» »

CodePlex ter SharePoint Server 2007

CodePlex ter SharePoint Server 2007

Slo-Tech - Včeraj je Microsoft javnosti ponudil CodePlex, trenutno še v beta razvoju. Stran je izdelana v C#, gosti jo Microsoft Team Foundation Server, omogoča Wiki sodelovanje, blog in forum, v celoti pa bi naj bila končana do konca junija, oziroma začetka julija, ko jo bodo predstavili na konferenci v Londonu. Stran je namenjena programerjem, ki želijo svojo kodo razvijati skupaj z ostalimi, si pri tem pomagati, komunicirati z ostalimi razvijalci in podobno. Več na eweek.com

Prav tako pa se je včeraj odvijal SharePonint Conference 2006. Tam je Bill Gates predstavil novosti, ki zadevajo nov izid SharePoint Server 2007. Gre za strežnik, ki je namenjen sodelovanju, deljenju dokumentov in postavitvi portalov. Predstavitev si je moč tudi ogledati ( On Demand Webcast).

Pri tem gre še za eno pomembno novost. Strežniki, kot so Exchange, BizTalk, SharePoint, Active Directory (Active Directory ni strežnik) ipd., so do sedaj uporabljali vsak svoj podatkovni motor. To bi se naj že kmalu spremenilo, saj Microsoft načrtuje izdelavo standardnega motorja, ki ga bodo uporabljali vsi strežniki. Prve spremembe bi naj bile vidne že na prihajajočih strežnikih, kot sta Exhange 2007 ter SharePoin 2007, prav tako pa bi pomembno vlogo naj odigral SQL strežnik, trenutno znan pod imenom Katmai. Več na informationweek.com.

15 komentarjev

kopernik ::

Tale codplex mi zgleda kot en sourceforge. Še en komentar iz eweek.com :
... it [codeplex] is Microsoft's newest code-repository site, aimed especially at shared- and open-source programmers.


Pomenljiva zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

fiore ::

hmm, mirkosoft posnema opensource?

Looooooka ::

naj rajs tale codeplex dajo vn da lahka svoj server postavs =)
Trenutno gledam trac...dela kot standalone zadeva v iis-ju se manjsi problemi tko da bi kj tazga kot je codeplex...po moznosti z direktno podporo za subversion prou prsla.
a kdo pozna kej tazga...oz. ce laufate kj tazga po firmah?.

Gavran ::

Mogoče sem spregledal - kako je z avtorskimi pravicami tako razvite kode? Jo lahko M$ "olastnini"?

antonija ::

hmm, mirkosoft posnema opensource?

Kaj je z vami, to je M$ izdal zdaj ven in je novost. Veselite se ker do zdaj se nobenemu ni padlo na pamet da bi pocel kaj podobnega. M$ uber alles!!!




:\

A kva?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Looooooka ::

taki komentarji so cist out.
a ce bi pa nekdo naredu portal za php al pa python programerje bi blo pa to vse cool?.
vec strani kot so sourceforge je plus za developerje.
drgac je pa sourceforge cist cool...sam ker so tko hudo GPL oriented pa vec kot ocitno na linux mahneni se prevec trudjo da bi bil page(freshmeat isto...) viden tud iz konzole.
Tale zgleda kr stilsko okusen in ker jo je naredu MS verjetno ne bo prevec zahtev po striktnem htmlju izpred 10 let.
Al ma po vase pac sourceforge patent nad repository stranmi in je le-te treba nehat razvijat?

