» »

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je Microsoft objavil tudi kateri protokoli so pokriti s katerim izmed Microsoft-ovih patentov, hkrati pa ponuja tudi licence, s katerimi lahko razvijalci dostopajo do teh protokolov. Z izjemo razvijalcev, ki razvijajo odprtokodne programe - slednji ne rabijo nikakršnih patentnih licenc za implementacijo protokolov, ne glede na to ali so njihovi programi komercialni ali nekomercialni.

Propaganda, prisila po številnih kaznih ali resnična želja po boljšem sodelovanju z odprtokodno skupnostjo? Avtor upa na zadnje.

153 komentarjev

«
1
2 3 4

imagodei ::

To menda končno pomeni, da bo Open Office začel osvajati podjetja, kjer so zaposleni tarnali nad občasno nekompatibilnostjo in nepopolno prenosljivostjo formatov MS Offica in Open Offica?
- Hoc est qui sumus -

stuff ::

Ah kje zato bo še preteklo ogromno časa, niso vsi zaupljivi v open office. Se pa premika v tej smeri =)

WamPIRe- ::

Vsa čast,če je to gesta Microsofta zaradi volje do sodelovanja z odprtokodno skupnostjo!
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Mavrik ::

Hrrm... na kaj se bodo pa zaj razvijalci OpenOffica izgovarjali, ko jih bodo vprašali, zakaj je njihov office suite tak zanič v primerjavi z Microsoftovim?
The truth is rarely pure and never simple.

ql000 ::

Open source bo postal poslovni model tudi za velike. Sedaj, ko so glavni igralci videli, da model špila pri Googlu se bodo začeli tudi sami podajati v te vode. Microsoftu je potrebno dati vsaj malo pohvale, da so začeli (upam, da resno) delati na tem področju. Dej narodu, da dela software, ti pa služi na storitvah.

Atos ::

eh Mavrik, kaj te to tak skrbi!!! Še vedno do sedaj so našli nek izgovor, tudi sedaj ga bodo :) Se staviš, da tak, ki bo vključaval krivdo Microsofta? :D

borchi ::

> na kaj se bodo pa zaj razvijalci OpenOffica izgovarjali, ko jih bodo vprašali, zakaj je njihov office suite tak zanič v primerjavi z Microsoftovim

na isto stvar, na katero se izgovarja MS, ko jih vprašaš kje je VBA v Office2008...

sicer pa, lepo videt kako se je microsoft primoran it 'komunizem' (prosto po ballmerju).
l'jga

[:Notebook:] ::

Ah, daj no... tako zanič pa spet ni. Pri nas ga uporabljamo že presej časa, še ko je bil kot Star Office in smo se ga kar navadili. Boš videl 3.0 verzijo bo tud na videz bolj podobna MS 2007.
[:DELL / HP / APPLE:]

ozbolt ::

Uporabljamo v familiji že 3 leta OpenOffice. Bili so manjši problemi ampak verjamem da bo OpenOffice še zrasel z 3. vezijo.

Ziga Dolhar ::

Pred kakim mesecem sem namestil takratno verzijo OO 3. Ni bla niti od dalec podobna Officeu 2007. Manjkale so mi celo najbolj osnovne funkcionalnosti, nisem mogel verjet.
https://dolhar.si/

borchi ::

> Boš videl 3.0 verzijo bo tud na videz bolj podobna MS 2007

dabte takoj strela!!!
l'jga

jype ::

OO3 bo, ko bo izšla, najboljši prost pisarniški paket.

Pa naj kdo oporeka, če more.

Ziga Dolhar ::

Cemu bi si dajal opravka s tem? :-)
https://dolhar.si/

preem ::

...Boš videl 3.0 verzijo bo tud na videz bolj podobna MS 2007.



neeeeee, pa kdo hoče sploh met office ki zgleda kot MS 2007?? Tist interface je men kr neki, neuporaben, grd,...

Meni je OpenOffice super, vse kar rabim naredi, res je da manjka kompatibilnost z MS officom, vendar če pa dokument kreiraš in urejaš v OOO, teh problem ni, problem je pri konverziji. Če bi vsi uporabljali OOO bi bil svet lepši :P

Matevžk ::

Pred kakim mesecem sem namestil takratno verzijo OO 3. Ni bla niti od dalec podobna Officeu 2007. Manjkale so mi celo najbolj osnovne funkcionalnosti, nisem mogel verjet.

