» »

Velociraptor je imel perje

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

«
1
2 3

LedStorm+++ ::

Kaj pa... če so po Zemlji tudi takrat hodili ... napredni reptiloidi :P
Pingvin :-)

Zgodovina sprememb…

NavadniNimda ::

Kaj pa... če so po Zemlji tudi takrat hodili ... napredni reptiloidi
A misliš tako kot dandanes v Parlamentu?! :D

snow ::

Za vaju bi človek rekel, da sta pavijana glede na vajne komentarje.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

suntrace1 ::

Tale s perjem je že bilo ugotovljeno že kar nekaj let nazaj in velja ne samo za velociraptorje, temveč tudi za vse dinozavre, če se ne motim.

Bethrezen ::

bad chickens :D
kera pojedina po kometu XD
www.urbanterror.net

Filo ::

jap, je blo že na discoveryu, da so bli fantje v perju :) + da pač dejanko niso čisto izumrli ampak da jih je evolucija ponesla v nebo in še sedaj živijo med nami.

MasterMind ::

Pač, namest velik gobcev z ostrimi zobmi, imajo zdaj klune in ... druge vrste orožij ;).

Malo resnosti: Ja, saj če nebi imeli perja bi pa imeli hude probleme z ogrevanjem... (velke mase mesa se nebi kaj hitro segrelo na soncu)
Gentoo, KDE uporabnik.

rdecaluc ::

Kaj ima to veze s tehnologijo? ... en dan novica o izidu nekega procesorja , naslednji dan pa novica o tem kako so dinoti imeli perje >:D .
Est modus in rebus. ,typos

jimmi ::

Dinozavri so bili zelo napredno zasnovani. Imeli so bolje razvito srce od današnjih plazilcev, mnogi so očitno imeli perje, sklepajo tudi, da so bili toplokrvni.. Dokazi kažejo, da so se ptice razvile iz teropodov. To so mesojedi dinozavri, katerih najbolj znani predstavnik je T. rex.

jimmi ::

@rdecaluc: to je pomembna novica za vse geeke. V Jurskem Parku so imeli na eni mašini inštaliran UNIX! Silicon Graphics @ Wikipedia

ripmork ::

že kar nekaj časa znana domneva, za ziher je bilo tole že kar nekaj let nazaj v cajtengih kot vele-novica.

orjaške kure, da :D

suntrace1 ::

Po mojem je najbolj žal fast food verigi KFC, da jih več ni :D

;-) ::

heh vlke kure lmao:D

OmegaM ::

Stara novica, o tem so govorili ze verjetno pred enim letom na Discovery-ju
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Jst ::

Verjamem v prihodnost. Verjamem v tehnologijo. Verjamem v manipulacijo dnk v ~10 let. Dinozaver-like chicken na mojem menuju kmalu v prihodnosti. Mnogo beljakovin, mnogo mesa, gos 40kratne velikosti, prekmursko marinirana... Joj kako lačen sem postal...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

LordPero ::

Hmnja, kakor jaz razumem, domnevamo že dolgo to, ampak sedaj smo 'prvič' opazli luknjice na raptorju (to je tista novica, čeprav tudi ta stara par mesecev imo). Uprašanje pač je 'kdaj' so se razvila perja, ker za ne tako kasnejše že vemo da so bili tako poraščeni.

Glede razvitejših pljuč, srca in še česa pa: ni nujno razvitejših (oz. odvisno kako gledaš na zadevo, no, bila je pač nuja zaradi ratio velikost/aktivnost), zgolj boljših/bolj učinkovitih -ampak za tisti čas, razmere (npr. % O2 u zraku) so danes precej drugačne kot za časa mega k'kuši. In npr. naše srce je tako kot je (ritem, velikost, pretok, ...) zaradi še enega kupa drugih stvari v telesu, pljuča pa so tudi nekokošja, ampak zato porabijo manj prostora, energije in pustijo da je preostali del telesa kompaktnejši oz. močnejši. Aja, pa mi jemo njih in ne obratno.

Gre pač za drugi razvoj, opice vs. kokoši/reptili.

Genetski engineering -kaj prehrana, jaz bi meu velegoloba za do faksa/službe (pegasus sux, pismonoša rulz). Podobno kot Korgoth.
LordPero

jimmi ::

Zanimivo je, da je bila za tiste čase bolj ugodna zasnova dinozavrov. Trenutno vladajoča veja - sesalci so se razvili istočasno kot dinozavri, oboji pred 250 milijoni let oboji iz plazilcev, vendar so dinozavri zavladali in še danes so tu v obliki ptičev. Je pa smešno, da so najbližji še živeči sorodniki T. rexa kura, noj in emu.

opeter ::

Je pa smešno, da so najbližji še živeči sorodniki T. rexa kura, noj in emu.


Ne, ne zanimivo, ampak sreča... Srečo imamo, da so reptiloidi "spremenili", če se to temu lahko reče v ptiče. Sicer sem sam bil vedno mnenja, da so dinozaverski potomci komodski varani, potomci raznih pterodaktilov in drugih podvrst pa ptiči. Ampak če razmišljamo naprej pa lahko opazimo, da smo ptiče že takrat imeli... čeprav z zobni v kljunu.

Malo za šalo:
Kaj pa če so naši predniki? Ali pa smo za prednike imeli svinje, saj imamo isto kožno strukturo?

ufek ::

kaj pa krokodil? je tudi iz časa dinozavrov. torej je mel včasih perje in je bil pač še ena izmed ostalih rac na vodi? :D

Thomas ::

Krokodil je druga linija. Ni vejica na dinozavrski veji. Samo tista vejica se je operila in ji danes rečemo - ptice.

Krokodili in ljudje smo bili pa vedno brez perja. Štekaš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Svinja in clovek imata definitivno nekega skupnega prednika. Vprasanje samo, kdaj se je razvoj locil.

Prav tako so dinozavri in clovek imeli skupnega prednika.

BigWhale ::

> Krokodil je druga linija. Ni vejica na dinozavrski veji. Samo
> tista vejica se je operila in ji danes rečemo - ptice.

Ja, to gre ob bok s tistim:

"Clovek se je razvil iz opice."

:)

Thomas ::

Največ kakšnih 120 milijonov let nazaj, je živela pramati vseh nas in vseh prašičev.

Pramati vseh nas in vseh krokodilov pa kakšnih 300 milijonov let nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jimmi ::

Sesalska in plazilska veja sta se ločili že dolgo nazaj. Dejansko so bili sesalcem podobni plazilci dominantna veja tik pred velikim izumrtjem med Permom in Triasom. Takrat je izumrlo 90% vsega živega. Predniki dinozavrov so si hitreje opomogli kot predniki sesalcev in so do naslednjega izumrtja vladali oni. Me zanima kdo bo vladal za nami..

Aja, krokodil je starejši od dinozavrov.

Looooooka ::

mravlje....pa zihr bojo linux furale.

Luka Percic ::

Me zanima kdo bo vladal za nami..

Pobesneli nanoreplikatorji?

Thomas ::

> Aja, krokodil je starejši od dinozavrov.

Hja ... krokodil je imel prednike vedno, v vsakem trenutku, ko so dinozavri imeli prednike. Ali pa smo mi imeli prednike.

Vprašanji sta samo dve:

- kdaj so bili to isti predniki

- koliko se je genom recimo krokodilov spremenil glede na genom njihovih prednikov 200 milijonov let nazaj in kolikšno spremebo je v tem času doživel naš (ptičji) genom. Kdo večjo? Vprašanje!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

desperados ::

Ja kdo bo vladal za nami? To je resno vprašanje, če bo slučajno sploh prišel na vrsto, če pa že bo bo moral biti fizično zelo prilagojen raznim toksinom.

Plazilci in ptiči so bili že na najvišjih stopničkah, sedaj smo sesalci, kdaj pa pridejo na vrsto ribe, kake žuželke, še verjetneje je pa da bodo vladale kake bakterije...? Morda še huje morda rastline...

Thomas ::

Biološke evolucije bo kmalu konec. Nobenih rastlin, bakterij ali živali ne bo več na sceni.

Mi bomo, če bo sreča. Ne sicer kot ljudje iz mesa in kosti, pač pa kot "taktilni hologrami" ali karkoli pač že. Čas je da pade zastor za biološko dobo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

Ja kdo bo vladal za nami? To je resno vprašanje, če bo slučajno sploh prišel na vrsto, če pa že bo bo moral biti fizično zelo prilagojen raznim toksinom.

Mi se bomo zastrupili v lastnih smeteh, skupaj z nami bo šlo še veliko število živali in rastlin, anorganske snovi pa bodo zopet dale pogoje za razvoj drugačnega življenja. Podobno se je zgodilo z nami ko so zaradi kisika pomrli takratni organizmi (strup) in naredili prostor nam, tako bomo enkrat pomrli mi in naredili prostor organizmom, ki bodo za življenje nujno potrebovali snovi, ki so za nas strup. In biološke evolucije bo sicer konec za nas, se bo pa začela za nove organizme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glodko ()

Thomas ::

O katerih toksinih ti govoriš?

A bi hotu bit ekspliciten?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

Ne govorim o ničemer explicitnem, omenil sem na splošno. Sploh se je bedno sprenevedat pa neki zdej razglablat o potencialnih snoveh ki bi bile usodne za nas. Zemlji ljudje ne pomenimo nič, tako kot so se organizmi pred nami zastrupljal s kisikom, tako se bomo mi z neko drugo snovjo in spet se bo najdla peščica (ponavadi mikroorganizmov) ki bo to preživela in spet bo šlo vse od nule dalje. Ne se sprenevedat kako smo ljudje in naša tehnologija oh in sploh, mogoče nam bo s tehnologijo uspelo preložit katastrofo za par tisoč let, ampak to je za Zemljo itak drobiž.

Thomas ::

Nasprotno. Zemlja je drobiž za inteligenco z dovolj razvito tehnologijo.

Obrni svoje 19. stoletno razmišljanje na glavo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

Ni to srednjevško razmišljanje. Naša zemljica bo slej ko prej postala za ljudi neuporabna, ker bo mela drugačno razmerje anorganskih snovi (mogoče bomo obstajal, ampak takrat bomo najbrš težko govorili o ČLOVEKU), govorim seveda o sto tisočih let in več.

P.s.: Mal nabijam ampak vseen. Ko je že glih blo govora o Jurskem parku, tam so tut skušal pretentat naravo s tehnologijo pa se ni glih obneslo, knjiga IMHO dosti bolje opiše ta problem kot pa film.

K0K0 ::

Stara novica...

Thomas ::

Film mora biti tak, da so blagajniki v kinu zadovoljni. Ali pa ga ti (tudi) ne gledaš. Zato je nevarno vleči direktne pouke iz nekega spektakla.

Nobene magične moči zarotniških rastlinic, živali in kemikalij - niso preveč realne.

Narava kot je poznamo, je samo skladišče slabo uporabljanih atomov.

Pa nisem rekel, da je tvoje razmišljanje srednjeveško, ker ni, 19. stoletno pa je. Ali pa 20. stoletno, če že hočeš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

Ne vlečem naukov iz filma. Sem napisal da je knjiga boljša, sem jo tudi prebral in btw zgodba je precej drugačna kot film:\ . Thomas žal si tudi ti skladovnica slabo uporabljenih atomov. Zakaj pa bi ti preživel? Sej si del Zemlje. Trenutna tehnologija ti danes v taki situaciji ne bi pomagala nič, kaj bo, ko bomo mi prah pa je nesmiselno razgljabljat.

Thomas ::

> Thomas žal si tudi ti skladovnica slabo uporabljenih atomov.

True. Ampak ostala narava je pa še slabša. Tvoja vera v njeno veliko modrost pa lajna, ki jo vsak dan poslušamo po vseh medijih in še v šolah jo neumorno učijo.

Čas je za nekoliko osvežitve, sem in tja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

No sej vsak ma svoje mnenje. Zgodovina Zemlje se pač ne strinja s tabo, mogoče bo v prihodnosti drgač, naša inteligenca je trenutno še prešibka, da bi gradili gradove v oblakih, takrat ko bo nastopil ta problem, bodo najbrš naši nasledniki rešil problem in pretental problem, samo takratna generacija se nam bo najbrš glih tako smejala kot se mi opicam danes.

Thomas ::

> samo takratna generacija se nam bo najbrš glih tako smejala kot se mi opicam danes.

Sej, nekateri tvoje generacije in celo starejših se že zdaj smejijo tvojim ekološko-politično-korektnim pogledom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Glodko ::

In kako bodo po tojem mnenju ljudje prišli nad naravo?

DominusSLO ::

7ejccc
Mogoče se preveč omejuješ na naravo Zemlje>:D Ta pa je 100% pretentana, če se preseliš na drugi planet.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Azrael ::

@7ejccc:

>In kako bodo po tojem mnenju ljudje prišli nad naravo?

Veselo branje

@Thomas:

Že v 19. stoletju so vedeli, kako se stvari streže. Misel, ki jo je zapisal Jules Verne v Skrivnostnem otoku in še marsikateri drugi knjigi, gre nekako tako: "Naravi iztrgati brez usmiljenja, vse, tudi poslednjo skrivnost.".

Tole (nevarno) pogansko poveličevanje Mati narave je žal novejšega datuma.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

A kak nov 'datum' za upload ze imate, ali je se vedno 'samo sto nije?' ;)

Thomas ::

> Tole (nevarno) pogansko poveličevanje Mati narave je žal novejšega datuma.

Ja. V 19. stoletju tele bolezni duha še ni bilo. Takrat so ljudje cenili sebe bolj kot so cenili medvede ali podgane.

> A kak nov 'datum' za upload ze imate, ali je se vedno 'samo sto nije?' ;)

Ni datuma. Maš ti datum, kdaj boš fertik s svojim trenutnim delom, a samo što nije?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jimmi ::

Thomas:
Hja ... krokodil je imel prednike vedno, v vsakem trenutku, ko so dinozavri imeli prednike. Ali pa smo mi imeli prednike.

Vprašanji sta samo dve:

- kdaj so bili to isti predniki

- koliko se je genom recimo krokodilov spremenil glede na genom njihovih prednikov 200 milijonov let nazaj in kolikšno spremebo je v tem času doživel naš (ptičji) genom. Kdo večjo? Vprašanje!


Na te stvari je težko odgovoriti, ker DNA relativno hitro razpade. Ostankov DNA iz časov dinozavrov še nismo našli in jih tudi ne bomo. Ostane nam samo primerjanje zgradbe okostja in če imamo srečo, lahko še najdemo tudi odtis kakega drugega tkiva. Ta način pa lahko žal da napačne rezultate. Na primer en banalen primer: tako lahko pri površnem pregledu uvrstimo kita med ribe. Najbolj nedvoumno bi te stvari določili s pomočjo DNA..

Offtopic:
Meni se zdi protokol ena romantična utopija. Preveč je ovir. Je pa vseeno izredno zanimiva in fascinantna ideja.

Kaj pa če smo že v protokolu, samo da so malo drugačna pravila?

dzinks63 ::

:)) >Ostankov DNA iz časov dinozavrov še nismo našli in jih tudi ne bomo

Za tole nisem prepričan, nikoli ne reci nikoli.

Thomas ::

DNA bi se lahko ohranil na kakšen način.

Ampak ne glede na to, je DNA edina realna mera, koliko smo drugačni od naših prednikov 100 ali 300 milijonov let nazaj. Morda smo manj drugačni kakor bi si kdo mislil.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jimmi ::

DNA zamrznjena v ledu ima razpolovni čas okoli 1,1 milijona let, to pa je relativno malo.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom + WRT54GL

Oddelek: Pomoč in nasveti
61032 (883) PunkDude
»

Google Maps dobil informacijo o dostopnosti parkiranja

Oddelek: Novice / Android
3410307 (7708) M.B.
»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
118136 (7292) Bistri007
»

Adobe pokazal predogledno verzijo Edgea

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
218330 (6494) deyani
»

Velociraptor je imel perje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10111728 (8084) 'FireSTORM'

Več podobnih tem