» »

Avstralija z novo solarno elektrarno

1
2
3

PrimozR ::

Kaj pa ogrevanje pozimi in osvetlevanje?


Potrebuješ osvetljevanje celo noč? Se mi je zdelo. Potrebujejo Avstralci ogrevanje? Bolj ali manj ne. Obratujejo fabrke 24/7? Nekatere ja, nekatere ne. Evo ti, manjek porabe električne energije.

Icematxyz ::



Če imaš 1 MW sončno elektrarno, moraš vedeti, da ponoči (in ob slabem vremenu) te energije ne boš mogel tako dobiti in rabiš rezervo - nuklearko.

Za 10 MW energije iz "obnovljivih" virov boš še vseeno mogel za rezervo imeti 10 MW nuklearko (ali pa velike akumulatorje:))).


No glede na to da še jutri ne bomo imeli 90% ali 95% energije z obnovljivih virov energije mislim da takšna razmišljanja ne koristijo ničemur drugemu kot pač temu da se fajn sliši.

Tisti procent ali dva bo pa morda uspešno pretvoril dovolj sončne energije da bo istočasno klimatiziral bivalne prostore na nižjo temperaturo?

Se pravi sonce ki hladi poleti. A ni to fajn?

Mipe ::

Hladilnik. Kup mašinerije na 'idle', ki kljub temu še vedno požira kilovate. Računalnik sestre, ki klepeta pozno v noč, tvoj računalnik, ko občuduješ obline mičnih dam in telovadiš svojo roko. Hja, ponoči poraba ni toliko manjša; še več, če kot moj oče prižigate luči po vsej hiši in nanje pozabite ;)

nekikr ::

Super je ja, razen dejstva, da bi moral dobiti še drugo službo samo zato, da bi lahko zadevo financiral...

Kauko ::

Pač thomas in alien, po vajinem so ti vedno hujši vremenski pojavi pač normalen potek. Jebat ga, bomo počasi postavljali bunkerje in vele zidove ob obalah, neprebojne strehe, nebesne zavese,... samo da bote lahko še naprej se na velko vozačkali z avtomobilčki in se igračkali z težko potrošnimi zadevami. Jebat ga, vam pač dejstvo, da se na zemlji odvija proces, ki bi moral trajati ne 100 let ampak 10000 let ne pove ničesar.

nurmaln ::

Energija s katero nas zasipa Sonce je končna, tako kot vsaka druga. Vsak dan je je več v toploti Vesolja, pri tistih parih Kelvinih. Ni neomejeno ne Sonce, ne kaj drugega. Celo imamo na Zemlji za dlje urana, kakor bo trajalo Sonce s svojimi žarki.


Tole me pa zdej resno zanima.
Na svetu bomo v 2009 nucali cca 65.000 ton urana.klik
Sonce bo vodik kurilo še cca 5.000.000.000 let. (potem bo še kar nekaj časa kurilo helij ampak to je za nas nepomembno)

Ob današnji porabi urana ti praviš da ga bo dovolj za dalj časa kot bo trajalo sonce s svojimi žarki? Ga imamo 327.000.000.000.000 ton?
Če sm kje sfalil s podatki ali izračunom me prosim popravi.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Daedalus ::

Jebat ga, vam pač dejstvo, da se na zemlji odvija proces, ki bi moral trajati ne 100 let ampak 10000 let ne pove ničesar.


To je dejstvo? Stupid me, sem skoz mislil, da je (švoh utemeljena) špekulacija.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Icematxyz ::

Pa se je smiseln sploh o tem pogovarjati dokler procent obnovljivih virov na podlagi solarne energije ne naraste?

Dokler je delež tako majhen pa pač rečeš koliko MW ali GW proizvedeš pa je vseeno ali podnevi ali ponoči. Toliko MW ali GW pač imaš več na razpolago v omrežju. In zagotovo to ne predstavlja neke velike težave a ne da?

nekikr ::

Načeloma imaš res. Problem nastane, ker imaš čedalje več ljudi, ki v to verjamejo in fanatično zagovarjajo, samo zato, ker naj bi bilo bolje, ker se sliši dobro. je pa dejstvo, da 1-2% ne vpliva na nobeno stvar.

DeusVult ::

Še več. Zeleni kult je uspel vplivati tudi na RKC, ki je že zelo Zelena.


O čem ti to? Bog nam je naredil zemljo za našo korist, ne za to, da se gremo eko-hipije.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

Kauko ::

Thomas in aline, pol si tile spodaj to zmišljujejo in nekje skrivoma črpajo vodo iz jezera v svoje čutare?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/62614...
Pa da se malo izobrazita še:
http://www.cbsnews.com/htdocs/environme...
Aja, pa parodija na arogantneže, ki več kot zadane bistvo:
http://www.southparkstudios.com/episode...

