» »

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren Internet Explorer.

106 komentarjev

«
1
2 3

;-) ::

odstranitev IE iz namestitve pozdravljam.

Tody ::

Jeeeeej kje lahko podpišem ;)

Road Runner ::

Opera files antitrust complaint with the EU

btw: Ce jaz prav razumem, Opera ne pravi naj naredijo to _ali_ ono. Oni zahtevajo oboje, umik IE iz windowsov ter podporo odprtim standardom.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

wat56 ::

Se zelo strinjam, ker je res zelo moteče prilagajati page/aplikacijo, da deluje v 'vseh' browserjih.

kriko1 ::

@Road Runner: Ja, jaz tudi tako razumem. Btw, še video:
Klik


[Naučil se bom delat povezave]

Zgodovina sprememb…

Kenpachi ::

Ja, sam... Nekaj se pa vseeno rabi na začetku, da greš pol po ff, O ali S (če ga slučajno ne bi imel že vkomponiranega v namestitev, katerega od teh...). :D
Zaraki Kenpachi.

Dr_M ::

mnja, na zalost windows update dela samo z IE... :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

KoMar- ::

mnja, v Visti ne rabiš nobenega IEja... ampak če me spomin ne vara, ste tudi Visto popljuvali >:D

R33D3M33R ::

Lahko bi rekel končno, vendar se tu pojavi vprašanje koliko let bo trajalo preden bodo uporabniki presedlali na windows (če sploh bodo), ki ima prilagojen IE.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Road Runner ::

Bi mi znal kdo z malo vec pravnega ozadja malce razloziti kako je to mozno? Kdo pa pravi da se moramo vsi drzati "odprtih standardov". Res lahko tozim nekoga samo zato, ker stvari dela po svoje in ima posledicno vecji trzni delez od mene?
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

sword ::

Jah eden mora bit predinštaleran ... jst ga lih tolk uporablm, da grem do firefoxove strani pa si ga dol povlečem... res pa je, da ga uporablam tud za hotmail, k mam direkt link iz msnja... če pa ve kdo, kak se tist spremeni bom pa z veseljem s firefoxičem hodu .

Cr00k ::

Mah men se to vse skupi zdi totalno mim...

Vem, da so primerjave z avtomobili in OS mim, pa vseeno v premislek(ravno mi je to padlo na pamet):

Pred leti je BMW (možno da še kar) na vsak avtomobil dal UNIROYAL pnevmatike - čeprav vsi vemo da so npr. Dunlop, Michelin boljše in varnejše pa jih ni noben proizvajalec pnevmatik tožu, da mora prodajat avte prez njih, pa nej se kupci odločjo kako varno želijo vozit (pa je šlo npr. za življenja...)

Primerov je še miljon, pa se noben ne spusti tako nizko - razen če so desperet.

Zakaj za hudiča Brembo ne tož Volkswagen, nej izdeluje avtomobile brez zavornih diskov in zavornih ploščic - ker te k jih vgrajuje so NO NAME in ful slabše od njihovih... pa nej se lastniki sami odločjo kolk močno bodo bremzal oz. varno se peljal.

Zgoraj našteto je zdrava konkurenca, proizvajalc se sam odloč kakšen proizvod bo dal na trg (oz. mu povejo kupci, kakšnega bi kupili), tole kar se pa Opera zmišljuje je pa res bedn in podn. Nej se še bolj posvetijo kakovosti, marketingu in uspeh ne bo izostal (tako kot ni pri FF), ne pa da zaradi lastne nesposobnosti tožjo Microsoft.

Microsoft je firma, ki dela svoje proizvode med katerimi je tudi IE6 oz. 7. - tist k ne mara IE nej ga zamena, tist ki nasplošno ne mara Microsofta, nej uporablja Linux, Solaris, idr. Simple as that!