Ali si pa nisi vzel niti dveh sekund, da bi pregledal, če mogoče funkcija NI na čisto istem mestu kot pri Mirkosoftu (kjer je marsikaj na precej nelogičnem mestu). Katera konkretna osnovna funkcionalnost ti je pa manjkala?
lp, Matevžk

imagodei ::

Kdo se pa kaj izgovarja?!
Problem je bil kompatibilnost. Pri nas v firmi so (pred mojim prihodom) komplet želeli preit na OpenOffice, takrat v verziji 1 in so se odločil konvertirat vse dokumente iz MS Offica v OpenOffice. Žal so naleteli na takšne ovire v smislu nekompatibilnosti, da so obupali: oblika dokumentov se je spremenila, vrivale so se prazne strani, tekst je bil zmaličen, seznami in številčenja se niso prav prenašali... Ljudje so obupali zato, ker je bilo enostavno preveč dela z urejanjem več tisoč dokumentov, ne pa zato, ker OOo ne bi bil primeren za delo.

Uporabniški vmesnik gor al dol. Ko ljudje menjajo en program za drugega, se pač morajo zavedat, da gredo na DRUG program. Cviljenje, kako da si Open Office in MS Office (2007) nista podobna, je približno tako, kot da bi si bivši lastnik psa omislil mačko, potem bi se pa spraševal, zakaj ne laja.
- Hoc est qui sumus -

Redorange ::

Manjkale so mi celo najbolj osnovne funkcionalnosti, nisem mogel verjet.


Lepo te prosim!
Katere OSNOVNE funkcije pa so ti manjkale, če smem vprašat?

imagodei ::

IOW - Open Office je čisto primeren za 90% uporabnikov, tako poslovnih, kot domačih. Za tajnico, ki tipka dopise in podobne mini dokumentke, je že Open Office totalni overkill. Če mu slučajno manjka kakšna funkcija iz MS Offica, je ne bo nikoli pogrešala.

EDIT: tipkarski pkrat ;)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

CaqKa ::

jaz pa sem sedaj kar fajn v latex zabredo

Ziga Dolhar ::

Za zacetek - poskusil sem naprintat nek dokument. Print dialog, jejhata ...
https://dolhar.si/

Matevžk ::

Jejhata, pa mogoče ni do piksla prekopiran od tistega iz Officea .. si to pričakoval?
lp, Matevžk

R33D3M33R ::

Zakaj za božjo voljo bi preizkušal neko Developer Snapshot verzijo? Saj lepo piše:

The software is not recommended for production deployment at this stage. There are no guarantees. For production, use our most recent stable version.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MrStein ::

... predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov ... že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Kateri konkurečni (predvsem odprtokodni) pogram pa je že implementiral OpenXML ?

oblika dokumentov se je spremenila, vrivale so se prazne strani, tekst je bil zmaličen, seznami in številčenja se niso prav prenašali...

Aha, torej tako kot če bi delal z MS Office ? ;)
(sem žal moral delat z njim)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jlpktnst ::

Če se ne motim je openXML microsoftov "standard" dolg nekaj tisoč strani, ja?

Mavrik ::

Če se ne motim je openXML microsoftov "standard" dolg nekaj tisoč strani, ja?

Specifikacija standarda (brez narekovajev, stvar je standardizirana, za jokanje je zaj že prepozno) je dolga 6546 strani.
The truth is rarely pure and never simple.

imagodei ::

MrStein:

Hja, to je bilo pred mojim časom v podjetju, tako da nisem videl, kako je zgledalo.

Drugače pa ja - Word 2000 in nižji so bili tudi kar na random narejeni, ko si želel kakšne prelome strani ali pa pri pisavi delati s stili. Obup.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

...Boš videl 3.0 verzijo bo tud na videz bolj podobna MS 2007.



neeeeee, pa kdo hoče sploh met office ki zgleda kot MS 2007?? Tist interface je men kr neki, neuporaben, grd,...

Meni je OpenOffice super, vse kar rabim naredi, res je da manjka kompatibilnost z MS officom, vendar če pa dokument kreiraš in urejaš v OOO, teh problem ni, problem je pri konverziji. Če bi vsi uporabljali OOO bi bil svet lepši :P


Se strinjam. Office 2007 sem samo enkrat preizkusil pri znancu in ker sem verjetno nesposoben, nisem našel nekaj gumbov/ikon, ter naposled ugotovil, da sem verjetno preveč navezan na star UI (torej Office 2003 oz. starejši ter vmesnik OpenOffice).