Spock83 ::

Če dobro plačajo se pri njih zaposlim kot pomivalec sončnih celic :P (Pa še žvali bodo imeli lepo senco :))

Edit: Saj bi se tudi pri nas to razvilo samo kurac, ker potem nas ne morejo elek. distributerji oguliti, če bi imeli svoje celice na bajti/bloku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

BigWhale ::

Obnovljivo je nekaj v odvisnosti od opazovalnega sistema. Gozd, ki sam od sebe raste in jaz samo enkrat na mesec eno smreko podrem je zame dovolj obnovljiv, da do konca zivljenja ne bom vec potreboval skrbeti za energijo.

To, ce pa stvar na nekem nizjem nivoju fizikalno ne stima, je pa prav vseeno. Ekonomsko gledano se meni racun izide in gozd je zame obnovljiv vir energije.

Sonce? Nevem. Za cas mojega zivljenja bo vedno sijalo. Na eno soncno celico bom priklopil akumulator in naj eno zarnico in ce bom imel dovolj velik akumulator in dovolj soncnih celic mi bo tista zarnica gorela dokler ne bo pregorela. Energija v tisti bateriji se bo kar sama od sebe obnavljala, cudezno.

Na dolgi rok se mi stvar izplaca. Povsem obnovljivo zame.

Mlin na vodi se bo vrtel dokler mu kolo ne strohni ali pa zarjavi do te mere, da razpade in ga ni vec. Tudi to je zame povsem obnovljivo. Zelezno kolo se bo vrtelo kakih 1000 let leseno pa 300. Povsem dovolj.

Od kje pride energija za rast novih dreves, za sijanje sonca in za to, da je v recni strugi dovolj vode je pa popolnoma izven mojega opazovalnega sistema. In ce cez pet milijard let ne bomo mogli vec restartati sonca in zaradi tega ni obnovljiv mi prav dol visi... ;)

Nima tle termodinamika nobene veze. Tko k nevidnost ne pr nevidnem crnilu. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

poweroff ::

Ja, poleg tega je pri soncu in nafti še ena pomembna razlika. Če nafte ne porabiš, jo prihraniš.

Če sončeve svetlobe ne porabiš, pa sonca ne boš prav nič prihranil.

Poleg tega je pri nafti problem v emisijah - strupenih snoveh, ki jih potem vdihavamo.
sudo poweroff

techfreak :) ::

Poleg tega je pri nafti problem v emisijah - strupenih snoveh, ki jih potem vdihavamo.

Zaradi tega pa potrebujemo nuklearke, ki so okolju večinoma prijazne (razen odpadkov).

Zheegec ::

ALIEN, tvoji komentarji pa so res krepki. Ok, pol pa pač naj kopljejo premog(dokler pač bo), pa poplavjljajo doline(dokler jih bo pač dovolj), pa laufajo Nuk.el.(dokler pač ne poči),... Taki kot si ti, ki posmehljivo gledajo na vsak tak projekt, so ravno krivci temu, da se še vedno vozimo z energijsko najbolj potratnimi sredtstvi in grejemo zemljo preko njenih meja. In če je tebi to tako politična reklama, zakaj pa se je pol noben naš politik ne poslužuje? Niti noben evropski? Dobro, nekateri se, samo ti pa RAVNO zaradi pesimističnih pepčkov ne pridejo v parlament. Bog ne daj, da bi njim kdo kaj prikrajšal elektriko za 5min, da nebodo mogli srfat po netu in se furat z težko mašino.

In ja, doma razmišljamo že kar nekaj cajta o sončnih celicah, vendar zaradi vedno pogostejših neurij v naših koncih(ki so med drugim ravno posledica tvojih termo in hidro elektrarn), investicija ni najbolj varna.

edit
thomas:"Svetu entropijska ura tiktaka in mi zaenkrat nismo noben pomemben faktor pri tem. Pa delali kar hoteli. Paziti moramo samo na to, da imamo čim manj ponesrečenih in bolnih zaradi naših "energetskih" projektov."
Aham, torej so 10x povišane temperaturne vrednosti zadnjih 100 let glede na zgodovino zemlje stage komedija, ki jo prodaja Al Gore?