Lp, Rok

ps. Če Opera v tem uspe, se kaj hitro zna zgoditi da bomo kmalu kupovali avtomobile brez kakršne koli opreme... potem bomo pa mogl sami kupoval avtoradije, pnevmatike, fedre, zračne filtre, feltne, bremze... želite takšen svet? Jst ne, Hvala!

Luka Percic ::

Raje vidim da se ljudje preveč tožimo kot premalo.
Problem so lahko le sodišča, ki kakšne take smešne tožbe ne ovržejo.

sverde21 ::

@Road Runner: IMHO lahko ti samo dopolnjuješ standard, medtem ko se moraš standarda držati. Npr. imaš 2 WLAN routerja (različnih proizvajalcev) in en od teh ima zraven nalepko "super speed 100mbps". Da boš lahko ti nemoteno prenašal datoteke se morata oba routerja držati standarda IEEE 802.11, ampak še vseeno lahko ima on drugi router dodatek, ki omogoča večjo pasovno dolžino, v primeru da se bo ta dodatek izkazal za uspešnega bo verjetno vključen v naslednji verziji standarda.

Torej pomembna je kompatibilnost s konkurenčnimi produkti. IE pa ni kompatibilen z ostalimi brskalniki, ker se ne drži standardov iz posledično se potem programerju, ki po celem dnevu dela, stran ki je w3c valid (torej pisana po standardih), pogleda v IE in si v glavi misli kaj zlobnega bi naredu onemu ki ima čez razvoj IE-ja, ker stran v drugih browserjih (Firefox, Opera,...) deluje OK medtem ko je v IE rezultat zmazek, ki zahteva ponavadi par ur testiranja in pisanja hackov, ki poskrbijo da stran tudi v IE zgleda solidno.

@Cr00k: že res da določen prizvajalc montira na svoje avte samo pnevmatike ene firme, ampak uporabnik lahko še zmeraj da na avto druge gume. Pa ko smo pri standardih... kaj če bi vsak proizvajalc gum delal gume drugačnih velikosti (recimo 15" pa pol), vsak avto bi meu drugačne vijake za prišraufat gume (hmm zvezda sraufi so mi všeč dejmo jih uporabt)...
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

Bistri007 ::

windows update v Visti ne dela preko IE. Ampak kako si boš pa potegnil dol FF ali Opero, če nimaš IE? Tako kot v starih časih Windows95 Gold?
Preko FTP, CDja in podobnih neumnosti??? :\ A boš šel na BBS? :\

Poleg tega je problem, če bi FF ali Opera prišla zraven Windowsov, ker bi kar naenkrat MSFT postal odgovoren za njihovo krpanje.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Poldi112 ::

Crook, pnevmatike lahko zamenjaš, in bmw nima monopola. Plus da ceste zaradi tvojih pnevmatik niso slabše.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Avby ::

Pred leti je BMW (možno da še kar) na vsak avtomobil dal UNIROYAL pnevmatike - čeprav vsi vemo da so npr. Dunlop, Michelin boljše in varnejše pa jih ni noben proizvajalec pnevmatik tožu, da mora prodajat avte prez njih, pa nej se kupci odločjo kako varno želijo vozit (pa je šlo npr. za življenja...)


Pnevmatike so morale ustrezati predpisom, ki veljajo v EU. Tako da sem prepričan da so minimalne zahteve izpolnjevale.

Microsoft bi pa tako propadel ob izdaji Viste če bi imel enakovredno tržno konkurenco. Vrjetno bi potonil kot AMD. Dokler pa se gredo komuniste kot naš telekom napirmer, pa je tako prav da se na njih pritiska.



.

Cr00k ::

Poldi: IE lahko tudi zamenjaš! Kaj si pa s slabšimi cestami mislu pa nimam pojma...

"Pnevmatike so morale ustrezati predpisom, ki veljajo v EU."

Avby: Seveda so, niso bile pa najboljše in oh in sploh. Sicer pa: A imamo v EU predpise ki veljajo za brskalnike???

