» »

Novice iz AMDjevih logov

Novice iz AMDjevih logov

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so v nedavnem pogovoru s predstavnikom AMDja dobili potrditev predhodnih govoric, da bodo procesorji Phenom, osnovani na novi mikro-arhitekturi, na voljo v večjih količinah komaj v začetku leta 2008. Ne samo, da v zadnjem četrtletju 2007 ne bomo ugledali zvrhanih trgovskih polic s Phenomi, temveč bo AMD splavil le 4 (na Barceloni osnovane) modele: štirijedrni Phenom FX (natančne specifikacije niso znane, a bo verjetno nosil oznako FX-80), dva štirijedrna Phenom X4 procesorja in en dvojedrni Phenom X2.

Glede na precejšnje zamude pri splavitvi Phenom procesorjev in razcvetu Core procesorjev iz modrega tabora bodo pri AMDju očitno skušali ublažiti boleče rane z izdajo še enega Athlona X2, poslednjega procesorja, izdelanega na osnovi postarane arhitekture K8. Jedri Athlona X2 6400+ bosta delovali pri 3,2 GHz, vsako bo imelo na razpolago 1 MB L2 predpomnilnika, pri čemer bo čip seveda kompatibilen z AM2 matičnimi ploščami. Podatkov o energetskih potrebah ni, vendar lahko upravičeno pričakujemo TDP okoli 125 W, saj je procesor, ki predstavlja labodji spev Athlonov, še vedno izdelan v 90 nm proizvodnem procesu. Po poročanju na TechConnect bodo trgovci morali za Athlona 6400+ odšteti 224 $, seveda za naročila 1000 ali več procesorjev.

V pogovoru s predsednikom AMDja Dirkom Meyerjem so pri X-bit labs tudi izvedeli, da so v Fab36 pred kratkim zaključili s prehodom na 65 nm proizvodni proces in da bodo odslej vso svojo pozornost preusmerili na prehod na 45 nm proizvodni proces. Meyer je poudaril, da so zelo zadovoljni donosom novega proizvodnega procesa, tako za procesorje na K8 kot tudi na K10 arhitekturi. Glede proizvodnje slednjih je dodal, da štirijedrni, na K10 osnovani Opteroni potrebujejo še eno revizijo, da bodo v prihodnosti omogočali hitrejše povečevanje delovne frekvence. "Barcelona procesorji" so po njegovem mnenju (seveda) izvrstni izdelek, vendar bi naj zaradi njihove kompleksnosti potrebovali nekoliko več časa za doseganje zastavljenih ciljev.

29 komentarjev

zee ::

to pa ni ravno spodubna novica.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

commissar ::

meni se zdi čisto dobra novica tole: namreč to pomeni da je dober čas zdajle za nakup q6600 in se dokončno posloviti od amd.

lp
commissar

trnvpeti ::

amd je po domace popusil za pol leta, mogoce celo eno leto

Icematxyz ::

Ja saj že dolgo časa je v riti AMD morda bodo sedaj vsaj največji zagrižen zagovorniki AMD-ja to priznali.

Spock83 ::

RIP AMD

commissar ::

jaz nisem zagovornik ne enega ne drugega, ko sem rekel 'posloviti se od amd', sem mislil na moj dosedanji procesor amd athlon XP 1900+

_Enterprise_ ::

Ja seveda.

Mi smo AMD. Zelo smo zadovoljni z izidom. Phenomi bodo res super. Gre nam zelo dobro.

Samo Intel jih nikakor ne sme povoziti, kar bi morali vedeti vsi ljudje tu gor. Ker če ne bo konkurence, bomo dobivali šit od šita.

Icematxyz ::

Da samo ti govoriš o konkurenci 2 podjetij ki tekmujeta in sta dokaj enakovredni.

Ta probrat pa je lepo pokazal da Intel drži karte v svojih rokah in nadzoruje tržišče in lahko naredi karkoli se mu zljubi.

Toliko o konkurenci in jokanju za takšno "kvazi" konkurenco.

Če ne zmorejo in se pustijo tako povoziti potem niso sploh konkurenca.

Phoebus ::

Sami doktorji ekonomije ste tule :\

Pač, enkrat ima malo boljše produkte en, drugič drugi. Zdaj je pa AMD pušonja pa nikakršna konkurenca, u redu bo :\

Brane2 ::

V bistvu je tole dobro.

Če bi bil K10 zunaj pravočasno, bi bila cena astronomska, tako kot je bila na začetku z Optyju.

AMD bi svoje kupce nategnil za vsak cent.

Tako pa so se fino zaj* in kot rezultat tega so njihovi čipi prav poceni.

Sam imam na vseh mašinah 6000+ke in se mi nikamor ne mudi z zamenjavo. Čipe sem dobil za drobiž, letijo pa ko sneta sekira.