Neurja so posledica termo in hidro elektrarn? Dosti hujša neurja so že bila v zadnjih stoletjih, Zemlja se pa segreva že nekje 20.000 let. Pričakuješ, da se bo nehala segrevati? Površina morja je bila med zadnjim interglacialnim obdobjem še 6 metrov višja, kot danes - to lahko približno napovemo tudi za sedaj. pa s človekom ali brez.

Kot rečeno - rad bi se fural na neke kvazi "eko" rešitve, ampak te zadeve za furanje našega omrežja (kot rečeno) niso primerne. Iz 1GW elektrarne ne dobiš 1GW, ampak v povprečju manj, kot 1/5 tega. Pa še težave za omrežje to povzroča. Vsi ti "zeleni" bi imeli neke neumne rešitve, da se potem sami sebi zdijo "eko" in "kul" ter nam govorijo, kako jih skrbi za prihodnost. Ko bi pa imeli parkrat dražjo elektriko (ker sončni paneli v svoji življenjski dobi komaj povrnejo svojo investicijo energije) in pa manj zanesljivo omrežje bi bili pa jezni na "zlobne kapitaliste".

Ko prideš domov pričakuješ, da bo toplo in da se bodo luči prižgale? Potem potrebuješ jedrsko elektrarno, drugi blok NEK bi za 2milijardi€ prinesel čistih in zanesljivih 1200MW ali več, kar je več, kot dobiš od 5000MW sončnih/vetrnih elektrarn.

mvidovic: kaj je poanta tvojih linkov? South park je tudi meni všeč ja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pyr0Beast ::

Načeloma je ponoči poraba energije manjša. Sicer pa se dela na shranjevanju sončne energije (kotel, v katerem sonce čez dan utekočini sol, nato pa ta tekoča sol čez noč uparja vodo in proizvaja elektriko.
Errr. In kaj narediš ko se ti ta sol v uparjalniku strdi ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

Rečeš "Fucked!" in postaviš zanesljivo jedrsko elektrarno ;)

BigWhale ::

Načeloma je ponoči poraba energije manjša. Sicer pa se dela na shranjevanju sončne energije (kotel, v katerem sonce čez dan utekočini sol, nato pa ta tekoča sol čez noč uparja vodo in proizvaja elektriko.
Errr. In kaj narediš ko se ti ta sol v uparjalniku strdi ?


To sem tudi jaz enkrat razmisljal. Verjetno je stvar tako narejena, da se sol utekocini posredno v nekem vecjem kontejnerju in sluzi samo kot medij sranjevanja toplote. Tako bi jaz to naredil no. Sonce greje vodo, voda pa greje sol, ki se potem utekocini v samem uparjalniku. Sol sama nic ne krozi in se lahko kadarkoli strdi.

Zheegec ::

No, da ne bomo kar malo na pamet govorili.

V reviji Delo in dom (sreda, 13. maja) je članek o nekomu, ki ima na strehi 100m^2 z max teoretično močjo 13KW. Citiram;
Na merilnem mestu se meri količina proizvedene električne energije, ki jo oddaja v omrežje

Sončna elektrarna je naložba - zanjo so odšteli približno 57 tisoč € - ki se odplačuje sama... se bo izplačala v približno osmih letih... z distributerjem... so podpisali pogodbo o odkupu električne energije po subcenvcionirani ceni

0,42€ jim plačajo za KWh... Torej splača se preprosto samo zato, ker mi potem več plačamo Elektru za ceno elektrike iz NEK, ker imajo neki idioti doma sončne celice in energijo oddajajo v omrežje in za to dobijo 5x več denarja, kot dobi za enako količino energije NEK. Če ne subvencioniramo nakupa sončnih celic in ne subvencioniramo energije proizvedene iz njih, se pa sončne celice ne splačajo.

Za 40x cene teh 100m^2 (oziroma manj, saj je tudi nakup sončnih celic subvencioniran) sončnih celic bi lahko imeli drugi blok NEK z močjo 1,2+GW. To pa je "zelena naložba", saj sončne celice rabijo zelo dolgo, da proizvedejo toliko energije, kot je bilo vložene v izdelavo le-teh, jedrska elektrarna pa relativno gledano dosti manj. Pa še zanesljiva je, pa še nima življenjske dobe 15 let, ampak dosti dosti več.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

T0RN4D0 ::