Sedanjim predpisom IE ustreza: Stran prikažejo! Kako je pa drug problem (KI TUDI MENE JEZI KO S CSSji KEJ DELAM).

driver_x ::

Preden preidem na temo odgovora nekaj dejstev: uporabljam FF in O, ljubši so mi OS-i z X v imenu ...

OK: Take tožbe se mi zdijo skrajno butaste, saj če se MS odloči ponuditi neko stvar brezplačno zraven OS-a, je to njegova stvar. Če so se spravili na IE, bi se prav tako lahko na Notepad, Paint, Pasjanso, .... IE je čisto prikladna zadeva za obisk www.mozilla.org po sveži namestitvi sistema. Glede standardov: po moje se jih ne drži 3/4 spletnih strani. A bodo sedaj tožili vse, ali kaj? Če se pa kot razvijalci trudite podpirati nek izvenstandardni izdelek je pa to vaš problem. Jaz mojo stran testiram s FF in O.

Cr00k ::

Fantje nisem si mislu, da bom sploh kdaj Microsoft mogu kdaj zagovarjat...


Nimam kej...btw: se sami v kolen strelate...


Svedre21 je napisal:
"@Cr00k: že res da določen prizvajalc montira na svoje avte samo pnevmatike ene firme, ampak uporabnik lahko še zmeraj da na avto druge gume. Pa ko smo pri standardih... kaj če bi vsak proizvajalc gum delal gume drugačnih velikosti (recimo 15" pa pol), vsak avto bi meu drugačne vijake za prišraufat gume (hmm zvezda sraufi so mi všeč dejmo jih uporabt)..."

Tako kot lahko uporabnik še zmeraj naloži FF, Opero, Safari ipd. - V obeh primerih pa more uporabnik kupit proizvod (uniroyal guma al pa IE)!


Glede šraufov: To se že dela in tudi feltne ne greo iz vsazga avta na druzga... (različni razmiki med lunkjami)... zvezdasti šravfi so tut... tko da v tem ne vidm nobenga pointa.


Point pa je: BMW prodaja PROIZVOD, z uniroyal pnevmatikam, MICROSOFT pa PROIZVOD z IE! Če vam to ni všeč ne rabite kupiti niti BMW ja niti XPjev... Lahko pa kupte pa zamenate za boljše gume oz. za boljši brskalnik - če to želite




Lp, Rok

hamax ::

Dejte ze nehat s temi avti no...

Tu ni tak problem na strani uporabnikov, ampak je na strani razvijalcev spletnih strani.
Predstavljajte si, kako prijetno je vsakic, ko naredis nek popravek na bilokateri spletni strani, zagnati IE7, IE6 in IE5.5, da preveris, ce povsod deluje.

Se najbolj fino je pa to, da moras to nekompatibilnost velikokrat resevati tako, da spises posebej stran za IE in za ostale.
Zanimivo, kako se uspe vsem browserjem od safarija pa do konquerorja drzati standardov, Microsoftu pa to nikakor ne uspe.

Poldi112 ::

MS se ne more obnašati kot en levi proizvajalec avtomobilov, ker ima monopol.

In IE ni izbira. Ne moreš ga zamenjati. Ne moreš prodati sistema brez ie-ja. Niti update, nazadnje ko sem preveril, ne dela brez ie-ja. Tako da govoriti o neki opciji je tu smešno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Person ::

Heh, če smo ravno pri avtomobilih ... torej bo BMW začel delat širše avtomobile ... in bodo zato vse ceste morali njemu prilagoditi :)

Ja ja ... ceste n cestni predpisi imajo svoje standarde ... in prav bi bilo, da bi to veljalo tudi v računalniški opremi.
OK, samo v tistih primerih, kjer gre za komunikacijo v širšem smislu uporabnikov (državna uprava, HTTP, elektronska pošta, elektronsko bančništvo, ...) ... vsaj te zadeve bi morale biti standardizirane.
Pa še vedno ostane dovolj maneverskega prostora za izdelavo namenskih aplikacij, ki pometejo s konkurenco (če ne s kvaliteto, pa z dobrim marketingom).

Pa lep pozdrav
Let's make something useful!

Cr00k ::

@hamax: Se povsem strinjam! Meni gre tudi na živce da morš stran pogledat iz 10imi brskalniki...

@Poldi112: No... BMW pa ja ni en levi proizvajalec avtomobilov...:D

No pa da še enkrat povem:
Ne maram IE, niti Microsoftov način izkoriščanja monopola...
...ampak: Še manj mi je pa všeč način Opere, kateri je pa res povsem mimo!


Proizvajalec ima vso pravico izdelovati izdelek kakršnega pač hoče, iz delov kakršne izbere..., če seveda ustrezajo zakonom!
...in kolikor vem IE, kot del izdelka XPjev še vedno ustreza zakonom...


No pa dejmo še mal pri avtih ostat:D :
W3C standardi so neke vrste gentleman agreement, katerega se nekateri držijo drugi pa ne, tako kot se Porsche ne drži gentleman agreementa, ki govori da naj avtomobili ne presežejo 250km/h. (ps. a jih je mercedes kdaj tožil, nej se tega "nemškega standarda" držijo?)

Ko bodo pa taki standardi uzakonjeni se jih bodo morali pa vsi držat! Do takrat so pa tožbe nesmiselne in pod nivojem!


Lp, Rok

ps: dejmo Slo-Tech tožt, ker uporablja zastarel forum...>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cr00k ()

Slipi ::

Sam imam IE7, poleg pa še Opero. Ne vidim nobenega problema. Uporabljam opero, pa mi je za druge brskalnike figo mar!

Hardstyle ::

Sem isti kot Slipi.

Gregor P ::

Meni so pa te primerjave z avti všeč; ne vem, če sem še na katerem tehničnem forumu to zasledil:D

Sicer pa mi je šlo na živce, da nisem mogel z ostalimi brskalniki opraviti nadgradnje OS-a (včasih smo si lahko pomagali z WindizUpdate, ampak to seveda ni bilo isto). Zakaj samo z IE? Sedaj pri Visti, IE-ja za update več ne rabim, tako da v bistvu niti IE-ja več ne rabim:))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

noraguta ::

.... od safarija pa do konquerorja ....


pa sej toj en in ist kurac.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Luka Percic ::

Kaj ko bi tožili pisce internetnih strani, ker nekateri ne pišejo po standardih (le da dela v ie), ali pa ker podpirajo neumnosti microsofta, ter pišejo prilagojene strani?

Sej vem da ni preprosto, ampak če je skupnost tako posiljevala za ff(no ja, dokler opera ni bila zastonj je bilo to smiselno), bi se lahko spravili v kakšno podobno akcijo.

Po prvi je microsoft izdal IE7, ki je baje svetlobna leta pri prikazu strani pred IE6. Posilit te pa nemore, če hočeš za vsako ceno imet usran browser ane(če ne updejtaš)?

Primer akcije; na nek dan v letu (mogoče teden/mesec), naj pisci internetnih strani izbrišejo vse prilagoditve za ie6 (pa tudi za druge brskalnike, če jih je kaj!), pustijo le po standardu. zraven naj se odpre še pas navrhu, in vsem ki jim stan napačno prikaže, ponudijo download drugih brskalnikov ki prikažejo pravilno (mogoče le tanove opere, če bo res podpirala vse točno po standardu).

Tako bi microsoft še naprej izgubljal delež, in tisti ki so dosledni in vam lajšajo delo, imelo od tega dobiček. Ampak ne, vi hočete da ga ohrani, in da jim evropska komisija pove kako se dela.

Škoda.

Zgodovina sprememb…

Person ::

To ta zadnje je pa dobra ideja :)
Let's make something useful!

Mercier ::

Leta nazaj sem upokojil HTML pa začel z XML. Ker mi pač ni bilo treba delat za drugo stran ruterja in je IE vsepovsod.