Meni bi bil zelo všče, če bi v OO.org implementirali tisti vmesnik iz IBM Lotus Symphony ali kaj je že.



OpenOffice uporabljam že od verzije 2.0 in nimam večjih problemov. Primarno sicer osebno sploh ne bi uporabljal urejevalnike besedil, vendar včasih je vseeno treba poseči v izvirno datoteko. Namreč jaz te programe iz pisarniških zbirk uporabljam zgolj zato, da odpiram .doc in .rtf in še kakšna excelova datoteka (na srečo ta zadnja bolj poredko), ki jih pozneje uvozim v program za namizno založništvo za nadaljno obdelavo.

Uporabljam pa kombinacijo OO.org 2.4.1 in MS Word Viewer 2003 (z compatibility packom).

Zanima me predvsem to, če bo zdaj s tem, da so pri MS-u odprli format datoteke, manj nekompatibilnosti pri odpiranju/shranjevanju MS Office datotek v OpenOffice-u? Torej, da ne bodo takšni premiki ipd. kot se zna marsikdaj zgoditi?

EDIT: niti nisem vedel, da je IBM Lotu Symphony preveden v slovenščino. 8-O
To moram preizkusit. Morda pa je taprava zamenjava za OpenOffice.org.

Link: http://www14.software.ibm.com/webapp/do...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

jype ::

Mavrik> Specifikacija standarda (brez narekovajev, stvar je standardizirana, za jokanje je zaj že prepozno) je dolga 6546 strani.

Žal na svetu ne obstaja referenčna implementacija tega standarda, ker validacije ne preživi niti Microsoftov Office.

raufnk ::

Tale Lotus Symphony se mi precej podoben zdi kot MS Office 2007 glede zasnove vmesnika.
lp raufnk

w00tnes ::

Offt:
Meni je pa office 2007 vmesnik dokaj vsecen (lep in ko se ga navadis poteka delo precej hitreje kot v 2k3 - no vsaj moje osebno mnenje)
Ont:
Super, mi nebo treba nalagati offica preko wine-a zato da lahko normalno pogledam fajle (ponavadi nastane zmazek ven :( )

kronik ::

'With Gates' departure, the only mammoth remaining is Ballmer.


Ko se Ballmer odleti, bo MS postal odprto kodna firma.

Looooooka ::

OO3 bo, ko bo izšla, najboljši prost pisarniški paket.

Pa naj kdo oporeka, če more.

sj je ze...sam ko ga primerjas z microsoftovim officem...je ta stavek bolj zalosten kot smesen =)
In dokler bo open office tak kot je se microsoft ne rab bat nicesar.S tem ko so dal ven specifikacije lahko samo se trdijo, da so ODPRTI in da lahko vsi, ki hocejo podpirajo njihove formate.
Prodajalci pri microsoftu so pa ze od nekdaj 10000x bolj uspesni kot kakrsenkol argument v smislu "je zastonj", ki ga rada uporablja konkurenca.
Mene recimo bl zanima kok bojo zdej vse jokice, ki so tezile, da ni specifikacij...rable da implementirajo zadevo-
Oh in razlog za 6000+ strani dolge specifikacije je kompatibilnost z vsemi verzijami za nazaj...neki za kar ostale firme )vkljucno z applom) se niso slisale.
Ce bi si microsoft kdaj upal prekinit kompatibilnost za nazaj in nardil vse z nule....hmmm bi znal bit kr zanimivo.Sam klinc k ne bojo nikol pripravljeni 1 let bit z zmanjsanim prihodkom.

Mavrik ::


Ko se Ballmer odleti, bo MS postal odprto kodna firma.


Apple bo pa OS X zavrgel in začel Winse inštalirati na Mace.
The truth is rarely pure and never simple.

imagodei ::

OO3 bo, ko bo izšla, najboljši prost pisarniški paket.
Pa naj kdo oporeka, če more.
sj je ze...sam ko ga primerjas z microsoftovim officem...je ta stavek bolj zalosten kot smesen =)

Aja? Zanimivo.

Jaz sem pa vedno do sedaj mislil, da je MS Office treba plačat, preden lahko legalno uporabljaš...


In dokler bo open office tak kot je se microsoft ne rab bat nicesar.