Če imaš primerne površine in se tehnologija izkaže za rentabilno, zakaj pa ne. Samo za to ker mi nimamo ustreznih pogojev, še ne pomeni da sončnih panelov ne smejo postavljat avstralci. Za doštukat malo že ne škodi sončna energija, sploh ker jo baje podnevi primankjuje bolj kot ponoči. Tudi kdaj bo in kdaj ne bo štrom lahko pri sončnih celicah kar fino napoveš v avstraliji, če bo oblačno veš vnaprej, kdaj sonce vzide in zaide je pa tudi jasno. Za čiščenje panelov so si pustili dovolj prostora da se najbrž po hitrem postopku spuca s kakšnimi namenskimi tovornjački. Skratka, ne bi rekel da je to ne vem kako bolj zeleno, dokler se za en sončni panel pokuri tolk pa tolk (poceni) nafte v eni tretji državi, ampak zaenkrat itak kakorkoli pridobivamo energijo serjemo povsod okoli sebe. Tako da če je sonce in plac, naj bodo celice, če so reke, kr naj bojo hidroelektrarne, če ni placa, pa jedrske.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

Subvencionirana je cena iz EU subvencij in ne iz tvojega računa za elektriko :)

To sem tudi jaz enkrat razmisljal. Verjetno je stvar tako narejena, da se sol utekocini posredno v nekem vecjem kontejnerju in sluzi samo kot medij sranjevanja toplote. Tako bi jaz to naredil no. Sonce greje vodo, voda pa greje sol, ki se potem utekocini v samem uparjalniku. Sol sama nic ne krozi in se lahko kadarkoli strdi.
Para ni najboljši prenosnik toplote, poleg tega jo je zelo zafrknjeno črpati. Pare pa pri 700 st. C pod nobenim pogojem in tlakom ne spraviš nazaj v vodo :)

Razen .. če ne uporabiš na primer tekočega natrija ali kakšne podobne kovine, mogoče celo aluminija. Samo taka zadeva pa je železo za šalo.

Sicer zakaj ne raje kar narediti par lukenj v kamen ter ga greti ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bili_39a ::

Za 40x cene teh 100m^2 (oziroma manj, saj je tudi nakup sončnih celic subvencioniran) sončnih celic bi lahko imeli drugi blok NEK z močjo 1,2+GW.


Si šel za ene 1000 faktor falit.

Zadeve niso tako črno-bele. Tale elektrarna v Avstraliji bo zelo ugodna, če jo bodo zares postavli s tem denarjem. Čez desetletje bo fotovoltaika realna opcija, tačas jo je pač treba malo vzpodbujat - drugače tudi razvoja ne bo.

Tisto, da celice ne vrnejo svoje energije pa je en mit, ki je mogoče držal pred dvemi desetletji, danes pa že monokristalne povnejo vložek (odvisno od sončnih ur v 3-4 letih, tankofilmne pa v enem letu).

T0RN4D0 ::

Eh to z ogrevanjem je po mojem spet en šmorn ki ne more počet nič drugega kot dodatno zniževat učinkovitosti. TE subvencijo so pa tud en šmorn da ljudje dejansko verjamejo da se sončne celice splača postavljat. Ja seveda se ti jih splača, če ti pa država plača 4x tolk za štrom, po kolkr ga prodaja, ampak če bi država to gradila, oziroma kakšna firma, bi pa tist štrom namesto 40 centov bil kr naenkrat vredn kakšnih 5 centov. (ja, v normalnih okoliščinah se stvari prodajajo od izvora dalje čedalje dražje in ne obratno)... Skratka, če se je zadeva prej povrnila v 8 letih, se brez subvencij v istih okoliščinah povrne po... 64 letih. Oziroma, če imaš tolk da pokriješ le del lastnih potreb, po 32 letih. To je, če ti zadeva dela 32 let brez kakršnihkoli okvar, skozi z isto učinkovitostjo, prideš na nulo. Če si vzel za panele še kredit.... Kot rečeno, če se stvari lotiš malo na večje in greš stvar tržit si še toliko bolj v riti.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

PrimozR ::

No, da ne bomo kar malo na pamet govorili.

V reviji Delo in dom (sreda, 13. maja) je članek o nekomu, ki ima na strehi 100m^2 z max teoretično močjo 13KW. Citiram;
Na merilnem mestu se meri količina proizvedene električne energije, ki jo oddaja v omrežje

Sončna elektrarna je naložba - zanjo so odšteli približno 57 tisoč € - ki se odplačuje sama... se bo izplačala v približno osmih letih... z distributerjem... so podpisali pogodbo o odkupu električne energije po subcenvcionirani ceni

0,42€ jim plačajo za KWh... Torej splača se preprosto samo zato, ker mi potem več plačamo Elektru za ceno elektrike iz NEK, ker imajo neki idioti doma sončne celice in energijo oddajajo v omrežje in za to dobijo 5x več denarja, kot dobi za enako količino energije NEK. Če ne subvencioniramo nakupa sončnih celic in ne subvencioniramo energije proizvedene iz njih, se pa sončne celice ne splačajo.

Za 40x cene teh 100m^2 (oziroma manj, saj je tudi nakup sončnih celic subvencioniran) sončnih celic bi lahko imeli drugi blok NEK z močjo 1,2+GW. To pa je "zelena naložba", saj sončne celice rabijo zelo dolgo, da proizvedejo toliko energije, kot je bilo vložene v izdelavo le-teh, jedrska elektrarna pa relativno gledano dosti manj. Pa še zanesljiva je, pa še nima življenjske dobe 15 let, ampak dosti dosti več.


Se strinjam s tvojim postom, ampak 3x ni ravno dosti dosti ;)

Kauko ::

Alien, če linkov ne razumeš, pol ne vem kaj se sploh oglašaš na to temo. Ta tvoja preračunavanja koliko energije za kaj itd itd, pa samo kažejo tvojo odvisnost od tehnologije,... če ti crkne net za 15min pol že verjetno paniko zganjaš al kako? Da ne govorim o elektriki.

In ja, termo in hidro elektrarne so med drugim sokrive za ta neurja, kdo pa? Misliš da eno umetno stvarjeno jezero sredi kotline nič ne vpliva na podnebje? Da ne govorim o termo elektrarnah, katerih izpusti presegajo izpuste parih tovarn. Zakaj pa misliš da se podnebje ogreva? Pa preberi si vsaj drugi link, če ga ne razumeš pa ti bom po slovensko napisal.

nekikr ::

bili_39a: "Tisto, da celice ne vrnejo svoje energije pa je en mit, ki je mogoče držal pred dvemi desetletji, danes pa že monokristalne povnejo vložek (odvisno od sončnih ur v 3-4 letih, tankofilmne pa v enem letu)."

A lahko prosim to izjavo podkrepiš s čim, poznam kar nekaj ljudi ki kolnejo nad sončnimi celicami, ker so nasedli masovnemu poneumljanju in bi res rad videl, kje so falili. Kako to, da si ti tako pameten, da investicijo povrneš v enem letu (s čimer bi v trenutku postal daleč, daleč najbogatejši zemljan), vsi ostali pa pravijo da je to ena sama izguba oz. da je vse "bl tko tko".

Prosim, povej, kako še jaz postanem najbogatejši zemljan, kakšno čudo tehnike si ravno odkril?

zee ::

Podnebje se ogreva/spreminja zato, ker smo pac v malo bolj toplem delu zivljenja planeta Zemlja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Gregor P ::

... meni se takšni projekti zdijo zanimivi predvsem iz znanstvenega smisla, torej kot pomoč pri razvoju raznovrstnih idej, čeprav so morda ekonomsko gledano popolnoma neprofitni ... kaj takšnega si lahko privoščijo večinoma le države oz. veliki koncerni in tako prispevajo, da se lahko družba hitreje tehnološko razvije; recimo s to novo solarno elektrarno bodo lahko praktično preizkusili vse nove materiale in koncepte, odpravili napake, pocenili proizvodnjo, odkrili oz. razvili medtem še kaj novega, morda kaj, kar bo uporabno za čisto nekaj drugega ... skratka družbeno koristno delo:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

T0RN4D0 ::

Tisto o 3-4 letih je blo rečeno za energijsko bilanco. Se pravi, Kitajc porabi XYZ KWh energije, al pa recimo kantico kantico nafte. Ko zadevo montiraš, mora najprej par let po njej sijati sonce, da dobiš tisto kantico nafte nazaj. Cenovno seveda ne plačaš samo tiste kantice nafte ampak poleg kantice nafte najprej Kitajcu plačaš kilo riža, potem plačaš kilo riža tistemu ki je razvil celice, kantico nafte tistem ki je panele pripeljal v evropo, pol odojka vzamejo cariniki in davkarija, en odojek gre za preprodajalca celic, potem pa še eden za monterje. Ko bojo celice v nekem doglednem času vse to pokrile, bodo že same uspele, ne bo potrebno nič subvencionirat. Dokler pa ne, pa niso najbolj upravičen nakup.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

energetik ::

Alien, če linkov ne razumeš, pol ne vem kaj se sploh oglašaš na to temo. Ta tvoja preračunavanja koliko energije za kaj itd itd, pa samo kažejo tvojo odvisnost od tehnologije,... če ti crkne net za 15min pol že verjetno paniko zganjaš al kako? Da ne govorim o elektriki.