Ja, naj le MS zrihta izrisovanje, ali koji ku*ac se pa ostali oglašajo?

SeTAr ::

Crook: vse kar si napisal je res, če le proizvajalec nima monopola, takrat so pravila igre (pravno) precej drugačna - kako točno pa bo upam kakšen bolj pravnik razložil.

Cr00k ::

No če točno ne veš kako so pravila igre drugačna, mi jih pa na približno povej... ker me res zanima>:D

aja... pa povej tudi v kakšne vrste monopol si M$ uvrstil, ker to je tako širok pojem... potem pa nadaljujeva.


Drugače pa pomoje kakršenkoli-monopol pri IE-ju ne igra prav nobene vloge - me pa lahko razsvetlite.



Lp, Rok

Avby ::

Seveda so, niso bile pa najboljše in oh in sploh. Sicer pa: A imamo v EU predpise ki veljajo za brskalnike???


Nevem. Morbit pa ga imamo.

Gre se bolj za to, da imamo v EU vrjetno predpis, kjer se MORA programska oprema kaj se tiče brskalnikov prilagoti sprejetim standardom.

In Microsoft tega seveda noče storiti, ker zakaj pa bi. Zakaj bi telekom recimo znižal cene, če pa lahko zasluži tako več?

Skratka bistvo tožbe je nespoštovanje ustreznih standardov pomoje in nič drugega. TAko da je tožba pomoje če je tako upravičena.

Lepo piše v novici zakaj tožijo:

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.


Torej Microsoftov brskalnik ne deluje v skladu z standardi. Torej lepo piše:

1.) Ali ga naredijo tako da bo delovaal v skladu z standardi
2.) ali ga odstranijo ker ni v skladu s standardi
3.) ali pa namestijo v inštalacijo opero ki pa je v skladu z standardi

Meni se to zdi smiselno in nič sporno.

Torej še o avtomobilih. Če smo že pri njih. Če EU velja predpis zaradi ekologije katerim standardom mora nov avto ustrezati, da se lahko v EU sploh prodaje, pač se more proizvajalec prilagoditi tem standardom ali pa avta v EU ne more prodajati? Je tako ali ni tako?

Binji ::

meni je tudi ta predlog cisto OK. Sem se ze navelical, da lahko pricakujem, da celo v Lynxu stvar dela ok, v IE6 pa moram uporabljati malo manj kot crno magijo, da se kaj lepo prikaze. Da ne govorim, kako razni PNG-ji ze itak po defaultu odpadejo, ker nimam potrpljenja carati se s tem.
Ceprav priznam, da vedno veckrat naredim stran tako, da dela v novih brskalnikih, ostale pa posljem nekam. Naj si zrihtajo ali pa jih ne bo noben uporabljal. Edino kaksno opozorilce bi bilo res fajn obesit gor ja.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Bistri007 ::

> in vsem ki jim stan napačno prikaže, ponudijo download drugih brskalnikov ki prikažejo pravilno (mogoče le tanove opere, če bo res podpirala vse točno po standardu).

To dela samo če si Administrator / root 8-)
Oglej si kak kompjuter v veliki firmi ali državni upravi, pa boš vidil kako je zaklenjen. Še IE ni updajtan na v7 oziroma se ga ne da...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Odlično. Alternative so prenehale le slediti - prehajajo v ofenzivo!
sudo poweroff

Daedalus ::

Spišeš spletno stran po standardih in ob obisku IE-ja prijazno napišeš uporabniku, da spletna stran za uporabo zahteva brskalnik, ki se drži standardov. Get one, or get lost.

Tečnim naročnikom, ki bi pa vseeno meli IE 0.21 alpha kompatibilno stran, pa vsak CSS hack, ki ga to zahteva, drago zaračunaš. In seveda, podpirat takele tožbe - pritisk mora bit. Pa obenem maksimalno pritisnit lokalne šerife, da bojo sprejemali zakonodajo ali pa vsaj smernice, ki zahtevajo uporabo standardov, ne pa nekih lastniških skorpucal. In čez par let ni hudič, da ne bi bil tud kak rezultat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Looooooka ::

haha...in kje je opera dobila idejo da za podporo njihovega browserja ni treba nc spreminjat?
mislm da so oni ta zadnji, ki bi lahko vlagal kakrsne kol pritozbe na tej osnovi.

