko SSD-je uporabljajo za zagonske in sistemske diske, medtem ko se za masovno shranjevanje podatkov še vedno zatekamo h klasiki. V zadnjem času se je flash sicer podražil, a v prihodnosti bo pričakujemo cenitveni trend. V SanDisku pojasnjujejo, da se bo z nižanjem cen flasha upočasnilo investiranje proizvajalcev v te proizvodne kapacitete,...

17 komentarjev

Intel pripravlja večje in cenejše SSDje

engadget - Intel in Micron, ki sodelujeta pri razvoju pomnilniških tehnologij, sta Flash čipe uspešno zmanjšala na 34 nm, kar je seveda dobro za nas, potrošnike in naše denarnice. Z manjšim proizvodnim procesom so pomnilniški čipi cenejši za proizvodnjo in fizično manjši, kar pomeni cenejše oz. večje pogone. Intel je že pred kratkim ponovno spustil cene svojih SSDjev, zaradi česar 80 gigabajtni X25-M stane le še 320 $ oz. približno polovico cene ob predstavitvi manj kot leto nazaj. S prehodom na 34 nm čipe se bodo dvignile predvsem kapacitete, saj je Intel že napovedal nove, 80, 160 in 320 GB modele. Novinci naj bi po prvotnih govoricah prišli na trg šele v zadnji letošnji četrtini, a je Intel povedal, da jih bomo ugledali že čez nekaj tednov. Največji modeli bodo prostorsko tako popolnoma primerna zamenjava za mehanske diske v večini prenosnikov. Če bo cena prava, seveda.

18 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

Netbook za ženske

Hartware.net - HP je predstavil nov netbook, ki pa za razliko od ostalih ne bo namenjen moškemu delu populacije. Mini 1099EG Vivienne Tam Edition Netbook bo namreč rožnat. Priporočena cena znaša 599 evrov, kar pomeni, da HP Intelov Atom N270, 60 GB diska, gigabajt pomnilnika, integrirano grafično kartico in nobenega optičnega pogona ceni za 250 evrov dražje kot v Miniju 701EG. Razlika mora biti posledica rožnate barve ali zgolj nečimrnosti.

14 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev