»

Štiri petine nameščenih brskalnikov potrebujejo posodobitve

Wolfgang Kandek, Qualys

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Tehnični direktor podjetja Qualys, Wolfgang Kandek, je na konferenci RSA v San Franciscu predstavil rezultate o varnosti brskalnikov, ki so jih zbrali s svojim orodjem BrowserCheck. Pregledali so računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in različnimi distribucijami Linuxa ter ugotovili, da kar 80 odstotkom namestitev brskalnikov manjka vsaj en kritični popravek. Če vračunamo še vtičnike zanje (Flash, Adobe Reader, Java, Silverlight ...) je ranljivih 65 do 90 odstotkov sistemov.

Od teh je 30 odstotkov kroničnih bolnikov, ki imajo stalno neposodobljene brskalnike, kar je trikrat več od pogostnosti nenameščanja popravkov za operacijski sistem...

19 komentarjev

Microsoft objavil slike starih operacijskih sistemov in brskalnikov v pomoč piscem spletnih strani

vir: Heise
Heise - Microsoft je pripravil slike operacijskih sistemov Windows XP SP3 in Vista z vsemi kombinacijami nameščenih brskalnikov od Internet Explorerja 6 naprej, ki jih lahko brezplačno prenesemo z njihove spletne strani. Poženejo se v virtualizacijskem programu Virtual PC, ki je priložen Windows 7, z nekaj truda pa jih je moč zagnati tudi drugod.

Kot pravijo v Redmondu, so namenjene razvijalcem spletnih strani, ki lahko tako preverijo, ali bo njihova spletna stran pravilno prikazana tudi v starejših verzijah Internet Explorerja na starejših sistemih. To je dobrodošlo, saj je doslej moral imeti vsak pisec spletnih strani na svojem računalniku celo armado različnih brskalnikov, pri čemer je bilo pripraviti različne verzije Internet Explorerja do sobivanja...

20 komentarjev

Izbira brskalnika tudi za Visto in XP

vir: engadget
engadget - Prav danes smo izvedeli, da bo Microsoft pod posebnimi pogoji lahko tudi v Evropski Uniji prodajal Windows 7 z nameščenim Internet Explorerjem. Pri prvem zagonu le-tega se bo uporabniku odprlo izbirno okno, v katerem bo imel možnost namestiti enega izmed desetih najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer.

A ta scenarij ne bo znan le uporabnikom Windows 7, saj čaka tudi uporabnike Windows Vista in Windows XP. Ko bo Evropska Komisija Microsoftov načrt odobrila, bo v roku treh do šestih mesecev sledil kritičen popravek sistema. Uporabniki, ki bodo popravek naložili in bodo imeli kot privzet brskalnik Internet Explorer, bodo, podobno kot v WIndows 7, zagledali okno, v katerem bo...

56 komentarjev

Bo Windows 7 omogočal odstranitev Internet Explorerja?

Slashdot - Vse od integracije brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows je ta poteza burila duhove. Microsoft si je s tem, tako pravijo konkurentje in Evropska komisija, pridobil nezakonito prednost in dosegel absolutno večino na trgu brskalnikov. Kot kaže, pa si je Microsoft očitke le vzel k srcu, saj je v zadnji gradnji bete Windows 7 nova možnost odstranitve Internet Explorerja.

Gradnja 7048, ki sicer javnosti še ni prosto dostopna, ima namreč funkcijo Windows Features, kjer je možnost izklopa Internet Explorerja (turn off). Na prvi pogled se zdi, da ne gre le za kozmetično skrivanje bližnjic, saj se sistem po izbiri možnost kar...

18 komentarjev

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

The Register - The Register poroča, da je ekipa Sambe z Microsoftom dosegla dogovor o razkritju Microsoftovega mrežnega protokola.

Samba projekt bo v zamenjavo za 10.000€ ter podpis nečesa, kar zelo spominja na tipičen non-disclosure agreement, dobil dokumentacijo različnih strežniških protokolov ter seznam patentov, ki le-te zadevajo. Microsoftov prejšnji predlog je zahteval plačilo 50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik. Razlog za tako drastično spremembo pogojev bi naj bila odločitev Evropske komisije, da pritisne na Microsoft glede dokumentiranja njihovih standardov. Podrobnejša razlaga dogovora.

53 komentarjev

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren...

106 komentarjev

Internet Explorer 7

Microsoft - Microsoft je po slabih dveh letih razvoja izdal končno različico Internet Explorerja 7. Uporabniki Windowsov XP in Serverja 2003 si ga lahko brezplačno prenesete z navedene spletne strani. Po dveh resetih in precej zamudni namestitvi boste tisti, ki se niste pustili zapeljati lisici, lahko uživali v zavihkastem brskanju, RSS virih, boljšem tiskanju, izboljšani varnosti (anti-phishing), (malo) boljši podpori standardom ter se ubadali z novim uporabniškim vmesnikom... Čez predvidoma tri tedne bo IE7 pričakal vse "zasebne" uporabnike Windowsov kot posebna posodobitev visokega nivoja. Podrobnejši opis novosti najdete na Winsupersiteu.

Prostora za izboljšave je še precej, zato lahko le upamo, da Microsoft tokrat IE ekipe ne bo ponovno poslal na zimsko spanje.

101 komentar

Varnostna ranljivost v Sendmail ter MSIE hrošči

Slashdot - Pri Internet Security Systems so objavili novo ranljivost v Sendmail strežniku. Zloraba ranljivosti omogoča pridobitev nadzora nad računalnikom, na katerem teče Sendmail. Uradni popravek pa je že na voljo. Odzvale so se tudi nekatere distribucije Linuxa in izdale svoje interne popravke. Čeprav exploit uradno še ni "v divjini", proizvajalec svetuje čimprejšnjo namestitev popravka oz. nadgradnjo.

Na Microsoftovi strani pa spet nič novega. Odkritih je bilo namreč nekaj novih ranljivosti v brskalniku Internet Explorer:
- ranljivost "grasshopper"
- zloraba klica "createTextRange()" methode
- zloraba objavljena na Full-disclosure poštnem seznamu

Microsoft je preko Microsoft Security Response Center Blog že podal uradno izjavo.
US-CERT kot začasno rešitev priporoča izklop Active Scripting-a.

H. D. Moore pa je objavil skripto za testiranje in iskanje novih ranljivosti v brskalnikih. Kot pravi sam: "Preiskusilo jo je samo nekaj uporabnikov z brskalniki Firefox, Opera, Safari,...

16 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

Microsoft se je predal!

The Register - Sodeč po tej novici na The Registerju, se je po dolgem času končala burna razprava o Internet Explorerju, ki je bil do sedaj del Windows sistemov. Vendar nič več. Sodišče je Microsoftu naročilo, da mora v Windows XP operacijskih sistemih ponuditi možnost odstranitve Internet Explorerja. Internet Explorer se tako po dolgem času seli na listo Add/Remove, kjer ga bodo lahko sestavljalci računalnikov brez kakšnih komplikacij odstranili. Več o tem tukaj.

7 komentarjev