Sc0ut ::

Ravno sem mislil napisati to, kar je napisal Daedalus. Ob zaznavi IE-ja se naj pojavi stran z linki do drugih browserjev in obrazložitev, zakaj strani ne odpre. Pol pa se bo Microsoft kar hitro podvizal. S tem da mora biti opozorilo takšno, da ga bo kdo sploh prebral, ker večina samo poišče gumb cancel ali ok in pol šimfa da pač nekaj ne dela. Ne bi bilo slabo, če bi obstajal kakšen izpit za računalnik, ker eni so še vedno totalno nesposobni v tem. "CRT + 60hz + zabasan disk + spyware + virus" uporabniki, katerih še srečamo ogromno.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

SXR ::

Hmnja, pravo vprašanje bi bilo zakaj se je Opera odločila to sedaj. Mar hoče preko regulatorjev vsilit svoj browser in kako to, da ima lahko Firefox 25% trga brez takih tožb, oz. posebej "ponudbe" v Windowsih?
Konec koncev, že sedaj si lahko vsak namesti Firefox ali Opero če hoče in če jaz napišem svoj lasten brskalnik, ali me bodo tožili če ne bo podpiral standardov? Mogoče bi bilo pa dobro, da bi tožba v vsebovala zahtevo, da Winsi podpirajo VSE možne brskalnike - hja denimo par tisoč ponudb, okno za oknom. Ali hočete namestiti Opero? Ne. Firefox? Ne. Ie? Ne. Pa tako dalje... hehe.
Strinjam se, da so standardi potrebni in če bi se jih Ie držal bi bilo mogoče veliko bolje, samo občutek imam, da bi se to lahko zgodilo edino takrat, ko bo nek browser prehitel Ie po stanju na trgu.
To, da nekoga "prisiliš", da se drži standardov je velika bedarija in me čudijo vsi tisti, ki po eni strani zagovarjajo prosti pretok znanja in odprto kodo, po drugi strani pa bi nekoga v nekaj prisilili (pa tudi, če je to ogromna korporacija). Nobenega razvijalca nihče ne prisili, da mora aplikacijo prilagajat Internet Explorerju, prisili ga trg.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

hruske ::

Za mene je pa tale pritožba super ideja.

Zadnje čase je namreč najbolj pestro ravno na spletnem področju, in popolnoma res je, da je MS tisti, ki zavira razvoj. In če lahko EC brcne MS, da se malo zbudi, zakaj pa ne.
Rad imam tole državico. <3

CWIZO ::

Tudi če bo iz tele moke kaj kruha, bo trajalo nekaj let preden bomo razvijalci dobili platforme, za katere ne bo problem razvijat.
Zakaj? Kdaj je IE7 izšel? Vas zanima kak je njegov delež v primerjavi z IE6? IE6 = 73%, IE7 = 25%, ostalo je pa 5.X pa ena 4.x se še clo najde. Podatki so za pretekli mesec.

Skratka folk enostavno ne upgrejda. In kle konkretno je dejansko Microsoft kriv, ker je bil dolgo časa IE7 namenjen samo legalnim uporabnikom.

Jest ravno zarad tega še kar IE6 furam in imam v VmWaru visto z IE7, ker enostavno ne morem ignorerat takega procenta.