Ko se bo pojavila druga generacija QC Phenomov se bo dalo razmišljat o upgradeu.

Enako je z ATI 2xxx čiperajem. Najprej so tako hypeali zadevo, nato so vse zasrali s stalnimi zamudami in dali ven zadevo, ki ni imela poštimanih driverjev.
Končni rezultat tega je ta, da se sedaj dobijo zelo v redu ATIjeve kartice za drobiž, top end modeli pa za zelo zmerne denarje.


Fajn, naj kar zamudijo ( koneckoncev so vsi to pričakovali), le končni izdelek naj bo dober in takrat bo zaradi zamud in trženga deleža moral biti vabljivo poceni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

OChack ::

No kot sm pred cajtom poročov je amdju uspel iz ene rezine izdelat 3-4% procesorjev ki delajo na frekvencah od 2. 6-3ghz, ostala jedra delajo na do 2. 5ghz, robna jedra pa 2ghz. Tko da ubistvu se že serijsko izdelujejo, sam očitno v majhnih količinah, namreč le hitrejša jedra bojo sposobna konkurirat intlu, tko da to bo trajal, poleg tega je problem v monolitni strukturi, kjer v primeru okvare enega jedra komplet proc zanič
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Icematxyz ::

@Phoebus

Ne rabiš bit doktor znanosti da vidiš kdaj je nekdo zmagovalec v tekmi in da vidiš da tekmovalci sploh niso v isti ligi.

Tako da če bi malo spremljal situacijo vsaj zadnjega pol leta in še pol leta jo boš najvrjetneje če ne dalje nebi govoril takšnih neumnosti.

Brane2 ::

MEdtem, ko to kojekakve fudzille kažejo kot katastrofo, se meni zdi čisto v redu.

Če bodo najvcenejši modeli delali na 2Ghz, bo to čisto kul.

Tak čip je lahko idealen za kake kompektne strežnike, ker zmore veliko in kuri malo.

Če je res, kar pravijo o performansah, ptem bo za kake workstatione in zahtevne mašine že 2GHz čip potolkel najhitrejše K8 čipe, tako po absolutnem učinku kot po učinku posameznega jedra. 2.5 Ghz modeli bodo itak potolkli vso obstoječo ponudbo, kar je čez, bo pa šlo folku, ki je pripravljen solidno plačat zadnjih 10%.

Za vmesni čas so izdali x2 6400+ ( 3.2 Ghz na 90 nm), ki bo zadovoljil kupce do pojave uporabnih in poceni Phenomov, kar pomeni recimo vsaj 6 mesecev ali raje 1 leto.
On the journey of life, I chose the psycho path.

OChack ::

glede na to da so rekl da rabi amd vsaj 2.8Ghz+ phenoma da prehiti 3.13+ intelov tanov proc, potem je lahko jasno da AMDjevih sicer samo 3-4% čipov ki dosežejo do 3ghz poseka ta procesor dokončno
link
Int€l inside, IDIOT Outside

Zheegec ::

Barcelona bo izšla septembra, če bodo zunaj 2.5GHz modeli bi znal AMD spet konkretno prevzeti vodstvo v server segmentu (kjer je še vedno zelo močen, dosti bolj kot na PC segmentu, problem je spet njihov slab marketing in Intelov dober marketing), kar bi bil glavni money-maker, Phenom ima pa nižjo prioriteto, pa tudi proizvajalci še nimajo matičnih in BIOS podpore na ustreznem nivoju.

Če 3% modelov dosega 3GHz je to super novica za trg.

se je pa AMD malo zaj¤¤al, ker je prekmalu šel dizajnirati pravi native quad-core, mogoče so pa delali teste in se splača, ali pa so to počeli zaradi "native quad-core" marketinga... Anyway, zaradi tega so tudi nastale težave, katerih Intel s svojimi "2xcore2duo" quad-core pač nima.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

lukanium ::

Intel kar pridno izkorišča AMDjevo zamujanje ... tale nov 6400+ verjetno ne bo ravno najbolj vabljiva izbira, ker je Intel dobesedno "posekal" cene štirijedrnikom -> Intel's Quad-Core Chips Now Available at $224.

"Intel Core 2 Quad Q6600 and Xeon 3220 chips run at 2.40GHz, come with 8MB L2 cache and uses 1066MHz processor system bus (PSB). The processors are sold by Intel Corp. at $266 in 1000-unit quantities, whereas Intel Core 2 Duo E6850 (3.00GHz, 8MB, 1333MHz PSB) and E6600 (2.40GHz, 8MB cache, 1066MHz PSB) dual-core processors are sold for $266 and $244. Intel Xeon 3210 (2.13GHz) chip for single-processor configurations is available at $224, while Intel Core 2 Duo E6400/6420 at 2.13GHz cost $183. It should be noted Intel Xeon chips require motherboards that recognize those chips."

