»

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

Vodno hlajenje prihodnosti

Science Blog - Procesorji se vedno bolj grejejo in kot napovedujejo, bodo procesorji kmalu proizvajali 4x več toplote kot sedaj. Zato so znanstveniki odkrili nov način hlajenja. Prednost takega vodnega hlajenja je ta, da ne potrebuje črpalke, saj bodo v hladilni tekočini mikro mehurčki, zaradi katerih bo posledično nastal tlak, ki bo poganjal vodo skozi zaprt krog. Seveda bo tudi hlajenje postalo učinkovitejše in predvsem tišje.

5 komentarjev

Evolucija

New Scientist - Ko so z evolucijskim algoritmom skušali vzgojiti oscilator - oddajnik radijskih signalov - jim je to uspelo na dokaj nepričakovan način. Eden od "osebkov" iz evolucijskega kotla, je po nekaj tisoč generacijah razvil radijski sprejemnik (z anteno), sprejemal signal od bližnjega računalnika - in tega oddajal naprej. Življenje najde način - kot so rekli v Jurskem parku. [:)] Povezava na članek.

0 komentarjev

Troj_Apost.A

ZDNet - Po eni strani se mi zdi objavljanje novičk v smislu 'prišel je nov virus, ne odpirajte priponke' že kar malce žaljivo za redne bralce slo-tech-a, a novinarstvo pač zahteva svoj davek.

Kakorkoli že - virus praktično ne odstopa od ostalih - prispe kot e-pošta z naslovom "As per your request!", besedilom Please find attached file for your review. I look forward to hear from you again very soon. Thank you." ter priponko Readme.exe, in se poskuša skopirati na disketo. Potem se bo, klasično, poslal vsem naslovom v adresarju. Dolgočasen klik.

0 komentarjev

Oznake na jedrih AMDjevih procesorjev

AthlonOC - Zelo pomembna stvar, ki pa je večina ljudi ne razume, kaj šele uporablja. No ja, oznaka ni pomembna, če procesorja ne mislite navijati. Ja, zanima vas kakšne so razlike. Razlika v oznaki lahko pomeni tudi do 250 MHz razliko v navitju procesorja. Na splošno se pri Thunderbirdih najbolje izkažejo oznake, katerih prvi štirje znaki v drugi vrsti so AXIA in prvi znak v tretji vrsti črka. Na Duronih z največjim overklokerskim potencialom pa je v začetku druge vrste napisano AKCA in v tretji vrsti prvi znak črka pri 700 in 800 MHz verziji, pri 600 MHz verziji, pa se najbolje obnesejo procesroji z oznako AKBA v začetku druge vrste in črko na prvem mestu v tretji vrsti. Seveda pa je stopnja navitja procesorja odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so hlajenje, matična plošča, moč napajalnika in nastavitve v biosu. Celoten članek ter tabelo z vsemi oznakamo najdete tukaj.

3 komentarji