In posti v stilu gremo IE6 userjem disejblat page, al pa jim ena opozorila kazat so brezvezna. Mislim ok, vi kar če nočete met userjev. Sam konec koncev niso oni krivi, da imajo IE6. Če pogledaš firefoxovo statistike, vidiš da je 98% userjev na najnovejši različici. Zakaj? Ker se firefox avtomatsko updejta, IE7 je pa šele zdej navoljo vsem pa mislim da ni več pod critical update zlistan (naj me popravi kdo če se motim tukaj) ...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Luka Percic ::

Prvo- IE7 baje solidno prikazuje strani- in hacki za ie6 ne delujejo na njem(a se motim?).
Pravtako delajo png-ji.
Ie7 je microsoft poturil vsem ki imajo avtomatic update, drugim pa ga ponudil brez preverjanja pristnosti windowsew.
Tisti ki imajo ie6 so si čisto sami krivi, Microsoft je naredu vse, da bi jih blo čimmanj.

Če pisce strani tako matra, zakaj ne pomagajo microsoftu ter napišejo par standardnih vrstic ki bodo obiskovalca z ie6 opozorile naj nadgradi(z linkom do downloada)?!

Ta tožba pa je idotska (pravzaprav "sodišče" če ji ugodi). Prvič se jih toži za star izdelek, drugič trenutna opera ne deluje 100% po standardih, firefox tudi ne.
wTF?!

Kdo bo določal kje je meja do koder je standarde treba spoštovat in anprej ne?!

Pa še nekaj; za slabe poteze mora podjetje izgubljat kupce. Torej če Microsoft ne podpira standardov, je to samo plus, saj bo več ljudi presedlalo. Če bo komisija jih prisilila v to, da spoštujejo standarde, potem ubiva konkurenčno prednost drugih brskalnikov.

Imo je Opera to naredila zaradi publicitete- pa da se poveča razprava o standardih, ter predvsem da bodo pisci strani standarde dosledno podpirali. Oni so sovražniki Opere, ne pa NMicrosoft (no ja, pri svojih straneh je tudi on).

noraguta ::

po svoje pa gre priznati ,da je pa tudi sprejemanje standardov včasih malo čudaško.

lep primer je vojna okrog ECMAScripta.
SVG je tudi bolj tako tako "standard".

saj ne , da zagovarjam MS okrog "izogibanja" standardom. Ampak nekako je le treba priznati , da se dostikrat nagaja pri sprejemanju standardov oz. ta jih vsaj tretina nikoli ne zaživi.

Prej bi bilo smiselno zahtevati od MS , da svoje ekstenzije na standarde omogoči v uporabo drugim razvijalcem brez odškodnine.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MrStein ::

Cr00k:


Pred leti je BMW (možno da še kar) na vsak avtomobil dal UNIROYAL pnevmatike - čeprav vsi vemo da so npr. Dunlop, Michelin boljše in varnejše pa jih ni noben proizvajalec pnevmatik tožu, da mora prodajat avte prez njih, pa nej se kupci odločjo kako varno želijo vozit (pa je šlo npr. za življenja...)

Kot vedno pri obrambi MS-a, se je pozabilo na nekaj malenkosti.
1.) UNIROYAL gume lahko kadarkoli odstraniš. In jih prodaš, če te ravno boli teh 1% cene BMW-ja.
A lahko IE odstraniš ? Prodaš ?

2.) Če ti ne paše BMW, kupiš Mercedes. Ali Opel. Ali Ford. Ali Škodo. Ali Peugeot. Ali VW. Ali Renault. Ali Citroen. Ali Seat. Ali Rover. Ali Audi. Ali Alfo. Ali Fiat. Ali Lancio. Ali Toyoto. Ali Hondo. Ali Suzuki. Ali Hyundai. Ali Kia. Ali Daewoo. Ali Saab. Ali Volvo. Ali Daihatsu. Ali Nissan. Ali Mitsubishi. Ali Mazdo.
A je razlika očitna, ali naj še naštevam ?



Proizvajalec ima vso pravico izdelovati izdelek kakršnega pač hoče, iz delov kakršne izbere..., če seveda ustrezajo zakonom!

Saj točno za to gre. Za zakone. Ali pa si ti mislil, da so najeli mafijskega "prepričevalca", naj jim malo trgovno razbije ???