Ne, ta preračunavanja kažejo, da človek razmišlja s svojo glavo in vsaj približno ve, kako stvari v resnici stojijo. In ne verjame vsemu, kar mediji in politiki nakladajo.

nekikr ::

T0RN4D0: bencin po drugi strani raste na mojem dvorišču in ga zjutraj preden grem v službo naberem in stresem v avto?

Valvoline ::

A niso ble neke raziskave narejene,da če bi se lotil solarnih projektov v Afriki bi lahka tja pridobil elektrike da se zadovoli vsaj polovica potrebe po štroma v Evropi in kompletno zadovolil potrebe na črnem kontinentu?.

Thomas ::

Politiki so najslabši? Ne, po moje so novinarji še slabši. Še slabši od novinarjev so pa takoimenovani znanstveniki, ki so izvor dezinformacij.

Nevedna raja ... je pač nevedna raja. Vključno s tistimi, ki so v zadnjem času prišli na Slotech in se nekej delajo pametne. Niso na nivoju foruma, a tega ne vedo. Navadna nevedna raja pač.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nekikr ::

Res je. Prav tako bi zadostili potrebe po energiji za cel svet, če bi vsa svetovna morja prekrili s tistimi vodnimi turbinami ali pa če bi celotno azijo prekrili z vetrnimi turbinami...

dzinks63 ::

Nekateri še vedno mislijo in so prepričani (to so rezultati medijev "algore"), da je za klimastke spremebe kriv-zaslužen človek. Ljudje na zemlji posegajo po naravi zadnjih 2000 let, zares intenzivno pa zadnjih 200 let. Klimatske spremembe so vedno bile, celo veliko bolj drastične, kot pa so sedaj v času človeške vladavine. Veliko večji vpliv na vse skupaj imajo drugi pojavi, sonce, velikanske vulkanske erupcije, zadetek velikega meteorita, nižanje in višanje kopnega in s tem spreminjanje površine oceanov in morij. Neka mlaka več ali manj na zemlji katero naredi človek s HE, je le pljunek pri spremembi celotne vodne površine za zemlji.

Se strinjam z gregorjem, da vse to le ni za stran vrečt in da bomo iz tega tudi kaj pametnega ven potegnili. Na napakah in uspehih se učimo in pri naslednjih generacijah, bi pa že znalo kaj boljšega ratat (>%p/p). Človek je izumljal in izumlja še bolj nekoristne zadeve, tole pa ima perspektivo, vsaj začasno kot neka tržna niša, vendar tista prava stvar je fuzija, v katero bi morali vlagati maksimum, da bi jo čiprej dosegli in obvladali v kontroliranih razmerah.

Kauko ::

Arktika in debelina ledu v zadnjih 140 letih:


Količina co2 in ch4 v ozračju dandanes in v primerjavi z preteklostjo:


Pa še primerjava izpuščenega co2 po panogah(samo elektro in avto industrijo je treba uredit, pa bo velik napredek):


Pa še za vas, pesimiste, kateri častite industrijske magnate bolj kot bogove:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kauko ()

imagodei ::

mvidovic,

pa saj nisi nov na forumu?!

Glede Global Warminga imamo temo, dolgo 130 strani. Ne mislit, da si zdaj nekaj novega odkril. Če si pa kljub vsemu v to prepričan, pa je Global Warming tema pravo mesto za debatiranje o tem.

Pa pričakujemo, da se boš najprej par dni poglobil v že povedano.
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Ob današnji porabi urana ti praviš da ga bo dovolj za dalj časa kot bo trajalo sonce s svojimi žarki? Ga imamo 327.000.000.000.000 ton?


Absolutno ga imamo dovolj. Milijoniko Zemlje je uran. Najmanj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

energetik ::

Glede fuzije - ko bo enkrat dovolj razvita, bodo še vedno potrebne TE in HE za uravnavanje proizvodnje porabi. Ker fuzija bo kot sedaj jedrske vozila v pasu, porabe se pa nenehno spreminja.
Sam pa stavim na črpalne HE, ki so dejansko ekonomsko upravičene velikanske baterije. Preverjena tehnologija - potrebuješ hrib, turbino, cevi in navadno vodo. Vse skupaj s 75% izkoristkom.
Če bi postala proizvodnja sončnih panelov ekonomsko in energetsko dovolj učinkovita, bi jih enostavno uporabljali z velikimi ČHE, ki bi podnevi shranjevale presežke sončne energije, ponoči pa dajale. Vendar do tega še nismo prišli, najprej se morajo celice tako ekonomsko kot energijsko povrniti veliko prej kot sedaj. Brez subvencij.