3p ::

CodePlex je zgleda še en poskus (po Express Visual studijih), da bi MS pridobil "amaterske" razvijalce programov nazaj na "svojo" stran (v Windowse).
In seveda Microsoft ne "posnema" open source ampak začenja razmišljati, kako bi od "open source" gibanja še sam kaj profitiral (namesto da naredi za Sun/IBM/kdovekdo).

kopernik ::

Mene sploh ne moti, da je Microsoft naredil tako zadevo kot je CodePlex. JE pa zanimivo, kako so včasih iz strani Microsofta (podjetja in ne Slo-tech uporabnika :-)) letele izjave v stilu "open-source is a cancer", ipd. Sedaj pa hočejo pritegniti ravno open-source programerje k sebi.

antonija ::

Najprej je veljalo: If you can't beat them, join them.
Pol je prisel M$ in uvedel moto: If you can't beat them, buy and destroy them.
In zdaj so pogruntali da se OS ne da kar tako kupit ker ni to neka firma in da rek "just ignore it and it will go away" nekako ne drzi v tem primeru, zato so se zatekli k prvem reku.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

3p ::

Točno, Antonija. Malo pozno so ubrali to taktiko, ampak to je nekako to. Boljše (z njihovega stališča) da opensourcaji pišejo zanimive aplikacije za Windows, kot pa za konkurenco...
Sicer pa vse firme pač tako razmišljajo, a ne? Zakaj mislite, da se je Sun po letih fehtanja končno odločil opensourcati Javo? (Najbrž nima nič opraviti s tem, da .net sumljivo pridobiva na "momentu".)

popravek (dodatek): Lahko bi skovali tudi slogan tovrstnih firm. "If you can't sell it, opensource it. " oziroma "If you've got no other use for it, opensource it." >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

borchi ::

microsoft (podjetje, ne slo-tech uporabnik) je dokaj pameten. ugotovili so, da je odprta koda fajn. da se odprta koda zdi mnogim zelo fajn.

sej čez neki časa bo tut microsoft (slo-tech uporabnik, ne podjetje) začel isto blejat. sam mal več časa rabijo taki in podobni.
l'jga

kopernik ::

Ja, 3p tudi druge firme poskušajo tako ali drugače izkoristiti potencial open-source programerjev. Je pa res, da je SUN bolj slab primer, ker so oni že kar nekaj časa nazaj začeli tako ali drugače sodelovati z opensourcarji (open office anyone ?). Me pa vsekakor veseli, da se zadeve tako obračajo, saj imamo že OpenSolaris, NetBeans, pa njihov aplikacijski strežnik, skratka lots of goodies. Tudi Micorsoft bo najbrž začel s tako taktiko, prej ali slej.

3p ::

kopernik: Vem, da je Sun eden prvih, ki je začel svojo kodo dajati v OS. Zato pa je še bolj zanimivo, da Jave, ki je zelo dišala po $$$, ni kar tako dal iz rok.
Če se bodo tudi drugi tako držali te taktike, in bo Vista flopnila, bo morda leta 2012 Windows postal open source. :D

Zer0 ::

Mnja...meni malo smrdi tole...microsoft pa open source....sigurno ima nekaj za bregom MaliMehki. Drugače pa upam da so porihtali Sharepoint, saj ne da bi zdaj bil slab ampak ima še nekaj bugov in nekaj manjkajočih funkcij. Če bodo noter dali vse kar so obljubljali bo super zadevca tole.
An opinion is like an asshole, everybody's got one.

Matevžk ::

Ja, no, vse firme, ki se grejo opensourcanje, imajo kaj za bregom. Ampak od večine je skupnost do zdaj imela korist (in one od nje). Upam, da bo tudi pri MS tole v obojestransko korist (da niso preveč pametni in so stvar zastavili tako, da bo čim bolje samo zanje).
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Privat "Dropbox" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
11218190 (10453) orescek
»

Project management

Oddelek: Programska oprema
51505 (1134) mfurlan8
»

Virtual PC 2007 in SQL Server 2005 SP2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
63393 (2763) MrStein
»

OpenOffice glede na raziskave cenejši od komercialne konkurence (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
12912407 (9002) [BISI]
»

Varnost za ta in prihodnji teden (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
526237 (4971) Poldi112

Več podobnih tem