» »

Prenosnik na *nix osnovi

Prenosnik na *nix osnovi

infiniteLoop ::

Zdravo.

V doglednem casu grem v ZDA in razmisljam o nakupu prenosnika. Prenosnik bi uporabljal v glavnem za razvoj (predvsem java) aplikacij in pa ostale sitnice (web, tekst, ...). S prenosniki nimam nobenih izkusenj. Zelel bi imet racunalnik na *nix osnovi in pa da dela iz prve (torej prednalozen), ker se nimam casa ukvarjati z instalacijo in konfiguracijo (vsaj z nule ne). Trenutno se najbolj ogrevam za 15" Mackbooka Pro in pa Dellovega Inspiriona 1420 s prednalozenim ubuntujem (baje je bila linija pred kratkim osvezena). Razlika v ceni mi ni tak strasno pomemben faktor. Zanima me predvsem, ce ima kdo kake izkusnje s katerim izmed modelov.

Naceloma se bolj nagibam k Macu (med ostalim tudi zaradi faktorja sminke ;) - hec). Ker Mac OS ne poznam tako dobro, mi je zanimiv tudi Dell. Zato me zanima me kako se Mac OS kaj obnese v praksi. Bral sem, da ima svoj zapis konca vrstice (uporablja samo [CR]). A je to kaj motece, kar se tice prenosljivosti skript in podobnega. Malo sem tudi posurfal za aplikacijami, ki jih pogosto uporabljam in vecina je podprta na obeh sistemih (vecina je itak javanskih - serverji, IDE, ...) le za postgres ali primerljivo podatkovno bazo nisem nasel paketa. Je to problem?

Vnaprej hvala za mnenja in informacije.

Aha btw, kaj vam bolj ugaja glossy ali mat zaslon?
None of us is as dumb as all of us.

[MYTiX] ::

Postgres deluje lepo na Mac OS. Rabiš le MacPorts, ki je paket za lažji "prenos" linux apps na Mac OS X. Načeloma bi na Macu moralo delovati (skoraj) vse kar na linuxu. Pa z Mac OS se ne rabiš toliko ubadat kot z linuxom. Ubadaš se toliko kot hočeš in nič več. To je meni še posebej všeč.
podpis

mte ::

Za Postgres ne rabiš MacPorts, imaš na http://www.postgresqlformac.com/ že narejen inštalacijski paket. MacPorts je na precej nizkem nivoju in bi se ga izogibal, če bi le našel enak paket že prirejen za OSX.

Če želiš, da dela vse s prve (in da ti bo tudi v prihodnje!), potem definitivno Mac in sicer si vzami nekaj časa da se ga naučiš kot je treba (ne pa da ti postane v navadi inštalirat programe preko MacPorts, kar bi bil nekakšen freebsd način).
Kolikor jaz vem se je CR uporabljal pri OS9, pri OSX je pa LF oz. če uporabljaš kak spodoben editor (moj najljubši je TextMate) karkoli, tako da tu ne bi smel imeti težav.

Skratka, eno leto imam že macbooka, uporabljam ga tudi za spletni razvoj (python), tudi nekaj malega jave (poglej si, če ti bo ustrezal XCode ki je na inštalacijskem dvdju od OSX!) in si ne želim nobenega drugega OS (razen mogoče za CLI server/router/whatever bi izbral linux ali freebsd).
lp

jype ::

Mat zaslon! V vsakem primeru. Imam glossy in ga sovražim v dno duše, včasih sem imel mat, pa je bilo znosno.

Mac je super - vim je prednaložen, vsa standardna BSD orodja so gor (običajno se obnašajo malo drugače kot na Linuxu, a se človek hitro privadi), hardware pa deluje tako kot je treba.

Linux ima (kar se mene tiče) prijetnejši UI (za Unix uporabnika), je pa precej težje najt kvaliteten laptop s prednaloženim Linuxom kot Maca (ki praviloma so kvalitetni).

mte ::

Linux ima (kar se mene tiče) prijetnejši UI (za Unix uporabnika), je pa precej težje najt kvaliteten laptop s prednaloženim Linuxom kot Maca (ki praviloma so kvalitetni).

Ja vidiš, ljudje se razlikujemo. Meni osebno ima OSX precej prijetnejši UI brez navlake ki je ne rabim in ki je v linuxu pogosto prisotna (v mislih imam predvsem KDE) in z ZELO pametnimi bližnjicami (v širšem pomenu besede) in detajli, ki jih linuksaši očitno niso sposobni ustvarit. Verjetno se take stvari da narest tudi v linuxu, ampak je potrebno vložit precej več truda, izgubljanja živcev in iskanja rešitev po netu. Pa seveda vse dela s prve, kar za linux ni mogoče reči, najdejo se zelo OSNOVNE stvari, ki ne delajo kot bi morale (konkretno imam v mislih Ubuntu) in izgubljat živce za take neumnosti se mi zdi čisto mazohistično in časovno potratno.
Res je, da je v osnovi OSX prilagojen nezahtevnim uporabnikom, ampak ko ga spoznaš in omogočiš naprednejše funkcije, je zakon. Sploh zato, ker je spodaj unix in s tem vsa potrebna orodja za udobno delo (konzola!). Mene še zdaj preseneča, ko odkrijem kak nov detajl ki lahko olajša delo.
Vim je precej uporaben za hitro urejanje in popravljanje kakšnih datotek, ampak odkar sem si prebral knjigo o TextMate, sem si hitro premislil glede najljubšega urejevalnika :)
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

SeTAr ::

Še en uporabnik macbooka (1 leto) + ubuntuja na desktopu (2.5 let) in moram priznati, da je če hočem kaj zares delat macbook taprava stvar - gui je dodelan v nulo, ukazna vrstica prav toliko uporabna kot v linuxu, hardver pa je tudi zanesljiv, karkoli hočem narediti preprosto funkcionira - ne kot v ubuntuju ko se je treba za kakšno stvar še vedno loviti po forumih.

Eno sitnost je omenil jype - nekatera unix orodja se obnašajo malo drugače kot v linuxu (recimo chmod ne mara -r na koncu),
druga, ki pa gre meni včasih na živce je pa bedna izvedba X11 strežnika, ki je počasen in ima včasih probleme s kompatibilnostjo + izgleda grd ko smrt.

glede na to, da te zanima java - ta na osx deluje precej boljše kot v linuxu (govorim o gui programih - recimo hitrost java2d in (ne) delovanje midi).

mmg, ubuntu na macbookih tudi zelo dobro deluje

infiniteLoop ::

Hvala za nasvete. Ja najbrz se bom potem res zacel ozirati po macu.
None of us is as dumb as all of us.

desperados ::

Maca ne poznam ampak dell kr dobro dela z linuxom, in inspiron serija je sama šminka skor tolk kot mac. Sicer jaz sem ga nabavil z windo(w)si uporabljam pa suse, nekaj časa tudi ubuntu.

Nisem nek gui frik tako da mi osnovna grafika čisto zadostuje, lahko pa bi se vseeno igral z xgl, ampak zakaj le.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Mac OS X 10.8

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
207709 (3527) Gandalfar
»

Zakaj Apple? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
767235 (4221) bluefish
»

Google letos ponovno prireja Summer of Code

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62662 (2070) mojca
»

Začetnišk vprašanja Mac

Oddelek: Operacijski sistemi
173539 (3213) Phoebus
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516426 (12154) opeter

Več podobnih tem