Sc0ut:
"CRT + 60hz"
Eh, in kako se tega rešiš, razen da ali :
- dobesedno na novo napišeš windows ali
- kupiš LCD ?
Ja, off topic je...


SXR:
To, da nekoga "prisiliš", da se drži standardov je velika bedarija

Jep, odpravimo kazni za napačno parkiranje, za krajo, za pedofilstvo itd. Ker je bedarija folk "prisilit", da se držijo nekih standardov ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Luka Percic ::

Sam konec koncev niso oni krivi, da imajo IE6.


Sej se hecaš?!
Če niso imeli original windowsow, bi si lahko zrihtali tudi neoriginal ie7- če se jim neda s tem ukvarjat, bi namestili konkurenco. No, to ni več problem smo ugotovili- zakaj ne updejtajo?

Ker jih nebrigajo pisci strani. In pisci strani se čisto nič ne potrudijo da bi jim sporočili da jim z tem delajo škodo.
Kaj bi bil problem napisat da stran podpira le ie različice 7, in link do upgrejda?
Sej bi še vedno lahko na ie6 delala stran, samo navadnim uporabnikom je treba vse na pladju prinest- in tega pisci strani ne delajo.

SXR ::

@MrStein

stándard -a m (a) nav. mn. za
posamezno državo obvezen enotni
predpis za mere, kakovost izdelkov:
izdelati, upoštevati standard; blago ni
narejeno po standardih; jugoslovanski
standardi [JUS]; mednarodni standardi;
standardi za pohištvo / industrijski
standardi // kar določa, kakšno sme,
mora kaj biti: varnostni standardi /
moralni, socialni standardi moralna,
socialna pravila, norme

Se mi dozdeva, da se hočeš navezovati na zadnji del. Zaenkrat je določeno kaj sme in ne kaj mora. Kraja, pedofilstvo je kriminalno dejanje. Napačno parkiranje je prekršek. Upam, da se ne zavzemaš, da bi bilo neupoštevanje standardov pri spletnih brskalnikih kriminalno dejanje in prav to sem v prejšnjem postu hotel vprašat.
Skratka, po mojem popolnoma neprimerne primerjave.

p.s. Upam, da si ugotovil, da je stavek bil v kontekstu teme, spletnih brskalnikov in standardov in ne napačnega parkiranja, pedofilstva ali kraje.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SXR ()

Azrael ::

Tale tožba in petelinjenje zafrustriranih pingvinčkov, kako bodo zagrenili življene IE uporabnikom, je točno to, proti čemun naj bi se borili. Kdo bo še resno jemal neke brihte, ki delajo nekaj, kar ne dela večini uporabnikov spleta?

Vse to izhaja iz zažagane miselnosti: skoraj nihče nas ne mara, še manj jemlje resno, se pa domišljamo, da smo nekaj več in nam bo sodišče pomagalo z državno regulativo forsiralti naše (pol)izdelke...

Zelo napačna in škodljiva taktika in voda na mlin MS, saj njemu ne bo problem dokazati, da se njegov IE7 še najbolj drži standardov od vseh trenutnih brskalnikov.

Ampak tako je, zadnja leta imamo kup velikih "zmag" odprte kode (odstranitev WMP in nek "standard" za Office), tržni delež MS in jabolčnika pa samo raste, pingvinov pa stagnira ali pada. Povsem zasluženo, pri takih butastih potezah.
Nekoč je bil Slo-tech.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apache ignorira zastavico DNT v Internet Explorerju 10

Oddelek: Novice / Zasebnost
258513 (7015) SplitCookie
»

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Oddelek: Novice / Brskalniki
4011139 (9080) RoSeR
»

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
274521 (3086) mspiller
»

Bo Windows 7 omogočal odstranitev Internet Explorerja?

Oddelek: Novice / Brskalniki
185101 (3267) ABX
»

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
16315436 (11508) BigWhale

Več podobnih tem