Zheegec ::

Alien, če linkov ne razumeš, pol ne vem kaj se sploh oglašaš na to temo. Ta tvoja preračunavanja koliko energije za kaj itd itd, pa samo kažejo tvojo odvisnost od tehnologije,... če ti crkne net za 15min pol že verjetno paniko zganjaš al kako? Da ne govorim o elektriki.

In ja, termo in hidro elektrarne so med drugim sokrive za ta neurja, kdo pa? Misliš da eno umetno stvarjeno jezero sredi kotline nič ne vpliva na podnebje? Da ne govorim o termo elektrarnah, katerih izpusti presegajo izpuste parih tovarn. Zakaj pa misliš da se podnebje ogreva? Pa preberi si vsaj drugi link, če ga ne razumeš pa ti bom po slovensko napisal.

Ti bi rad sončne celice - to je kar precej high-tech, jaz bi se zanašal na preizkušene jedrske elektrarne, torej nisem tako zelo high-tech :)

No, resno - umetno ustvarjeno jezero vpliva globalno gledano na podnebje zelo malo več, kot če bi bila tam normalna reka. Globalno gledano to, kar mi spreminjamo na Zemlji skoraj ni zaznavno.

Tvoj drugi link sem kliknil, nekaj glede global warminga. Za to imamo neko zeloo dolgo temo na forumu z naslovom "global warming", se veselim tvoje udeležbe v njej.

Zakaj pa misliš, da se podnebje ogreva že 20.000 let, prej se je pa nekaj krat več časa hladilo? Smo 130.000 let nazaj nehali izdelovati Range Roverje in se je začelo hladiti?

No, pa še vedno nisi napisal, če se sončne celice splačajo ali ne - gledano globalno, za napajati kočo pod Triglavom se seveda splačajo. Mislim tako denarno, kot energetsko.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

T0RN4D0 ::

T0RN4D0: bencin po drugi strani raste na mojem dvorišču in ga zjutraj preden grem v službo naberem in stresem v avto?


Ne, ampak kantica bencina tebe stane iz prejšnje zgodbice par odojkov manj kot tista iz sončnih celic.


Me zanima če kakšna tovarna ki proizvaja sončne celice dejansko laufa na njih, al se vse zanašajo lepo na kolm, nafto in nuklearke? Madona če so celice tako učinkovite, če se tako hitro povrnejo, bi pričakoval da majo ta podjetja elektrike sploh ne rabijo od zunaj uvažat...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

WarpedGone ::

Glede fuzije - ko bo enkrat dovolj razvita, bodo še vedno potrebne TE in HE za uravnavanje proizvodnje porabi. Ker fuzija bo kot sedaj jedrske vozila v pasu, porabe se pa nenehno spreminja.

Stuhtal bomo fuzijo, kakšnega bolšga bufferja energije pa nikakor ne?
Energetik, dej se mal v roke vzem.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Madona če so celice tako učinkovite, če se tako hitro povrnejo, bi pričakoval da majo ta podjetja elektrike sploh ne rabijo od zunaj uvažat...


Ja. S tem jih je postavil na laž. Če bi bile sončne celice za kakšno rabo, bi jih ne prodajali. Bi raje prodajali elektriko iz njih.

Kar se pa urana tiče:

http://enochthered.wordpress.com/catego...

Samo reke ga v morje vsako leto znosijo nekajkrat več, kot so vse naše energetske potrebe. Za milijarde let ga imamo in se je traparija ukvarjat s fuzijo. Ker ko bo ta razrešena, bodo Tazeleni spet nastopili proti njej. Tazelenim je všeč samo kar ne deluje. Ali kar oni mislijo da nikoli ne bo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Kauko ::

Ja, vem da je tema, pa ni moj namen razpredati o tem naprej in nazaj. Toliko da ste tisti, ki tako obožujete plinske hlape in "čisto" termo, hidro in jedrsko energijo videli kaj je posledica tega.
Alien, tebi zgleda grafi ne povejo veliko, čeprav bi jih moral dojet glede na to, da si nek računalničar. :/
Pa tvoja jedrska energija, ni niti sploh nič high-tech, kaj šele kaj druga,... V eni sončni celici imaš več napredne tehnologije kot v celotnem bloku NEK.