Ne bluzi. V Sloveniji pač radi krademo. Mogoče ti in jaz ne in imava legalne MS Office, večina (in to velika večina) posameznikov v Sloveniji pa brezsramno uporablja ukradene MS Office. Tko da, Slovenija ni lih ekzemplarična dežela, ampak v širnem svetu, ki precej bolj spoštuje zakonodajo na področju avtorskih pravic, bo pa OpenOffice še naprej in vedno bolj prva izbira tistih, ki ne potrebujejo glomaznosti MS Offica in/ali tistih, ki ne želijo plačevat 200+ EUR in jim je zastonj alternativa dovolj dobra.
- Hoc est qui sumus -

Matrin ::


Oh in razlog za 6000+ strani dolge specifikacije je kompatibilnost z vsemi verzijami za nazaj...neki za kar ostale firme )vkljucno z applom) se niso slisale.
Ce bi si microsoft kdaj upal prekinit kompatibilnost za nazaj in nardil vse z nule....hmmm bi znal bit kr zanimivo.Sam klinc k ne bojo nikol pripravljeni 1 let bit z zmanjsanim prihodkom.


Kompatibilnost z binarnimi verzijami, ki niso standard, za nazaj ne spada v specifikacije novega odprtega formata. Zato je tvoj argument vreden toliko kot ta standard. Če hočejo lahko oni implementirajo z povratno kompatibilnostjo. Če pa je res, da ga niti oni nimajo popolnoma implementiranega, potem so pa res ubogi. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

Poldi112 ::

Mavrik> Specifikacija standarda (brez narekovajev, stvar je standardizirana, za jokanje je zaj že prepozno) je dolga 6546 strani.

Ne pa ni.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Quikee ::

Oh in razlog za 6000+ strani dolge specifikacije je kompatibilnost z vsemi verzijami za nazaj...neki za kar ostale firme )vkljucno z applom) se niso slisale.


Seveda.. namesto, da bi specifikacije standarda popucali, zastarele stvari zmetali ven in napisali dobre konverterje (dvosmerne če že hočeš kompatibilnost za nazaj) so seveda ubrali za njih najlažjo pot - vse so zmetali not v specifikacije, da je ja čim manj dela. Kot standard je bil format sprejet tako ali drugače saj so sami poskrbeli za to. Če pa kdo vpraša zakaj je potrebno podpret datum, ki ima napako s prestopnim letom in ne deluje za letnice pred 1900, zakaj mora podpreti funkcionalnost, ki še izvira iz zlatega časa WordPerfecta dobi odgovor, da zaradi kompatibilnosti za nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Quikee ()

Azrael ::

@Quikee:

Če bi MS zmetal ven, kot praviš, zastarele stvari, bi dobili točno kaj? To kar že imamo v OOo: zelo približno združljivost z MS formati, sploh, ko hočeš kak več kot samo gol tekst, že Excelov xls je obup, če se uporabi za enostaven CAD.

MS formasti so zaradi stalne zahteve po združljivosti za nazaj posledičo taki kot so. Za uporabnike super, za (lene) razvijalce malce manj, ampak ko jih je*e. Spec sedaj imajo in reverse ingeniring ni več potreben.

Toda po svoje je treba razumeti to nejevoljo, sedaj jih čaka nekaj kar je FOSS razvijalcem najmanj ljubo: čiščrenje in optimalizacija kode.

Mnogo težja stvar, kot jokati čez zaprt format grdega MS in tlačenja nedodelanih funkcij v že tako zbloatano in kriminalno neoptimalizirano kodo produkta.
Nekoč je bil Slo-tech.

borchi ::

> Toda po svoje je treba razumeti to nejevoljo

nejevolja? kje?
l'jga

Poldi112 ::

Veš kaj je zanimivo. Imam tu ene .doc datoteke iz časov Word 2.0, ki jih MS Word 2003 sicer prikaže, a je notri toliko vprašajev (90%) da je zelo težko najti vmes kaj uporabnega besedila.

Tako da če je to ta slavna združljivost za nazaj, potem res ni nobene škode če se jo odstrani.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Azrael> Mnogo težja stvar, kot jokati čez zaprt format grdega MS in tlačenja nedodelanih funkcij v že tako zbloatano in kriminalno neoptimalizirano kodo produkta.

Lahko je take bedaste sodbe stresat, če kode niti pogledal še nisi.