Hudičevo nizke cene z ozirom na to, kar smo vajeni pri Intelu ...
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

simnov ::

Eno jedro ima 3, 2ghz in drugo 3, 2 ghz jaz sem mislu, da moraš razpolovit ghz, da dobiš frekvenzo enega jedra.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

trnvpeti ::

hecno
amd je spusil za eno leto
intel bo pa eno leto cakal :)
da jih dohitijo

OChack ::

AMD bi komot začev prvo delat 4jedrnike tako da bi lepu skupj po 2 dvojedrnika z 45w porabe kar bi nanesl 90w......še vedno manj kot intelovi 4 jesdrniki.
no če so izbral pač tako inovativno monolitno pot...........upam da ih to reši iz krize
Int€l inside, IDIOT Outside

Soldier ::

Ce nebi blo ATI-AMDja bi se dons nas intel posiljeval z PII 866Mhz al pa kej podobnga za nore $$$$, tk da AMDju smo lahko hvalezni, enako velja za ATI ,ker bi nas pa nvidia posiljevala z kakim geforce II ultra super mk 55 za nore $$$$.

trnvpeti ::

bedarija
amd bi vse naredil, samo da bi zacel prodajati

BoBr ::

Ija in vista z aero bi laufala na temu dragemu "PII 866Mhz" in "geforcu II ultra super mk 55" :))
Saj se čist strinjam, konkurenca mora bit vedno če ne je preveč monopola.
Also known as "Intel-aš".

Looooooka ::

Za cene me itak ze od nekdaj briga ker vsi nategujejo. Ampak lepo da so fasal tole. Universal justice. Amd zarad nacina reklamiranja... Ati pa zato ker njihovi izdelki smrdijo.
Cez en let bo pa itak spet 1 let vse v prid amdju ker bojo mel zdej cajt da se vn vlecejo z necem...

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

desperados ::

Upam da vlagajo kaj v prihodnost v kako kvantno tehniko ali kaj podobnega ker kot zgleda silicij ne bo zdržal več kot 10 let.

3-4 % se vsaj meni zdi zelo malo, in če bomo šli tako naprej bomo magično mejo ki jo zdrži trenutna tehnologija kaj hitro dohiteli potem pa ostali na mestu. Paralelnost pa ni in ne more biti dokončna rešitev.

OK sedaj pa na realna tla vse ql z temi novimi proci samo kaj ko pa jih bo intel cenovno povozu. In kljub višjimi zmogljivostim se ne bo nihče odločil za amd kar pa jih pahne v še globlje finančno brezno. In na koncu ostanemo mi z le enim zmogljivim ponudnikom procesorjev za namizne mlinčke.

OChack ::

Ravno zaradi višjih zmogljivosti se bojo vsi spet obrnili k amdju, tako kot je bli pri intelu, važno je samo da je proc hitrejši in vse zlavfa, tko pač je, tak je primer c2d, noben ni reku da tud če je hitrejši od amd da bojo še zmer athlone kupval.
Če im pač uspe bo zadeva lepo lavfala, poleg tega se je amd končno odloču da za nekaj cajta ostaja na am2 kompatibilnem podnožju, kar pomen da bo spet širši krog tistih ki bojo nadgrajeval svoje stare am2 plate.
Poleg tega je tmsc za amd začev testno idelovat fusion procesorje na 0. 45 tehnologiji, sicer bodo proci na voljo konc leta 2008 ampak vseen počas se zbujajo
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Codename_47 ::

Hehe, če jim samo 4% procev leti do 3GHz, bo navijalski potencial zelo majhen, za razliko od C2D.

Brane2 ::

kakšen del Intlovih čipov pa laufa do teh frekvenc ?

Skoraj gotovo primerljivo majhen del.

Ne primerjaj zadeve, ki si jo sam navil z zadevo, ki v predpisanih mejah in ob stock hlajenju z danimi varnostnimi mejami doseže dano hitrost...
On the journey of life, I chose the psycho path.

lukanium ::

AMD Preps Partners for "Barcelona" Launch

V tej novici se nahaja precej tabel z natančnimi informacijami o "letošnjih" Opteronih, ki jih bodo izdali v prvem in v drugem valu leta 2007. Izgleda, da jim bo do konca leta uspelo iz Barcelone iztisniti 2,5 GHz, vendar imajo ti proci TDP 120 W. Kar je še znosno.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

simnov ::

kje se lahko dobi 6400+


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
516938 (5261) Vlady
»

Nove napovedi iz AMDja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
559947 (7242) RejZoR
»

AMD, DDR2, Socket M2

Oddelek: Novice / Pomnilnik
144989 (4565) MrStein
»

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
637389 (6081) AtaStrumf
»

Procesorji se ceníjo

Oddelek: Novice / Procesorji
62026 (2026) frenk

Več podobnih tem