O tem, če se s.celice splačajo ali ne, pa sam nisem niti pisal. Pri nas investicija ni izplačljiva, saj država ne nudi subvencije. Nudi ti neke minimalne ugodnosti, ki pa so bolj slaba vzpodbuda. Takih projektov se zato lotevajo entuziasti in razne privatne firme, ki se razvijajo v skladu z tehničnim napredkom in imajo daljno ročne načrte z ohranitvijo pri stroških za energijo. Recimo v Švici pa država dosti bolj subvencionira sončne celice in druge "obnovljive" vire in se tako nekemu navadnemu smrtniku več kot splačajo.

edit: fuzija pa še je svetlobna leta pred nami, tak da se je ne boste učakali. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kauko ()

Azrael ::

@mvidovic

Izvoli prebrati celotno temo Global warming

Potem pa trezno razmisli o, za lase privlečenih zgodbicah o iztirjenem vremenu in ostalih "katastrofah", ki jih radi lajnajo politiki najslabše sorte in jim ovce, ki se ne spomnijo ničesar za par let nazaj (rmisliti pa ne znajo), lepo palijo.

Elektrarna pa je seveda težka brezvezarija in lep spomenik zelenini norosti in terorizm, ki ga zeleni kult zganja.
Nekoč je bil Slo-tech.

nurmaln ::

Ob današnji porabi urana ti praviš da ga bo dovolj za dalj časa kot bo trajalo sonce s svojimi žarki? Ga imamo 327.000.000.000.000 ton?


Absolutno ga imamo dovolj. Milijoniko Zemlje je uran. Najmanj.

Vir?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

bili_39a ::

@nekikr:
bili_39a: "Tisto, da celice ne vrnejo svoje energije pa je en mit, ki je mogoče držal pred dvemi desetletji, danes pa že monokristalne povnejo vložek (odvisno od sončnih ur v 3-4 letih, tankofilmne pa v enem letu)."

A lahko prosim to izjavo podkrepiš s čim, poznam kar nekaj ljudi ki kolnejo nad sončnimi celicami, ker so nasedli masovnemu poneumljanju in bi res rad videl, kje so falili. Kako to, da si ti tako pameten, da investicijo povrneš v enem letu (s čimer bi v trenutku postal daleč, daleč najbogatejši zemljan), vsi ostali pa pravijo da je to ena sama izguba oz. da je vse "bl tko tko".

Prosim, povej, kako še jaz postanem najbogatejši zemljan, kakšno čudo tehnike si ravno odkril?


Saj je menda že en odgovoril: to se tiče energetske bilance, kot je omenjal tudi citat.

@Thomas: če tisti "neki novi na forumu..." leti na mene - sicer sem več ali manj navadna raja, sem pa tukaj od 2000. Ampak sem bil žrtev email.si ;-)

Thomas ::

Ne leti na tebe. Čeprov si mau preveč Zelen za moj okus, mam kar eno spoštovanje do tebe in sem si blagovolil zapomniti si in tebe in tvoj nick in tvoja stališča. In to da si že dolgo eksponiran na forumu vsem bogokletstvom ki jih sejem jaz in drugi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Kauko ::

azrael, pa daj me razjasni kateri so te to politiki, ki tako uspešno prodajajo te zelene teorije? Res me zanima, ker sam ne poznam nobenega, ki mu je uspel preboj na visoko mesto ravno s pomočjo teh teorij.

Pa razsvetli še me, kaj se bi naj jaz spomnil nazaj? Neurij s točo? Ja, so bla, nisem nikol oporekal. Samo so padale po 30min kugle ko jajce dol? Starejši ljudje ne pomnijo takih toč, tak da,... Edino če se vi ta sposobnejši spomnite več kot 100let nazaj. Potem kaj še se je za spomnit nazaj? Hmm, morda orkani v S.Ameriki? Ja, spet so bli, samo so rušili mesta pred sabo kot za stavo? So dosegali rekordne hitrosti en za drugim v enem letu? Se je njihovo število podvojilo slučajno glede na preteklo obdobje? In spet noben zapis ne potrjuje takih dogodkov v preteklosti. Potem nadaljujmo do jezer, ja, seveda so presahnila, spet ne oporekam, samo a so presahnila za več let? In spet smo tam, noben zapis tega ne potrjuje.

Ne si mislit, da se ne strinjam da se zemlja segreva, absolutno se, to je ja normalen proces. Samo to sploh ni problem, vi se ne zavedate, da se taki procesi odvijajo po več 10000 let in ne da se odvijejo v enem stoletju.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddajanje električne energije v omrežje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
438327 (6991) Pyr0Beast
»

Avstralija z novo solarno elektrarno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14512382 (9715) bili_39a
»

Kako se znebiti nadležne obsedenosti z nafto (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15815016 (8120) imagodei

Več podobnih tem