Še lažje pa, če kode sploh ne moreš pogledat, tako da se mi, odprtokodniki, vsekakor lahko v nedogled zmrdujemo nad vsem kar je Microsoftovega, pa Microsoft lahko samo kodo odpre, vse ostalo je pa bob ob steno.

Azrael> MS formasti so zaradi stalne zahteve po združljivosti za nazaj posledičo taki kot so. Za uporabnike super, za (lene) razvijalce malce manj, ampak ko jih je*e.

Ko koga jebe? Saj MS forma(s)ti niso združljivi za nazaj. Od moje deklice diploma iz OOo 1.1 se v OOo 2.4 odpre normalno. Njeni seminarji, narejeni v InDesignu CS se normalno odprejo v InDesignu CS3. Njeni seminarji, napisani v Wordu 95, se pa v Office 2007 ne odprejo normalno, ampak je vse premaknjeno.

Tako da trabunjat o kompatibilnosti raje ne preveč, da ne bo kdo zgooglal kakšnega spiska nekompatibilnosti med različicami MS Office formatov.

ender ::

jype: ja zakaj ima pa OOXML potem stvari, kot je autoSpaceLikeWord95? :)
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

preem ::

Takim kot si ti bi jaz vzel računalnik in jih izgnal v afriko ribat koreninice... Od kje teb da je vmesnik grd? Veš sploh kaj je grd vmesnik??? Jaoooo kake prbijate eni.
Drgač pa lepa poteza MS-ja, sam kaj ko to tahudim razvijalcem ne bo nucalo čisto nič, saj bodo vedno korak za MS-jem kar se tiče programa, vmesnika, uporabnosti,...


ah stric ne se jezit, pač ni po mojem okusu. takrat, ko sem še uporabljal winse, sem bil pač navajen na star 2k3 vmesnik, sedaj uporabljam linux, ooo mi je zakon, office 2k7 pa pač ne.

zaradi takih MS fen bojev, kot si pa ti, je pa svet tak kot je, trg dominira en monopolist. to še nikol ni blo koristno, tudi sedaj ni.

Bistri007 ::

Jaz pa mislim, da je WordPerfect veliko boljši kot OO3 alternativa. Poleg tega imaš v Office še Quattro Pro in Paradox.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

gzibret ::

Vlady - prosim te, da nehaš z ispadi!
Vse je za neki dobr!

matfil ::

Tako naj še jaz povem izkušnje pri prehodu na Open Office.
Imam manjše podjetje (trgovina, storitve, proizvodnja). Pri prehodu na Open Office pred dvemi leti sem se v začetku, moram priznati kar precej mučil. Zdaj ko pa sem se navadil Open Offica, pa sploh ne pogrešam Microsoft Offica. Edini problem je pravzaprav, obrazec za končni obračun, ker AJPES oz. država še vedno ne gre na odprto kodo (tabela je v Excelu).
Za takšno ceno (0€) je to daleč najboljši pisarniški paket, nudi vse kar nudi MOffice.

opeter ::

Edini problem je pravzaprav, obrazec za končni obračun, ker AJPES oz. država še vedno ne gre na odprto kodo (tabela je v Excelu).


Samo vprašanje časa.

Za takšno ceno (0€) je to daleč najboljši pisarniški paket, nudi vse kar nudi MOffice.


Se strinjam. Sam sicer komaj čakam končno različico 3.0 predvsem zaradi ene funkcije:

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

BaRtMaN ::

Zoom slider? Saj je Control + kolešček še hitrejši od tega. Izgledajo pa fajn tiste ikonce na levi, končno več strani vidnih naenkrat!

opeter ::

Zoom slider? Saj je Control + kolešček še hitrejši od tega. Izgledajo pa fajn tiste ikonce na levi, končno več strani vidnih naenkrat!


Ja, to je res, ampak večina uporabnikov ne uporablja bližnjice na tipkovnici, ampak vse želijo postoriti z miško. In tako je to še ena najboljših opcij. Torej zelo hitra povečava/pomanjšava s samo enim klikom.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla odvisna od Googla? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
6610042 (7609) poweroff
»

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
15318241 (12733) gzibret
»

Office Open XML je postal ISO standard (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
698948 (7219) BigWhale
»

Ecma potrdila Microsoftov Open XML kot standard

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
495537 (3499) borchi
»

"Ravnokar smo 400 milijonom ljudem predstavili XML"

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
364214 (2801) BigWhale

Več podobnih tem